Stranica 2 od 3 PrviPrvi 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 136

Tema: Kaze pedica: na kongresu pedijatra nova pravila o dohrani

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj zrinka prvotno napisa
    ocito se i ove preprouke vidim krivo tumace
    one ne idu u smjeru da se dohrana MORA poceti s 4 mjeaseca nego se kao preproucuje dohrana od nekog do nekog tjedna /negdje od 4. mjeseca ziviota pa do 6.), ali mnogi lijecnici nisu sigurni u ove preprouke jer ih WHO jos nije priznala...

sto set ice cajeva od rodjenja, to je sasvim krivo...

znaci, granica MOGUCEG pocetka se po jednoj organizaciji pomakla, ali to ne znaci da sad svi trebaju poceti od 4. mejeseca

iznenadjuje me spremnost nasih pedijatara kako brzo prihvacaju ovu preporuku a onu od 6. nisu jos usvojili

samo me zanima da li slusaju preprouku o dojenju do 2 i vise godina, ta im je prepouka ocito promakla

ono sto je novo bitno sto se tice novih preprouka, koliko ja znam, jest da je granica blaza i da je tablica blaza...
    ali to nikako ne znaci uvodjenje sokica od rodjenja i sl....
    Koliko ja znam s relevantnih mjesta, dakle jednako stručnih sastanaka na kojima sam sudjelovala, ono što ove preporuke zapravo znače nije da dohranu treba započeti s 4 mjeseca. Već da, ako se iz nekog razloga započinje ranije, prije je preporuka bila da se prije šest mjeseci daje adaptirano kao nadohrana, a sada je da se može davati "prava" nadohrana.
    Ukoliko mama doji, sve je ok i dijete lijepo napreduje, još uvijek stoji da nikakva nadohrana prije 6 mjeseci nije potrebna

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja smatram 4 mjeseca prerano
    ako beba ne sjedi samostalno ne može niti jesti

ne treba mi nikakvo istraživanje da dokaže istinitost evolucijskih tokova
    ono šta je vrijedilo prije 5 000 godina je ispravno
    zašto?
    jer smo se takvi formirali, od prvih sekundi života, evolucija je odredila najbolji put i njega se treba držati

a to znači: nema miksera, sokića i ostalih neprirodnih načina

6mj ili više
    briga me hoće li lakše ili teže prihvaćati dohranu, bitno je šta je bolje za mali nerazvijeni želludac
    na okuse jačih namirnica će se ionako priviknuti preko mog mljeka

Pups avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Citiraj Maja prvotno napisa
    Koliko ja znam s relevantnih mjesta, dakle jednako stručnih sastanaka na kojima sam sudjelovala, ono što ove preporuke zapravo znače nije da dohranu treba započeti s 4 mjeseca. Već da, ako se iz nekog razloga započinje ranije, prije je preporuka bila da se prije šest mjeseci daje adaptirano kao nadohrana, a sada je da se može davati "prava" nadohrana.
    Ukoliko mama doji, sve je ok i dijete lijepo napreduje, još uvijek stoji da nikakva nadohrana prije 6 mjeseci nije potrebna
    Sad ja ne razumijem, kako "prava nadohrana" može pomoći djetetu kojeg mama doji, a ono ne napreduje dobro (što je prije bio razlog za uvođenje ad prije 6 mjeseci)? Od jabuke se sigurno neće udebljati. :?
    I koji su to onda mogući razlozi da se s dohranom započinje ranije?

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    ja smatram 4 mjeseca prerano
    ako beba ne sjedi samostalno ne može niti jesti
    potpis a ovo.

Citiraj Tashunica prvotno napisa
    objasnio mi je da se žlijezde (da li su žlijezde?) okusnice razvijaju tek nakon šest mjeseci. djeca koja prije okuse dohranu jedu sve, jer im je u principu sve isto, a dijete kojem su razvijene okusnice kad proba nešto "finije", a voće to naspram povrća je, odbija ono što mu se ne sviđa.
    ovo mi baš i nema smisla. po tome bi djeca do 6 mjeseci jela sve a poslije počela odbijati hranu.
    a i kosi se s teorijom da dohranu treba početi prije kako bi se djeca naviknula na okuse. KAKO da upoznaju nove okuse ako to fizički ne mogu??? :?

Mislim da su pedijatri u nekim stvarima stvarno ne-kompetentni. (naravno, ne odnosi se na sve...).
    Prvo: sva djeca su i ista. ako smatraju da dohranu treba početi sa 4 mjeseca onda se to odnosi na sve bebe. to nema veze s vezom...
    drugo: puno se više trude oko dijagnostike i liječenja bolesti a puno manje oko pravilne prehrane. kod naše pedijatrice vise reklame za sva moguća jestiva smeća...
    treće: misle da se razumiju u sve. npr. možete dijee staviti da sjedi, kad prohoda kupite cipele, najbolje te i te.... S dužnim poštovanjem za takve savjete nisu kvalificirani. i mi odrasli idemo kod liječnika opće, fizijatra, ortopeda, otorinca...a za djecu bi pedijatri trebali znati sve?! pa nisam baš sigurna...
    :/

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa
    Citiraj Bubica prvotno napisa
    naravno, sto te tu cudi? Da je mojem starijem djetetu, npr., koje se neuroloski lijecilo, lijecio ga na jedan nacin a onda najednom promijenio teoriju, pristup, lijek - naravno da bi ga debelo preispitala - zbog cega, sto se promijenilo, zasto je promijenio misljenje.
    I da ti on kaze npr. utvrđeno je da koenzimski receptor neuronskih zivcanih stanica ima vecu reaktivnost na lipidofosfate. Ja stvarno ne bi znala kako sad dalje parirati lijecniku.
    kako ne znaš! onda mu veliš: bome, dottore, de vi to provjerite, moje informacije s rodinog foruma tvrde upravo suprotno!

i ako ga s tim ne zadiviš, još uvijek možeš spomenuti da voda pamti! to će ga oboriti s nogu!

treće: misle da se razumiju u sve. npr. možete dijee staviti da sjedi, kad prohoda kupite cipele, najbolje te i te.... S dužnim poštovanjem za takve savjete nisu kvalificirani. i mi odrasli idemo kod liječnika opće, fizijatra, ortopeda, otorinca...a za djecu bi pedijatri trebali znati sve?! pa nisam baš sigurna...
    sve što je moj pedijatar rekao potvrdilo se na forumu (zanemarimo frakciju ne-cijepljenja).

hmmm.... :/ možda da mijenjam pedijatra.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se osjecam dovoljno komtepentna (ne po rodi, nego po svom obrazovanju) da mogu s liječnikom razgovarati o liječenju svoje djece. Na stranu to sto bi lijecnika, koji bi mi na moje pitanje odgovorio na citirani nacin smatrala osobom koja se skriva iza strucnih termina i sto bi ga mogla educirati o tome kako se primjereno komunicira s pacijentima...

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

htjela bih samo napomenuti da naš pedijatar nije savjetovao dohranu sa četiri mj. da ne bi bilo zabune.
    Citiraj mama courage prvotno napisa
    sve što je moj pedijatar rekao potvrdilo se na forumu (zanemarimo frakciju ne-cijepljenja).

hmmm.... :/ možda da mijenjam pedijatra.
    isto ovako.
    nije bilo preporuka ni za hodanje, ni za sjedenje, ni za cipele.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ja se osjecam dovoljno komtepentna (ne po rodi, nego po svom obrazovanju) da mogu s liječnikom razgovarati o liječenju svoje djece.
    dohrana nije lječenje

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

referirala sam na one lipide ili sto vec

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ja imam bubu u glavi što se dohrane tiče i ne bi je bila počela prije točnog datuma navršenja 6 mjeseci ni za šta. Ali zapravo mislim da je to bezveze.
    Ne vjerujem da ima štete od kasnijeg uvođenja dohrane, i ne vjerujem da se može izvući neka zakonitost o kasnijem prihvaćanju jela.
    Ali nagađam - samo nagađam, iako prilično uvjereno - da je bilo koja fiksna granica prilično umjetna. Ako ćemo o davnim vremenima, vjerojatno su ljudi uvodili dohranu onda kad je beba za nju pokazala interes i kakvu-takvu sposobnost. Nije bilo miksera, ali je mama imala zube. Komad mesa se uvijek moga cuclati. Kora kruha za žvakanje odavno postoji, i sumnjam da su je odbijali bebi kad pi pokazala želju.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

samo zbog ljudske gluposti potrebno je staviti broj, vremensku oznaku : 6mj

jer, ako kažeš kad beba pokaže interes ... to se tako lako da zlouporabiti i našopati 2 mj bebu paštom i fažolom
    karikiram

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kad smo kod sokova, ja sam za to da im se ograniči upotreba (jednom kad se uvede dohrana) samo zato što mislim da je važno da se djeca nauče piti vodu. Dakle, da nauče da se žeđ gasi vodom. 100 postotni voćni sok je zdrava namirnica. Čak i onaj iz tetrapaka. Tako barem kažu svi nutricionisti na čije sam tekstove nabasala, a i meni zvuči logično.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

ja se osjecam dovoljno komtepentna (ne po rodi, nego po svom obrazovanju) da mogu s liječnikom razgovarati o liječenju svoje djece.
    dohrana nije lječenje
    Ali ako pedijatar preporuci 6mj onda je dobar i kompetentan za tu tematiku, a ako preporuci 4mj, onda to vise nije :?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dohrana nije lječenje
    Ali ako pedijatar preporuci 6mj onda je dobar i kompetentan za tu tematiku, a ako preporuci 4mj, onda to vise nije :?
    ako je lijecnik ima ibclce titulu, vjerujem mu sve u svezi dojenja, dohrane i sl
    nadam se da ce takvih lijecnika, pogovoto pedijatar bit sve vise u hrvatskoj

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

ja se osjecam dovoljno komtepentna (ne po rodi, nego po svom obrazovanju) da mogu s liječnikom razgovarati o liječenju svoje djece. Na stranu to sto bi lijecnika, koji bi mi na moje pitanje odgovorio na citirani nacin smatrala osobom koja se skriva iza strucnih termina i sto bi ga mogla educirati o tome kako se primjereno komunicira s pacijentima...
    super za tebe. ja sam tata-mata na tom području. i to otvoreno priznam. upotrebljavao on stručne izraze ili ne. i samo dodatno mi predstavlja problem kad mi veli: što vi o tome mislite ?! pa šta imam misliti. :? ja njega mogu uspješno razvesti, ako mu je do toga, al mu dati svoje mišljenje o predstojećoj operaciji, ne mogu. jedino što mogu je konzultirati još jednog lječnika, što često i učinim i unaprijed obavijestim. i sve pet.

Kad smo kod sokova, ja sam za to da im se ograniči upotreba (jednom kad se uvede dohrana) samo zato što mislim da je važno da se djeca nauče piti vodu. Dakle, da nauče da se žeđ gasi vodom.
    potpisujem. mi smo tu zeznuli stvar. i tek se sad navikavamo na vodu. naravno, jako teško.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

dohrana nije lječenje
    gle, oni su ljudi
    mogu znati više ili manje

neki prepisuju šakom i kapom antibiotike, drugi prvo naprave nalaze...

djetetovo zdravlje je na mojim leđima, ne njegovim

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Daklem, nemojte tih 6 mjeseci djetetovog života uzimati zdravo za gotovo! O čemu pričamo? To je jaaaaako individualno. Niti su sva djeca rođena s istom porođajnom težinom, niti jednako brzo napreduju, niti imaju jednake potrebe.

Svakako treba voditi računa i o sklonostima djeteta, ali mu nikako ne treba “puštati” da predugo odbija druge namirnice osim mlijeka, jer energetske potrebe brzorastućeg djeteta su za većinu klinaca nakon 6 mjeseci života veće nego što ih samo mlijeko može zadovoljiti. Treba znati da dojenče mlađe od četiri mjeseca ni ne može uzimati krutu hranu, jer je gura jezikom van zbog nedovoljno razvijenog refleksa gutanja koji je prilagođen uzimanju isključivo tekuće hrane. Mudre knjige kažu da nije preporučljivo početi s dohranom prije četvrtog mjeseca života, jer niti probavni sustav dojenčeta nije sposoban probaviti ništa osim mlijeka.

Evo kriterija za dohranu koje sam ja primjenjivala (prije 7 i 8 godina) a koji se ne odnose samo na težinu. Pa je po tim kriterijima moj stariji (rođen sa preko 4 kg porođajne težine) ranije krenuo s dohranom nego njegov godinu dana mlađi brat, s kojim sam istu priču imala nekih 6 tjedana kasnije.

PRIJE nego krenete s uvođenjem krute hrane, odgovorite na ova pitanja:

- Da li je vaša beba udvostručila svoju porođajnu težinu?
    - Može li beba sjediti uz malu podršku ili naslonjena na jastuke?
    - Da li svakodnevno popije litru ili više mlijeka? (Tako kaže literatura – nisam nikad mogla mjeriti jer su djeca bila hranjena na prsima... To je vjerojatno kriterij za djecu hranjenu bočicom.)
    - Da li beba često stavlja predmete u usta?
    - Da li može hranu stavljenu na vrh jezika potisnuti na stražnji dio jezika i progutati ?
    - Da li je zainteresirana za nove okuse i oblike hrane ?
    - Da li s zanimanjem gleda dok jedete?

Ako ste potvrdno odgovorili na ova pitanja dijete je vjerojatno spremno za uvođenje čvrste hrane. Promatrajte svoje dijete i uočite kada je spremno za novu hranu. Ja sam svojima od 4. mjeseca (kad su im krenuli zubići) davala žlicu DA SE IGRAJU tek toliko da se nauče na nju. A onda nakon mjesec dana na toj se žlici nešto i našlo... A onda nakon još mjesec dana dijete je napokon počelo jesti količine koje nisu više bile zanemarive.
    -------------
    Tips & Tricks:
    Mi smo na samom početku dohrane djeci davali tek na vrhu žličice, da se upoznaju s okusom. "Dohrana" u smislu da se dijete najede zapravo kreće puuuno kasnije (kod nas je to uhodavanje bilo dugo nekoliko tjedana). Vjerojatno je upravo to i smisao promjene preporuke od strane pedijatara.

Marsupilami avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

nakon prepiske s dr. Richterom na cybermedu gdje je on branio majke koje su pokrenule raspravu o dohrani i sokicima 4-mjesecne djece, nista me vise ne cudi :/

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

- Da li svakodnevno popije litru ili više mlijeka? (Tako kaže literatura – nisam nikad mogla mjeriti jer su djeca bila hranjena na prsima... To je vjerojatno kriterij za djecu hranjenu bočicom.)
    - Da li može hranu stavljenu na vrh jezika potisnuti na stražnji dio jezika i progutati ?
    neke od ovih uvjeta i mi uvažavamo kada govorimo o počecima dohrane, ali neki su mi pomalo upitni:

- kakve veze ima porođajna težina i njezino udvostručavanje; neka djeca je udvostruče u dva mjeseca, a neka ni u 8?
    - beba naslonjena na jastuke nije nikakav pokazatelj, možeš je uvaliti vrlo rano, pogotovo hipertoničnu djecu koja su ionako kruta. dijete bi trebalo samostalno sjediti ili uz malo pridržavanje.
    - ovo o litri mlijeka samo (do)pokazuje tko je radio ove preporuke: teško da će se količina podojenog mlijeka moći svesti na mililitre.
    - stavljanje predmeta u usta je najnormalniji neurološki slijed, a da ne govorimo o oralnoj fazi. bebe stavljaju predmete u usta čim uspiju tako formirati šaku. usta su im "sredstvo" za ispitivanje okoline.
    - refleks gutanja, odnosno izbacivanja stranog tijela (žličice) je svakako važan.
    - novi okusi? to ne znam. ne znam koliko su razvijeni okusni pupoljci kod djeteta od 4,6,8 ili 10 mjeseci. ali svakako su receptori izoštreniji od naših jer smo ih uništili raznim aditivima.
    - razni oblici? djetetu je svejedno drži li u ruci (i igra li se s njom) mrkvu, lopticu, cipelu ili krumpir. da je krumpir - hrana, to tek treba naučiti. kao i da cipela - nije hrana.
    - dijete sa zanimanjem gleda dok jedemo, ali sa zanimanjem gleda i dok vežem cipele ili perem zube. tako da je i ta premisa (koja je svakako važna) isto pomalo upitna i irelevantna.

M&A avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

mi imamo 5 mjeseci i do sada smo papali samo MM i u prva tri mjeseca ponekad malo caja dok su nas mucili grcevi.
    e sad nam je doktor na zadnjoj kontroli rekao da nastavimo MM ali da bi mogli poceti piti svjezi sok iscijedjen od pola narance,jer ide zima i treba nam vise C vitamina.
    zar nije malo prenaglo za bebin stomak poceti dohranu sa sokom od narance?
    zanimaju me vasa misljenja/iskustva

filip avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

sok od narance :shock: .....ima dosta vitamina u cikama

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

samo zbog ljudske gluposti potrebno je staviti broj, vremensku oznaku : 6mj

jer, ako kažeš kad beba pokaže interes ... to se tako lako da zlouporabiti i našopati 2 mj bebu paštom i fažolom
    karikiram
    ko mm, s 3 mjeseca jeo 'jer je htio' (po rijecima svekrve)

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Meni nije jasno kaj se svi zgražaju na te sokove. Pa, ako već netko počne s dohranom s 4 mj. onda mi je logično da prvo bebi da malo iscijeđenog soka nego odmah krutu hranu. Može se sok i doma napraviti. Ja sam počela s 6 mj. s polutekućom i kašastom hranom jer mi se nekak činilo da je preveliki skok ako bebi koja je bila isključivo dojena dam bilo što drugo.
    Dohranu je prihvatila tek s cca. 10 mj. , i prije je jela ali u puno manjim količinama, pa mislim da bi bilo svejedno da li je počela jesti s 4 ili 6 mj.

Što se tiče ovih pitanja, moja beba je udvostručila težinu s 3 mj., s 10 se samostalno posjela, s 12,5 ima tek 3 zuba, sa zanimanjem gleda sve što radimo, u usta stavlja sve do čega dođe od 3 mj.

mama_jos_malo avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Moje dijete uopće nije u trendu s tim novim preporukama.

Sisala 7 mjeseci isključivo, ekološki (bez dude, bočice, na zahtjev i bez odvajanja, pa ni 15 minuta )
    Dojena 19 mjeseci.
    Sokić nikad nije popila. Vodu pije, isključivo. Čak nije ni colu probala
    Ni slatkiše, ni smoki, ni čips, ni baklavu.
    Aždaja od majke- priznam

A eno je masalah napredna

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    Meni nije jasno kaj se svi zgražaju na te sokove. Pa, ako već netko počne s dohranom s 4 mj. onda mi je logično da prvo bebi da malo iscijeđenog soka nego odmah krutu hranu. Može se sok i doma napraviti. Ja sam počela s 6 mj. s polutekućom i kašastom hranom jer mi se nekak činilo da je preveliki skok ako bebi koja je bila isključivo dojena dam bilo što drugo.
    Dohranu je prihvatila tek s cca. 10 mj. , i prije je jela ali u puno manjim količinama, pa mislim da bi bilo svejedno da li je počela jesti s 4 ili 6 mj.
    potpis.

ko da je iz mojih usta/tipki izašlo

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

da, ja se slazem sa SB, zasto su ti sokovi takav bauk :?

moje dijete bas i nece nekad neko voce, al mu u zadnje vrijeme dam umjesto voca sok (doma napravim), pije i vodu, i caj, ili sok od kompota

postoji toliko voca i povrca od kojih se moze raditi sok, i to mnogi nutricionisti preporucuju

tako da stvarno ne vidim zasto ne bih djetetu dala sok, ne mozda za pocetak dohrane, al kasnije ne vidim u cem je takav problem :/

dorian je poceo dohranu izmedu 6. i 7. mjeseca, prvih mjesec dana je pljuvao bilo sto bi mu dala, poslije je jeo normalno sve sto sam nudila, onda je imao period da nije htio sve, nego sam noeke stvari, onda period pd nekih 6 mjeseci kad nije htio nista osim 3 namirnice...sad ima 2 god i 4 mj i jede opet skoro pa normalno.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Joj, dohrana, rano moja
    Moje je mlađe dijete molilo hranu od četiri mjeseca, kad je dobio i zube. Slinio je, plakao, molio, oblizivao se... a mi nismo dali
    Kad je počeo jesti jeo je kao da je iz gladi utekao - što možda i jest - od prvog obroka. Pojeo je sve napravljeno i tražio je još. Znao je i bolje spavati nakon dobre klope. Uskoro je jeo više nego ja. Znao je plakat kad bi pojeo jednu kašicu sve dok ne bih otvorila drugu, ili dala mu na tanjur još hrane. Pojeo bi po tri banane iza ručka prije godine dana...

S ovim iskustvom - dala bih mu dohranu i ranije jer je očito bio spreman i trebalo mu je.

Malecka mi ima pet i pol mjeseci i uskoro ću početi. Nije bilo potrebe da se krene ranije, al nema ni smisla čekati - iako bi meni to i pasalo - da još neko vrijeme samo doji.

Ona grabi čašu s vodom koju joj dam, sama je nosi u usta i pije.
    Kad jedemo nastoji zgrabiti nešto, a kad mi jedemo, ona žvače, ide joj slina, i pruža rukice prema hrani. Zapravo, bori se ko lav i puže i penje se i grabi tanjure. Dosad je već pokušala pojesti blitve, fritulica, juhe, i sličnih stvari. Samo da je blizu stola...

Kad djeca pokazuju interes za hranu to nije isto kao interes za neke druge stvari, i roditelj to može dobro procijeniti ako gleda dijete.

Mislim da je problem kad ljudi nasilu žele što prije hraniti djecu. Nije stvar u tome da dijete što prije jede - nego da jede kad mu je vrijeme i u tom smislu mislim da je preporuka okej - između 4 i 6 mjeseci.

Da moja mala ne traži hranu, i da ne vidim da je to to - da joj sve radi u skladu jedno s drugim - slinovnice sa čeljustima i rukicama 8) - ne bih joj davala dohranu još par mjeseci.

Što bi joj falilo - debela je, zadovoljna, mirna. A i lakše je samo dojit nego nakuhavat kašice i gurat djeci u usta ako ne žele jest.

Al tako ti je to - majke koje bi htjele što kasnije dohranjivat djecu dobiju požderuhe koji ti ruku odgrizu s četiri mjeseca ako jedeš u njihovoj blizini, a one koje bi rado da dijete krene jest dobije djecu koja žive od zraka i počnu jest s tri godine iz socijalnih razloga. Možda je i to način na koji nas dječica treniraju

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj meda prvotno napisa
    al kasnije ne vidim u cem je takav problem :/
    ja nisam davala kasnije sokiće jer sam htjela da se navikne pitzi vodu za žeđ

...

izgubila sam bitku sa mojom materom da joj ne daje sok na razvodnjavanje
    ooo koliko sam se svađala, borila ... sve zalud :/
    šta mi vridi svo znanje, ovi forum, znanstvena istraživanja ... kad me najbliži držu budalom koja pretjeruje
    sabotirana i poražena

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ono sto ja vidim kao problem kod soka, bio on domaci ili kupovni...Ti sokovi zasite djecu, djeca se lako naviknu na njih (lakse je piti sok nego zvakati) i onda smanjuju kolicinu cvrste hrane...A sokovima nedostaju vlakna koja su neophodna za dobru probavu...

M&A avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Sirius Black prvotno napisa
    Što se tiče ovih pitanja, moja beba je udvostručila težinu s 3 mj...
    I moj "sisavac" je udvostrucio tezinu s 3 mj.
    Sad mu je 5 mj. i ima 7760.
    Nije me iznenadila preporuka doktora da pocnem davati sokic iz kucne radinosti nego sokic od narance.
    Zar citrusno voce (pa bilo ono i iscijedjeno)ne ide tek oko godinu dana?
    S kojom si polutekucom/kasastom hranom pocela dohranu?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U pravu si, svi agrumi idu nakon 12 mjeseci.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ne znam na kojemu kongresu, (da ne kažem - fakultetu ) je bila pedica za koju sam jučer čula da odobrava dinstano, pohano, kravlje mlijeko sa 0,9% masnoće, dukatela namaze, kruh, gris... bebi od 6 mjeseci.
    i mama misli kako je to super!
    jer nema gdje pročitati drugačije.
    (ravna se prema popisu namirnica sa bočica gotovih kašica)

Administratorica puntica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

evo još jednog bisera pedijatrice friške s kongresa. prijateljica počela s dohranom s 4 mjeseca, jer se sad po novom tako počinje. a sad sa 6 mjeseci joj je pedijatrica rekla da počne nuditi smoki, ali bez kikirikija. :shock:
    a zašto? e tu sad ide najbolji dio...Da bi dijete vježbalo pincetni hvat?!

ko zna jel i to čula na kongresu

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam sigurna da djeci ne dolazi prirodno da pocnu jesti "krutu hranu" s 4 mjeseca... Pa tad jos imaju i refleks guranja jezikom ak se ne varam? :?

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Ja sam sigurna da djeci ne dolazi prirodno da pocnu jesti "krutu hranu" s 4 mjeseca... Pa tad jos imaju i refleks guranja jezikom ak se ne varam? :?
    pa to bi onda bio odogovor zasto sokici, to ne moze gurnuti van

kikic avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Da, ova tema i mene muči. I moj pedijatar na kontroli od 4 mjeseca, kaže nadohrana, sokići, voće. Ali doktore kažem ja pa zar djetetu nije dovoljno majčino mlijeko do 6. mjeseca a on meni napola ljuto, čujte gospođo, dijete neće htjeti kasnije kad mu budete davati, vi ne morate danas početi ali počnite za 15 dana (dakle s 4.5 mj). Da budem iskrena meni je prirodnije kasnije, s 6 mjeseci, meni se čini da bi on kašicu samo izgurao jezikićem, kao - što mi je sad ovo dala. Pa vodit ću se s tim. Ionako imamo problem adaptiranja na adaptirano mlijeko koje sam mu htjela davati par dana kad sam uzimala neku terapiju. Ispovraćao ga je, a sad još i sokići i voće. Mislim da ćemo mi pričekati s dohranom.

LIMA avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj meda prvotno napisa
    al kasnije ne vidim u cem je takav problem :/
    ja nisam davala kasnije sokiće jer sam htjela da se navikne pitzi vodu za žeđ
    Mislim da je baš u ovome bit (ne)davanja sokića.
    Ne moram vam ni reći koja frikuša sam ja bila jer do godine dana nisam davala sokiće. Najbolje mi je bilo kad sam srela curu koja je rodila kada i ja i kad sam joj rekla da I. pije vodu, ona me u čudu pitala: "Pa zar oni smiju piti vodu??" Na moje :? kaže kako je ona mislila da se djeci smiju davati samo čajevi i sokići! (Koja moć marketinga, ha??)

Tek sada vidim da sam dobro napravila i uživam u plodovima jer moj I. točno zna kad hoće vodu, kada čaj, a kada sok. Nekada kad me traži vode ja ga pitam hoće li soka, a on odlučno kaže: Ne, vode!!
    Nekad ujutro za doručkom baš izričito traži čaja i vidim da točno osjeti kada mu se što pije.
    Kada je žedan (i po noći) u obzir mu ne dolazi ništa osim vode i baš se osjećam nekako zadovoljno što se toga tiče.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Maja prvotno napisa
    Citiraj zrinka prvotno napisa
    ocito se i ove preprouke vidim krivo tumace
    one ne idu u smjeru da se dohrana MORA poceti s 4 mjeaseca nego se kao preproucuje dohrana od nekog do nekog tjedna /negdje od 4. mjeseca ziviota pa do 6.), ali mnogi lijecnici nisu sigurni u ove preprouke jer ih WHO jos nije priznala...

sto set ice cajeva od rodjenja, to je sasvim krivo...

znaci, granica MOGUCEG pocetka se po jednoj organizaciji pomakla, ali to ne znaci da sad svi trebaju poceti od 4. mejeseca

iznenadjuje me spremnost nasih pedijatara kako brzo prihvacaju ovu preporuku a onu od 6. nisu jos usvojili

samo me zanima da li slusaju preprouku o dojenju do 2 i vise godina, ta im je prepouka ocito promakla

ono sto je novo bitno sto se tice novih preprouka, koliko ja znam, jest da je granica blaza i da je tablica blaza...
    ali to nikako ne znaci uvodjenje sokica od rodjenja i sl....

Slažem se i sa Zrinkinim i Majinim mišljenjem, i to je ustvari stav ESPHGAN-a,mjerodavne institucije na tom području,a ne stav naših pedijatara.Nije poanta u davanju sokova,nego davanje blitve i špinata može biti i u 6 mj. a i u 12mj. ako majka tako želi,isto vrijedi i za glutenske namirnice(uostalom već sam to napisala prije više od pola godine,ali ...).

mici85 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj Peterlin prvotno napisa
    Daklem, nemojte tih 6 mjeseci djetetovog života uzimati zdravo za gotovo! O čemu pričamo? To je jaaaaako individualno. Niti su sva djeca rođena s istom porođajnom težinom, niti jednako brzo napreduju, niti imaju jednake potrebe.

Svakako treba voditi računa i o sklonostima djeteta, ali mu nikako ne treba “puštati” da predugo odbija druge namirnice osim mlijeka, jer energetske potrebe brzorastućeg djeteta su za većinu klinaca nakon 6 mjeseci života veće nego što ih samo mlijeko može zadovoljiti. Treba znati da dojenče mlađe od četiri mjeseca ni ne može uzimati krutu hranu, jer je gura jezikom van zbog nedovoljno razvijenog refleksa gutanja koji je prilagođen uzimanju isključivo tekuće hrane. Mudre knjige kažu da nije preporučljivo početi s dohranom prije četvrtog mjeseca života, jer niti probavni sustav dojenčeta nije sposoban probaviti ništa osim mlijeka.

Evo kriterija za dohranu koje sam ja primjenjivala (prije 7 i 8 godina) a koji se ne odnose samo na težinu. Pa je po tim kriterijima moj stariji (rođen sa preko 4 kg porođajne težine) ranije krenuo s dohranom nego njegov godinu dana mlađi brat, s kojim sam istu priču imala nekih 6 tjedana kasnije.

PRIJE nego krenete s uvođenjem krute hrane, odgovorite na ova pitanja:

Ako ste potvrdno odgovorili na ova pitanja dijete je vjerojatno spremno za uvođenje čvrste hrane. Promatrajte svoje dijete i uočite kada je spremno za novu hranu. Ja sam svojima od 4. mjeseca (kad su im krenuli zubići) davala žlicu DA SE IGRAJU tek toliko da se nauče na nju. A onda nakon mjesec dana na toj se žlici nešto i našlo... A onda nakon još mjesec dana dijete je napokon počelo jesti količine koje nisu više bile zanemarive.
    -------------
    Tips & Tricks:
    Mi smo na samom početku dohrane djeci davali tek na vrhu žličice, da se upoznaju s okusom. "Dohrana" u smislu da se dijete najede zapravo kreće puuuno kasnije (kod nas je to uhodavanje bilo dugo nekoliko tjedana). Vjerojatno je upravo to i smisao promjene preporuke od strane pedijatara.

upravo tako mi je i savjetovala moja teta (koja je lijecnica, ali ne pedijatar) nakon kaj sam je pitala dal da poslusam pedijatricu i pocnemo s vocnim meduobrocima ili ne...

:?

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj puntica prvotno napisa
    a sad sa 6 mjeseci joj je pedijatrica rekla da počne nuditi smoki, ali bez kikirikija. :shock:
    a zašto? e tu sad ide najbolji dio...Da bi dijete vježbalo pincetni hvat?!
    Svašta!

Meni osobno uopće nije prirodno davanje bebi od 4 mjeseca koja još ni ne sjedi ikakvu dohranu. Kad gledam Taru kakva je bila i što (ni)je sve mogla sa 4 mj i kakva je sad sa uskoro 7 mj, pa to je nebo i zemlja. Razlika je ogromna. Mi smo počeli sa 6 mj i odmah je sve ponuđeno dobro prihvatila. Pravi je mali žderonja, kao i njezin braco. A to da će ako prije počne bolje prihvatiti hranu mi je totalna glupost.

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Meni kao roditelju se razumnijom čini preporuka da se prehrana započne između x i y mjeseca, nego da ju treba započeti točno sa 4 ili točno sa 6. Ako svi prihvaćamo kao normalno da neko dijete počne sjediti sa 4, a neko sa 8 mjeseci, da neko prohoda sa 9, a neko sa 18, da neko dobije prvi zub sa 3, a neko sa 12 itd., onda je valjda normalno i da ne počnu sva djeca jesti na isti datum.
    Ali opet, zanima me što stručnjaci kažu i čime to argumentiraju. Moj B je npr. počeo sa 6 i pol i još ne prihvaća dohranu (sad ima 13), moj nećak je počeo sa 4 i pol i odmah je super jeo. A sad, mi živimo u Zagrebu, a nećak u Zaprešiću. Možda će mi drugo dijete bolje jesti ako preselimo u Zaprešić? Hoću reći, nije baš da imam statistički vrijedan uzorak, a mislim i da su stvari puno složenije od toga.
    Zato bih baš voljela da ova rasprava ide malo u tom smijeru, zašto se sad te smijernice mijenjaju, ima li netko podatak na osnovu kakvog istraživanja se došlo do novih zaključaka i sl. Zanima me također, u kojim slučajevima se preporuča ranije uvođenje dohrane.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Ms. Mar prvotno napisa
    kao normalno da neko dijete počne sjediti sa 4, .
    da mi je vidjeti 4 mj bebu kako se samostalno okreče i sjeda u sjedeći položaj ...
    mislim da ću prije vidjeti jetija

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Ms. Mar prvotno napisa
    kao normalno da neko dijete počne sjediti sa 4, .
    da mi je vidjeti 4 mj bebu kako se samostalno okreče i sjeda u sjedeći položaj ...
    mislim da ću prije vidjeti jetija
    Nisam ni ja još vidjela jetija, ni takve bebe, niti sam napisala da postoje. Bebin razvoj najčešće ide tako da u jednom momentu može ostati sjediti bez potpore, ako ju se tako postavi, a u nekom momentu kasnije se može i sama dovesti do sjedećeg položaja. Nekad je i obrnuto (kod nas je npr. bilo). OK, možda sam nespretno napisala da beba 'počne' sjediti jer da, slažem se da beba ne počinje sjediti dok to sama nije spremna. Ali ne vidim smisla u hvatanju za riječi jer poanta nije bila u tome kad se događa koja razvojna prekretnica, nego sam htjela naglasiti širinu tog raspona. Vjerojatno je i još širi, ali nisam smatrala bitnim za prenijeti misao.

Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Marin se sam podizao u sjedeći položaj s 4 mjeseca dok je ležao u kolicima. Primio se za rukohvate i podigao. Spuštala sam ga natrag u ležeći položaj, ali bio je uporan pa sam zaključila da je spreman za sjedenje. S 5 i pol mjeseci na kontroli kod doktorice je samostalno sjedio. Doktorica ga posjela i on lijepo sjedi.

Počeo je puzat sa 6 mjeseci...
    Dohranu smo počeli s 5 i pol jer je sjedio, pokazivao interes i izgledao baš spreman. Možda bih počekala još dva tjedna da nisam išla radit sa 6 i pol mj, ali sad kad gledam unatrag, mislim da smo sa svim navrijeme krenuli.

Sa 4 mjeseca (kako je preporučila doktorica) bi definitivno bilo prerano.

Čini mi se da u našoj kulturi brojke čine prevažnu stavku. Svi broje mililitre, kile i mjesece da bi odredili kad dijete što treba ili može napraviti, a puno je važnije gledati dijete i ravnati se prema svakom individualnom djetetu za bilo šta.
    Mi smo tu da im pomognemo da se uklope u svijet odraslih, postupno i bez nekih trauma. Svatko ima svoj tempo.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj janiczsa prvotno napisa
    S 5 i pol mjeseci na kontroli kod doktorice je samostalno sjedio. Doktorica ga posjela i on lijepo sjedi.
    nije samostalno sjedio ako ga je doktorica posjela.

dijete samostalno sjedi kad se samo posjedne iz klececeg polozaja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slazem se s ovim sto je janiczsa napisala o mjerama i brojkama. Pala mi je napamet situacija kad smo mi vodili Z. na kontrolu kod pedijatrice i na pitanje kada da pocnemo s dohranom, ona je otisla u kalendar i rekla datum kada ona tocno puni sest mjeseci. I bas sam tada razmisljala.....po cemu je to ona tocno na taj dan spremna na dohranu, a recimo dan prije nije bila ili bi dan-dva vise bilo predugo za cekati?
    Slazem se da se treba drzati nekih opcih, zdravorazumskih preporuka i savjeta. Ali, ne cini mi se tragicno dati bebi nesto koji dan prije tih sest mjeseci (ako se beba cini "spremna) kao sto mi se ne cini tragicno cekati koji tjedan ili cak mjesec duze, ako se beba ne cini "spremna.
    Nase iskustvo bilo je takvo da su dvije starije kceri pocele prihvacati dohranu tek sa cca osam napunjenih mjeseci, dok je najmladja pocela zicati hranu vec sa pet mjeseci. Doduse, nismo joj davali nista prije tih magicnih sest, ali ne mislim (iz sadasnje perspektive) da bi se desila neka tragedija od glodanja komadica jabuke ili stavljanja u usta komadica kuhanog povrca.

Ms. Mar avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj Zorana prvotno napisa
    Slazem se s ovim sto je janiczsa napisala o mjerama i brojkama. Pala mi je napamet situacija kad smo mi vodili Z. na kontrolu kod pedijatrice i na pitanje kada da pocnemo s dohranom, ona je otisla u kalendar i rekla datum kada ona tocno puni sest mjeseci. I bas sam tada razmisljala.....po cemu je to ona tocno na taj dan spremna na dohranu, a recimo dan prije nije bila ili bi dan-dva vise bilo predugo za cekati?
    Slazem se da se treba drzati nekih opcih, zdravorazumskih preporuka i savjeta. Ali, ne cini mi se tragicno dati bebi nesto koji dan prije tih sest mjeseci (ako se beba cini "spremna) kao sto mi se ne cini tragicno cekati koji tjedan ili cak mjesec duze, ako se beba ne cini "spremna.
    x
    Meni se puno više sviđaju opisne preporuke od brojčanih. Samo, mislim da je za roditelje malo zbunjujuće kad se one ni izbliza ne poklapaju. Ako se dohrana uvodi između 4. i 6. mjeseca te kada dijete (između ostalog) može samostalno sjediti, a ovaj drugi uvijet 90 % djece (tako bar čitam ovdje http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...er=asc&start=0) ispuni između 9. i 11. mjeseca... malo je teško biti pametan. Jesu to preporuke za istu djecu?

A onda opet, zamišljam kako na kupovnim kašicama umjesto oznake 6+ (ili još bolje 4+) kojom se mnogi roditelji vode, stoji mali stripić u kojem se dijete iz četvernožnog dovodi u sjedeći pa onda +... Mislim da bi računica išla tako da bi se pokoja uspješna kompanija možda i ugasila. Pa kad razmišljam u tom smijeru neke stvari postanu malo jasnije.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MOzda djecja znatizelja i uvjeti o kojima pricas nisu kompatibilni? Iskreno receno, meni se uopce ne cini prekasno poceti s dohranom ni u devetom mjesecu. Djeci je ionako mlijeko glavna namirnica tijekom citave prve godine, sve ostalo je isprobavanje i navikavanje. Koliko samo djece ima problem sa stolicom i onda roditelji daju kojesta kako bi se spasila stvar, a dovoljno je samo prestati davati dohranu na koji dan? KOliko djece odbija dohranu u pocetku jer se cini "nasilno provodjena", po sistemu posjedni i hrani, djeca pljuju, roditelji se nerviraju itd...Nekako mi se najprirodnije cini situacija u kojoj npr. femili sjedne za stol da jede, beba pokaze interes, dobije u ruku nesto da proba (po mogucnost zdravo), gricne tu i tamo, pljune ili proguta i to je to. Ja sam sa prve dvije kceri bila dosta striktna po pitanju dohrane, ali sa trecom se nisam mogla zamisliti da npr. tjedan dana pravim kasu od mrkve i onda je posjednem i pokusavam uvaliti zlicu u usta. Vidis da jedemo mrkvu, hoces probati...ok, evo ti komad u ruku i grickaj.

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

zorana prekrasno napisano.
    kad smo kod hranjena, BC je prihvatio dohranu OK, ali balernia tek sad jede, a ima 16 mjeseci. tako da brojke su jedno a realnost drugo. lako je reci, a tesko primjeniti: pratite svoje klince i oni ce nam sve reci na svoj nacin. ali zapravo je to jedino rjesenje, ne samo u dohranu u svemu. svima bi nam bilo cudno da nam recimo pedijatri kazu djete vam mora hodati u xy mjesecu, tog i tog dana. zasto su za takve stvari granice recene okvirno, a ne strogo, a za dohranu strogo neki broj. pa ako su klinci razliciti u motorickom razvoju, zasto ne bi bili u u drugim stvarima.

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

radi kako ti misliš da je najbolje. Iskreno ne mislim da ćeš pogriješiti i ako započneš sa dohranom i ako nastaviš samo dojiti do 6 mjeseca. Iako, malo mi je nejasno kako beba koja ne sjedi (čak se u većini slučajeva ne može sama u viperu posjesti u sjedeći položaj) može jesti kašice. Ja se uvijek sjećam kako mi je mama govorila da ne jedem u ležećem položaju, i to sam već bila veeelika, jer ću se ugušiti. Ne kužim zakaj bi se za bebu primjenjivala dugačija pravila. Sokići o.k., ali kašice :? Možda se ta dohrana kašicama sastoji od toga da bebi malo staviš na jezik da se uči na okus, a ne na ozbiljnu dohranu. I da, znam masu beba koje su dojene i ne žele uopće piti na dudu, tak da ako se ipak odlučiš za sokiće - good luck, trebat će ti. A što se tiče tih novih smjernica u dohrani, to sam i ja čula i pročitala, ali nije bio razlog tome ovaj koji si ti navela, nego taj da su skužili da je većina isključivo dojene djece do 6. mjeseca anemična, ali velim tako sam čula i/ili pročitala, ne znam više.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •