-
Daklem, nemojte tih 6 mjeseci djetetovog života uzimati zdravo za gotovo! O čemu pričamo? To je jaaaaako individualno. Niti su sva djeca rođena s istom porođajnom težinom, niti jednako brzo napreduju, niti imaju jednake potrebe.
Svakako treba voditi računa i o sklonostima djeteta, ali mu nikako ne treba “puštati” da predugo odbija druge namirnice osim mlijeka, jer energetske potrebe brzorastućeg djeteta su za većinu klinaca nakon 6 mjeseci života veće nego što ih samo mlijeko može zadovoljiti. Treba znati da dojenče mlađe od četiri mjeseca ni ne može uzimati krutu hranu, jer je gura jezikom van zbog nedovoljno razvijenog refleksa gutanja koji je prilagođen uzimanju isključivo tekuće hrane. Mudre knjige kažu da nije preporučljivo početi s dohranom prije četvrtog mjeseca života, jer niti probavni sustav dojenčeta nije sposoban probaviti ništa osim mlijeka.
Evo kriterija za dohranu koje sam ja primjenjivala (prije 7 i 8 godina) a koji se ne odnose samo na težinu. Pa je po tim kriterijima moj stariji (rođen sa preko 4 kg porođajne težine) ranije krenuo s dohranom nego njegov godinu dana mlađi brat, s kojim sam istu priču imala nekih 6 tjedana kasnije.
PRIJE nego krenete s uvođenjem krute hrane, odgovorite na ova pitanja:
- Da li je vaša beba udvostručila svoju porođajnu težinu?
- Može li beba sjediti uz malu podršku ili naslonjena na jastuke?
- Da li svakodnevno popije litru ili više mlijeka? (Tako kaže literatura – nisam nikad mogla mjeriti jer su djeca bila hranjena na prsima... To je vjerojatno kriterij za djecu hranjenu bočicom.)
- Da li beba često stavlja predmete u usta?
- Da li može hranu stavljenu na vrh jezika potisnuti na stražnji dio jezika i progutati ?
- Da li je zainteresirana za nove okuse i oblike hrane ?
- Da li s zanimanjem gleda dok jedete?
Ako ste potvrdno odgovorili na ova pitanja dijete je vjerojatno spremno za uvođenje čvrste hrane. Promatrajte svoje dijete i uočite kada je spremno za novu hranu. Ja sam svojima od 4. mjeseca (kad su im krenuli zubići) davala žlicu DA SE IGRAJU tek toliko da se nauče na nju. A onda nakon mjesec dana na toj se žlici nešto i našlo... A onda nakon još mjesec dana dijete je napokon počelo jesti količine koje nisu više bile zanemarive.
-------------
Tips & Tricks:
Mi smo na samom početku dohrane djeci davali tek na vrhu žličice, da se upoznaju s okusom. "Dohrana" u smislu da se dijete najede zapravo kreće puuuno kasnije (kod nas je to uhodavanje bilo dugo nekoliko tjedana). Vjerojatno je upravo to i smisao promjene preporuke od strane pedijatara.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma