-
Joj, dohrana, rano moja
Moje je mlađe dijete molilo hranu od četiri mjeseca, kad je dobio i zube. Slinio je, plakao, molio, oblizivao se... a mi nismo dali
Kad je počeo jesti jeo je kao da je iz gladi utekao - što možda i jest - od prvog obroka. Pojeo je sve napravljeno i tražio je još. Znao je i bolje spavati nakon dobre klope. Uskoro je jeo više nego ja. Znao je plakat kad bi pojeo jednu kašicu sve dok ne bih otvorila drugu, ili dala mu na tanjur još hrane. Pojeo bi po tri banane iza ručka prije godine dana...
S ovim iskustvom - dala bih mu dohranu i ranije jer je očito bio spreman i trebalo mu je.
Malecka mi ima pet i pol mjeseci i uskoro ću početi. Nije bilo potrebe da se krene ranije, al nema ni smisla čekati - iako bi meni to i pasalo - da još neko vrijeme samo doji.
Ona grabi čašu s vodom koju joj dam, sama je nosi u usta i pije.
Kad jedemo nastoji zgrabiti nešto, a kad mi jedemo, ona žvače, ide joj slina, i pruža rukice prema hrani. Zapravo, bori se ko lav i puže i penje se i grabi tanjure. Dosad je već pokušala pojesti blitve, fritulica, juhe, i sličnih stvari. Samo da je blizu stola...
Kad djeca pokazuju interes za hranu to nije isto kao interes za neke druge stvari, i roditelj to može dobro procijeniti ako gleda dijete.
Mislim da je problem kad ljudi nasilu žele što prije hraniti djecu. Nije stvar u tome da dijete što prije jede - nego da jede kad mu je vrijeme i u tom smislu mislim da je preporuka okej - između 4 i 6 mjeseci.
Da moja mala ne traži hranu, i da ne vidim da je to to - da joj sve radi u skladu jedno s drugim - slinovnice sa čeljustima i rukicama 8) - ne bih joj davala dohranu još par mjeseci.
Što bi joj falilo - debela je, zadovoljna, mirna. A i lakše je samo dojit nego nakuhavat kašice i gurat djeci u usta ako ne žele jest.
Al tako ti je to - majke koje bi htjele što kasnije dohranjivat djecu dobiju požderuhe koji ti ruku odgrizu s četiri mjeseca ako jedeš u njihovoj blizini, a one koje bi rado da dijete krene jest dobije djecu koja žive od zraka i počnu jest s tri godine iz socijalnih razloga. Možda je i to način na koji nas dječica treniraju
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma