Pokazuje rezultate 1 do 50 od 50

Tema: VBAC i indukcija

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno VBAC i indukcija

Sto mislite o indukciji nakon carskog?

Naime,imam gestacijski dijabetes,pikam inzulin(velike kolicine) i protoci bebe nisu vise optimalni.

Stoga me doktori nebi htjeli pustit do termina,nego tendiraju na 38 .tjedan. Sad sam 34.

Pomisao na indukciju (uzaaasno se bojim rupture uterusa) i jos 2 tjedna prije termina,nimalo mi se ne svida.
    Naravno najbolji scenarij bio bi da trudovi krenu sami,no nekako ne vjerujem u to.

U tom slucaju bolja opcija bio bi ponovni carski.

No tada,nista od VBAC-a kojem sam se toliko nadala i toliko ga zeljela

Imate li kakvo iskustvo ili prijedlog sto uciniti?

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

koliko sam citala, to je prilicno opasno jer se povecava mogucnost rupture zbog dripa. a ako trudovi ne pocnu, vjerojatno ni beba nije spremna.

ne znam, mislim da je bolje carski nego inducirani vbac.

sta ne mozes korigirati dijabetes prehranom sa niskim glikemijsim indeksom? u tom slucaju bi mozda mogla dobiti sto zelis.

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam bila potpisala da sam ok s indukcijom al u retrospektivi sad vise ne bih. Al kod mene je zavrsilo na kraju prirodnim tijekom (vece prije planirane indukcije seks pokrenuo stvari pa za indukcijom nije bilo potrebe). I to s 38 1/2 tjedana tak da nemoj otpisat prirodni pocetak samo tako.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Joj Ancice,kamo srece! Da bar tako krene i kod mene!

Mikka,da mogu korigirat secer samo prehranom nebi trebala spricat inzulin 4 x dnevno,nazalost

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

cekaj, gestacijski, to je trudnicki dijabetes, inace ga nemas?

jel jedes hranu s niskim GI ili?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da,naravno!

Probali smo prvo samo s dijetom,no secer je unatoc tome sve vise divljao,pa sam morala uz dijetu pocet s inzulinom.

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ako se odlucis za indukciju, dogovori se da ti sintetski oksitocin daju u malim kolicinama. Meni je za 6 sati istekla samo trecina infuzije, trudovi su bili bas lepi, nikako prejaki i normalno bolni, jer mi je indukciju pustala babica.

Zena koja je bila sa mnom u apartmanu je za 2 sata promenila 5 ili 6 boca s infuzijom i sintetskim oksitocinom, imala je epidural pa nema pojma koliko bi ju bolelo.

Isto tako, moze da se napravi i proba, tzv. oxi-test, s malom kolicino oksitocina i pracen ctg-om, gde se lepo vidi kako materica i beba reaguju na drip. To je bitno jer zene zaista mogu razlicito da reaguju.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kli kli jel ti drugi porod bio VBAC?

Mislim da cu ici na prirodni porod samo ako me posluzi luda sreca i krene samo od sebe,a ako ne,pristat cu vjerojatno na carski.

Prevelik je rizik,a i da indukcija uspije tako rano je upitno :/

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Ja ti predlažem da poslušaš ono što ti doktori budu rekli i tako napraviš jer je kod tebe situacija malo kompliciranija. U svakom slučaju želim da ti krene prirodno i da rodiš vaginalno ako je ikako moguće.~~~~~~~~~~~~~~~~

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Nije, oba puta sam rodila vaginalno, ali uz indukciju (nisam srecna zbog toga, ali zista imam ok iskustvo).

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Nina prvotno napisa
    Prevelik je rizik,a i da indukcija uspije tako rano je upitno :/
    Slazem se.. s obzirom na VBAC stvarno je veliki rizik.

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Ne znam jeste li vidjele ovaj topic od Ronin, Hod po rubu:

http://www.roda.hr/forum/viewtopic.p...er=asc&start=0

ima i rasprave o VBAC-u sa i bez idnukcije.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

O da,vidjela sam!
    Neznam jel bi zbog svega sto se dogodilo ili stavila ovaj smajli :D sto se sve ipak dobro zavrsilo.

Bas zbog takvih i slicnih prica koje i nisu bas tako rijetke,uzasno se bojim da mi se ne desi nesto slicno samo zato jer sam se toliko fokusirala na vaginalni porod.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Nina, jesi li u Zagrebu, tko prati tvoju trudnoću? Oprosti ako puno pitam.

Nemam iskustva s VBAC, mene su poslali na hladni carski i sve je bilo ok. Sretno.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

E Nina meni su na SD rekli da nakon carskog indukcija ne ide (e sad ne znam koliko da im vjerujem) a Podobnik i internet su strogo protiv indukcije nakon carskog. Ili prirodno ili ništa

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

na sd-u znam za slucaj vbaca koji je ukljucivao drip, i to dosta dripa. zavrsio ok, srecom

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A daj ga znaj... Tek cemo kasnije bit pametni.

Vidjet cu jos u dogovoru s doktorima sto je bolje.

Danke,ne pitas previse Nisam u Zagrebu.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislila sam,naravno, Danka a ne Danke

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj ivana7997 prvotno napisa
    na sd-u znam za slucaj vbaca koji je ukljucivao drip, i to dosta dripa. zavrsio ok, srecom
    Isuse, onda me dr.Blagajić gledao u oči i lagao :shock:
    davila sam sto puta s tim pitanjem i on je rekao...niiikaaakoo !! :/

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako ne moze potpuno prirodno (bez lijekova), ja osobno bih izabrala ponovni carski. vbac s indukcijom nije stvar za igranje. :/

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    ako ne moze potpuno prirodno (bez lijekova), ja osobno bih izabrala ponovni carski. vbac s indukcijom nije stvar za igranje. :/
    VELIKI POTPIS

(i ne govorim to samo teoretski, već i iz osobnog iskustva)

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

..pa naravno :shock: ! Ali ne možeš tvrditi da se takve ne rade ako ih prakticirate ..SD no, no!!
    Mislim ko da ću ja u trudovima pratiti šta oni meni šibnu u ruku!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tocno tako

slucaj koji ja znam, nakon nekoliko sati trudova, dat cemo vam samo malo dripa, ne bismo smjeli, ali slabo se otvarate, dugo ce to trajati. samo malo.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kopiram s drugog topica,aktualno stanje:

Ja sam danas bila na razgovoru u bolnici.
    Preporucena mi je indukcija 2 tjedna prije termina.

Sto pitanja sam postavila,medutim doktorica odlucno tvrdi da indukcija nije problem.
    Rizik ruture je navodno samo mrvicu povecan. I da to oni cesto rade,da se ne trebam brinut.

Ici cu na razgovor u jos jednu kliniku,da cujem drugo misljenje,pa cu onda donjet odluku.

Uh,al to zaista nije lako...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Naime,imam gestacijski dijabetes,pikam inzulin(velike kolicine) i protoci bebe nisu vise optimalni.

Stoga me doktori nebi htjeli pustit do termina,nego tendiraju na 38 .tjedan
    da li su ti objasnili sto to znaci da protoci nisu optimalni?

Mozda da ih upitas koje su prepreke tome da se redovito prati stanje djeteta i nakon 38. tjedna i ceka spontani pocetak trudova?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pitala sam sve moguce,pa i to. I ja sam mislila da su mozda dovoljne intenzivnije kontrole pred kraj.

No posto protoci nisu optimalni,to je pokazao dopler,moguc je infarkt posteljice. A tu ne bi pomogle ni ceste kontrole,da se ne daj Boze desi.

Upravo to se desilo jednoj mojoj poznanici prije 3 god. pa se ne zelim igrat.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

MENI SU DALI DRIP IAKO SAM IMALA TRUDOVE TEK 4 SATA I OTVORENA 10 CM JER IM SE ZURILO ZAVRSILA S RAZOROM MEDJICE I RODNICE 3 STUPNJA JOS SE NISAM OPORAVILA

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nina s obzirom na situaciju ja bih ti preporučila ponovni carski

nemoj na indukciju

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Saradadevii prvotno napisa

Stoga me doktori nebi htjeli pustit do termina,nego tendiraju na 38 .tjedan
    da li su ti objasnili sto to znaci da protoci nisu optimalni?

Mozda da ih upitas koje su prepreke tome da se redovito prati stanje djeteta i nakon 38. tjedna i ceka spontani pocetak trudova?
    Nina ima gestacijski dijabetes, i kod takve dijagnoze (kao i kod pregestacijskog dijabetesa) većina trudnica, čak i s optimalnim glikemijama, ima problema sa bržim starenjem posteljice, pojednostavljeno rečeno (događaju se još mnoge nedovoljno razjašnjene patofiološke promjene koje su posljedica dijabetesa). Čak i ako su protoci u redu, preporuka je da se takve trudnoće završe prije ulaska u 40. tjedan.
    Poznajem osobno barem tri trudnice (i puno više koje ne znam osobno nego samo preko interneta) gdje se čekalo, pa nije dobro bilo na kraju.

Nina, ne mogu ulaziti u način poroda s obzirom na tvoju situaciju jer ne znam dovoljno o tome, ali čekati nemoj. Sretno

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Nina, ja s tvojom dijagnozom ne bi nikad pristala na indukciju.

sori ako te nisam utjesila ali morala sam to napisati. (btw, prosla sam indukciju, ali bez dijabetesa i ostalog). a ovo sto Danka_ pise.. razlika izmedu 38. tjedna i punih 39, blizu 40 mi se cini dosta velika, pogotovo za bebu.

nisam mislila da trebas cekati, da me se ne bi pogresno shvatilo. kazem da bi s tvojom dg ja radije izabrala carski nego indukciju.

sretno

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    a ovo sto Danka_ pise.. razlika izmedu 38. tjedna i punih 39, blizu 40 mi se cini dosta velika, pogotovo za bebu.
    Sigurna sam da ćeš se složiti da je najveća razlika između života i smrti. Hoću reći, ne biraju doktori termin poroda u takvim trudnoćama radi svoga godišnjeg i slično, nego zbog toga što su zadnji tjedni u dijabetičkim trudnoćama stvarno rizični. Dva tjedna prije termina je punih 38, dakle ulazak u 39. tjedan. Ja sam rodila u 39. tjednu (38+3) - dakle potpuno donešeno dijete rođeno u terminu (jer termin je od punih 38 do punih 42 tjedna), rađena mi je kasna amniocenteza dva dana prije CR da bi bili sigurni da dijete ima zrela pluća i nije bilo govora o ulasku u 40. tjedan, jednostavno je preveliki rizik. Neke trudnice s dijabetesom moraju roditi i prije punih 38 tjedana... opet, ne zbog nečijeg hira, nego zato što je stvarno tako bolje.

Kod zdravih trudnoća potpuno podržavam želju za prirodnim porodom itd., međutim kod patologije je sve skupa prekomplicirano i svakako je better safe than sorry.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Danka jel ti govoriš o pravom gestacijskom dijabetesu ili se tu radi i o intoleranciji na glukozu?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Govorila sam o gestacijskom dijabetesu koji se liječi inzulinom, kao i o situacijama kada je dijabetes postojao i prije trudnoće (pregestacijski). Ne znam ništa o tzv. "graničnim" dijagnozama gestacijskog dijabetesa i intoleranciji na glukozu, pretpostavljam da ako je s bebom sve OK i ako se ne događaju hiperglikemije, izostaju i te patofiziološke promjene na posteljici... ali također mislim da je to stvar ginekologa koji prati trudnoću, da procijeni što i kako.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ostalo je nedorečeno: kod pregestacijskog preporuka je da se ne čeka 40. tjedan, kod gestacijskog to ovisi o više faktora (kad su se javile hiperglikemije, kakva je bila regulacija, kakvi su protoci...)

I isprike ako nije jasno: nisam medicinar i ovo što sam pisala samo je prepričavanje iskustva i spoznaja koje sam pri tome stekla.

dorotea24 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

hvala

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa
    Kod zdravih trudnoća potpuno podržavam želju za prirodnim porodom itd., međutim kod patologije je sve skupa prekomplicirano i svakako je better safe than sorry.
    potpuno se slazem.
    medjutim, kako reci better safe than sorry i ici na indukciju u VBAC-u? :/ :/ jer je to jako daleko od safe.

kako god bilo, zelim ti siguran porod

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

medjutim, kako reci better safe than sorry i ici na indukciju u VBAC-u? :/ :/ jer je to jako daleko od safe.
    I meni se postavlja to pitanje. I što god lječnici objašnjavali, meni je to potpuno ludo.
    Prirodni trudovni nikao ne mogu biti tako jaki i stresni kao trudovi pod dripom i NITKO me ne može uvjeriti da je dobro i prihvatljivo dati drip rodilji s prethodnim carskim rezom - u bilo kom omjeru i bilo kojom brzinom.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

potpuno se slazem.
    Hm, sad ce jos ispasti da sam ja rekla da je bolja indukcija, sto nisam.

Uopce nisam ulazila u dio oko nacina poroda, jasno i glasno sam se ogradila od toga jer o toj problematici ne znam nista. Moji postovi odnose se iskljucivo na pricu oko ranijeg dovrsavanja dijabetickih trudnoca, a taj lagani off topic ipak ima veze s temom jer zbog toga (ranijeg dovrsavanja) i dolazi do pitanja oko nacina poroda.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

znam, dobro sam te shvatila. komentirala sam dio o indukciji, dakle dio koji predlazu lijecnici.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

potpis danka i poslid.

sretno!

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a ovo sto Danka_ pise.. razlika izmedu 38. tjedna i punih 39, blizu 40 mi se cini dosta velika, pogotovo za bebu.
    Sigurna sam da ćeš se složiti da je najveća razlika između života i smrti. Hoću reći, ne biraju doktori termin poroda u takvim trudnoćama radi svoga godišnjeg i slično, nego zbog toga što su zadnji tjedni u dijabetičkim trudnoćama stvarno rizični. Dva tjedna prije termina je punih 38, dakle ulazak u 39. tjedan. Ja sam rodila u 39. tjednu (38+3) - dakle potpuno donešeno dijete rođeno u terminu (jer termin je od punih 38 do punih 42 tjedna), rađena mi je kasna amniocenteza dva dana prije CR da bi bili sigurni da dijete ima zrela pluća i nije bilo govora o ulasku u 40. tjedan, jednostavno je preveliki rizik. Neke trudnice s dijabetesom moraju roditi i prije punih 38 tjedana... opet, ne zbog nečijeg hira, nego zato što je stvarno tako bolje.

nis ja ne zagovaram, pogotovo jer ne znam gotovo nista o dijabetesu bilo koje vrste, nego sam se osvrnula na ono sto si ti napisala, a to je

Čak i ako su protoci u redu, preporuka je da se takve trudnoće završe prije ulaska u 40. tjedan.
    kazem da mi se cini razlika izmedu 38. tjedna i 40. tjedna. to je sve.

i takoder mi nije jasno da preporucuju indukciju i to vbac, i to 38. tjedan kad je veca vjerojatnost da je sve jos nezrelo, nego kasnije.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

nis ja ne zagovaram, pogotovo jer ne znam gotovo nista o dijabetesu bilo koje vrste, nego sam se osvrnula na ono sto si ti napisala, a to je

Čak i ako su protoci u redu, preporuka je da se takve trudnoće završe prije ulaska u 40. tjedan.
    To se radi zbog toga sto:
    Citiraj E. K. Murthy, I. Pavlic-Renar, Z. Metelko [i prvotno napisa
    Diabetologia Croat.[/i]
    2002, 31, 132, and references cited therein]
    Historically, diabetic pregnancies often terminated in late unexpected intrauterine death. The exact cause is still unknown. The theories implicated include fetal hypoxia and acidosis and hypokalemia leading to dysrhythmias and placental dysfunction and competition for essential nutrients.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

jasno mi je da je preporuka da se takve trudnoce zavrse ranije zbog rizika. nije mi jasno zasto preporucuju indukciju, a ne carski.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

A da, naravno, to ni ja ne kuzim. Tj. ne preporucuju svi indukciju.

Mislila sam da ne kuzis zasto se trudnoce zavrsavaju s 38 tjedana cak i u slucaju da su protoci dobri (jer to sam gore bila napisala a u principu se odnosi na trudnoce s pregestacijskim dijabetesom).

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Pozdrav svima!
    Carski rez je trauma za maju i dijete za razliku od vaginalnog poroda. Carski je htjeli mi to ili ne, pravi kirurški zahvat i kao takav je dodatni stres i uzrok postoperativnih komplikacija. U kombinaciji s dijabetesom situacija lako izmakne kontroli (krvarenja, cijeljenje rane, metabolički disbalans i sl. )

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj palamida prvotno napisa
    Pozdrav svima!
    Carski rez je trauma za maju i dijete za razliku od vaginalnog poroda. Carski je htjeli mi to ili ne, pravi kirurški zahvat i kao takav je dodatni stres i uzrok postoperativnih komplikacija. U kombinaciji s dijabetesom situacija lako izmakne kontroli (krvarenja, cijeljenje rane, metabolički disbalans i sl. )
    palamida, i nasilni vaginalni porod je trauma za majku i dijete.
    ponekad carski rez spašava život, a neki smatraju da je carski rez za dijete (pa i za majku) manja trauma od nasilnog vaginalnog, dakle ova konstatacija ti je vrlo necjelovita.

mislim da je prava mudrost u procjeni koja je to opcija bolja i za dijete i za majku, tj. najbolja s obzirom na trenutačno stanje.

forumašica ronin i njeno 3.dijete su umalo izgubili glavu zbog toga što je nakon jednog carskog imala lijekovima inducirani VBAC, a u trećem porodu potpunu rupturu maternice, koju je, srećom, u zadnji tren prepoznala primalja koja se ipak tad tamo zatekla (što bi za VBAC trebalo biti pod obavezno, mislim to da je uvijek netko prisutan uz ženu, a kod nas na žalost to nije uvijek slučaj).

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj palamida prvotno napisa
    U kombinaciji s dijabetesom situacija lako izmakne kontroli (krvarenja, cijeljenje rane, metabolički disbalans i sl. )
    U danasnje vrijeme trudnice s dijabetesom se pomno prate, i u vecini slucajeva dijabetes je skoro pa optimalno reguliran. S optimalnom regulacijom glikemija (HbA1c nizi od 6.4%) realni rizik od problema s cijeljenjem rane ni ne postoji. A ako je regulacija suboptimalna, onda je to dodatna indikacija ZA carski rez.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo ja jucer bila u drugom gradu,u drugoj klinici.
    Pregledao me glavni doktor.
    Dogovoreno je sljedece:
    Buduci da mi je zadnjih dana secer dosta dobar,trebam povisit dozu inzulina i sve poduzet da secer i ostane dobar.
    Narucio me 17.11. na kontrolni pregled da se vidi kakav je secer-ako je i dalje dobar idem doma i cekam trudove(doduse najkasnije do termina),a ako je los ostajem i krecu s indukcijom.

I ovog doktora sam izgnjavila pitanjima o indukciji nakon carskog. On to isto ne vidi problematicno,veli cesto to rade,trudnica se pomno prati i rupture su kaze "cak i za njega nesto egzoticno".

Tako da sam pristala na ovakav dogovor.
    Naravno, molim Boga da u meduvremenu ipak krene samo od sebe. To bi bilo najljepse :D

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Nina ~~~~~~~~~~~~~~~~~ za tvoje trudove.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

drzim fige da dodje i prodje spontano, bez lijekova!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •