mikka prvotno napisa
a ovo sto Danka_ pise.. razlika izmedu 38. tjedna i punih 39, blizu 40 mi se cini dosta velika, pogotovo za bebu.
Sigurna sam da ćeš se složiti da je najveća razlika između života i smrti. Hoću reći, ne biraju doktori termin poroda u takvim trudnoćama radi svoga godišnjeg i slično, nego zbog toga što su zadnji tjedni u dijabetičkim trudnoćama stvarno rizični. Dva tjedna prije termina je punih 38, dakle ulazak u 39. tjedan. Ja sam rodila u 39. tjednu (38+3) - dakle potpuno donešeno dijete rođeno u terminu (jer termin je od punih 38 do punih 42 tjedna), rađena mi je kasna amniocenteza dva dana prije CR da bi bili sigurni da dijete ima zrela pluća i nije bilo govora o ulasku u 40. tjedan, jednostavno je preveliki rizik. Neke trudnice s dijabetesom moraju roditi i prije punih 38 tjedana... opet, ne zbog nečijeg hira, nego zato što je stvarno tako bolje.
Kod zdravih trudnoća potpuno podržavam želju za prirodnim porodom itd., međutim kod patologije je sve skupa prekomplicirano i svakako je better safe than sorry.