Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 58

Tema: Da li je ukinuto cijepljenje za Polio u Hr?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Da li je ukinuto cijepljenje za Polio u Hr?

Nacula sam da je ukinuto cijepljenje za polio, ili da ce biti ukinuto, pa me zanima da li je to stupilo na snagu ili ne...

Jel zna netko nesto?

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Nije. Trpaju ga i dalje, kao pojavio se polio u istočnoj europi... mislim :smajlić ne može doći sebi od čuđenja:

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uf...@#$!#&

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Zašto bi ga ukinuli?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Mi imali docjepljivanje prošli tjedan!

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj SabinaC prvotno napisa
    Zašto bi ga ukinuli?
    Zato što je u zadnjih godina JEDINA metoda zaraze s poliom preko nedavno cijepljenih beba. Situacija je zapravo toliko apsurdna da ju je teško razložno opisati: to cjepivo je skupo iz razloga što više nije moguće "nafatati" divlje uzročnike, nego se proizvodi uzgojem laboratorijskih, a to hoće biti komplicirano i skupo nakon x generacija izvan prirodnog okoliša.
    Monstruozno.

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Opet nisam shvatila u čemu je problem sa tim cijepivom? Može netko jasnije?

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj SabinaC prvotno napisa
    Opet nisam shvatila u čemu je problem sa tim cijepivom? Može netko jasnije?
    Niti jedno cjepivo nije dobro nego je nuzno zlo pa je samim time svako djelomicno ukidanje natrpavanja dojencadi sa cjepivima nesto pozitivno...
    A sto se tice konkretnog cjepiva (polio) ima dosta postova u kojima smo raspravljali o tome pa... take a look

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je "problem" u "svakom" cjepivu... I apsolutno ne zelim cijepiti dijete s cjepivom, ak ce se to cjepivo ukinuti za 2 tjedna ili 3 mjeseca..

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Meni je "problem" u "svakom" cjepivu... I apsolutno ne zelim cijepiti dijete s cjepivom, ak ce se to cjepivo ukinuti za 2 tjedna ili 3 mjeseca..

Nase osobno misljenje je da je, posebno za polio, vjerojatnost zaraze u iducih par godina premala da bi ju trebali cjepiti, pa i nije cjepljena (na zgrazanje nase pedijatrice) ..

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno cijepivo protiv polia

max je do godine dana primio sva cijepiva, jer se ja nisam dovoljno dobro informirala o dobrim i lošim stranama cjepljenja. docjepljivali ga više nismo, nadam se da neću biti prisiljena (od strane vrtića) da to učinimo. u svakom slučaju, polio neću dozvoliti. pa nedavno sam čitala na plivinom portalu da je zadnji slučaj polia (ne preko cjepiva) zabilježen 1989. god.
    nisam luda da mu to uštrcavam! već se dovoljno grizem za one prve doze, i to oralne

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Mi smo docjepljivanje odgađali, odgađali... i onda nam doktorica prije mjesec dana rekla da ne treba, da se više ne docjepljuje.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo isto odgađali više od godinu dana i sad kad je trebalo nositi u vrtić knjižicu cjepljenja, pitali smo pedijatricu i rekla je da više nisu obavezni Polio i BCG

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I da nadodam, nikakvih problema u vrtiću nije bilo. Imamo samo tetanus upisan, na tome je pedijatrica inzistirala.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa poludit cu... Dobro da nisam odmah otrcala cijepiti malog kad sam cula da nisu ukinuli polio...

A gdje da ja saznam tocnu informaciju?!? Koliko vidim, to uvelike varira od pedijatra do pedijatra :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

A da pitaš nekog nadležnog? Ne znam ko je za to, vjerojatno HZJZ.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pitaj sestru u vrtiću - oni valjda imaju sumasumarum odluka.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    Pitaj sestru u vrtiću - oni valjda imaju sumasumarum odluka.
    Sestra mi ne ide u vrtic... tc, tc, tc.... a ni dijete...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ma, piše to u NN, ima pravilnik, bio sam ga malo proučio i ispalo je da nisu ukinuli polio, a to što djeca nisu bila cijepljena je vjerojatno bilo radi oskudice. Razlika u odnosu na prethodni pravilnik je u dodavanju novih cjepiva :grrrr: i to upravo problematičnih po pitanju dugoročnih posljedica, no kako se tu već radi o religiji, a obećao sam da neću više sudjelovati u religioznim raspravama... -> over and out

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nemoj ti meni "over and out"..

Pa od koga cu dobiti info kakve trazim nego od istomisljenika!? Izvoli nastaviti pisati na ovu temu

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Davore, molim te napiši broj NN. Nas je dr. natjeravala na docjepljivanje BCG, izvukli smo se na račun ljeta, majci s kratkim rukavima i sl. Veli ako mu radi Mantoux (? ortografija) test i bude negativan ne smije čekati s cijepljenjem. Ima ožiljak.
    Inače, što se tiče polia dobivenog od cijepljenih, stvar je slijedeća (i to samo sa oralnim cjepivom) - cijepljeni izlučuje virus (ovaj oslabljeni) stolicom i kad netko s tim dođe u kontakt on zapravo odradi cijepljenje i dalje širi taj oslabljeni virus. Samo onima kojima je stanje tako loše (imunitet) da se ne bi smjeli cijepiti može to imati neke posljedice, iste kao da su se cijepili živim cjepivom.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno polio

ne priznajemo "over and out"
    davore, raspali!!!

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Zar nije ovo zadnji, važeći kalendar cijepljanja za 2005.g.:

http://www.hzjz.hr/epidemiologija/cijepljenje.htm

Tu je i bcg i polio (sad je ipv), nema manje cjepiva od prije, samo više. :/

pa nedavno sam čitala na plivinom portalu da je zadnji slučaj polia (ne preko cjepiva) zabilježen 1989. god.
    Kad sam na jednom predavanju baš vezanom za cijepljenje pitala sa svrhu cijepljanja protiv polia, naveli su mogućnost divljeg polia zbog iznimno velikog tranzita ljudi.

Ines avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nemojte mi se sad smijat- dal je to 'poliomijelitis'- pretpostavljam da je jer mi je sestra rekla 'polio', a sad citam u knjizici da pise ova kobasica.
    ako je- r. je cijepljena tim 05.05 ( pise sa strane IPV) i danas dobila u usta ( pise sa strane OPV)- znaci- cijepi se i dalje

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Je, to je to.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Veli ako mu radi Mantoux (? ortografija)
    Mantoux je isto što i PPD, podlaktica, 1 ml tuberkulina, za 72 sata se uzima ravnalce i mjeri se promjer ispupčenog, a ne iritiranog, dakle stvarno ništa pametno, kod malih beba je u 99% slučajeva rezultat ionako negativan pa slijedi BCG, a kojeg su se Amerikanci ionako već odrekli jer da je neučinkovit. Drago roblje, pravo cjepivo prima samo Uncle Sam i njegovi.
    Broj pojedinih docjepljivanja je smanjen pa tako i polio i... to je to, nema majci ukidanja.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj mamazika prvotno napisa
    Davore, molim te napiši broj NN
    žurim na sastanak.

Uzgred, stranice zavoda za epidemiologiju su prilično neredovito održavane i uglavnom nisu za ozbiljnu upotrebu.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam čula da su se Amerikanci odrekli BCG-a da bi PPD mogli koristiti kao dijagnostiku TBC-a, da ne moraju slikati. Samo one koji dođu iz ovih divljih krajeva u kojima se cijepi protiv tuberkuloze slikaju da bi dokazali da je nema (to mi je prijateljica prošla kod useljavanja u SAD).
    Po ovom linku na HZJZ PPD se radi tek u 2. razredu OŠ.
    Da li postoji još kakvo cjepivo protiv TBC osim BCG? Ne mislim kod nas nego inače.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Na spomenutom predavanju sam čula jednu zanimljivost: u americi se preporuča bcg docjepljivanje u zrelijoj dobi. Navodno je baš ta, naknadno procijepljena populacija, u manjoj rizičnoj grupi od nekih tumora.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Mi smo odugovlačili s BCG-om do poslije Nove godine jer nam je pedijatrica rekla da ga tada najvjerojatnije ukidaju. Nakon nNove godine je rekla da je ukinuto i nismo se docijepili.
    Šta se docjepljuje sa 1,5 godinom? Je li to Polio? To još uvijek razvlačimo.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Brunda prvotno napisa
    Mi smo odugovlačili s BCG-om do poslije Nove godine jer nam je pedijatrica rekla da ga tada najvjerojatnije ukidaju. Nakon nNove godine je rekla da je ukinuto i nismo se docijepili.
    Šta se docjepljuje sa 1,5 godinom? Je li to Polio? To još uvijek razvlačimo.
    Je je. To je Di-Te-Per + Hib

I mi to jos uvijek razvlacimo u nadi da se necemo cijepiti poliom.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Evo me natraške. Traženi NN je br. 164 od 26.11.2004 "Pravilnik o načinu provođenja imunizacije, seroprofilakse, kemoprofilakse protiv zaraznih bolesti te o osobama koje se podvrgavaju toj obvezi"
    Dakle, nema majci vrdanja, to je u zakonu, a najmoćniji su mi kartončići s obavijestima roditeljima. Prilično Krležijanski.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Minnie, BCG se smatra nespecifičnim imunostimulatorom i davali su ga (ne znam da li još uvjek, to sam prije cca 15 god. čula da je eksperimentalno) kod melanoma s metastazama - nekako je poticao tijelo da se samo obrani od tumora.
    Davore, hvala. Sutra ću usporediti s ovim od HZJZ.

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Ja sam za izbor, pa ko voli nek izvoli. Osobno bi cijepila dijete, imam slučaj polia u familiji. Moja je sestra u Nizozemskoj mogla birati i to je demokracija.

gapi

Početno

polio ili poliomijelitis je dječja paraliza.... vidim da nisu svi sigurni što znači

postoji tzv. OPV - oralni polio koji sadrži živi, oslabljeni virus. To cjepivo se uzima na usta.

IPV sadrži mrtve viruse i aplicira se injekcijom u mišić.

Polio je i dalje u programu i nema naznaka da će se ukinuti. I druge razvijene zemlje i dalje provode cijepljenje premda je polio iz njih eradiciran. Na žalost to još uvijek nije tako na globalnom planu.

Kod nas HZZO financira prvo cijepljenje s IPV-om (mrtvim poliom), a sve ostale doze su OPV (živi polio). S obzirom da kod živih cjepiva postoji mogućnost komplikacija u smislu oboljevanja od bolesti protiv koje se cijepiš (vrlo rijetko), oni koji žele i koji su upućeni u cijelu problematiku kupuju cjepiva s mrtvim poliom

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

www.thedoctorwithin.com

ima jako finih tekstova o tome
    verovatno ima jos mnogo stvari na internetu...ovo je samo nesto

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

meni je pedijatrica rekla da kod ovog docjepljivanja sa 18 mj ne preporucaju 5 u 1 jer kao kad se da sve odjednom , imali su puno slucajeva natekle i crvene nogice sto nije dugo prolazilo pa mi preporucuje acelularno 3 u 1
    jel ko docjepio djete sa 5 u 1 i kakava je bila reakcija

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Opet smo odgodili cijepljenje za Anju. Kod upisa u 1. razred trebala je dobiti cjepivo protiv rubeole, ospica i zaušnjaka, a jučer je trebala dobiti protiv polio i još nešto (sorry, nisam zapamtila). A skužila sam da su djeca dobivala u usta šećerne kocke, znači da su dobivali oralno za polio. MOram se dobro raspitati pa ako baš budemo morali, da joj daju bar mrtvo cjepivo.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anchie, buduci da sam ovih dana malo vise istrazivala, mozda se ipak radilo o tome da se preslo na inaktivirano cjepivo u potpunosti (koliko sam skuzila ovo do sad davano oralno je "zivo" koje najcesce i uzrokuje oboljenje).

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Na usta je živo, u injekciji mrtvo.

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Hm, pa kad se to prešlo na inaktivirano? Koliko ja znam i dalje se cijepi i oralno. Mi smo inzistirali na inaktiviranom cjepivu (IPV) tj. muskularnom.

Osoblje foruma BusyBee avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma zadnji put kad sam s pedijatricom raspravljala o cjepivima nesto je spomenula ukidanje cijepljenja protiv polia, ili sam je ja tako shvatila. Pa sam mislila da je mozda spomenula da ce se poceti koristiti iskljucivo inaktivirano, ali ocito nije, ako ga se i dalje mora traziti.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Potpuno ukidanje cijepljenja protiv polia sigurno nije opcija. Vjerojatno se u diskusiji radilo o prelasku na inaktivirano.

Mayana

Početno

Zanima me kakve se reakcije i kada mogu pojaviti nakon docjepljivanja sa 18 mjeseci (Infanrix, polio na usta i HiB) ?

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Dora je prije ljeta docijepljena i već onda je i polio dobila u guzu,a ne u usta

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Mayana prvotno napisa
    Zanima me kakve se reakcije i kada mogu pojaviti nakon docjepljivanja sa 18 mjeseci (Infanrix, polio na usta i HiB) ?
    Iste kao i kod prvog cijepljenja, eventualno blaže ako se prvi put nije koristio Infarix, nego onaj njihov di-te-per.

Mayana

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa

Iste kao i kod prvog cijepljenja, eventualno blaže ako se prvi put nije koristio Infarix, nego onaj njihov di-te-per.
    Cjepivo je bilo isto, temperature nije bilo,samo malo crvenilo guze kao i prvi put. Nakon ovog docjepljivanja je imala nekakvu virozu sa jednodnevnom temp. kao i svi mi što ju je dosta oslabilo Ali me brine sto je nakon toga prestala setati i trčati kao prije (ranije je nisam mogla zaustaviti) pa sam pomislila da to možda nije posljedica cjepljenja.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Pa jeli imala crijevnu virozu ili je to bila prehlada?

Mayana

Početno

Citiraj Arijana prvotno napisa
    Pa jeli imala crijevnu virozu ili je to bila prehlada?
    Prehlada, ali je samo curio nosić i bez temperature. Nisam napisala da smo se cijepili sredinom devetog mjeseca, a bila je prehlađena prije dva tjedna.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

podizem ovaj topic iz prasine i pitam. jasno mi je da nije ukinuto cjepljenje protiv polia (primarna imunizacija) ali jel ukinuto ili je opcije da ce se ukinuti docjepljivanje protiv poli-a? ono u drugoj i cetvrtoj godini zivota

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •