vesnare prvotno napisa
Vesnare, imat ces rooming in i upakirala si skandi :shock:
Sta zbilja mislis da ces naci vremena i za to![]()
vesnare prvotno napisa
Vesnare, imat ces rooming in i upakirala si skandi :shock:
Sta zbilja mislis da ces naci vremena i za to![]()
:? Aime meni!
Ja kao veliki štreberski tip već 7 i pol mjeseci samo čitam i memoriram razne podatke oko bebice, dojenja, poroda, masaže, stvari, ......... ali što mi je porod bliže to sve manje znam!!!!!!!!1![]()
Idem 16. 6. na Duh kod dr. Dukića ak me bude htio primiti, mm i ja idemo u Grižansku 15. i 16. na teča (jer bez njega neću roditi) i sad je vrijeme da polako spremim stvari za porod.
Nakon svega pročitanog na forumu - sad više ne znam ništa!
Jel ima dobrovoljca da mi objasni što da si uzmem na Duh u torbu - koliko torbi (za predrađaonu, rađaonu, ili je jedna dosta), koliko velika torba može biti- jel je guramo u neke ormariće ili može biti uz krevet, čije spavačice imamo tamo, ZAR TREBAM NOSITI PELENE ZA BEBEKA AKO SAM U ROOMINGU??, kad su posjete...
Stvarno mi je žao što gnjavim, ali informacije se razlikuju iz 2003. 2004. a iz 2005. nisam niš našla.
Hvala![]()
Danijela, trebaju ti obavezno dvije torbe - jedna mala (moze i ruksak) za predradjaonu i radjaonu, a onda kada rodis i kad te presele na odjel babinjaca, muz ti donese tvoju vecu spremljenu torbu za boravak u bolnici.
Sta da stavis u torbe ti necu sada ponavljati - ima puno topica (i starih) o tome![]()
Nemoj samo da torba za odjel bude prevelika jer cistacice traze da se torbe spremaju u ormar koji je dosta uzak (ovo pricam za SD). No, ako je fino zapakirana i ako uredno uvijek pozdravis cistacicu i budes "nice to her" onda ti i dopusti da je ostavis na podu. Ona cistacica na SD mi je bas dobra.
Posjete su od 16-17h, a od 15.30 se moze ici gledati beba (mislim posjetitelji mogu ici vidjeti bebu, ali ako ces imati rooming in onda ne znam za to).
Na SD-u uvijek imas nove i ciste spavacice.
Ne znam za pelene jer nisam imala rooming in, al pretpostavljam da trebas, kao onda i druge stvari oko higijene bebe - rucnik, krema, maramice...
Joooooj!!! A kad bi me netko još uzeo za ruku i proveo kroz cijeli postupak od dolaska do odlaska, to bi bilo mrak! Šteta što nema generalnih proba poroda (ili možda nije šteta jer bi se neki predomislili)
Hvala Mony
:shock:
Jedna torba za rađaonu, jena za sobu, ali treba mi onda i jedna za bebu!!! I jedna sa mitom za čistačice(kava, čokolade itd.)
Ak je netko bio svježe u roomingu nek se javi glede tih stvari za bebu i posjeta, please!
I uvijek ce biti nesto sto ces zaboraviti ponijeti![]()
I samo da jos upisem da je dobro imati onaj alkoholni antibakterijski gel za brisanje ruku. (ima ga u DM-u)
Ja se dugo nisam mogla dizat iz kreveta (ni ruke oprat) pa mi je to bilo super!
joj sad ste me s ovim mitom za čistačice podsjetile kako ja pojma nisam imala za donošenje poklona sestrama na odjelu :shock:
mislim, meni je to totalna nebuloza, ajde da mi je neka od njih nešto posebno pomogla, ali nije, nisam 2 riječi porogovorila ni s jednom... a većinu uopće nisam vidjela... i zašto bih ja sad NJIMA nosila cvijeće, kave i čokolade, uopće mi nije jasno...
Pored kompa mi je papir i olovka i samo pišem i brišem, dopisujem i uspoređujem.
Ms. Ivy je zapravo ms. praktična!![]()
samo ti pitaj, draga... ja sam se isto u rodilište spremala ko na himalaju, a tek beba, dojenje... zapravo nije tako komplicirano, vidjeti ćeš. :namig:
lutonjice, kakvi pokloni???
Ah, te poklone će riješiti moja mama. Ona će od sreće i portiru dati nekaj!A u isto vrijeme će meni soliti pamet o tome kako pretjerujem oko svega vezanog uz porod jer "... kad sam ja bila trudna..." itd.
mama![]()
ajvi, ono kad odlaziš iz rodilišta i donesu ti bebu, onda ti njima zauzvrat predaš cvijeće, bombonjere i slično :kolut:
ja zato uopće nisam znala, niti mi ima logike (kao što već napisah), ali sam čula žene kako muževima daju instrukcije preko telefona što da kupe sestrama, i još su međusobno razgovarale u sobi koja će šta dati...
pa tako i ja krenuh kud i mali mujo, pa sam rekla MM-u da kupi nekakvu kavu ili nekaj... a ta kava i, mislim, bombonjera koju je donio, nisu bili ništa prema stvarima koje su drugi poklanjali :užasnuti smajlić:
Kakvi pokloni :shock:
Mislim da je dovoljno reci lijepu rijec.
Ak to ne pali, onda mi ne treba neka fabricirana i podmicena pristojnost od koje mi je muka![]()
Ja sam jedino na izlasku iz bolnice od silne srece sto napokon izlazim na salteru sestara ostavila bombonijeru koju sam od tete dobila u bolnici. Da je nije bilo pri ruci - ne vidim razloga zasto bih nekome davala poklone.
Osim toga, iovako se sestre stalno izmjenjuju sa sihtama, pa sta onda trebamo cijeli odjel podmitit :shock:
Najgore je to sto je to generalno problem u nasem drustvu (ah, jesam skrenula s teme)
NIKAD ČULA!!!
ja sam u takvim stvarima totalna tuka, morao bi mi netko potanko objasniti da se to očekuje.
ali ni cimerice nisam čula o tome pričati.
a ako ćemo pravo, sestre nisu to baš ni zaslužile - nisu napravile apsolutno ništa što bi izlazilo iz opisa posla. a neke i manje.
to je ono što je meni najveća nelogičnost...Osim toga, iovako se sestre stalno izmjenjuju sa sihtama, pa sta onda trebamo cijeli odjel podmitit
uglavnom, možda je drukčije po drugim bolnicama, ovo se (naravno) odvijalo u petrovoj...
Gotovo sve i manjems. ivy prvotno napisa
![]()
Bilo im je muka kad bih ih zvala da mi promijene kateter, da mi pomognu podic krevet (sama nisam mogla).... ma kad se sjetim![]()
A kad ti zabiju onu iglu od injekcije - mene je, bez zezancije, bolilo 5 mjeseci nakon izlaska iz bolnice jedno mjesto na boku na kojem mi je jedna tako zabila iglu da nisam mogla k sebi doc :shock:
A stvarno sam bila ljubazna prema njima.
Sta bi bilo da nisam :?![]()
Uh, ja sam tako sestri u Petrovoj, dakako na inzistiranje svoje mame ("Jer se to tako mora!"), koja mi je pri odlasku donijela Marka, u dzep gurnula 100kn. Osjecala sam se kao totalni idiot, ali stvarno se nisam imala snage s mamom boriti. MM ( u to vrijeme jos nismo bili vjencani) se morao vratiti u NL prije naseg otpusta iz bolnice, buduci da je boravak u bolnici potrajao duze od ocekivanog. Joj, sva se najezim od jada kad se sjetim tog dana...Lutonjica prvotno napisa
:ekranopopljuv:mamma san prvotno napisa
Mony ne znam ja šta je rodit pa ne znam ni kako ću se osjećati poslije![]()
Inače sam ranoranioc, ne mogu zamisliti da samo ležim i spavam i ništa drugo, pogotovo ta 3-4 dana, možda prvi dan, eventualno drugi - ne znam. Navodno u prvom tjednu života bebe više spavaju nego što su budne... Plus bez TV-a, radija ili nečeg sličnog. Jedino ako budu dobre cimerice![]()
Što se tiče ovog "podmićivanja" - nisam iz ZG, ali sam već čula da ako hoću da sestre budu OK (ovdje) da svakoj moram pripremiti bar neki keksić, a rade 12-24-12-48. Dakle sve će se izmijenjati dok sam tamo. Navodno neke znaju i tražiti ima li kakvog keksa :shock:
To smo ih mi i naučili.
Ne znam kako ću to sve izvesti uz pomoć MM da ne moram vukljati sve to u torbi, ali sam ležala u ovoj bolnici gdje ću roditi zbog hiperstimulacije i velim vam da bi se sestre rastopile kad bi dobile neki keks ili sl., a uslužne iza toga strava...
vesnare, u bolnici ti nije dosadno - dizanje (u 5) tuširanje doručak vizita bebe ručak bebe posjete bebe vizita večera.... kad bebe odnesu iskoristiš priliku trknuti pod tuš ili pojesti, telefonirati... i jedva čekaš da odeš doma pa da imaš malo mira. :kolut:
![]()
Dižem revoluciju! Neću nikome dati ništa! Kako smo ih naučili da je to normalno, tako ćemo ih i naučiti da to i nije normalno! Pa zar im to nije posao???
ne razumijem zakaj su sestre uvijek tak nabrijane i neljubazne (čast izuzecima)..Pa same su izabrale profesiju i pretpostavljam da su to učinile iz ljubavi prema tom poslu a ne zbog plaće jer koliko znam plaće im nisu baš velike (na žalost). Možda je i to razlog njihove frustracije, ali ne vidim zašto bi se one trebale iživljavati na rodiljama i drugim pacijentima..pa nismo im mi krive za ništa...i na kraju krajeva svatko od nas ima svoje probleme i frustracije i gdje bi bio svijet kad bi se svatko na svakome iživljavao zbog toga???
možda ja živim u oblacima, ali što je s onom starom: "lijepa riječ i čelična vrata otvara?"
Poklon sestri ili sestrama (neki simbolički-cvijet, kava, čokolada) bih donijela samo ako bih smatrala da su uložile poseban trud ili ak bi bile ljubazne i drage i spremne pomoći i to bih učinila iz iskrene zahvalnosti a ne mita...
Ma, to i je najveći problem. Ajde dobro daš im nekaj (kava, keksi..), ali one nisu ništa ljubaznije niti prije niti poslije. Njima je normalno da nekaj dobiju, ali ljubaznost im nije normalna. Ja uopće nisam razmišljala o tome kaj ću sestrama dati. Torba mi je i ovak prepuna. Idem bez ičega, pa ak se stvarno neka pokaže posebno dobra MM ili mama će kupiti nekaj i onda ću joj dati. Inače...ne znam baš...vesnare prvotno napisa
Još nek mi samo netko kaže da nam gurnu i toplomjere u 5 :shock: !!!
Kaj je stvarno dizanje u 5 ??
A tko presvlači bebe u roomingu? Jesu li 24 sata s nama?
e, a nije valjda da i čistačice nekaj očekuju?! Kaj, ak im se nešto ne da, ne počiste oko kreveta ili? hihihi![]()
Naravno, pogotovo ako ces roditi u Petrovoj! Da od legendarne cistacice kupis barem jednu kremicu/mast/losion! :namig:loonalee prvotno napisa
je, stvarno. :uzdah:
toplomjere sestra podijeli i ode, a na tebi je da izmjeriš ili ne. :namig:
i onda trk pod tuš.
bebe presvlače sestre, barem u zajčevoj, tako da trebaš ponijeti samo pelene. ionako ti se taj rooming in svede na stalno donošenje i odnošenje beba, za preglede, za presvlačenje, za posjete... i onda ih donesu taman u vrijeme ručka. :grrr:
s poklonima se nemoj opterećivati, ako ti netko baš puno pomogne i budeš mu zahvalna, lako ti muž nešto donese kad dolazi po tebe.
ma cure, ta tri dana brzo prođu. izdrži se...
Meni je neki dan navratila patronažna pa mi je, gledajući moj spisak stvari za bolnicu,rekla da ne uzimam krekere, odnosno nešto slano da je najbolje da si uzmem petit beure kekse, a što se tiče pića da bi bilo najbolje da pijem vodu ili mlijeko ili domaći kompot umjesto raznih kupovnih sokova i ni pod razno gazirane sokove.
Što se tiče jednokratnih gaćica još uvijek mi nije jasno koliko mi ih treba za sva 3-4 dana boravka u bolnici?
I nije mi jasno što smijem imati u predrađaoni? Rekli su nam na tečaju da ništa osim svojih šlapica i trudničke knjižice. Što je sa toalet papirom? I što je sa mobitelom? Ako mogu toalet papir nositi sa sobom u čemu ću ga držati kad ne možeš imati ni ogrtač ni ništa drugo?
E, cure a koje pelene treba donijeti? Jel platnene ili jednokratne? Da li ih moram imati odmah ili ih može MM donijeti naknadno?
mislim da ti je praktičnije za tih par dana uzeti jednokratne da se ne moraš objašnjavati sa sestrama. ne treba ti cijeli paket, ponesi 5-6 ili koliko ti stane u torbu pa ti tm može donijeti još.
Daklem, možda bi bilo najbolje da napravimo tzv. timetable iliti raspored hehheh
1. Pukne vodenjak, ili počnu trudovi, hvata nas panika, grabimo torbu za rodilište i dokumente i pravac bolnica
2. stižemo pred bolnicu, nema parkinga, nervoza sve jača (ili se treba dovest pred sam ulaz bolnice, pa ja van a mm i dalje traži parking ili kaj? :? )
3. mm našao parking (pretpostavimo) i upadamo u bolnicu (Petrovu u ovom slučaju) i na porti pitamo kam sad?
4. Oni nam vele gdje da se uputimo ili netko (sestra?) dolazi po mene ??
5. Uzimam torbu za predrađaonu i "trčim" za sestrom prema predrađaoni? MM fura famozni koferčić na kotačiće i trči za nama ili?
6. Ulazimo u predrađaonu i tada se događa što???
a) presvačim se u spavačicu?
b) daju mi klistir?
c) priključuju na ctg?? ili se prije čeka da klistir proradi?
d)klistir proradi i puštaju me da idem na wc?
e) jel sad ide tuširanje? Ili ne? :?
f) vraćam se do kreveta i natrag na ctg i onda čekanje?
g) kada idem iz predrađaone u rađaonu?
h) OK, u nekom trenutku me prebace u rađaonu - ali gdje je mm cijelo to vrijeme??? Je li on samnom i u predrađaoni??
i) pretpostavimo da smo oboje u rađaoni - porod
j) neizmjerna sreća
k) furaju me u sobu...a dal se prije opet presvlačim ili?? (i jedno neizmjerno glupo pitanje - jel smijem imati grudnjak na sebi ili ne??)
l) mm isto ide u sobu samnom ili?
lj)kada mi donesu bebicu, sunčeko moje malecno?
Što više pitanja postavljam, to mi e više novih rađa u glavi!! hehe
najbolje da ti na ovo odgovori netko tko je bio u petrovoj, ali moj ti je savjet - ne zabrinjavaj se previše oko detalja i go with the flow. :namig:
super mi je kak si porod smjestila u jednu natuknicu... hehehehe...
hehe- da, znam da jedna natuknica ne može obuhvatiti sve, ali vjerujem da je za svakoga to tako individualno...ja se tješim time što moja teta kad je rađala nije ni stigla do rađaone! Stavili ne na kolica i na putu do rađaone rodila a da skoro nije ni osjetila! Njoj je to stvarno bila natuknica! hehehe
genijalno, i tebi želim isto! inače, skužila sam da postoji obiteljska sklonost lakim/težim porodima... :namig:
Slazem se!ms. ivy prvotno napisa
:Dms. ivy prvotno napisa
Imam još jedno pitanje za sve mame - naravno da bih htjela izbjeći epiziblabla (mrzim tu riječ) sad sam u 31 tjednu i planiram masažu. Znam da će puno toga ovisiti o babici koja u mom terminu neće biti na godišnjem, ali (konačno i pitanje) je li mi bolje odbiti brijanje ili dopustiti u slučaju da me kao prvorotkinju ipak moraju rezati ili ako nedajbože popucam??[/quote]
loonalee- svaka čast na planu! :D Ja bih jedan takav za Sv. Duh, a upravo sam pročitala post od mame Sonje na "priče s poroda" pa mi je malo pojašnjeno. Pogledaj jel ima iz Petrove koja svježa priča!
Danijela, imaš na Portalu plan poroda koji možeš predočiti liječnicima.
OOOO ja ga već dva puta isprintala i stavila u fascikl sa svim papirima i nalazima na početku i na kraju, ali nisam sigurna što bi mi bilo pametnije - to bee brijanje or not to bee, tak da mi poslije bude lakše! Naravno da ne bih da me režu, ali ak već bude nužno onda bi bilo bolje da sam obrijana, ili?? :?
A zasto se sama kod kuce ne obrijes???DanijelaHorvat prvotno napisa
Ako mislis da nije izvedivo, imas jedan topic o tome:
http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...light=brijanje
upravo se vratila s Priča s poroda...na brzinu sam pročitala par prekrasnih - ali nijedna iz Petrove..vratim se kasnije i malo ću bolje "pročeprkat"..
Što se tiče brijanja, ja sam već sada počela (34+5), pa svakih par dana ponovim- ono bolje biti spremni-kaj ja znam kad će me trudovi uhvatiti!!
Jedino, zbog trbuha niš ne vidim, a kemijanje s ogledalcima mi baš ne ide..mislim da će na kraju mm ipak imati tu čast...
zadnjih par dana nemrem ni tenisice navući ni zavezati...nemrem se ni sagnut, ni podići nogu a ni dostići stopalo!!!!
MM je neki dan konstatirao da izgledam kao nilski konj (iliti nilska konjica heheh) iz crtića Madagaskar!Naravno to je rekao u šali, ali svejedno me pecnulo! heheh
Buduci da je alter ego tog nilskog konjica Jada Pinkett Smith, shvati to kao kompliment.loonalee prvotno napisa
loonalee...
ja sam rodila prije nešto više od godinu dana u Petrovoj, pa evo kako je bilo:
1. Oko 2 u noći me probudili trudovi koji su bili na 10 min. Kad su trudovi bili uglavnom na 5 min - ujutro oko 9 i 30 uzeli torbu i pravac bolnica (ja bih još bila kod kuće, ali MM je već uhvatila panika)
2. MM me iskrcao ispred bolnice s torbom, a on otišao tražiti parking. Na sreću brzo ga je našao.
3. Na porti nas uputili u neku sobicu u kojoj nema nikoga i mi čekamo tamo 15ak minuta. Dolazi neka nervozna teta i tamo ispunjavamo prijemni upitnik. Bilo je 10 i 30.
4-5. Ta teta me odvodi na kat (liftom), a MMa su poslali da se prošeta do 11...torba je cijelo vrijeme samnom!
6. Ulazimo u predrađaonu i doktorica me pregleda. Otvorena sam 8 cm !!!šalje me na drugi stol sestri na brijanje. Sestra je bila jako OK.
Pita me dali sam imala stolicu zadnja 24 h i kad sam rekla da jesam kaže da klistir nije potreban. Presvlačim se u svoju spavačicu i idem odmah u rađaonu. Kaže mi da zovem MM da dođe.
Kako mi je baterija u mobu bila prazna nisam ga mogla zvati, ali je on došao na portu u 11, pa su ga odmah poslali u rađaonu.
U rađaoni me prikopčavaju na CTG, specijalizant ponovo popunjava neki formular :smajliću se diže kosa na glavi.
U rađaoni smo sami MM i ja dok nismo zvali treba tiskati...
Filip se rodio u 12 i 30h
Neizmjerna sreća....
Daju nam ga sekundu, MM slika. Onda odvedu bebu i odmah tjeraju MMa..
Mene šivaju...
Između nogu stave zelenu krpu i pokriju te plahtom i ne presvlačiš se.
Onda dva sata čekam u hodniku na propuhu i nitko mi ni ne pogleda.
Famozna torba je cijelo vrijeme uz mene.
Voze me na odjel.
Na odjelu uz pomoć sestre prelazim na krevet i umjesto krpe stavljam uloške i mijenjam spavačicu.
Nakon par sati sestra me vodi do WCa na pi-pi.
Bebu su doveli iza posjeta i večere...
MM je ponovo bio samnom kad su bile posjete!
Pitaj ako te još šta zanima..
![]()
Poklon sestri ili sestrama (neki simbolički-cvijet, kava, čokolada) bih donijela samo ako bih smatrala da su uložile poseban trud ili ak bi bile ljubazne i drage i spremne pomoći i to bih učinila iz iskrene zahvalnosti a ne mita...[/quote]
Potpisujem!
ma kakvi pokloni????? :shock:
nista nikome nisam poklanjala.....pa ni meni niko ne daje darove zato da dobro radim svoj posao.....![]()
isuse, dille, ja i MM se već 15 minuta valjamo od smijeha; čekaj; ti si ženi stavila sto kuna u džep ? :Ddille prvotno napisa
evo, pišem i umirem od smijeha, zamišljam si scenu....ne, ne, ne vjerujem, valjda sam krivo skužila ?
ovo je najjača provala, zakon. :D
i ja sam protiv donošenja poklona sestrama koje su samo radile svoj posao.ali ja sam dala 200kn i bombonjeru babici,jer sam tako dobila upute tj.to je bila babica "preko veze"kojoj naravno "moraš"nešto donijeti.
to sam joj dala poslije poroda i nije mi žao jer je žena stvarno bila divna prema meni i puno mi je pomogla(kad već nisu MMa pustili).
a ono donošenje cvijeća sestri koja ti preda dijete pri izlasku iz bolnice,sam popušila na prvom porodu kad su mi svi rekli da to moram.moja mama je čak svima donijela kolače![]()
Dobila sam od šogorice super spavaćice za bolnicu ali je dugi rukav pa me zanima gdje mogu kupiti spavaćicu da nije sa motivima poljskog cvijećai da je naravno sa kratkim rukavima
Kad sam ja imala ovakve pripreme za porod i pitala se hoće li mi tko u bolnici pokazati kako se doji mama mi je lijepo savjetovala da sestri gurnem 100 kn u džep (ali to mi je rekla onako kao da se to samo po sebi podrazumijeva) i da će mi onda sve pokazati. Tako je ona kad je mene rodila (osim što onda nisu ile kune u opticaju). Iskreno rečeno, meni su ti pokloni za sestre grozni, kad sam ležala u Petrovoj nakon operacije jedna žena u sobi je stalno sestrama gurala nešto u džepove, tako je jednom sestri dala ČIPS. Ja mislim da je i sestrama to blesavo. E sad, ja sam valjda ipak trebala nešto pokoniti sestrama, doktorima, bolnici, pojmanemam ali sam bila previše smušena da to napravim u pravom trenutku.
ma kakvi pokloni...
to što su me skoro ubili pa da im još i poklone nosim.....(mislim na doktore)
da ne bi..
da mi se netko od njih usudio zucnuti proradila bi moja hajdučka krv
a i sestre jedino su mogle dobit nagradu za bezobrazluk
Potpisujem!!lidac2004 prvotno napisa
Dva mjeseca prije poroda dobivala sam ponude tipa:"Trebaš imat nekoga. Bolje dat nekom koga znaš nego nekom nepoznatom!" Moj komentar je bio:"Rodit moram. Nekom tko radi svoj posao netrebam ja još davat. Svi oni imaju veće plaće od mene, a od mene mogu dobiti samo šaku u glavu!" Na kraju, zbog nesretnog ishoda trudnoće, imala sam 5 doktora, 10-tak babica, nekoliko onih cura koje stažiraju, boks je bio pun. Nisam htjela nikakvu vezu, a na kraju sam imala sve moguće veze bolnice.
Noć kad sam čekala da me porode, nosi meni sestra kesicu, kao poslali mi roditelji. Unutra kutija s kaladontom. Kog vraga mi sad to šalju kad imam kaladont. Zvoni mobitel i mama kaže: "U kutiji ti je 5 puta po 200Kn i daj babicama, onom tko ti pomogne!" Kad sam izašla iz rodilišta vratim ja njoj novce i ona doslovno poludi. Moj komentar je bio: "Neće još netko zarađivat na mojoj nesreći!! Ko bude zaslužio, bit će i nagrađen!" Gospođa iz kužine me doslovno obilazila svakih 15 min, visila mi na glavi: "Preko čije je ona veze? Tko nju zna?" Naravno da bi naplatila od dotične osobe svoju brigu za mene. Poslije tri mjeseca sam saznala da je zvao kolega s posla da pita kako sam.