Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Povišeni prolaktin uzrok spontanih pobačaja???

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno Povišeni prolaktin uzrok spontanih pobačaja???

Cure, imam jedno pitanjce... Nakon tri spontana pobačaja, nedugo sam odradila pretrage hormona i sve u svemu, jako mi je povišen prolaktin i neki 17-OHP nije ok. Moj doktor smatra da je to sigurno jedan od ranih neuspješnih ishoda mojih trudnoća. Pa sam htjela pitati imate li kakvih saznanja da li to uistinu može utjecati na samu trudnoću... jer sve slične slučajeve koje sam ja našla po netu karakterizira da s povišenim prolaktinom niti ne može doći do trudnoće, a ja zatrudnim bez problema, a onda negdje krene krivo... hvala vam unaprijed na mišljenju

Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Ja znam jedino da se ne moze zatrudnjeti,a ovo kod tebe ne smeta ...stvarno ne znam :?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Korina,
    evo i ovdje par linkova na kojima povezuju hiperprolaktonemiju i ponavljajuce pobacaje:

http://www.personalmd.com/news/a1998081206.shtml
    http://www.amazingpregnancy.com/preg...icles/441.html

Ukratko:
    - postoji studija iz 1998 koja je na neki nacin potvrdila korelaciju povisenog prolaktina i ponavljajucih pobacaja i da tu onda bromergon (lijek za smanjivanje produkcije prolaktina) koristi
    - doktori bas nisu posve sigurni na koji nacin, da li i kako poviseni prolaktin tu djeluje - sigurno da kad je povisen sastav ostalih hormona nije bas optimalan za T. eto neki ukazuju na korelaciju povisenog prolaktina i premale kolicine progesterona u lutealnoj fazi.

Takodjer - dobro je znati i status stitnjace: TSH, f4, f3... (prolaktin - TSH su povezani; poviseni TSH zna povuci i prolaktin prema gore)
    Sretno

Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno Re: Povišeni prolaktin uzrok spontanih pobačaja???

Citiraj Korina prvotno napisa
    Cure, imam jedno pitanjce... Nakon tri spontana pobačaja, nedugo sam odradila pretrage hormona i sve u svemu, jako mi je povišen prolaktin i neki 17-OHP nije ok. Moj doktor smatra da je to sigurno jedan od ranih neuspješnih ishoda mojih trudnoća. Pa sam htjela pitati imate li kakvih saznanja da li to uistinu može utjecati na samu trudnoću... jer sve slične slučajeve koje sam ja našla po netu karakterizira da s povišenim prolaktinom niti ne može doći do trudnoće, a ja zatrudnim bez problema, a onda negdje krene krivo... hvala vam unaprijed na mišljenju
    Korina,
    može biti .. ja sam primjer.. imala sam lani spontani i nakon temeljitih pretraga našli su mi jedino povišen prolaktin .. i to nije ni bio nešto strašno 690 .

Nakon male pauze i pijenja bromergona cca 5 mjeseci ... ops .. trudnoća .. i evo sad .. čekam ni manje ni više nego dvojkice

Sretno

fjora avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

usput pitanje za moju frendicu - ako ste imale povišeni prolaktin da li ste u trudnoći uzimale brumergon i da li u manjoj ili većoj dozi od prije trudnoće ?

reny123 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Podižem temu.
    Ima li tko iskustvo da je prl bio jedini problem kod zatrudnjivanja i da je došlo do trudnoće odmah nakon reguliranja prl?

inikaaaaaa avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

znam da je glupo pitanje .. ali ja friška , pa neznam što je prolaktin?? 8)

reny123 avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Citiraj inikaaaaaa prvotno napisa
    znam da je glupo pitanje .. ali ja friška , pa neznam što je prolaktin?? 8)
    Opis
    Prolaktin izlučuje hipofiza, a mliječne žlijezde su ciljno tkivo. On je vrlo važan hormon u reprodukcijskom ciklusu čovjeka. Do danas je opisano više od 80 različitih fizioloških učinaka prolaktina. Djelovanje mu se uglavnom svodi na regulaciju stvaranja i sekrecije mlijeka u dojci za vrijeme laktacije, na regulaciju reprodukcijskog ciklusa kao i utjecaj na metabolizam fetusa i majke u trudnoći. U trudnoći pod utjecajem estrogena i progesterona razina prolaktina stalno raste, što u konačnici rezultira porodom i dojenjem. U muškaraca djeluje na metabolizam vode i elektrolita preko kore nadbubrežne žlijezde te na funkciju sekundarnih spolnih žlijezda (prostata, seminalni vezikuli) i testisa. Hiperprolaktemija je glavni uzrok neplodnosti u muškaraca i žena. Korisno određivanje u dijagnostici amenoreje, ginekomastije, galaktoreje i azospermije. Prolaktin se također određuje kada se sumnja na tumore dojke i hipofize.

Referentne vrijednosti
    Muškarci: 98 - 456 mIU/L
    Žene: 127 - 637 mIU/L

Povišeno
    Visoke koncentracije prolaktina imaju inhibitornu ulogu na stvaranje steroida u jajniku te na stvaranje gonadotropnih hipofiznih hormona i njihovo izlučivanje u krvotok. Povišena koncentracija prolaktina u serumu nalazi se u više od 40% svih amenoreja. Povišena koncentracija prolaktina u serumu može biti uzrokovana terapijom inhibitorima dopamina, hipotireozom, adenomom hipofize, a postoji i nasljedna hiperprolaktinemija. Visoke koncentracije prolaktina mogu se naći i u bolestima bubrega i dojke. U muškaraca hiperprolaktinemija dovodi do impotencije a i smanjenja libida u muškaraca i žena.

Sniženo
    Snižene vrijednosti prolaktina mogu se naći u karcinomu dojke, hipofunkciji štitnjače, šizofreniji, paranoidnim stanjima i drugim psihozama, u anoreksiji nervozi, depresiji, reumatoidnom artritisu i bulimiji.

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

kod mene je bio problem u povisenom prolaktinu, izmedu ostalog, kolike su sada bile vrijednosti stvarno se ne sjecam, ipak je proslo par godina od zadnjih pregleda. Uglavnom bila sam na bromergonu. Nakon sto sam zatrudnjela nastavila sam sa bromergonom kroz prvo tromjesjecje, polagano je dr smanjivao dozu da bi mi pocetkom drugog tromjesjecja ukinuo ga upotpunosti. Trudnoca je prosla bez problema.
    Ova druga trudnoca nas je upotpunosti iznenadila, taman kad sam planirala krenuti na sve preglede, odnosno napraviti sve pretrage skuzila sam da sam trudna :D

Strike avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2009

Početno

Citiraj reny123 prvotno napisa
    Podižem temu.
    Ima li tko iskustvo da je prl bio jedini problem kod zatrudnjivanja i da je došlo do trudnoće odmah nakon reguliranja prl?

Ja sam imala nekoliko postupaka (IVF) i nije dolazilo do trudnoće. Sad 2 mj. prije postupka PRL mi je bio povišen samo za 50 i dobila Bromergon 2,5mg. I sad u ovom postupku ostala trudna,tako da vjerujem da je Bromergon dosta pomogao. Sad sam 5+3 i još ga pijem.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Podižem temu.
    Ako je povišeni prolaktin jedini otkriveni problem kod nekoliko ranih spontanih pobačaja, može li bromergon pomoći da sve bude u redu? S obzirom na razilaženja u mišljenjima različitih liječnika (razgovarala sam s 3 gin.- 2 smatraju da ne može pomoći jer nije dokazano na većem uzorku), ne znam da li da ga počnem uzimati....s obzirom da sam sva tri puta odmah zatrudnila uz povišen prl (otkriven tek nakon trećeg puta). Ima li još netko osim INESCE da mu je prl bio jedini problem?

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Totalni sam laik u ovoj temi ali nekako ne vjerujem da je povišeni prolaktin jedini problem, jer nas je dosta zatrudnilo dok smo dojile, dakle, definitivno smo imale povišeni prolaktin.
    Spominjala se i veza povišenog prolaktina i sniženog progesterona, čini mi se da je kod mene bio taj slučaj, tj. opet čisto laički, prije prve trudnoće (dakle dok sam imala niži prolaktin) mi je faza od ovulacije do menge trajala oko 14 dana, a sad, dok sam dojila jedva 11 dana. A 10 dana je, vele, minimum, koliko bi trebala trajati da bi se plod ugnijezdio.

Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Objašnjenje liječnika koji smatraju da povišen prolaktin može biti uzrok spontanim pobačajima je da povišenje prolaktina uzrokuje lošiji LH vršak (pik) pa je samim tim ovulacija "lošija" pa tako nastaje jajna stanica slabe kvalitete:ako se oplodi, onda se plod ne može održati (ovo je totalno laički, kako sam ja to shvatila). Znači,zatrudnjivanje je moguće uz visok prolaktin... ali pitanje je kako će se trudnoća održati..

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •