Pokazuje rezultate 1 do 39 od 39

Tema: Par glupih i pametnih pitanja o porodu i poslije III. dio

vesnare avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Par glupih i pametnih pitanja o porodu i poslije III. dio

Da ne otvaram masu topica evo nekoliko pitanja:

1. Koliko dana prije poroda se spusti stomak (meni se izgleda spustio sa 37+2) :?
    2. Koliko dana prije poroda ode sluzavi čep :? Ima li pravila :?
    3. Hoće li mi nakon poroda splasnuti otekle noge (pitam najviše radi papuča) :?
    4. Jeste li nosile brijači aparat u bolnicu (mislim za brijanje ispod pazuha, nogu i sl. - meni dlačice začas narastu) :? Kada smijem brijati na mjestu gdje je bila epiziotomija, jer će dlačice 100% izbiti već drugi-treći dan i kako to ustvari izgleda :?
    5. Spremila sam si par sokova, ali mi prijateljica kaže da su njoj savjetovali da dok doji ne pije "kisele sokove" npr. od naranče i sl. već borovnicu :?
    6. Smije li se jesti svo voće ako se doji :? Isto mojoj prijateljici rekli da smije jesti recimo samo jabuke, banane i sl. Ne mogu zamisliti da ne smijem u ovom periodu jesti nektarine, lubenice, dinje :/
    7. Jeste li nosile one jastučiće za dojenje što idu u grudnjak i kada mogu očekivati da će nadoći mlijeko, ako se nešto ne iskomplicira i rodim vaginalno
    8. Stavljaju li samo onu krpu nakon poroda ili guraju u rodnicu i one silne gaze i sl. :? Oprostite na gluposti, ali uvijek me strah da nešto unutra ne ostane. Mnoge cure nisu znale da se to stavlja nakon punkcije i transfera. Ne znam kako nisu osjetile, ali ja jesam i odmah bi prije prvog odlaska na wc to iščupala
    9. Da li ste dobile injekciju za izlazak posteljice ili :?
    10. Koliko boli šivanje za vrijeme, a koliko poslije :?
    11. Navodno kad ste na stolu nema više odlaska na wc i sl. Što ako sam na stolu recimo 3 sata (iskustvo mojih frendica), a moram mokriti :?

Baš sam udavila. Možda mi još nešto padne na pamet

Početno

1. Ne znam, meni je isto dosta nisko već sad
    2. Sluzavi čep ti ne mora uopće otići prije nego dobiješ trudove...Bar mislim...
    3. Splasnut će, ne brini
    4. Nisam nosila (mada ja koristim žilet) - vjeruj mi, to će ti bit najmanje bitno, a dlačice kod rane najbolje ne diraj dok ti ne prođe i krvarenje i ne odu šavovi da si pored bolničkog mesarstva ne napraviš još veću glupost...Prat obavezno običnom vodom nakon svakog pi-pi i ka-ka, i preporučujem Bivacin sprej za hlađenje da te ne pecka i smeta previše, mene je spasio.
    5. Ja pila i juice, i jabuku, i sve što mi je palo pod ruku - s tim da je najbolje pit običnu vodu, pod kisele sokove ne stavljam ove prirodne nego gazirano...
    6. SMIJEŠ JESTI ŠTO GOD INAČE JEDEŠ, ako se držiš umjerenih količina, to ne bi smjelo utjecat na dojenje.
    7. Nosila jedan paket u rodilište, ponesi i ti jer nema pravila i nikad ne znaš točno kad će mlijeko nadoći - može kad tek dođeš doma a može odmah drugi dan u rodilištu...U svakom slučaju će ti i kolostrum pomalo curkat...
    8. Meni nisu stavili ništa unutra, samo krpu među noge...
    9. Ovisi o doktoru, ja sam je 'rodila' spontano...
    10. Ovisi o anesteziji koju će ti dat, za vrijeme šivanja osjetiš ali ne boli previše, prvih par dana je čudno, nakon toga opet prestane bolit...Ponovo preporučujem Bivacin...
    11. Ja sam na stolu bila oko 3h i nisam trebala mokrit, ali su meni dali klistir pa sam se totalno očistila a na stolu nisam smjela ni piti tako da ne znam...A klistir teško da ćeš izbjeć, možeš pokušat...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: Par glupih i pametnih pitanja o porodu i poslije III. di

Citiraj vesnare prvotno napisa
    1. Koliko dana prije poroda se spusti stomak (meni se izgleda spustio sa 37+2) :?
    36+5
    2. Koliko dana prije poroda ode sluzavi čep :? Ima li pravila :?
    meni nije ni otisao. nema pravila. pocela mi je samo curkati voda ali onako po malo kao u stilu kad ne spustis gacice kako treba pa nisi sigurna dali si se po njima pomokrila ili je pocela voda curkat
    3. Hoće li mi nakon poroda splasnuti otekle noge (pitam najviše radi papuča) :?
    hoce. meni su bile nenormalno otecene, razlika u 6 i 3 cm od mjerenja ujutro i uvece. ici ces cesto mokriti prvih dana nakon poroda.
    4. Jeste li nosile brijači aparat u bolnicu (mislim za brijanje ispod pazuha, nogu i sl. - meni dlačice začas narastu) :? Kada smijem brijati na mjestu gdje je bila epiziotomija, jer će dlačice 100% izbiti već drugi-treći dan i kako to ustvari izgleda :?
    ja sam nosila zilete i tusirala se par sati nakon poroda a brijala sam se svako jutro ispod pazduha. za noge me bas i nije bilo briga a doli mi ni u ludilu nije padalo na pamet doci sa brijacem
    5. Spremila sam si par sokova, ali mi prijateljica kaže da su njoj savjetovali da dok doji ne pije "kisele sokove" npr. od naranče i sl. već borovnicu :?
    kiselo ili ne nema nikakve veze. sok od borovnice se preporucuje zbog zeljeza . mozes nositi i piti sta oces ( jedino se preporucuje izbjegavanje gaziranih zbog mogucis gasova u bebe dok doji)
    6. Smije li se jesti svo voće ako se doji :? Isto mojoj prijateljici rekli da smije jesti recimo samo jabuke, banane i sl. Ne mogu zamisliti da ne smijem u ovom periodu jesti nektarine, lubenice, dinje :/
    naravno da smijes sve jesti. to su gluposti jos iz vrimena komunizma da se ne smije jesti sve
    7. Jeste li nosile one jastučiće za dojenje što idu u grudnjak i kada mogu očekivati da će nadoći mlijeko, ako se nešto ne iskomplicira i rodim vaginalno
    mljeko nadode svakome drugacije, ovisno jesu prvorotke ili ne... meni je nadoslo treci dan ali ja sam imala maloga stalno uz mene i stalno je sisao koliko je god zelio pa je to naravno ubrzalo proces nadolaska.
    mislim da je do pet dana sigurno da ces imati mljeka mada ga imas i prije pa zato ne brini. nosila sam ih sa sobom ali ovde u rodilistu se sve mame takoreci setaju bez grudnjaka pa tako i ja a poslije sam koristila te jastucice.
    8. Stavljaju li samo onu krpu nakon poroda ili guraju u rodnicu i one silne gaze i sl. :? Oprostite na gluposti, ali uvijek me strah da nešto unutra ne ostane. Mnoge cure nisu znale da se to stavlja nakon punkcije i transfera. Ne znam kako nisu osjetile, ali ja jesam i odmah bi prije prvog odlaska na wc to iščupala
    nista mi nije stavljeno unutra osim sta sam imala ulozak velicine pelene za odrasle
    9. Da li ste dobile injekciju za izlazak posteljice ili :?
    nisam. za lakse izlazenje posteljice umisto skakanja po stomaku daje se beba da sise i na taj nacin se ona lakse odvaja. trazi da ti je pokazu i da pregledaju da je cijela.
    10. Koliko boli šivanje za vrijeme, a koliko poslije :?
    ja imam 2 unutarnja sava a u papiri ma mi pise da sam bila jako napeta dok su me sili. ja se toga toliko ni ne sjecam jer sam u tom periodu drzala maloga u narucju dok su me sili.
    11. Navodno kad ste na stolu nema više odlaska na wc i sl. Što ako sam na stolu recimo 3 sata (iskustvo mojih frendica), a moram mokriti :?
    odkud to? ja sam bila u radaoni, imala trudove ali ne one bas za tiskanje i isla mokriti. nakon poroda je u stvari i potrebno da mama ide mokriti. ja sam isla, ustala uz pomoc muza, isla se pomokriti ( sve usporeno ali sam uspila) i kad je dosla babica rekla sam joj sta je ona odma zapisala u moj zurnal .
    Baš sam udavila. Možda mi još nešto padne na pamet

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Mene zanima šta će mm raditi dok bude pokraj mene i jel smije odmah slikati bebu,i jel frka nakon rezuckanja obaviti veliku nuždu jel navodno ne puštaju doma ako se nije imala stolica???

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

romina, meni nije bilo frka.
    stvarno; jaaaako sam i popucala i rezali me, imala puno šavova, al sa stolicom nisam imala nikakvih problema.
    istina, dok sam bila u bolnici, dva puta sam si stavila čepić, jer se nisam nikako mogla skoncentrirati i opustiti na onom njihovom WC-u, ali čim sam došla doma - stolica svaki dan, boljelo nije ništa, sve super !
    a to da ne puštaju doma ak nemaš stolicu; vraga; nas su pitali na viziti: gospođo, jeste imali stolicu ? - mogla sam reći kaj sam htjela, nitko nije pokazao želju da ide zamnom u WC kontrolirati.
    jedino je sestra kontrolirala dal se možemo popiškiti, da nam valjda nije mjehur zblokirao.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Ja se nadam da me neće rezuckati....i nadam se da se neću derat kao slonica

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Meni su noge splasnule praktički isti dan, a došla sam u bolnicu natečena ko slonica (zato su mi i inducirali porod, iako nisam imala trudove).
    Patronažna me splašila da ne smijem jesti sirovo voće dok dojim i bila sam poslušna mjesec dana, a onda mi je puko film i počela sam jesti sve što i prije.
    Šivanje me bolilo poprilično, a poslije gotovo i nisam imala bolova.
    A ovo zadnje pitanje me podsjeća na najgori dio poroda - mene su dvaput kateterizirali i to me bolilo ko vrag. Iskreno se nadam da nećeš imati takvih iskustava!

Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno Re: Par glupih i pametnih pitanja o porodu i poslije III. di

1. Nisam ni primijetila kada se trbuh spustio :posram:
    2. Čep mi je otišao ujutro oko 7h, rodila sam iza ponoći.
    3. Nakon poroda mi je u tjedan dana otišlo 15kg - bila sam strašno natečena i splasnula sam u vrlo kratkom roku.
    4. Brijaći aparat nisam nosila (pa znala sam da ću ostati 2-3 dana), a ideja da se brijačem približim šavovima mi je i sad :BRRRR:, a nakon poroda mi to nije ni palo na pamet.
    5. Nakon poroda nisam imala apetit, ali sam pila puno sokova i rekli su mi u bolnici da od toga beba ima rijetke stolice. Nemam pojma da li je to bila istina ili ne, ali sada ionako pijem vrlo malo sokova. Borovnicu su vjerojatno preporučili zbog željeza, ali mislim da ima i zdravijih i manje kaloričnih načina unošenja željeza u organizam...
    6. Ja jedem sve vrste voća i dojim, ali sam primijetila da bebač reagira ako pojedem veliku količinu (npr. 1kg pet posram bilo kojeg voća.
    7. Jastučići mi nisu pali na pamet. Meni je mlijeko nadošlo 3.dan, čim sam napustila bolnicu, ali ih ni tada nisam koristila jer sam bila cijelo vrijeme doma i htjela sam da se zbog brojnih problema koje sam imala grudi čim više luftaju.
    8. Nikakvu gazu mi nisu gurali u rodnicu, dobila sam hrpu vatenih uložaka i jednokratne mrežaste gaćice. Kasnije mi je moj dr. rekao da će šavovi najbrže zarasti ako se samo perem običnom vodom (bez špricanja ili mazanja bilo kakvih antibiotika), sušim papirnatim ručnicima i čim više budem bez gaćica i uložaka. I to je stvarno pomoglo.
    9. Posteljica je izašla sama, uz lagano tiskanje.
    10. Šivanje mi nije bilo jako neugodno jer sam dobila lok. anesteziju, ali su mi poslije šavovi bili najgori i najbolniji problem (uz dojenje), iako nisam imala epiziotomiju, nego samo puknuće 1. stupnja.
    11. Nisam bila na stolu već u kadi :hihi:, pila sam litre tekućine i nije mi se uopće piškilo. Nakon poroda su mi stavili kateter jer zbog nagnječenja mjehura nisam imala poriv da idem na WC, a mjehur je bio prepun. Malo neugodno iskustvo, ali ništa strašno.

TM je tamo zbog tebe, da ti pruži podršku kakva ti treba - MM me je na kraju držao ispod pazuha dok sam tiskala, snimao je bebača kamerom i brinuo se za njega u apartmanu kad bih ja bila preumorna (što je bilo non-stop )
    Mene su pustili iz bolnice i bez stolice - dobila sam klistir prije poroda i 2 dana samo pila sokove - valjda su shvatili da nemam baš što izbaciti iz sebe. Dali su mi neke tabletice za omekšavanje stolice koje nikad nisam koristila. Bilo me je jako strah prvog odlaska na WC, ali sam imala sreće da mi je stolica bila normalna i ništa nije boljelo.
    A što se tiče "deranja ko slonica" - tvoje je tijelo, tvoj glas! I što bi bilo da se i dereš?! Ako te boli, a ti se stiskaš da ne bi vikala, samo stvaraš još veću napetost i bol. Barem je tako meni bilo.

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

potpisujem Anči uz jednu izmjenu.ne preporučujem bivacin i sl.od toga se stvara kora te se produžuje zacijeljenje.
    što se tiče ležanja u boksu i mokrenja..kad sam dražila da odem na wc,donijeli su mi posudu u koju sam se morala ležečki pomokriti.

aries24 avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

meni je termin za 4 dana, a trbuh se još ne spušta! planiramo u rijeku (kada) i ako ne rodim do termina porod čekamo u rijeci. moram li dolaziti na preglede ili samo čekati dok samo ne krene? znam da je ifi dugo čekala, oko 2 tjedna nakon termina.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pošto sam dva puta rodila pisat ću ti 1a i 1b:
    1a) trbuh mi se spustio 10-ak dana prije poroda
    1b) nije se spustio

2a) čep mi je počeo izlaziti u petak ujutro - rodila u subotu 02:30
    2b) na stolu za vrijeme poroda

3aib) nisam bila natečena

4aib) nisam nosila brijaći aparat

5a) svi su me uvjeravali da moram piti litre sokova i mlijeka. Prokleta laž. Od sokova je meni muka (i debljam se), a na mlijeko je leda imala alergiju
    5b) pila sam puno vode i uspješno dojila 14 mjeseci. Leda je u 2-om mjesecu dobila 1800g

6aib). Jela sam svo voće - u manjim količinama i puno više kompota nego inače

7a) nisam ih imala - naravno - svi su mi govorili da će mi za par dana doći mlijeko. Glupača, nisam se izdajala i dobila sam mastitis.
    7b) Drugi dan mi je navrlo mlijeko i to u većim količinama, navečer sa se dobro izdojila i nisam imala nikakvih problema. Naravno, u bolnicu sam ponijela i grudnjak za dojenje i jastučiće i lanolinsku kremu za bradavice.

8aib) samo krpa poslije poroda do tuširanja, a onda vlastiti ulošci.

9a) Dobila sam injekciju i nije bilo niš strašno.
    9b) izašla je normalno

10a) Dok me šivao niš me posebno nije boljelo, a ni poslije ne mogu reći da je bila drama. Ujutro sam odmah ustala u 6 i otišla se tuširat. Šavove sam osjećala još jedno mjesec dana - ali bolovi nisu bilo strašni i odmah sam mogla normalno sjediti.
    10b) Šivala me neka "naučnica" i nije baš najbolje obavila posao. Ali nije bilo ni prestrašno.

11a) Oko ponoći su me stavili u rađaonu (jer nije bilo nikoga za rodit sve do jutra - SM) i ostavili da spavam. Dobila sam trudove oko 01:00, oko 02:00 sam htjela ići na WC ali su mi stavili kateter. U stvari, molila sam ih da mi skinu remen od CTG-a jer me jako stezalo i onda smo skužili da trebam piškiti.
    11b) sve sam obavila doma, u bolnici su me stigli poleći, izbrijat 2 cm za rez i za 10 min od utrčavanja u bolnicu sam rodila.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kada mogu očekivati da će nadoći mlijeko, ako se nešto ne iskomplicira i rodim vaginalno
    samo sam za ovo htjela reci. zapravo bez obzira na nacin poroda, mlijeko ce ti nadoci otprilike treci dan otkad bebaca stavis na dojku. no stavljati ga trebas odmah i sto vise, koristiti svaki slobodan trenutak koji vam daju. sisanjem ce on potaknuti stvaranje mlijeka, tebi pomoci da se sto prije kontrahira maternica, a njemu ce biti ugodno. bez obzira tece li mlijeko u potocima ili ne.

vesnare avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cure vi ste sve predivne

Znam šta je to kateter, jer su mi ga stavili kad sam hitno završila zbog hiperstimulacije u bolnici. Toliko me boljelo da sam ih preklinjala da mi ga izvade i potpisala to, iako je jadni ginić dobio sjedih na račun mene, jer sam slabo mokrila, a to je opasno kod hiperstimulacije
    Ničega se ne grozim više od toga
    Kasnije boli kad se ide na wc neko vrijeme i čisto se sam suzdržavaš od boli, a još se mogu zaraditi i razne bakterije

Grudnjak ću spremiti i nekoliko jastučića za svaki slučaj
    Inače, ovdje je rooming in pa ću nastojati što više vježbati dojenje
    Na tečaju su nam rekli da se donese beba i u ona dva sata nakon poroda što se ostaje u rađaoni, ali to ćemo još vidjeti

Dakle, za ostalo nema pravila pa preostaje samo ono čekaj i vidi8) ali mi je ipak lakše kad sam pročitala sva vaša iskustva. Obožavam bit informirana

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Iako su svi uglavnom rekli sve, ja imam jos poneko iskustvo pa eto jos poneki savjetic:
    1. Meni je bio od pocetka dosta nisko, barem tako rekao doc.
    2. Sluzavi cep ti moze otici i da ga ne primjetis, ja nisam primjetila, samo mi je puknuo vodenjak.
    3. Ako ne odma nakon poroda za koji dan sigurno, samnom je u sobi bila cura koja je imala dosta natekle noge nakon poroda dan-dva.
    4. Mozes si uzeti britvicu, ja sam u bolnici bila 8 dana jer je Filip dobio zuticu tak da sam vec bila luda i mislila reci MM da mi donese britvicu al sam se ipak strpila, obavezno si uzmi neki dezic ili vlazne maramice. Donji dio pusti dok ne zacijeli ionako te oni obriju prije
    5. Radje uzmi puno vode ili gustih sokova, meni moja ujna rekla da je ona pila guste sokove (breskva,marelica) i od toga imala vise mljeka pa kad vec pijes sokove zasto ne probati.
    6. I ja cula da je bolje jesti kompote
    7. Meni je mljeko lagano nadoslo dva dana prije nego sam rodila, pogotovo po noci, uzmi jastucice i stalno stavljaj bebu na prsa
    8. I meni su stavili samo krpu dok nisam dosla u sobu a onda ulosci
    9. Prvi glas, nisam znala da i to postoji, meni izasla sama kolko znam
    10. Pa ako te odma sivaju ne boli ja sam i inekciju dobila, a poslje se osjeca, ja se digla drugo jutro u pet i otisla se tusirati malo bolilo al me vise bolilo kad sam vec dosla doma. Filip je zavrsio u zaraznoj sa 11 dana starosti jer je imao esherihiju i ja sam isla ga dojiti svaki dan cetiri puta na dan pa mi se dole "malo" upalio. Otisla sam na Sv. Duh i nakon pregleda koji nikom nebi preporucila a necu ga ni spominjat doktorica mi je preporucila RIVANOLI SOLUTIO da stavljam kao obloge.
    11. Heheh ja sam ih popiskila prilikom jednog pokusaja tiskanja :D
    Poslje toga sam imala osjecaj da mi se piski pa mi je sestra donjela "patku"

Eto ja mislim da je najbolje da se sada opustis i cekas svoj sretni trenutak i svog
    Svaka od nas imala je drugacije iskustvo pa ces tako i ti vjerojatno. Sretno!

Macak2

Početno

Evo i od mene par iskustava:
    1. Noć prije induciranog poroda.
    4. Mislim da nisam nosila brijaći aparat, ali mislim da ti neće ni trebati, brijanje je zadnje što će ti biti na pameti kad sve prođe, beba je tu, tebi se spava, boli te...... Ja svoj rez nisam duuugo htjela ni pogledati, a brijanje sam preskočila dok nisam išla prvi put kod ginekologa, a tada je dolje sve bilo ko i prije.
    5. Ne preporučuju gazirano, sok od agruma i jagoda, zbog nadimanja ili moguće alergije kod bebe. Ja sam to saznala malo kasnije pa sam u bolnici popila litru cedevite, a prvi dan doma od jagode i sve prošlo ok. Uzmi dosta tekućine, ili nek ti donesu kasnije jer ćeš biti žedna. Ja inače ne pijem mnogo, ali tamo sam pila puno.
    6. Kod voća isto kao i sokovo ne za jagode i agrume ostalo je ok.
    7. Meni je mlijeko došlo brzo, a jastućići su me trebali jer je curilo dok sam spavala, ali to je opet individualno.
    8. Ja sam iz rodilišta do sobe prešla s pravom pravcatom plahtom među nogama. U sobi sam si sama stavila uložak. Ništa nisu gurali, a imala sam epizotomiju.
    9. Ne sjećam se, ali mislim da ne. Malo su sačekali i mislim da oni to samo povuku za pupčanu vrpcu. Sjecam se da je samo iskliznula van.
    10. Dali mi anesteziju i nisam ništa osjetila.
    11. Dobila posudu da se pomokrim na stolu, ali nisam imala potrebu za mokrenjem.
    Sve će proći ok. Ja sam rodila prirodno u drugom jesecu. Prva beba, trajalo 3 sata i nije bilo strašno! Sretno!

Početno

vesnare, gdje ideš rodit??

vesnare avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anči rodit ću u Kninu, ali imam iskustvo samo dvije cure ovdje i svaka govori drukčije:
    - jedna ležala na stolu ona 2 sata, drugu odmah potjerali u sobu sa plahtom među nogama,
    - jedna nije osjetila epiziotomiju, a ni šivanje posebno - druga se malo izmakla pa je još jednom recnuli,
    - jednoj dali injekciju pa joj odmah izišla posteljica, druga nije ništa ni osjetila,
    - jedna veli nije nosila ni grudnjak ni spavaćice i misli da se grudnjaci ne smiju imati, a druga veli da su čak preporučivali nositi grudnjak i da je ona nosila svoje spavaćice,
    - jednoj klistir ništa ko dobar dan, a drugoj za umrijet,
    - jednoj brijanje OK, a druga se obrijala doma i još su išli popravljati,
    - itd...

Išla sam i na tečaj, ali nisam previše ispitivala, jer mi je tada prijetila dijagnoza hidrocefalusa kod bebe, pa sam i tako bila u tom "filmu" i strahovala da će me prisilno poslati za Split na carski :/

Znam da je svačije iskustvo drugačije, ali eto dobro je biti pripremljen na sve i na lijepo i na ružno

Još mi je preostalo 7 dana, a sad kad sam pročitala Nattinu priču s poroda uhvatila me strahovita panika

Nemam još nikakvih simptoma - ni lažnih trudova, ni čep ni ništa...
    Razmišljam da stavim najlon ispod plahte u velikom krevetu da me ne bi iznenadila plodna voda - glupo ha?

Inače, ovdje ne može MM biti na porodu, ali meni to i onako nije želja (a ni njemu), rutinski rade epiziotomiju kod prve trudnoće (kasnije ne ako nije potrebno), klistiranje i brijanje je također rutinsko. No, rijetko se događa da rađaju dvije žene istovremeno, pa je uvijek na raspolaganju jedna dežurna babica i ginić i to mi se sviđa, a najviše od svega mi se sviđa rooming in

Poslušala sam sve vaše savjete - nešto izvadila iz torbe, nešto dodala, nešto pripremila da mi MM donese ako zatreba i sad samo čekam dan "D"

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Još mi je preostalo 7 dana, a sad kad sam pročitala Nattinu priču s poroda uhvatila me strahovita panika
    odi pročitati neke lijepe priče! :namig:

tvoja opuštenost i pozitivan stav su jako važni i mogu ti jako olakšati. ako ćeš biti "u grču" i očekivati grozote, ne samo da će ti trudovi biti bolniji nego mogu i stati kad dođeš u rodilište. samo se skoncentriraj na to da tvoja beba dolazi, uopće ne misli da se može nešto loše desiti i biti će ti puno lakše...

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

vesnare i mene isto.....ali mi je bilo malo napisat

Daniela32 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Moj porod je bio sličan u mnogim stvarima kao i kod Nattie, još je i duže trajalo sve skupa. Međutim ja ga uopće nisam traumatično doživjela. Unatočom bolovima i svemu što mi se nije sviđalo (a nisam mogla birati), bila sam presretna što sam tu gdje jesam i što sam to napokon dočekala. Za porod me pripremalo nekoliko roda (Alamama, Sandra iz Švedske...), i zapravo je glavna misao vodilja bila da odem odraditi posao. Težak posao, nitko nije rekao da ne boli, ali ipak posao. Plaća za uloženi trud je fenomenalna. Mislim, normalno je i to što je Nattie tako sve to doživjela, ali ja se nisam dala smesti, i dozvolila sam adrenalinu i endorfinima da prodjeluju.

vesnare avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Danci napisa:
    bila sam presretna što sam tu gdje jesam i što sam to napokon dočekala
    cijelo vrijeme se ovako osjećam, uzela si mi riječi iz usta, nadam se da će taj osjećaj na kraju prevladati. Hvala Danci - pusa

Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Samo da te pozdravim... virkam i čekam ..........

kikic avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Puno pozdrava draga, šaljem ti hrabrice!!

Joj, kako će biti sretna kad vidiš bebača, predivno!!

vesnare avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Drage moje,
    samo da se malo požalim a da ne otvaram novi topic...
    Kako su mi noge natekle strave i mogu obuti samo jedne papuče, a za rodilište mi trebaju rezervne - one koje sam spakirala nema šanse navući ni do pola, odem do trgovine sve po 10,00 kn i kupim si neke japanke od 30,00 kn i za nefalit naletim na VMS ovdašnje OB, rodilišta.
    I prodavačica meni u priču kad mi je termin, a ja ispalim u ponedjeljak, veli onda može se i prenijet, a ja glupača pa ja sam vam s umjetne pa ne bi trebala, a na to će VMS gdje idem rodit i tako - ja velim pa ovdje i iznapada me ona tako da je ispalo kao da će moja beba umrijeti jer nisam išla u ST, a oni će onda bit odgovorni, a ne žele to itd...
    Tako sam u depri da vam ne mogu opisati...
    Taman kad se malo oporavim od udaraca i pomislim da mi je trudnoća normalna, neko me spusti na zemlju
    Eto, morala sam se požalit - samo me vi razumijete...

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Za mene je svaka trudnoća normalna i nemoj se uzrujavati zbog glupih ljudi

Storma avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Jos kad bi netko toj mudroj i briznoj VMS glupaci objasnio da NEMA TEORIJE znati/prognozirati kakav ce biti neciji porod.... Prije da se uplasila da ce morat odradit jedan mozda tezi porod...Pa nek da otkaz ako ne moze snosit odgovornost svog posla. A ako se vec spominje umiranje beba, postoje dvije varijante: Losa sreca(majka priroda, bozja volja...) i lijecnicki nemar. Mislim da to dvoje malotko moze pobrkati. Ergo, ako zena radi svoj posao ne vidim cemu panika. Vesnare ja se ne bih na to obazirala...stvarno nije vrijedno spomena. Btw nema "nenormalne" trudnoce. Samo glupih ljudi.

vesnare avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hvala cure - pusa
    Jutros mi je bolje, iako me sad muče drugi strahovi - šta ako ne rodim do termina, a u ponedjeljak ako ne rodim idem po uputnicu za ctg kod soc. ginića pa na rodilište, još ako naletim na ovu - a sve su šanse da hoću, pa ako se ništa konkretno ne pokreće i oni me pošalju na kraju za ST ja ću poludit
    Ovaj glavni ginić na rodilištu je trenutno na godišnjem, pa me zato malo i frka...

Sve se tješim da ću ja to školski ko Danci pa će mi krenuti najdalje trudovi u ponoć sa nedjelje na ponedjeljak pa rodim do podne (kad mi je bio transfer ili do osam kad mi je bila punkcija prije 38 tjedana). Držite mi fige - pliiiiiiiiiiiiiiz

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Sve će bit ok

katajina avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

:tisuće smajlića drže fige:

Daniela32 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Hahaha, nije tako bilo kod mene, sebi si sve lijepo skratila 12 sati. :smajlić koji se kezi: Meni su trudovi počeli u nedjelju u podne, a rodila sam u ponedjeljak u 10 i 20. U 7 ujutro su mi probili vodenjak i priključili me na drip, pa sam na dripu dakle bila 3 sata i 20 minuta. Vjerojatno bi Luka još par sati kasnije izašao da nije bilo tog dripa (ali ne bih se ja bunila).

Ma drž se i ne daj se smest - oko poroda naravno, ali još više poslije oko dojenja (kad ti možda kakva patronažna 5. dan bebinog života preporuči (kršitelj koda) mlijeko.

Ma osjećam ja da si ti ista ja (haha) i znam da će sve to proći za 5.

vesnare avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala, hvala - evo se i moj smajlić kesi...
    Ma nek počne i 24 sata prije, nema veze, samo da se nešto pokrene...

Neće one meni o nikakvom (kršitelj koda) mlijeku. Samo nek spomenu, pa ću ja njih spomenuti šta su pričali na tečaju: svaka žena može dojiti, ne treba odustati, što ćešće stavljati na dojku itd., itd..

Ma bitno da će moja beba bit samnom 24 sata, a tu je još nekoliko žena u sobi (nadam se bar koja iskusna da me poduči), a ako ne, borit ćemo se mi i izborit za dojenje kad dođemo kući :namig:

Al' ću vas udavit kad napokon rodim i prebacim se na 0-1 i dojenje :smajlić koji se smije:

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Što se tiče trbuha meni se spustio jako kasno,vodenjak su mi bušili oni,ja sam pila sve.Nemoj jesti banane dok si u bolnici jer zatvaraju.Naranče ne jedem uopće jer dojim,navodno izazivaju grčeve kod bebe.a ja sam im se popiškila na stolu i ispričala se pa mi se sestra nasmijala i rekla da se druge i pokake ako nisu očistile crijeva dokraja.Šivali su me odmah,imala sam 16 šavova dr,se križala ali dobila sam inekciju pa me nije jako boljelo.Veći je bio strah.Depiliranje mi nije padalo na pamet u bolnici.Stavili su mi uložak među noge kad su me vodili u sobu ali sam morala imat i svoje.Ja sam ih za sve pitala kad sam došla.ŠTO RADITE SAD,A SAD,A SAD?Na svako sam pitanje dobila odgovor. :D

Mirta30 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

hvala, hvala - evo se i moj smajlić kesi...
    Ma nek počne i 24 sata prije, nema veze, samo da se nešto pokrene...

Neće one meni o nikakvom (kršitelj koda) mlijeku. Samo nek spomenu, pa ću ja njih spomenuti šta su pričali na tečaju: svaka žena može dojiti, ne treba odustati, što ćešće stavljati na dojku itd., itd..

Ma bitno da će moja beba bit samnom 24 sata, a tu je još nekoliko žena u sobi (nadam se bar koja iskusna da me poduči), a ako ne, borit ćemo se mi i izborit za dojenje kad dođemo kući :namig:

Al' ću vas udavit kad napokon rodim i prebacim se na 0-1 i dojenje :smajlić koji se smije:
    Držim fige da sve bude OK.
    Jedva čekam da pročitam tvoja iskustva sa poroda.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

1. Koliko dana prije poroda se spusti stomak (meni se izgleda spustio sa 37+2)
    ...meni se slabo i spustio...a prenijela tjedan...to se očitovalo na porodu,2ipo sata nagona za tiskanjem a M neće doli i tiskat nesmin :NEPITAJ:
    2. Koliko dana prije poroda ode sluzavi čep Ima li pravila
    ...krenio mi je nekih 10 dana prije...glavni dio otišao ujutro s prvim trudovima
    3. Hoće li mi nakon poroda splasnuti otekle noge (pitam najviše radi papuča)
    ...meni ne.u roku tjedan polako je išlo van..
    4. Jeste li nosile brijači aparat u bolnicu (mislim za brijanje ispod pazuha, nogu i sl. - meni dlačice začas narastu) Kada smijem brijati na mjestu gdje je bila epiziotomija, jer će dlačice 100% izbiti već drugi-treći dan i kako to ustvari izgleda
    ...jesam za podpazušje..noge nisu uspile zarast u 3 dana..rodila prije 25 dana,još imam neispadnutih šavova,izgleda sve bolje,ne pada mi na pamet brijanje iako je gospođa inače bila golać
    5. Spremila sam si par sokova, ali mi prijateljica kaže da su njoj savjetovali da dok doji ne pije "kisele sokove" npr. od naranče i sl. već borovnicu
    -istina.dojenje.
    6. Smije li se jesti svo voće ako se doji Isto mojoj prijateljici rekli da smije jesti recimo samo jabuke, banane i sl. Ne mogu zamisliti da ne smijem u ovom periodu jesti nektarine, lubenice, dinje
    -zašto ne?ne smiješ agrume(kiseli su) i jagode(jako alergene) nebi savjetovala banane (zatvaraju a možda budeš imala problema sa hemoroidima)
    -da.3,4.dan meni.do tada je bilo kolostruma malo..
    8. Stavljaju li samo onu krpu nakon poroda ili guraju u rodnicu i one silne gaze i sl. Oprostite na gluposti, ali uvijek me strah da nešto unutra ne ostane. Mnoge cure nisu znale da se to stavlja nakon punkcije i transfera. Ne znam kako nisu osjetile, ali ja jesam i odmah bi prije prvog odlaska na wc to iščupala
    -ne.samo krpa dolje da ide krv pa se zamjeni uloškom za koji sat
    9. Da li ste dobile injekciju za izlazak posteljice ili
    -ne.pustili su drip do kraja
    10. Koliko boli šivanje za vrijeme, a koliko poslije
    -za vrijeme nisam osjetila(a M ima 4030 raspucala i rezana)
    kasnije ništa strašno.u odnosu npr na hemoroide ništa!
    11. Navodno kad ste na stolu nema više odlaska na wc i sl. Što ako sam na stolu recimo 3 sata (iskustvo mojih frendica), a moram mokriti
    ..ja na stolu 8 sati.2 puta praznili kateterom mjehur...

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

eh da i 3 dana u rodilištu sam imala kateter jer mi je bio nagnječen mjeho.. hvala Bogu da sam se onda uspila pošišit..još uvijek meditiram dok to obavim...
    klistir mi nije ništa strašno.neš ti...ne boli,olakšanje je,ubrza trudove,a i nakon 5-6 amnioskopija i brutalnih pregleda više me nije bilo briga da mi guraju bilo šta bilo di samo da ne boli i da više rodim!!

vesnare avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ajme krumpirić - tebe su pravo napatili :smajlić suosjeća:

Iako se meni malo spustio stomak, beba sigurno nije, jer me rebra i dalje bole i ne mogu dugo ležati na jednoj strani itd. da sad opet ne kukam...

Još se ništa značajno ne događa, iako sam danas imala mekšu stolicu i to tri puta, ali to može biti i što u zadnje vrijeme jedem dosta trešanja, pa kave, pa sam još danas pojela i kolač na jednom rođendanu i tako... Voljela bih da je to neki znak, ali vidjet ćemo sutra...
    Od čepa i trudova još ništa...
    Od sinoć mi se pojačalo istjecanje kolostruma...

Ipak, za svaki slučaj danas sam oprala kosu, obrijala sve moguće što sam mogla napipati, pa ako im se ne sviđa nek popravljaju.

U iščekivanju...

Javljam ako bude još šta tijekom noći :namig:

Daniela32 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Jesi isplanirala tko će nam javiti vijesti? Imaš li još moj mobitel?

Ovo sa stolicom je dobar znak, tako je meni bilo.

vesnare avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Imam tvoj br., a i MM ima moju lozinku pa tko prije stigne 8)

Daniela32 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •