Pokazuje rezultate 1 do 13 od 13

Tema: Jedno pitanje o vodenim kozicama

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno Jedno pitanje o vodenim kozicama

Namjerno stavljam na zdravlje odraslih, jer se o odrasloj osobi i radi.
    Andrej (dijete) je 30.10. dobio kozice, osip je počeo izbijati u četvrtak, izbijao 3 dana, sad se oporavlja od krastica (pomalo otpadaju).
    Danas (10. dan od početka bolesti) nas je nazvala baka (sveki), pomalo zabrinuta, jer tvrdi da ona nije preboljela kozice (prilično nevjerojatno, s obzirom da su kozice imali i MM i njezina uža obitelj).
    Baka je zadnji put s unukom bila u kontaktu 25.10. Znači, punih 5 dana prije izbijanja osipa. Poslije se nisu viđali.
    Moje pitanje je:
    1) Kolika je šansa da se ona zarazila kozicama u toj jednoj prilici?
    2) Kako se to može provjeriti?

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Mislim da provjeriti ne možeš nikako, a da od kontakta (dok još nisu izbile) do izbijanja može proći i do 14 dana.

Šanse?
    Recimo ja sam bila okružena klincima koji su dobivali kozice, a sama ih dobila tek s 18.god.
    Dr mi je rekla tada da mi je vjerojatno i imunitet bio poljuljan u to vrijeme pa sam bila podložnija.
    Neki klinci (u obitelji) su od mene dobili al za razliku od njihova 3-4 dana ja sam ležala u krevetu 2 tjedna s visokom temp.

p.s. ja sam ih vjerojatno pokupila u javnom prijevozu tih par dana jer drugog doticaja s masom i zaraženima nisam imala.

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

možda se i može..izvaditi antitijela
    zovi malo imunološki laboratorij, serologiju
    nisam sigurna, ali vrijedi probat, može bit opasno za baku..

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Može se provjeriti, ali će čekanje serološkog nalaza bit će duže nego što kozicama treba da izbiju.

Ja sam ih dobila točno dva tjedna nakon što su izbile djetetu. Pila sam aciklovir, što vjerujem da bi i ona dobila da joj izbiju. No čini mi se da sam negdje pročitala kako se s primjenom lijeka može početi i prije izbijanja, pa možda ne bi bilo loše da se raspita kod liječnika.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Čekajte... baka i Andrej su bili u kontaktu prije izbijanja (njegovih kozica) 5 dana prije.

Tanja, ja mislim da je to nekako puno. 5 dana. Ajde dan, dva, ali 5 dana mi se čini puno.
    Ne znam baš da može biti zarazan 5 dana ranije.

Drugo je ovo što vi spominjete: od kontakta s bolešću do izbijanja, to može i do 21, mislim čak 23 dana...

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Primjer koji sam navela s klincem kod nas, bili smo skupa par dana prije nego su meni počele izbijati prve, a njemu nakon izbile za nekoliko dana (3-4). Što će reći da sam ja zarazu nosila iz drugog grada jer ne znam kako bih je pokupila unutar 4 zida? :?

il ju je on prenio meni a meni krenule prije izbijati? :?
    To mi nije jasno do danas.

a vidiš čitam baš sad kako kako je vrijeme prijenosa od 2 dana prije izbijanja do 6 dana nakon tako da prema tome straha u ovoj priči ne bi ni trebalo biti.

Prevencija
    Varičela-zoster imunoglobulin (VZIG) može ublažiti bolest ili spriječiti njezin nastanak ako se primi u roku od 96 sati nakon izloženosti virusu. VZIG se uglavnom daje osobama visokog rizika jer inače bolest ima dobar ishod.

http://<br /> http://www.plivazdrav...bolesti&bid=52

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj MalenaMM prvotno napisa
    Primjer koji sam navela s klincem kod nas, bili smo skupa par dana prije nego su meni počele izbijati prve, a njemu nakon izbile za nekoliko dana (3-4). Što će reći da sam ja zarazu nosila iz drugog grada jer ne znam kako bih je pokupila unutar 4 zida? :?
    Ja mislim da ti nisi mogla njega zaraziti jer misim da mora proći min. 10 dana od kontakta s bolesnim pa do izbijanja.
    Mislim, ja sam ti medincinski laik , ali sam nešto čitala kad su moje curke bile bolesne...

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

eeee...vidiš, zato i ja pitam jer smo bili u tom razdoblju kad smo u roku od par dana dobili oboje, a bili u totalno drukčijim krugovima dotad...Ovo je možda za ISTRAGU

tanja, nekako ako računaš prema primjerima oko sebe, baka ih je već trebala dobiti. Mislim, deset dana od izbijanja plus još onih 5 prije. Možda malo s nečim dodatno pojačati imunitet za svaki slučaj.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Čekajte... baka i Andrej su bili u kontaktu prije izbijanja (njegovih kozica) 5 dana prije.
    Upravo tako.
    I meni se 5 dana čini malo puno, ali dok postoji i mala vjerojatnost da se razboli, nije mi baš svejedno. Ipak su godine u pitanju...

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

šta god da se dogodilo ne možeš to spriječeiti , čekajte 21 dan

Stijena avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

I mi smo bili nedugo u istoj dilemi jer je MM bio kod mojih 2 dana prije nego je dobio simptome, a oni, isto unatoč tome da smo ih i sestra i ja preboljele, oboje kažu da ih nisu imali - što se očito često događa, sve ovisi o trenutačnom imunitetu. S P. su bili u kontaktu 5 dana prije izbijanja, i unatoč tome svemu nisu dobili ni jedan ni drugi :/
    Najdulja zabilježena inkubacija je 23 dana.
    Najzarazniji si 2 dana od izbijanja pa do najdulje 14, dakle ovih 5 bi trebalo biti predugo.
    Mama zvala svog doktora radi cjepljenja (a svojedobno i MM) koji joj je rekao da cjepljenje sad više ne dolazi u obzir kad su bili izloženi, jer ako im je imunitet oslabljen mogu ih dobiti i od cjepiva.
    MM je za vrijeme bolesti pio herplex radi virusa i još kasnije i antibiotik preventivno da se ne bi nakeljila bakterija - kažu da je dobro prošao jer u odrasloj dobi zna imati gadne posljedice (artritis, meningitis, netipične upale pluća.......)

Sve u svemu kaže da bi se, da je znao kako to izgleda, sad ipak radije cjepio bez obira što postoji mogućnost da ih i tako dobije :/

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

MM je za vrijeme bolesti pio herplex radi virusa i još kasnije i antibiotik preventivno da se ne bi nakeljila bakterija - kažu da je dobro prošao jer u odrasloj dobi zna imati gadne posljedice (artritis, meningitis, netipične upale pluća.......)
    Moja sogorica je super lagano preboljela, a H koja je od nje dobila je puno teze podnijela.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •