Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 57

Tema: Onečišćivanje svjetlom

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Onečišćivanje svjetlom

Stavljam ovdje, jer vas više ovdje čita. Ali, nadam se da ću sama svoj topic preseliti negdje drugdje.

Dakle, u zgradi prekoputa u prizemnom stanu, jedan lik je otvorio kozmetički salon. Ne bi lik bio lik da nije poželio ludu reklamu za svoj salon. Reklama je osmišljena u obliku halogenki postavljenih unutar duplih prozora. Na prozor su zakeljena slova. Reklama se sastoji od blještećih prozora koja osim samih sebe osvjeljavaju i zgradu preko puta te kako se svjetlo raspršuje prema gore, tako i osvjetljava i naš stan na 3. katu. Spavaću sobu.
    Ta tortura traje već neko vrijeme. No, prvo smo pokušali lijepo s njim, pa je gasio svoju rasvjetu oko ponoći ili jedan u noći....pa se znao zaigrati i do jutra.

No, u zadnjh 3-4 dana postalo je nepodnošljivo. Bijelo svjetlo je zamijenio zelenim. I svijetli cijelu noć.
    Spavaća soba nam je osvijetljena kao kupleraj.

Osim što se ja jedva suzdržavam da tog muževnog lika skratim za glavu ili noge, moj mužić se već toliko nervira da mislim da će mu sljedeći put stvarno nešto i učiniti.

Roštala sam po propisima i jedino sam našla da se sprema neki propis (pripremljen je za SAbor) o svjetlećem onečišćenju. DA je stvar na snazi, sredila bih ga.
    U Zg propisima isto ništa posebno nisam našla.

Da li netko nešto zna, kome se možemo obratiti da se lik kazni po propisima? Pomozite nama, a spasite njega...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ispravljam samu sebe. Ne radi se o halogenkama, već o neonskom (zelenom) svijetlu.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

oprosti, ali otkidam na ovu "akciju"

I vidiš ovo mi je prvi glas o takvom propisu. :?

Što bi trebalo biti prema tom ?

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Bila je neka priča s reflektorima na Avenue Mall-u kad se tek otvorio. Mislim da su se stanari žalili i da su reflektori morali biti uklonjeni. Vidi neki članak o tome: možda u njemu ima podatak o tome gdje su oni tražili pomoć. Meni je prvo pala na pamet sanitarna inspekcija .

Jesi razmišljala o igri: "Pogodi (kamenom) to" ?? 8)

Ili predloži tipu da stavi crveno svjetlo pa kad je već kupleraj.... A zelena boja navodno odmara pa ustvari imate kromoterapiju. Naravno-šalim se: i ja bih pozvizdila.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Našla sam ovo, ne znam jesi ti to vidjela: U Hrvatskoj zakonom definirano svjetlosno onečišćenje

Zakonom o zaštiti okoliša, kojega je Hrvatski sabor donio u listopadu 2007. godine, prihvaćen je i definiran pojam svjetlosnog onečišćenja. U nastavku donosimo izvadak iz Zakona.

Zaštita od svjetlosnog onečišćenja

Članak 31.

(1) Svjetlosno onečišćenje je promjena razine prirodne svjetlosti u noćnim uvjetima uzrokovana unošenjem svjetlosti proizvedene ljudskim djelovanjem.

(2) Zaštita od svjetlosnog onečišćenja obuhvaća mjere zaštite od nepotrebnih, nekorisnih ili štetnih emisija svjetlosti u prostor u zoni i izvan zone koju je potrebno osvijetliti te mjere zaštite noćnog neba od prekomjernog osvjetljenja.

(3) Zaštita od svjetlosnog onečišćenja određuje se na temelju zdravstvenih, bioloških, ekonomskih, kulturoloških, pravnih, sigurnosnih, astronomskih i drugih standarda.

TReba sad vidjeti u čemu se ta zaštita sastoji i što možeš konkretno...

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ovo bi možda bio odgovor

Članak 21.
    Inspekcijski nadzor
    (1) Država osigurava sredstva za provedbu redovitog i inspekcijskog nadzora vanjskih
    rasvjetnih instalacija.
    (2 Redoviti i inspekcijski nadzor sprovodi nadležno ministarstvo za graditeljstvo i zaštite
    okoliša.

VI. Kaznene odredbe

Članak 22.
    (1) Kaznom u iznosu od 20.000,00 kn do 200.000,00 kn kažnjava se pravna osoba ili privatni
    pouzetnik koji u svojstvu vlasnika ili upravitelja sustava vanjske rasvjete prouzroči prekršaj u
    smislu nepoštivanja članaka 4. do 19. ovog Zakona.
    (2) Kaznom u iznosu od 5.000,00 kn do 20.000,00 kn za prekršaj iz prethodnog stavka, se
    kažnjava odgovorna osoba pravne osobe ili odgovorna osoba privatnog poduzetnika, ili
    fizička osoba koja upravlja sustavom vanjske rasvjete.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma bojim se da su oni samo propisom definirali pojam "svjetlosnog onečišćenja". Najbliže onom što bi nama trebalo bio bi ovaj prijedlog zakona .

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MalenaMM prvotno napisa

Ovo bi možda bio odgovor

Članak 21.
    Inspekcijski nadzor
    (1) Država osigurava sredstva za provedbu redovitog i inspekcijskog nadzora vanjskih
    rasvjetnih instalacija.
    (2 Redoviti i inspekcijski nadzor sprovodi nadležno ministarstvo za graditeljstvo i zaštite
    okoliša.

VI. Kaznene odredbe

Članak 22.
    (1) Kaznom u iznosu od 20.000,00 kn do 200.000,00 kn kažnjava se pravna osoba ili privatni
    pouzetnik koji u svojstvu vlasnika ili upravitelja sustava vanjske rasvjete prouzroči prekršaj u
    smislu nepoštivanja članaka 4. do 19. ovog Zakona.
    (2) Kaznom u iznosu od 5.000,00 kn do 20.000,00 kn za prekršaj iz prethodnog stavka, se
    kažnjava odgovorna osoba pravne osobe ili odgovorna osoba privatnog poduzetnika, ili
    fizička osoba koja upravlja sustavom vanjske rasvjete.
    Bojim se da ovaj termin "vanjske rasvjete" ne odgovara ovom što je naš problem. :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Naime, njegove lampe postavljene su unutar prozora (dvostruki) a ne izvana. :/

Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Citiraj mamma san prvotno napisa
    Naime, njegove lampe postavljene su unutar prozora (dvostruki) a ne izvana. :/
    Da, ali emisija svjetla ide prema van. Mislim da nema veze to što je izvor unutar prozora. Osim toga, ako se mjeri onečišćenje onda ekipa mjeri ono što je kod vas. Izvor je nevažan-kao i kod mjerenja buke: ukoliko prelazi određeni br. dB računa se da je nastupilo "onečišćenje".

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slažem se mim. Ali sa koje osnove ga kažnjavaju? Po kojem članku?

On je dobio odobrenje od Grada Zagreba, jer tamo za postaljanje svjetlosnih reklama je potrebno odobrenje sustanara, a ne i stanara zgrade preko puta.

U ovim člancima se spominje vanjska rasvjeta. Ovo njegovo nije vanjska rasvjeta. Ali svjetlo se raspršuje prema van. To je istina.

S druge strane, nisam nigdje našla koja je to količina svjetla kod svjetlosnog onečišćenja. :/

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Pogledaj ovo - zanimljivo je i ohrabrujuće:

http://www.lightpollution.org/files/...suda/index.htm

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nela, hvala ti za stranicu.
    No, ovo je samo jedan slučaj... :/

http://www.lightpollution.org/files/...ice/pravne.htm

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

istovremeno.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Članak 14.

Rasvjeta svjetlećih reklama, te naziva institucije ili poduzeća

(1) Rasvjetljavanje svjetlećih reklama, naziva institucija ili poduzeća dozvoljeno je isključivo
    ekološkim svjetiljkama.
    (2) Ukupna angažirana energija za rasvjetu pojedinog plakata, postera ili panoa, kao i naziva
    institucije ili poduzeća, ne smije prelaziti:
    a) 4 W/m2
    za površine veće od 50 m2
    b) 6 W/m2
    za površine veće od 5 m2
    c) 15 W/m2
    za površine veće od 2 m2
    d) 40 W/m2
    za površine manje od 2 m2

15
    (3) Za svjetleće reklame i nazive institucija ili poduzeća, koji su rasvijetljeni iznutra, vrijede
    uvjeti iz stavka (2) ovog članka.
    (4) Za svjetleće reklame i natpise naziva, koji su koncipirani tako da se na tamnoj podlozi
    nalaze svjetla slova ili crtarije, dozvoljava se snaga od 50% iznad one propisane stavkom (2).
    (5) Svjetleće reklame nije dozvoljeno rasvjetljavati u rijetko naseljenim mjestima kao niti u
    blizini autocesta.
    (6) Logotipi tvrtki, institucija i drugih pravnih subjekata mogu biti rasvijetljeni cijelu noć pod
    uvjetom da ne proizvode blještanje koje smeta susjednim objektima.
    (7) Termini gašenja rasvjete svjetlećih reklama određeni su slijedećom tablicom:

ovo bi onda bilo za svjetleće reklame unutar objekta, ne?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

IZ kojeg propisa si kopirala ove članke? Može link?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

A možda bi mogla nešto učiniti i inspekcija zaštite okoliša?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj nela prvotno napisa
    A možda bi mogla nešto učiniti i inspekcija zaštite okoliša?
    Nadam se.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ajde, držim ti fige.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ak sve propadne - kantu ljepila, crnu ljepenku (ne papir!) i u noćnu akciju

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

IZ kojeg propisa si kopirala ove članke? Može link?
    www.sabor.hr/fgs.axd?id=7134

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Pogledaj pred kraj, mislim da sam vidjela da je napisan i pravilnik do koliko sati i u kojim zonama uopće mogu svjetliti reklame.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Ja mislim da citirani prijedlog zakona o svjetlu nije prošao.

http://www.sabor.hr/Default.aspx?art=15640

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma bojim se da su oni samo propisom definirali pojam "svjetlosnog onečišćenja". Najbliže onom što bi nama trebalo bio bi ovaj prijedlog zakona .

Ma to je ovaj "moj" prijedlog zakona..

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa slupaj mu par put stakla

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Uh, nemam što reći nego samo da te razumijem i da ti želim uspjeh - javi ako si što postigla i kako.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Držim fige da nešto iskopaš u svoji korist!
    A do tad, pokušat ću nešto saznati iz nekih izvora

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

a u bananu

nisam pratila link

a reci mu da je najbolje da gasi reklamu jer se zadnjih par dana tamo okupljaju dileri i da si ih vidjela da nešto tamo petljaju

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

mamma san u općini su mi rekli ovak:

Pozvati komunalnog redara iz svoje općine da izađe na teren.
    Dalje bi te on trebao uputiti što i kako.

OT - nebi li trebalo ovaj topic prebaciti na poZelenimo?
    Baš sam u novom National Geographicu čitala o svjetlosnom zagađenju,
    a i da vidimo rasplet

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo zovem...baš ću napisati kad išta doznam.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno Re: Onečišćivanje svjetlom

Stavljam ovdje, jer vas više ovdje čita. Ali, nadam se da ću sama svoj topic preseliti negdje drugdje.
    premjestite na PoZeleni... zbog zelene reklame

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Citiraj štrigica prvotno napisa

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Citiraj Tashunica prvotno napisa
    Citiraj štrigica prvotno napisa
    i zbog zelenjenja od muke
    Definitivno je za zelene, kako god okreneš.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne zachatavajte, jer ću vas obrisati.

uglavnom, prijavila sam komunalnim redarima i rekli su da će pogledati (vjerovatno sutra).

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

uglavnom, prijavila sam komunalnim redarima i rekli su da će pogledati (vjerovatno sutra).
    :D :D

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj kahna prvotno napisa

Reći će ti da nemaju osnove za postupanje jer "uređaj" nije postavljen na fasadu nego unutar prozora a to sve jer prema odluci o komunalnom redu i pravilniku s kilometarskim nazivom (o postavljanju antena, uređaja...) povrede se odnose samo ako je nešto nakeljeno na fasadu, ovaj se fino izvukao.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj yaya prvotno napisa

Reći će ti da nemaju osnove za postupanje jer "uređaj" nije postavljen na fasadu nego unutar prozora a to sve jer prema odluci o komunalnom redu i pravilniku s kilometarskim nazivom (o postavljanju antena, uređaja...) povrede se odnose samo ako je nešto nakeljeno na fasadu, ovaj se fino izvukao.
    Pa nebi se baš složila s tobom :/
    Znaći trebala bi zaključiti da je normalno i oke da si frajer dopušta raditi što ga volja
    a ona se niti ne mora truditi pokušati riješiti stvar

Pa mogli smo joj odmah savjetovati da spusti rolete i sve 5

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

tko to otkida na moj posao
    šta te konkretno zanima, zakoni koji će biti, smjernice...?šta možeš napravit po tom pitanju?
    trenutno-malo.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Znaći trebala bi zaključiti da je normalno i oke da si frajer dopušta raditi što ga volja

Ne, krivo si me shvatila, tu komunalni redar nema osnove za postupanje. Dakle
    1. Na ovo se ne može odnositi odluka o komunalnom redu jer je uređaj ili što god postavljeno iznutra, znači komunalni redar nema osnove za postupanje jer nije on taj koji je u ovom slučaju nadležan. Da je slučaj drugačiji, kao što je to primjer Avenue Mall-a gdje su na vanjskoj strani tj. fasadi bili postavljeni bilo koji uređaji tu bi komunalni redar bio nadležan.
    2. Zakon o svjetlosnom onečišćenju kod nas još uvijek nije donešen no prema Zakonu o zaštiti okoliša postoje neke sitne odredbe koje to pokušavaju, na žalost nedovoljno, regulirati, dakle nadležna je inspekcija zaštite okoliša eventualno policija ukoliko se radi o prekršajnom djelu pa i policija može intervenirati.
    Za svaki slučaj pitat ću još kolege pa javim ako ima nekih novih prijedloga.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

zakon o svjetlosnom onečišćenju puno se manje osvrće na ovo o čemu pričamo ovdje, njegov je temelj zaštita OKOLIŠA-biljaka i životinja i ponajprije-noćnog neba.
    On se najviše temelji na promjenama osnovnih rasvjeta-javne, cestovne i inih- ambijentalne, reklamne i sl.moram malo proučit. Meni su iskreno ove gornje zanimljivije za posao, pa o njima više znam.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

1. Na ovo se ne može odnositi odluka o komunalnom redu jer je uređaj ili što god postavljeno iznutra, znači komunalni redar nema osnove za postupanje jer nije on taj koji je u ovom slučaju nadležan. Da je slučaj drugačiji, kao što je to primjer Avenue Mall-a gdje su na vanjskoj strani tj. fasadi bili postavljeni bilo koji uređaji tu bi komunalni redar bio nadležan.
    2. Zakon o svjetlosnom onečišćenju kod nas još uvijek nije donešen no prema Zakonu o zaštiti okoliša postoje neke sitne odredbe koje to pokušavaju, na žalost nedovoljno, regulirati, dakle nadležna je inspekcija zaštite okoliša eventualno policija ukoliko se radi o prekršajnom djelu pa i policija može intervenirati.
    Dobro, ok, ali obzirom da je bila na mrtvoj točci od kud ne znaš kome bi se obratio - možda komunalni r ipak nešto učini i uputi ju kome se obratiti.
    U svakom slučaju držim fige za neko riješenje jer znam kak bi meni bilo.

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Znam da ti nije smiješno ali neodoljivo me situacija podsjetila na epizodu Seinfelda kada im je crvena svjetleća reklama KFC prženih pilića svijetilla u spavaću sobu, ne sjećam se dal Elaine ili Krameru ili Seinfeldu.

On topic, ja bih uzela crni auto-lak u spreju i fino prelakirala prozor pod okriljem noći. Njihov, naravno, ne svoj.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na žalost, moram se složiti sa tobom yaya. Prekopala sam sve i svašta, ali nema neke osnove da se lik spriječi. :/

Zakon o zaštiti okoliša i odredbe u njemu, nemaju veze sa mojom situacijom, jer se sve odredbe koje se tiču svjetlosnog onečišćenja odnose samo na vanjsku rasvjetu.

Komunalni propisi ovdje preopoznaju rasvjetu reklame i za dozvolu za njeno postavljanje treba samo pristanak stanara zgrade gdje se reklama nalazi.

Prekoputni susjedi, ništa.

Uznemiravanje svijetlom- ništa. Jedina šansa je onaj gore navedeni presedanski slučaj.

No, možda možda možda postoji neka caka koju će netko primijeniti. Barem da ga kazne sa 100 kuna. I tako svaki dan. Valjda će mu dosaditi...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Barbi prvotno napisa
    On topic, ja bih uzela crni auto-lak u spreju i fino prelakirala prozor pod okriljem noći. Njihov, naravno, ne svoj.
    i ja sam za ovo

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Barbi prvotno napisa
    Znam da ti nije smiješno ali neodoljivo me situacija podsjetila na epizodu Seinfelda kada im je crvena svjetleća reklama KFC prženih pilića svijetilla u spavaću sobu, ne sjećam se dal Elaine ili Krameru ili Seinfeldu.
    Krameru, Krameru! I ja sam se sjetila te epizode

Apropos svjetlosnog onečišćenja, zar sam ja jedina kojoj užasno smeta zeleni laser koji već par dana svijetli mislim sa Velesajma? Mislim tko to ima pravo nebo podijeliti na dva dijela zelenom crtom? Što se time izražava? Ja bih normalno zagrebačko sivosmeđe nebo a ne taj laser, kao da su vanzemaljci došli! Kome se mogu požaliti?

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ah, sad sam našla...
    http://www.klubskascena.com/content/view/4327/216/
    bezveze, ali barem će ga maknuti 16.11.

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

mama san jel bio komunalni redar? Što je rekao i jel te nekamo uputio?

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

mi smo u staroj zgradi imali sličan problem, no potrajao je 2 noći - a onda se reklama čudnim čudom razbila.
    Organizirajte akciju farbanja prozora u crno

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Nema novosti?

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove