Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: CTG - TAHIKARDIJA

valentine avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno CTG - TAHIKARDIJA

Molim vas za pomoć!
    Sutra ulazim u 37 tj. trudnoće. U petak ujutro sam prvi put bila na ctg-u i bebini otkucaji su bili 180/min. Popodne na ponovljenom ctg-u su bili normalni - 160/min. Danas (nedjelja) kaže doktor da je blaga tahikardija i da sutra ujutro obavezno napravim CD i UZV. U petak je CD bio u redu. Užasno se bojim, ima li netko tko me može utješiti bar malo. Inače, trudnoća je uspjela nakon drugog ET-a, pa se stoga bojim još i više. Već se mjesecima borim s E.coli a sad i enterococus. Da li to možda ima neke veze? Pomozite!!!

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Nadam se da će ti bit sve u redu i da će ti se javit netko upoznati sa takvim slučajem

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne mogu ti ništa pametno reći, nadam se da će sve biti OK.
    Mislim da to nema veze s bakterijama.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Razlog tahikardije (pogotovo blaže ) može biti i trenutna fizička aktivnost bebe.
    Da je neki drugi razlog u pitanju (infekcija, hipoksija,...) tada bi svaki ponovljeni CTG vjerojatno bio patološki, a color dopler vjerojatno ne bi bio uredan.
    Znam koliko se opterećeuješ jer je i meni je na jednom CTG-u bila stalno prisutna tahikardija 180-190/min. Nije me ni ginekolog uspio utješiti. Srećom nije se ponavljalo.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Uh kako ja mrzim CTG.
    Meni se desilo da su u 39 tj. u po mjerenja nestali Editini otkucaji srca.
    Ljudi moji, ne znam da sam se ikada u zivotu gore osjecala. Mislila sam da mi je beba umrla i pocela sam gubit svjest. Tome je doprinjela jos vise sestrica koja je nekako prepanicno otrcala po doktoricu.
    Poenta je bila da je Edi u tibi spavala ko top.
    A kao sto neko rece, to ne mora biti tahikardija, nego malo veca aktivnost bebe u stomaku. I mislim da 180 otkucaja u minuti nije nesto alarmantno.

valentine avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

Hvala vam cure!!!
    Danas je Ctg bio u redu a i ponovljeni CD. Mislim da sam ovaj vikend izgubila nekoliko godina života. Sad kad razmislim, stvarno je bebica bila prilično nemirna na tim "lošim" Ctg-ima, a i ja sam imala neku laganu temperaturicu. Dobro, u petak imamo redovnu kontrolu, i doktor je rekao da je od sada kontrola svaki tjedan (do sad je bila svaka 4 tjedna - i to me izluđivalo). Nadam se da kad smo već do ovdje stigli bez nekih većih problema da ćemo izdržai do kraja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Drago mi je da je sve u redu. Sada slijedi slatko iščekivanje .

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ponovo pitanje:
    frendica je u 38. tjednu trudnoće i jučer je zbog tahikardije na CTG-u završila u bolnici. Ne zna što je sad čeka i dosta se brine. Je li moguće da će joj inducirati porod ili nešto slično? Što se radi uopće u takvim slučajevima?
    (znam da je problematično kad otkucaji srca na CTG padnu, ali kad je rad srca ubrzan, nemam pojma)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam,tj. moja beba imala tahikardiju,otkucaji su isli cak do 195.
    Naravno da sam se zabrinula,no receno mi je da je moguce da sam premalo pila.
    Poslali su me piti(puno vode i soka) i ponovljeni CTG za 2 sata je bio puuuno bolji.
    To se vise nije ponavljalo na iducim CTG-ima pa valjda ima nesto u tome da sam premalo pila.

chiara

Početno

Kad smo već kod ctg-a jedno pitanje...Kakav bi trebao biti dobar ctg. koliko otkucaja u minuti i kakav je to živahan ctg?

Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

To se i meni dogodilo u 35 tjednu, 180 otk., i isto sam imala temperaturu 37,4, onda sam ponovila pa je bilo ok. Sad u 36 tjednu doc kaže da su slabi otkucaji, pa opet ponovno na ctg i onda mi je rekla da je beba vjerovatno spavala. Već sam luda od tog ctg-a , isvaki put sam nervozna pa me ne čudi da su i bebini otkucaji takvi.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni su pred sam porod, kad sam dosla u rodiliste s trudovima, govorili "tahikardija, tahikardija" - a uopce nije cudno da je beba aktivna s trudovima svakih 3 minute.

Porod je prosao sasvim normalno i brzo, bez problema.

merica

Početno

Ivan je bio vrlo živahna beba kako sada tako i u stomku. U trudnoći nisam išla na CTG sve dok nisam dobila svoje trudove pa u predrađaoni su mi ga prikopčali. Sestre su se odmah počele pogledavati i meni je to bilo dovoljno da protrnem. Zvale su doktora koji je smatrao da nije ništa neobično. Njemu su oscilirali otkucaji, od malih do velikih. Pošla sam rađati. Tijekom poroda su mu, a pogotovo pred kraj počeli oscilirati. Otvorila sam se skroz, a onda mi nisu dali tiskati jer je bio namješten ukoso, a ti su ih otkucaji brinuli. Na kraju su me porodili na carski rez. Apgar mu je bio 10/10. Sve u redu. Nikad mi nisu rekli što je bilo osim da je bio tako položen, nisam puno zapitkivala jer mi je bilo bitno da je on zdrav. A sad mislim da se je možda usljed tih trudova previše uznemirio pa se prvrtao, okretao, jer je do prije poroda bio normalno namješten. Čitala sam negdje da dosta poroda završi carskim radi CTG-a koji lažno alarmira. Ipak je to stroj.

traxi

Početno

ja sam jučer bila na ctg-u, nakon što mi je dijagnosticiran višak plodove vode. na ctg-u beba mirna, sestra mi je tresla trbuh da se probudi. kasnije je sve bilo okej. tak da sve valjda ovisi o aktivnosti. još je prošlo više od 4 sata kak nisam jela, pa i to možda utječe na aktivnost.
    ma joj, sam te isprepadaju.
    jučer sam bila u komi kad sam došla doma i krenula surfati. danas na protocima sve okej, malo se smanjila kol. plodove vode.
    hoću reći, stvore ti takvu paniku, da nemreš spavati.
    ajme...

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ja sam bila na ctg-u i sve je, hvala Bogu, bilo super s bebinim otkucajima.
    Jedino što ja prilikom ctg-a u tom ležećem položaju dobijem tahikardiju (150 otkucaja u minuti). Znam da je to vjerojatno normalno jer trbuh pritišće sve i svašta, ali me brine, kako onda radjam? Tamo sam isto u ležećem položaju koji me vodi do nesvjestice?

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Sonnya prvotno napisa
    Znam da je to vjerojatno normalno jer trbuh pritišće sve i svašta, ali me brine, kako onda radjam? Tamo sam isto u ležećem položaju koji me vodi do nesvjestice?
    Ne brini Sonnya, kad te stanu šibat trudovi nećeš imat vremena za nesvjesticu
    Ali stvarno je tako, ja sam bila uvjerena da ću se onesvjestiti uslijed poroda jer ni na pregledu nisam mogla ležati dulje od 10 sec, pa lijevi bok, pa nastavak pregleda. Gin. me uvjerio da mi se to neće dogoditi na porodu, a i kad ležiš na leđima (drip, ctg), naslon ti je malo povišen.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Jedino kaj ću ja, izgleda, rađati carskim rezom, pod spinalnom anestezijom, pa trudova neću imati, a vremena za razmišljanje na pretek... A valjda oni to nekako riješe...

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ma s trudovima ili bez puca te adrenalin i ne moraš se uopće brinut da ćeš se onesvijestit, a i carski rez ne traje dugo.

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Nadam se, a i inače sam prilična trtarošica, tako da ću i tamo vjerojatno biti u stanju budnosti 100 na sat!!!

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Na sto muka sam, evo druga trudnoća i do sad sve ok, 38 tjedana i prvi ctg i maleni prvo što je bio nemiran, drugo što sam bila jaako uznemirena od straha (zbog sjećanja na prvi porod i straha da me ne ostave u bolnici) i želje za prirodnim porodom, rezultat da nije prestrašno ali kao navodno lagana tahikardija. Protoci su dobri, ultrazvuk je sve ok ali navodno veličina neka zaostaje, posteljica zrela, i htjeli me ostaviti !!! :shock: Ja sam odbila i dogovorili se za ctg popodne, izvan sebe sam, do sad sve ok i sad najednom paf! Tolko sam van sebe da mi nije dobro. Pa zar je potrebno da ostajem gore, da me još i prije opet porode na carski? Joj puknut ću od jada, koliko je sve to skupa opasno?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

pa ako si ušla u 38. tjedan nema frke za porod - više se ni ne smatra kao prijevremeni

smiri se, bit će sigurno sve u redu

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Hvala Jenz na podršci, evo ja napravila popodne ctg, nije bio dobar, opet me htjeli ostaviti ali hvala Bogu da sam imala sreće i dobrog dr. Jukića da smo se složili da dođem sad navečer i opet ujutro. Moram se pohvaliti da je sad sve ok i nadam se da bude tak i ujutro, ja sam inače hodajuće osjetilo i sve osjetim i na sve reagiram pa tako sad i moje dijete, jer točno vidim kad se ja uzrujam da se i on i tako onda rastu otkucaji srca.
    Da i htjela sam reći da znam da sam u terminu i zato baš kad je do sad sve bilo uredno ne bih opet htjela da se na kraju sve preokrene i opet izbjegnem prirodni porod.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ma daj, kakav god da je porod, glavno da je pišonja mali dobro...nemoj uopće o tome misliti, to te samo bezveze uzrujava....budi sretna i vesela jer češ skoro vidjeti svoju bebicu...

ja sam rođena kao beba sa teškom paroksizmalnom tahikardijom operirala se sa 20 godina tek , al pretpostavljam da on ima sinusnu? to je jako česta pojava...

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Joj jesam sretna i vesela, ali ako je sve u redu nedam se i gotovo, želim da moje maleno izađe kad on hoće i prirodan način! Ja sam bila samo jaaako uzrujana , evo sad su zadnja dva u redu tako da se iskreno nadam da nije nikakva tahikardija u pitanju. Hvala

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Vjerojatno su se onda tvoji hormoni stresa prenjeli i na bebača. Zato - slobodno se ti ne daj, ali pritom budi fino koliko god možeš mirna i opuštena, misli na nešto lijepo, duboko diši - tako da i malac bude opušten i miran. Držim fige da uskoro maleni i sam odluči da želi upoznati svoje roditelje!

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Podižem (na žalost) malo ovaj topic.

Punih 32 tt:
    Jučerašnji CTG pokazao je tahikardiju fetusa (puls oko 180/min). Prvih 15 min. ležala sam na leđima (moj bebač inače ne voli takav položaj i bio je dosta nemiran tj. aktivan). Nakon toga sam se okrenula na bok, i fetalni se puls vratio u normalu.... Ima li tko slična iskustva s CTG-om?

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Superman, mi smo tu negdje po terminima, zanima me zašto si išla na CTG? Imala si kontrakcije ili?

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

betty blue, ja trudnoću vodim u bolnici, a tamo je nekakvo pravilo da se s CTG-om kreće od 28. tt.... Zašto je tome tako, zaista ne znam. Inače, koliko je meni poznato, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s CTG-om se kreće oko 37. ili 38 tjedna....

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

pa valentine
    tahikardija zabiljezena CTG-om kompleksnija je za tumacenje od bradikardije (usporenog ritma fetusa). Buduci se kod CTG radi o pracenju dva parametra a jedan od njih je otkucaji fetusa naravno da je to podlozno jedinki tj. fetusu. Mnoge stvari utjecu na tahikardiju..micanje ceda, hormonalni status majke, stres kao i lijekovi. Problemi zapocimaju kada se javlja bradikardija unatoc vanjskoj manipulaciji ceda. To su znakovi fetalne patnje razlicitih uzroka. Ucestala tj. stalna tahikardija fetusa moze se samo potvrditi naknadno ucinjenim EKG-om djeteta, dakle po rodjenju.
    Stoga Valentine manje stresa i ne brini. Prolazna tahikardija unutar daljnjih normalnih zapisa CTG-a (a to mora biti najmanje 10 min) je sasvim normalna pojava. Pa i fetus se moze uzbuditi... :D [/quote]

betty blue avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Superman prvotno napisa
    betty blue, ja trudnoću vodim u bolnici, a tamo je nekakvo pravilo da se s CTG-om kreće od 28. tt.... Zašto je tome tako, zaista ne znam. Inače, koliko je meni poznato, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s CTG-om se kreće oko 37. ili 38 tjedna....
    sudeći po prethodnim postovima i po tvojim riječima da bebica ne voli taj položaj na leđima, rekla bih ko laik da je taj CTG bio suvišan ako ne i štetan jer te je zabrinuo.
    Na mom zadnjem pregledu me bilo malo strah ako nekom padne na pamet da me prikopča na CTG i šta ako vide kontrakcije pa me stave odmah na drip i tako u sekundi mi mozak smisli nagori mogući scenarij
    superman, nemoj se brinuti, sigurna sam da je sve u redu

Baby avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Slažem se sa betty blue! Vjerujem kako i ginekolog misli da je sve u redu, inače bi već ležala u bolnici. Ja sam na 1. CTG-u (39 tt) bila malo isprepadana, jer je aparat očitao fetalnu tahikardiju, iako ja nisam imala ni trudove ni povišeni tlak. Poslali su me da prošećem i popijem pola litre tekućine pa su me ponovno prikopčala i nije bilo razlike. Prepala sam se i nisam htjela odmah ostati u bolnici pa su mi rekli da dođem popodne na hitam prijem. CTG je i dalje bio nepromijenjen pa su me zadržali na odjelu i očitavali su CTG svaka 2 sata (i po noći). Color dopler mi je bio dovoljno dobar da me ne pošalju na carski, pa su mi učestalo ponavljali CTG tahikardija se je smanjivala, a nekoliko dana poslije je CTG bio normalan! Kada sam prešla termin, induciran mi je porod gelom i apgar bebe je bio 10/10!
    Ja sam uvjerena da je to bilo od moga stresa, koji je utjecao na bebicu...
    Zato je moja poruka, betty blue, da se ne sekiraš! Mazi i pazi bebicu i misli pozitivno!

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Hvala, cure! Evo, iskomentirala sam CTG nalaz sa svojim dr. i on je istog mišljenja, da je vjerojatno neodgovarajuć položaj "isprovocirao" tahikardiju fetusa... Ponavljam CTG u četvrtak, nadam se da će biti OK!

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pritisak na venu cavu?

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj Superman prvotno napisa
    Podižem (na žalost) malo ovaj topic.

Punih 32 tt:
    Jučerašnji CTG pokazao je tahikardiju fetusa (puls oko 180/min). Prvih 15 min. ležala sam na leđima (moj bebač inače ne voli takav položaj i bio je dosta nemiran tj. aktivan). Nakon toga sam se okrenula na bok, i fetalni se puls vratio u normalu.... Ima li tko slična iskustva s CTG-om?
    ja sam radila prvi u 35. tjednu, harni me poslala na kontolu u vinogradsku za 6 stai i bilo je 180, temp 37, 2 i ostavili me na badnjak u bolnici, ponovili ctg navecer i jos amo jednom, sve je bilo ok, ctg, nalazi, temp, al eto oni kazu da su se bojali da nije neka infekcija pa su me ostavili u bolnici tri dana, badnjak, bozic , al dobro, glavno da je moja bebica bila dobro. nemoj se brinut, najvjerojatnije je sve ok.

Superman avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

CTG je više puta ponovljen. Tahikardije malo ima pa malo nema. :/ Jučer smo još odradili i CD UZV, koji je pokazao smanjen protok u ACM (središnja moždana arterija). Jel imao tko takvu situaciju?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •