Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: problem: precesto hranjenje?

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno problem: precesto hranjenje?

pozdrav svima,

imamo bebu od 2 mjeseca.Ima lijepih 5,260 iako je rođen mjesec dana ranije.Znači sa razvojem je sve u redu,ali probleme nam stvara dojenje.Prakticiramo isključivo dojenje i dojenje na zahtjev.
    Od trećeg tjedna ima kolike,ali u zadnjih tri tjedna beba traži jesti svakih sat vremena.Doktorica je preporučila hranjenje svakih 3 sata samo je to preko dana nemoguće jer grčevito plače i samo ga to može smiriti.
    Probali smo sa čajem,ali nije upalilo.Po noći spava uredno i budi se svakih 3-5 sati.Kako da riješimo situaciju sa plačem preko dana i da dođemo na hranjenje svakih 3 sata?

Unaprijed hvala na pomoći,

zabrinuti tata. :?

vanjci editirala naslov

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

nikako! neka mu mama da siku kad god hoce! to sa tri sata je okvirno i u principu valjda za novorodjencad znaci da trebaju jesto namanje svaka 3 sata, ali moze i cesce. moj bebe je u prvih mjesec dana sisao valjda svakih pola sata! a bilo je i vruce. onda je jedno vrijeme bio malo produljio, tipa svaka 2 sata, a sada sa 3,5 mj. je opet na sat vremena. sta ces, ne odvajamo se i to je to. sretno!

manal avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

i ako zelite da dojenje funkcionira, ne dajte caj! to ce samo smanjiti kolicinu mlijeka. iako je pametan bebe, nije kazes prihvatio

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Evo da ja odgovorim dok se jave savjetnice.

Dakle, ta teorija o hranjenju bebe svaka tri sata je odavno prevaziđena, beba jede kada je gladna i postepeno sama uvodi svoj ritam hranjenja.
    U određenim intervalima dolazi do skokova u razvoju pa dijete traži više mlijeka pa sisa češće, te se nakon nekog vremena situacija ponovo normalizira.

Moji dečki su oboje bili dojeni i lijepo su napredovali iako nikada nismo dogurali do razmaka od dva sata između podoja, a kamo li više od toga, MM se šalio da imaju sat vremena autonomije...

Po meni vi sve radite super i samo tako nastavite, nema potrebe da namećete neki drugi ritam niti da zavaravate bebu čajevima.

tropical avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

evo potpisujem cure.
    moj je hranjen na 3 sata u rodilištu jer su nam ih tako davali i dok je bolestan ležao na rebru, ono što je hranjen kad mene nije bilo. inače je jeo na razmake koje je htio. i kad bi čekali ta 3 sata, jadno dijete je plakalo pa bi ipak dobio hranu i prije. to ga je bilo naviklo na koliko toliko taj razmak (noć je od dolaska iz bolnice uvijek prespavao). kad smo počeli sa jelomdoma uglavnom je tražio na cca 3 sata ali kad je shvatio da sam ja tu i može dobiti jesti kad god je gladan, tj. kad traži plačem, smanjio je razmake pa sad jede kad hoće što može biti i 3 i 2 i 1 sat i nekad 4-5 sati. kako dijete želi tako jede. sretan je, zadovoljan, sit, nije žedan i dobro napreduje. nema i nije imao grčeve kako su mi mnogi znali sugerirati da će ih imati ako jede češće.
    daj mu jesti kad traži.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno Re: Molim pomoć

Citiraj Ana28 prvotno napisa
    pozdrav svima,

imamo bebu od 2 mjeseca.Ima lijepih 5,260 iako je rođen mjesec dana ranije.Znači sa razvojem je sve u redu,ali probleme nam stvara dojenje.Prakticiramo isključivo dojenje i dojenje na zahtjev.
    Od trećeg tjedna ima kolike,ali u zadnjih tri tjedna beba traži jesti svakih sat vremena.Doktorica je preporučila hranjenje svakih 3 sata samo je to preko dana nemoguće jer grčevito plače i samo ga to može smiriti.
    Probali smo sa čajem,ali nije upalilo.Po noći spava uredno i budi se svakih 3-5 sati.Kako da riješimo situaciju sa plačem preko dana i da dođemo na hranjenje svakih 3 sata?

Ako prakticirate Isključivo dojenje i Dojenje na zahtjev nebi trebali imati problema

Grčevi dolaze nevezano uz dojenje, a evo tekst pa pokušajte sa savjetima kako pomoći bebici:
    Grčevi kod dojenih beba

Također savjetujem pročitajte:
    Dojenje radi utjehe ili nenutritivno dojenje

Vezano uz savjet pedijatrice -- bebe hranjene formulom, hrane se po strogom rasporedu od 3 sata što se nekada, nažalost, prenosi na dojenje.
    Mislim da čete odgovor na to naći i u prvom linkanom tekstu.
    I nama je ped. savjetovao uvesti takav režim, ali na svu sreću nisam ga poslušala jer sam slušala svoju bebu
    Luka će za par dana 12 mj. i još uvijek, bez obzira na dohranu (krutu hranu) doji svakih 1, 1,5 - 2 sata preko dana i svakih 3-4 sata po noći.

Ako bebica napreduje, ako ima 5 - 6 popišanih pelena i najmanje 3 - 4 stolice u 24 sata -- ne brinite.

I za kraj, uvijek možete nazvati SOS telefon za dojenje i pitati što god vas zanima.

Sretno i javite kako napredujete.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

kaj ima netko tko uspijeva dojiti svaka tri sata?!

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

sorry, ono je bio histerični smajlić
    mi dojimo konstantno...

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno Re: problem: precesto hranjenje?

Citiraj Ana28 prvotno napisa
    pozdrav svima,

vanjci editirala naslov
    dragi tata...ne mogu ne pohvaliti vas angazman

htjela bi vam dati potporu i probati donekle pribliziti i objasniti ponasanje vaseg djeteta.
    no za to bi mi trebalo da odgovorite na neka pitanja ako nije problem.

za pocetak, koliko je vase dijete dobilo od najmanje zabiljezene tezine u prvom i drugom mjesecu?
    koliko je tocno staro vase dijete?
    koliko ima mokrih i pokakanih pelena?
    kako izgledaju podoji? koliko dugo doji jednu dojku i kako cesto majka mijenja dojke?
    da li majka osjeti refleks otpustanja mljeka (da li osjeti trnce u grudima u odredjenom trenutku kada doji, osjeti li napetost ili mozda vidi da iz druge dojke kapa ili curi mlijeko) odnosno vdi da dijete efikasno doji (vidi da guta ili barem da nakon perioda sisanja pocinje period ritmickog sisanja i gutanja prilikom cega se vidi da se micu usi ili misci oko sljepocnice)?
    kako izgleda podoj? da li je dijete nervozno kroz podoj, ako je, kada pocne biti nervozno.
    kakve su dojke majke? da li osjeca napetost? a bradavice? da li je primjetila da su bradavice promijenile izgled?
    da li djete ima bijele naslage u ustima koje sa gazicom ne mozete skinuti? bisern sjaj u ustima?
    da li ima pelensk osip?
    znam, puno je pitanja. bilo bi idealno kada bi se majka mogla javiti ili barem nazvati sos telefon jer je puno lakse doci do nekih odgovora u direktnom razgovoru s majkom.

nadalje bi vam htjela reci zasto je bitno dojenje na zahtjev.
    majcino mlijeko je lako probavljivo i u potpunosti iskoristivo. ono se za 90-120 minuta do kraja razgradi i mali zeludac je prazan. male bebe glad osjete kao bol. takodjer jeduci na zahtjev, a ne po rasporedu, dijete zadovoljava svoje potrebe. i mi jedemo kad smo gladn a ne kad nam netko naredi, zar ne?
    takodjer ako dijete iskljucivo doji (bez nadohrane ili vode/caja/soka) i ako doji na zahtjev onda majcino mlijeko moze u potpunosti izvrsiti svoju ulogu jer se prilagodjava individualnim potrebama tog djeteta koje variraju iz dana u dan, iz podoja u podoj.
    ostala tekucina moze samo stetiti. ona ne samo da su prazne kalorije koje napune zeludac pa u njemu nema mjesta za mlijeko, ona sapire sa crijeva zastitn sloj, tanak film, koji stiti vase dijete od alergja.
    s druge strane iskljucivo dojenje na zahtjev bitno je da bi se ostvarilo jednostavno nacelo proizvodnje mlijeka temeljene na ponudi i potraznji- koliko mlijeka izadje iz dojke van, toliko se novog mlijeka napravi.

znam da je jako tesko kada dijete place i kada je zahtjevno, ali srecom, majka ima vas koji joj mozete biti ne samo podrska vec i pomoc u ovoj situaciji i preuzeti odredjene obaveze i ostaviti majci da se posveti sebi i djetetu.

bebe cesto znaju ucestalo sisati i plakati, te biti nervozne u situacijama promjene- one mogu biti promjene u zivotu, neka napetost, koju ne mora osjecati samo beba, mozda je majka pod stresom ili premorena, moze biti znak prehlade ili nadolazece prehladice.

no da bi znali o cemu se radi i krenuli ka rjesenju potrebno je malo vise informacija.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno HELP

evo i mog pitanja bebica mi je stara 2,5 mj i siki samo jednu dojku ona je stvarno ljepo napredovala prvi mj dobila je 1600 drugi 1,300kg prije mj dana je bila 6,350 bojim se doktorica mi savjetuje da počnem sa dohranom bebica siki svakih sat tj, svaki put kada zatraži ja dajem nemam vremensko ograničenje čajiće nepije a drugu neželi da siki bradavica uvučena i kada ju stavi u usta tjeraju na povraćanje šta dalje help dali da počnem sa dohranom zbog učestalih podoja?hvala

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da je za dohranu jako, jako prerano. I moja je F u toj dobi dojila svakih sat vremena, sada svakih sat i pol ili dva, do tri sata necemo nikada doci Ne brini, bebica super napreduje i to je najvaznije.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

hvala ljepa na odgovoru

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

pozdrav svima...
    baš se pitam što je to prečesto dojenje? moja malena ima 7,5 mjeseci i na siki je u prosjeku svaka 3 sata i danju i noću. i uopće ne smatram da je prečesto dojim jer njen želučić najbolje zna kad je vrijeme za novu porciju...

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

samo hrabro cjelodnevne dojačice

moj bebušon ima 2,5 mjeseca i 5500 grama (uz žuticu i početnih 2780) zahvaljujući isključivom dojenju.
    na početku mi je bilo jako teško...dojila sam svakih pola sata kroz noć, a kroz dan konstantno. nije bilo vremena za toliko priželjkivani san od BAREM 2-3 sata. uz to su me bake stalno bombardirale pitanjima (a to rade i danas) koliko je prošlo sati od zadnjeg podoja, a ja im uglavnom odgovaram samo sat vremena...što njih čini tužnim (razumijem ih...željele bi one da se ja više odmaram, a i da one mogu na dulji period ostati na samo s unučicom). ali, s druge strane, na mene vrše pritisak, osjećam se kao da nešto krivo radim, tj. dojim prečesto, a beba još i puno bljucka. kao trebala bih uvesti neki red, jer, kasnije će biti prekasno, razmazit ću bebicu, itd., itd., itd...mnogo mojih strahova sve u svemu...no, zahvajujući RODI tih se strahova redovito rješavam!!!
    e, sad, imam pitanje...zadnje što me splašilo, a rekla mi jedna od baka, da ako ovim tempom beba nastavi dobivati na težini, morat ćemo nešto poduzeti, tj. pothitno povećati razmake između podoja!!!!!!!naime, prvi mjesec dobila je 1100 grama, a drugi mjesec 1500 grama. pa zar bi to mogao biti problem, a isključivo je dojena moja beba?
    još jednom pozdrav svim mamama koje doje i doje i doje i doje....

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

sisalo bez brige.
    Samo ti doji svoju bebicu, a bake pusti neka pričaju.
    Meni je pomogao STAV da ZNAM sve o dojenju i da mi ne trebaju savjeti.
    Jer ljudi "naklapaju" i kao papige ponavljaju što se godinama govori
    a kada vide da i sama znaš neke stvari, jednostavno prestanu, jer baš i nisu sigurni i ne znaju argumentirano to što govore, samo ponavljaju.

I meni je ped. prvih 2 mj. govorio da je L previše dobio (ne sjećam se koliko točno) i da mu prorjedim podoje, al brzo je odustao
    na 4 pregledu je bilo ovako - pročitao kilažu - počeo pričati opet isto - pogledao Luku - aaaaa, ma nisi ti debeli, ti si SAMO jak
    i sad mi i dan danas samo kaže - ma super da doji, to je najbolje

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

kahna, hvala na potpori!!!

inače mi je problem starijima od sebe proturiječiti, ali ipak je moja beba na prvom mjestu pa se svakodnevno borim sama sa sobom...
    bože da mi je netko rekao da majčinstvo toliko toga pokrene...mislim, suočavam se sa svojim starim i novim strahovima, ali sada na novi način...

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ma ništa ti nemoj proturiječiti, ne troši na to energiju i vrijeme.
    To je tvoje dijete i ti znaš najbolje.
    Mislim, daleko od toga da ne treba poslušati savjet, ali ovisi kakav, za što i od koga, a najvažnije od svega - ovisi dali si ga tražila.

Moji su jednostavno prestali savjetovati vezano uz dojenje kad su skužili da znam više od njih.
    Ništa to nije išlo na sliu, vremenom je došlo do toga.

Tak sam se smijala kad su mi jedan dan - jooooj, pa kaj mu niš drugo ne treba?
    Pa onda sljedeći - a da nije on malo predebeli? :?

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

sisalo draga, ma samo hrabro naprijed s dojenjem! moja u terminu rođena bebea s 2300g je prvih mjeseci dobivala cca 1,5kg mjesečno, onda odjednom "samo" 500g, i dalje dobiva toliko svaki mjesec. zadovoljna bebica u svakom slučaju!
    imaš svoj instikt i vjeruj da sve radiš PRAVILNO, to je tvoje djete, TVOJA prilika za majčinstvo i odluke. bake su svoje ispucale... stoga nemoj da ti itko uskrati tu lijepu ulogu majke...

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj ivy prvotno napisa
    kaj ima netko tko uspijeva dojiti svaka tri sata?!
    Naravno da ima, samo treba pogledat na topic 'produženo dojenje'.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

A sad ozbiljno, samo hrabro naprijed. Proći će to. I nije ništa neuobičajeno. Najsigurnije, a i najjednostavnije iako možda ne uvijek najlakše je ponuditi dojku, nego da si razbijaš glavu da li bi dudu, ili čaj ili ne znam više što...

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

imam pitanje...

koliko minuta/sati dojite u prosjeku?

moja bebica i s 3 mjeseca papa po sat-sat i pol, što znači da ju puštam da si malo odspava pa da ponovno sisa, jer mi se čini da stvarno dobrano potegne nakon desetak minuta sna. no, naša dojenje, uglavnom prolaze tako da bebač istovremeno spava i sisa. meni ju je žao odvajati od sise i stavljati u krevet jer znam da sama neće spavati duže od 10-15 min. ovako se barem i naspava i napapa.

ima li ko slična iskustva?

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj sisalo prvotno napisa
    imam pitanje...

koliko minuta/sati dojite u prosjeku?

moja bebica i s 3 mjeseca papa po sat-sat i pol, što znači da ju puštam da si malo odspava pa da ponovno sisa, jer mi se čini da stvarno dobrano potegne nakon desetak minuta sna. no, naša dojenje, uglavnom prolaze tako da bebač istovremeno spava i sisa. meni ju je žao odvajati od sise i stavljati u krevet jer znam da sama neće spavati duže od 10-15 min. ovako se barem i naspava i napapa.

ima li ko slična iskustva?
    sigurno ti je prvo dijete

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

nisam mislila ništa loše
    samo da kad imaš drugo nema šanse da imaš toliko vremena

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

:D
    da, da prvo dijete!!!! moja mala ljepotica je genijalna, ali njene bake me ponekad zabrinjavaju pa se smirujem uz Rodu. one nisu nikad vidjele da neka beba sisa po sat i pol, a da nije skok u razvoju....moja ljepotica je od rođenja u skoku, po satnici sisanja...

sorry, ljudi ako postavljam glupa pitanja...ipak odgovorite, imajte dušu!

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

moja k. je visila na sisi po cijele dane sve do negdje 5. mjeseca. bila je u skoku u razvoju otkad se rodila

a sad pak po danu jede minimalac (dohranu skoro uopce nece), ali se zato po noci najede do sita.

nikad na zelenu granu

aha, i jos uvijek moze odspavati dulje od 10 min samo na meni, sa sisom u ustima. ili ako hodam s njom u marami.

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

sisalo ne uzbudjuj se oko duljine podoja. dio ovoga sto opisujes je i nenutritivno dojenje tj sisanje koje sluzi svemu osim hranjenju i ako to tvoje cudo treba onda mu to i pruzi. da nesto ne stima sa svim tim, ti bi to osjetila..ovakvu nesigurnost koju ti namecu bake i ini dobrodusni savjetnici slobodno lijeci RODOM
    svako dijete je razlicito. ja osobno imam dva toliko razlicitia primjerka za koja da ne izgledaju toliko slicno po ponasanju ne bi nikad rekla da su u rodu. B. je bio na cici STALNO, dugo vremena nisam znala sto je to razmak medju podojima za razliku od A. koja od prvog dana kratko doji (u pocetku cca 20min, sad zna i krace)..o drugim razlikama da i ne pricam

samo doji i uzivaj. ako tebi to stalno dojenje ne stvara pritisak i problem, stavi ovu "pametnu" okolinu na ignore i doji po svom

saska7 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

ja osobno imam dva toliko razlicitia primjerka, za koja, da ne izgledaju toliko slicno, po ponasanju ne bi nikad rekla da su u rodu.
    tu je falilo nekoliko zareza... 8)

Strobery Shortcake avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mene su sa prvim djetetom vremenska ograničenja podoja otjerala u mastitis (između ostalog). Sad smo na zahtjev i razmaci su različiti, a podoj traje minimalno 30 min. I najbolje spava kad je cici tu negdje u blizini, pa ga puštam da spava blizu kad god sam u mogučnosti. Meni je dojenje na zahtjev linija manjeg otpora , jer, Bože, šta bih od vrištečeg djeteta 1,5 sat do "termina". A moj si je odredio isključivo dojenje sam (i nutritivno i ne nutritivno), i jedva ubacim D3 kapi.
    Zato samo se opustite, koliko god možete i pustite ih na cici, pročići će to, kako god se to nama sad činilo, jako brzo.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

drago mi je čuti da nas ima još koji doje barem sat vremena!!!
    moram reći da smo prave face, nije to lako... 8)

mi čak i spavamo skupa pa se zato i naspavamo, pa tako naspavana dan lakše izdržavam. da mi je neko prije rekao da dojenje može biti toliko naporno ( a ništa drugo ne radim osim sjedenja ili ležanja...i gugutanja mojem piletu... ) ne bih mu vjerovala. moja jedina briga u trudnoći bila je samo da mogu dojiti, da mi bude sve u redu s bradavicama, s kvalitetom mlijeka....
    svaka čast rodi na informacijama koje daje...glavna mi je bila u trudnoći, a bogami i sad....

saska7 jesi li ti to kroatist? btw ja jesam.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

to svaka 3 sata je okvir, a beba s vremenom sama se organizira kako joj odgovara... mi smo po odlasku iz bolnice jeli svaka 3 sata, onda je tazila cesce, svakih sat, da bi sada trazila otprilike svaka 2-3 sata po danu,a prije spavanja pojede obje sike, do zadnje kapi da bi po noci odspavala i 10-12h u komadu.... :D (ni ja ne mogu vjerovati,ali izgleda da njoj to odgovara jer smo je znali probuditi oko 6, ali jednostavno napravi par gutljaja, i opet zaspe)

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

sisalo koda da citam sebe

evo moj bebac ce sutra biti 7 tjedana. dojimo na zahtjev. to je uglavnom svakih 1,1.5 do max. 2 sata. po danu mi nije problem, no po noci nam je isto tako. sad nakon tog vremena postaje naporno.
    pokusavamo nauciti lezeci polozaj ali nam nejde.
    bebac je inace roden mjesec dana prije i tezio je 2960 i bio dug 49 cm. s 6 tjedana je imao 4425 g i 53 cm.

sve je super osim noci kako da ga "natjeram" da bar 3 sata spava u komadu :?

Pepita avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Moja cura stara sedamnaest dana je sama sebi pronašla ritam. Isključivo dojim i dojim na zahtjev. Jednostavno sam se istrenirala da stojim atento i svaki put kad traži dam joj cikit. Posvetila sam se samo dojenju u cijelom danu.
    Moja cura spava cijelu noć, od 11:00 sati navečer do 6:00-7:00 sati ujutro i obično se ne budi. Ujutro kad se probudi nekad zna jesti svakih sat vremena i tako do podne. Uvijek počme sisati energično i vidim da se brzo umori. Ne voli "stajati na sisi" i čim je gotova s jelom izbaci je sama iz usta i više nema šanse da joj je stavim. Preko dana nekad jede nakon 2 sata, a nekad i nakon 3-4 sata, ovisi koliko spava.

Napreduje super pa sam dobila, osim vas dragih forumašica i savjet pedijatra da je noć ne budim.

Što se tiče popišanih pelena ima ih sigurno 6-7, a stolica bude obično 2 s tim da je jedna pred jutro i to obilnija. Kaže pedijatar da je to super, da se ona "natuče" preko dana, to probavlja navečer dok spava i zato ujutro ima veliku stolicu.

Sada tek shvaćam zašto ljudi kažu da je dojenje nešto najljepše, da je to umijeće i vještina koja svakim danom postaje sve bolja i bolja.

vlac avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Moj Martin star 1 mj i 14 dana najviše što može izdržati bez sisanja je 2 sata. Prvih mj dana sisao je svakih 1 h ili 45 min. Bilo je naporno, ali za dobrobit svog djeteta. i tako je s mj dana dobio 1320 g i narasao 6 cm. i dalje dojim na zahtjev.
    Noći su nam jednake po sisanju ko i po danu što znači svakih 1,5-2 h.
    Dora je bila drugačija- po danu je stalno htjela sisati a meni se činilo prečesto pa joj nisam davala na svaki zahtjev, a u noći je htjela samo 1 ili nekad 2 puta sisati. u prvih mj dana dobila je samo 330 g. bio je to šok za mene. dr mj dobila je 700 i dalje je sve bilo u redu jer sam dojila na zahtjev.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •