Pokazuje rezultate 1 do 19 od 19

Tema: Proljev kod crijevne viroze

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

koliko dugo traje proljev kod crijevne viroze???
    Kod nas je sve počelo pretprošli petak. Temperatura je rasla do 39,00, pa povraćanje po noći, proljev kroz cijeli dan, odbijanje hrane, ....
    Povraćanje je nakon 2 dana nestalo, ali proljev je i dalje prisutan.
    Bili na pretragama (nema adeno, rota i bakt. sve OK).
    Temperatura i dalje kroz dan varira od 36,5-38,00, proljev većinom nakon svakog obroka (na "dijetnoj je hrani"), tekućinu nadoknađujemo rehidromixom (mada ga malo popije svega 300-400 ml), pije čaj od šipka (sol+šećer)....

kako se "riješiti" proljeva?
    Koliko je kod vas bila prisutna ta viroza?
    Kaj dati djetetu jesti (sve odbija)?
    jel normalno da je u dva dana izgubila 800g?
    I svi dodatni savjeti i iskustva dobro bi nam došli ......

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Još bi se nadovezala....
    Od jučer su joj nogice i ruke i lice stalno hladni,a na čelu je često "hladan znoj", temperatura trenutno nornmalna.
    Ima li to veze sa gore navedenim?

katajina avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Najbitnija ti je oralna nadoknada tekućine.
    Imaš za kupiti, osim Rehidromixa koji je grozan i ORS- sok od mrkve sa rižinom sluzi, i Humana elektrolyt s okusom banane ( prašak kao Rehidromix )
    Stalno nutkati na žličicu da se ne podraži želučić.
    Trebalo bi davati Linex kapsule ili Prolife ( kapsule, bočice ili pastile- djeci se obično davaju bočice ) ili Ferzym junior bočice.
    To su sve probiotici koji uravnotežuju crijevnu floru.
    Što se hrane tiče, kod proljeva se više ne preporučuje "dijeta"- tost, riža, banane, čaj, nego što prije prijeći na "normalnu" prehranu uz izbjegavanje prženog i masnog.
    Ipak, radi povraćanja, bolje davati male količine lešo hrane.
    To može povećati broj proljeva ali ne utječe na trajanje bolesti.
    Meni u toj dobi sa starijom nije bio problem oko povraćanja i proljeva jer je puno dojila.
    800g jest puno ali zavisi koliko je bila teška prije.
    Ne znam jesu li hladne ruke i noge znak dehidracije.
    Možda joj je ipak potrebna infuzija.

Nadam se da sam ti barem malo pomogla i vibriram da se što prije riješite muka

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Jel tko probao ovaj čarobni lijek za proljev...navodno je izvrstan

Daklem, za proljev pomaze makrobioticki pripravak koji zaustavlja proljev i sprjecava dehidraciju, usto i cisti crijeva od bakterija i virusa koje su izazvale proljev. Moguce ga je davati od cca. godine dana djeteta na vise.

Potrebno je:

- ume boschi sljive ili pasta (ako je dijete malo, bolja je pasta, lakse ce pojesti)
    - tamari (soja sos)
    - kuzo (u prahu, to je inace zgusnjivac)

U 1 dl vode stavi se kavena zlicica paste od umeboschi sljiva (ili pola sljive) i cajna zlicica kuzoa. Stavi se na vatru i mijesa. U tom je trenutku tekucija bjelkasta. Kad se priblizava vrenju, razbistri se u cjelosti. Tada se makne s vatre i doda tamari (zlicica). Vrati se na vatru mijesa jos minutu- dvije i makne netom prije vrenja.

Dobije se slankasta, zelatinozna, smedja tekucina, nalik na puding. Pripravak koji se zove umesokuzo treba jesti tri put na dan, svaki put frisko pripremljen. U slucaju povracanja, onda svakih desetak minuta dati zlicu ili cesce vec kako dijete podnosi.

Osobno, uvijek prijedjem na janu, tj. kupovnu vodu jer je bolja u omjerima elektrolita, dajem kuhanu integralnu rizu, zlicu svakih pol sata jer riza ljepljivim pipcima kupi iz zakutaka crijeva sve sto treba.

Umesokuzo (ime ovog pripravka) je vec puno oputa u praksi pokazao djelotvornost, ukljucivo i u teskim proljevima koje primjerice izaziva salmonela. Iznimno je ucinkovit u ciscenju salmonele iz organizma, a teske proljeve zaustavlja u 12- 24 sata. nakon sto proljev stane jos ga treba uzimati 24 sata, i potom se moze prijeci na najnormalniju ishranu.

svi se sastojci kupuju u trgovinama zdrave hrane ili ih, rijetko, moze biti u biljnim ljekarnama.

copy-pejstano sa drugog foruma

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj katajina prvotno napisa

Nadam se da sam ti barem malo pomogla i vibriram da se što prije riješite muka

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

i do 2 tjedna moze trajati proljev, koliko se sjecam od mojih klinaca.
    gubitak tezine je vrlo uobicajen, kao i da imaju smanjen apetit a i promijenjene navike prehrane, ono sto su inace jeli mozda odbijaju.
    vazan je unos tekucine, ne prehrana, tako da daj piti bilo sto sto zeli...

SIM avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

[quote="ewa"]Jel tko probao ovaj čarobni lijek za proljev...navodno je izvrstan

ja probala na sebi (uvijek pokupim virozu od maloga) joj nisam to mogla jesti. Grozno je slano i ljigavo fuj, fuj.
    Pojela sam 2 puta i jedva se suzdržala da ne povratim sljedeća 2 sata na kraju sam se prebacila na ruski čaj (nemojte ga davati djeci - samo za odrasle).

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Nakon što smo od jučer samo na HN9, tostu, riži, banani, mrkvi i odstajaloj jabuci, čaju od komorača, te uz korištenje Prolife probiotika, konačno je proljev stao!! :D :D :D .

ewa avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

[quote="SIM"]
    Citiraj ewa prvotno napisa
    Jel tko probao ovaj čarobni lijek za proljev...navodno je izvrstan

ja probala na sebi (uvijek pokupim virozu od maloga) joj nisam to mogla jesti. Grozno je slano i ljigavo fuj, fuj.
    Pojela sam 2 puta i jedva se suzdržala da ne povratim sljedeća 2 sata na kraju sam se prebacila na ruski čaj (nemojte ga davati djeci - samo za odrasle).
    Pa može se okus pretrpjeti samo da pomaže...začepiš nos i to je to...

...klince sam naučila da svašta po njima "bljak" moraju uzeti da bi im bilo bolje..i sve 5 :D

kod moje frendice je ovaj pripravak izlječio salmonelu...

bundevica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Pahuljčice baš mi je drago da je krenulo nabolje. :D

Moj Luka ima proljev od petka, 6-8 puta dnevno. Ništa (ili vrlo malo) ne jede, samo bi sikio. Da li je moguće da zbog toga ima ćešće stolice, jer majčino mlijeko je lako probavljivo?
    Od ponedjeljka pije sinersul, nije išao na nikakve pretrage stolice. :?
    Već je jako iscrpljen, smršavio je dosta, pije rehidramix i čaj od šipka. Da idem opet liječniku ili da ne paničarim?

SIM avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Bundevice ne paničari i nek samo cica što više. I nek pije. To kaj je smršavio moj se svaki put nakon crevne viroze pretvori u kosturčića možeš na njemu učiti anatomiju, sva rebra i kralješci mu iskoče van ali brzo to nadoknadi. Kad se oporavi manđa sve kaj mu dođe pod ruku.
    U principu se djeca ne stavljaju na dijetu pa makar to uzrokovalo veći broj stolica. Mi malom damo jesti kaj god hoće i koliko hoće nakak ja mislim da oni istinktivno znaju kaj im treba. Osvjedočila sam se prošle zime kad je imao upalu pluća (star 4 godine) isključivo je htio jesti svinjske krmenadle pečene na svinjskoj masti i krupir pečen na svinjskoj masti (sad to ne bi ni probao) rekla sam pedijatrici i rekla je da dijete zna kaj mu treba.

gitulja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

ovo sam već napisala ali evo ukratko kako je kod nas bilo:
    povraćanje 3,5 dana bez uzimanja tekućine ( kad je počelo u prvih 3 sata je povratila 25 - 30 puta), nakon 3,5 dana je uspjela zadržati rehidromiks i polako počela dolaziti k sebi, prolev je trajao 10-ak dana, a nije jela ništa (2-3 štapića) 7 dana.

bundevica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

gitulja :shock: prestrašno
    SIM hvala
    evo danas je napokon bolje, kakao je dosad samo jedanput :D
    Mislim da mu je najviše pomogao taj rehidromiks.

katajina avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

pahuljičice :D
    bundevice stvarno se ne moraš brinuti ako siki, bravo za malenog

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj SIM prvotno napisa
    Bundevice ne paničari i nek samo cica što više. I nek pije.
    U principu se djeca ne stavljaju na dijetu pa makar to uzrokovalo veći broj stolica.
    kod nas je baš bilo obratno......u početku dok je skoro sve jela proljev nismo mogli zaustaviti.
    Tek kad je pedijatrica rekla da ju stavimo na stogu dijetu, tek sada nema proljev već normalnu stolicu!!!! Isto tako skroz nam je zabranila mliječne stvari (osim H9), jer one još jače potiću proljev.
    ...još uvijek smo na dijeti, ali lagano je počela dobivati na težini....

...što se tiće hladnih ruku/nogu i znojenja-imamo o početak upale pluća

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj pahuljičica prvotno napisa
    :shock: Kakve simptome je još imala?

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    skoro ništa!!!!!!!! Kašljucala je (što smo pripisali prehladi), bila malo više pospana , ali nekih očitih simptoma - NE.

Da nismo zbog crijevne išli na "kontolu" i da ju pedica nije preslušala....ne bi ni znali...... :shock:

bundevica avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    skoro ništa!!!!!!!! Kašljucala je (što smo pripisali prehladi), bila malo više pospana , ali nekih očitih simptoma - NE.

Da nismo zbog crijevne išli na "kontolu" i da ju pedica nije preslušala....ne bi ni znali...... :shock:
    :shock: je li u bolnici?
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ da brže prođe

Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

nije, na sreću upala je na samom početku!!!!
    Na sumamedu, nadamo se da će pomoći!!!! Sutra idemo na kontrolu!

Hvala na ~~~~

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •