Pedijatrica nas je poslala na vađenje krvi, nismo
bolesni ali smo prošli godinu dana.
Smijem li ju dojiti prije vađenja, ne znam kak ćemo izaći
iz kuće bez tog rituala?
Pretraga je radi kontrole željeza.
Pedijatrica nas je poslala na vađenje krvi, nismo
bolesni ali smo prošli godinu dana.
Smijem li ju dojiti prije vađenja, ne znam kak ćemo izaći
iz kuće bez tog rituala?
Pretraga je radi kontrole željeza.
Da li smije ili ne smije ne znam, ali mi smo uredno sisali prije nego smo vadili krv. I ako nije sisala to jutro prije izlaska sisala je po noći.
Možete sigurno dojiti, za željezo nije potrebno biti natašte.
nije tocno!Fidji prvotno napisa
ako se vadi zeljezo ne smije se dojiti niti jesti prije vađenja krvi, dijete mora biti nataste ( cak i ako je staro par mjeseci ) jer inace vrijednost nije ispravna.
Ako se ne vadi zeljezo slobodno mozete jesti prije.
Uglavnom ( pogotovo ako vadite prvi puta krv ) ce vam reci da dodjete nataste ako vade i zeljezo... na zalost imam jako puno iskustva u vadjenju krvi ( do sada smo vadili sa zeljezom i bez njega sigurno 30-40 puta krv, a sin mi ima godinu i pol ) pa mi je procedura poznata...
najbolje je ako imas sumnje nazvati i pitati da vidis sto se tocno vadi i sto je bitno pogledati ...
sto to znaci nataste - koliko najmanje mora proci izmedju dojenja i vadjenja krvi, buduci da bebe doje i po noci?
...ja sam svoju malu i dojila pa cak i hranila prije vadenja krvi i nikada nista nije bilo a da nije stimalo...
tj.uvijek je sve u redu bilo...
Ne znam samo tko bi moje dijete nagovorio da ne cica ujutro kad se probudi.
Ivo također mora ići vaditi krv zbog nižeg željeza, ali nikako uloviti 3 tjedna da je potpuno zdrav.
Ma najbolje da bi ga držala natašte zbog vađenja krvi. Natašte znači da ako vade krv u 8 ujutro zadnji obrok smije biti oko 4. I kad bi kod nas izvadili krv čim dođeš nego još čekaš. Moje je dijete imalo smanjeni hemoglobin (željezo) bez obzira što je prije vađenja popio flašicu mlijeka. I sada (ima 4,5godina) prvo popijemo mlijeko pa vadimo krv. Rezultat blaga lipenija.
Moje je dijete bilo bolesno još u trbuhu i vadili su mu krv(KKS,biokemiju...) milion puta.
I dok smo ležali u bolnici nikad nije trebao biti natašte zakaj malu bebicu mučiti pa zaboga nejde pod anesteziju.
I kupite im EMLU to je lokalni anestetik u kremici da ih ne boli.
Mi se ne pikamo bez Emle zašto da nas boli kad ne treba.
Malo OT, ali T. ima dve godine i tri mjeseca i prvi put je, nakon rodilišta i nekih početnih problema, krv vadio prošli tjedan zbog jakog kašlja. Je li česta praksa vađenja zbog kontrole ili se vadi samo kad ima nekih indikacija?Renatha prvotno napisa
Dojena djeca mogu imati manjak željeza u krvi pa je dobro to provjeriti.
Nikad nam nije pedijatrica to predložila. Valjda se ipak vodi nekim pokazateljima kod djeteta, a ne serijski svima...
pa hajde.. mozda nije tako tragicno ako ne idete nataste.. vrijednost ce varirati, ali ako vam nije to toliko jako bitno.. valjda se nista ne moze desiti.
Nama je bilo izuzetno vazno da znamo TOCNU vrijednost zeljeza, hemoglobina itd.. iz razloga sto je mali imao strasnih problema, izmedju ostalog je primio trasfuziju krvi sa manje od mjesec dana starosti. Ali opet, vjerujem da vi nemate takav problem.. ja se kod vadjenja krvi strogo drzim uputa, pa kada su mi rekli da dijete mora biti nataste, od 3 ujutro na dalje nije bilo cicanja niti icega drugog.
Da mi nisu važne vrijednosti željeza i hemoglobina ne bi išli vaditi krv, jel tako?
mi smo nekoliko puta vadili krv zbog zeljeza i nikad nam pedijatrica nije rekla da treba biti nataste.
Isto ovako, nikad nisu ni pitali da li je natašte.Felix prvotno napisa
radi se o malim odstupanjima.lucij@ prvotno napisa
Dali vi vadite krv nataste ili prije toga doruckujete? Onda bi svi vadili krv nakon dorucka po vama ili? Osim sto istina dijete teze podnosi glad, razlike nema.
Mi kada idemo vaditi obicnu krvnu sliku ujutro doruckujemo, ali kada idemo vaditi radi zeljeza uz ostalo, onda smo uvijek nataste jer su nam tako rekli i u bolnici i kod pedijatra i AMEN.
naravno, svatko ce i kod svake odluke sam oduciti sto ce i kako napraviti. nemam nista protiv![]()
Evo, ja sam se sad naručila na sistematski i usput pitala i ovo pa su mi rekli da ako se vadi samo željezo, ni odrasli ne moraju dolaziti natašte. Pitala sam konkretno i za djecu i isti je odgovor, smije se jesti.
Stvar je u tome što se odraslima uglavnom vadi šećer, kolesterol i slično, za to treba biti natašte.
Oprosti samamama, malo me zasmetalo
Ne kužim zašto misliš da me meni zdravlje mog djeteta manje bitno nego je tebi zdravlje tvog djeteta. I zapravo mi je to jako ružno čuti. Ne želim se svađati, nego samo primjećujem. Ivo je tri puta vadio krv, svaki puta su željezo i hemoglobin bili :/ , tako da ovaj puta želim biti sigurna.pa hajde.. mozda nije tako tragicno ako ne idete nataste.. vrijednost ce varirati, ali ako vam nije to toliko jako bitno.. valjda se nista ne moze desiti.
Nama je bilo izuzetno vazno da znamo TOCNU vrijednost zeljeza, hemoglobina itd.. iz razloga sto je mali imao strasnih problema
Ne treba biti na tašte.
SIGURNO, POTVRĐENO i ISPROBANO
Nedavno sam i ja vadila KKS i željezo, i nisam bila na tašte.
Natašte samo ako se radi kolesterol, trigliceridi, šećer i sl. , iako je praksa da odrasli budu na tašte.
Hoću reći da nije uvjet i nije nužno čak ni za odrasle da budu na tašte.
Ma ne, samamama nije rekla da vama manje bitno zdravlje vase djece, nego da vam nije jako vazno znati apsolutno TOCNU vrijednost zeljeza u krvi - jer su vam djeca zdrava, za razliku od njene situacije gdje je doktoru vazno imati sto tocnije odredjenu vrijednost za zeljezo da bi znao sto se dogadja u organizmu, jel terapija odgovarajuca ili je treba mijenjati itd. Jer koliko shvacam, kod njene bebe radi se o kompliciranoj dijagnozi koja zahtijeva precizno odredjeno zeljezo da bi se pravilno tretirala.lucij@ prvotno napisa
Nadam se da sam dobro objasnila, samamama oprosti sto sam se umijesala.
Mi sutra vadimo krv, na uputnici pise SE i KKS, jel za to moramo bi nataste?
Naša ped s godinu dana traži urin i KKS.Balarosa prvotno napisa
ja nisam neka doktorica ali kada mi je malena bolesna vise volim da ju posalje na vadenje krvi da se za svaki slucaj provjeri...
evo neki dan sam pedicu trazila da ju posalje na vadenje krvi da joj provjerimo krvnu sliku...i sada sam bar sigurna da joj nista nije...
hvalaDanka_ prvotno napisa
Da, upravo na to sam mislila. Mi smo prosli prilicno dijagnoza, od hemoliticke anemije, eritroblastopenije, sideropenicne anemije itd. da bi se na kraju ispostavilo da je u pitanju Thalassemia.
Nama je bilo potrebno znati sto tocnije vrijednosti jer su mala odstupanja znacila razliku izmedju primanja transfuzije krvi ili cekanja jos nekoliko dana i ponovne kontrole.
podižem temu,mi idemo na preventivno vađenje krvi,1 nam je god.i zanima me dal slobodno pije čaj ako se traži KKS, DKS. U-kem, U-sed ( ujedno me zanima što sve te kratice znače osim kks)? Hitno mi je jer idemo sutra.
Smije jesti i piti nešto laganije ujutro prije vađenja krvi.
DKS http://www.medicina.hr/aktualna%20te...rvna_slika.htm
Urin kem (ili nativni pregled mokraće) http://www.poliklinika-analiza.hr/in...id=5&Itemid=34,
sediment urinaPregled mokraćnog sedimenta tj. mikroskopski pregled taloga koji se dobije nakon što se mokraća centrifugira. Pregled sedimenta vrlo je važan dio rutinske kvalitativne pretrage mokraće, jer se na taj način može doći do važnih podataka koji iz kemijske analize nisu vidljivi. Sediment se sastoji od organiziranog i neorganiziranog dijela. Neorganizirani dio sadrži razne soli koje se pojavljuju u kristalnom ili amorfnom obliku, dok organizirani dio sadrži epitelne stanice (pločasti epitel), pojedinačne leukocite, mikroorganizme ili slučajne sastojke kao što su dlačice, zrnca škroba i kapljice masti. Patološki sediment obično se sastoji od raznih cilindara, eritrocita, leukocita, bakterija, parazita i njihovih jajašaca. Vrlo je važno da mokraća bude svježa, jer stajanjem organizirani elementi, cilindri i stanice brzo propadaju.Sediment treba što vjernije i opširnije opisati kako bi liječnik dobio što potpuniju sliku onoga što je medicinski biokemičar vidio u mikroskopu. Nalaz se obično izdaje u brojčanim vrijednostima npr. 5-7 leukocita u vidnom polju, polje prekriveno eritrocitima itd.
mom malom su vrijednosti željeza uvijek bile iste i nakon nacicavanja i natašte.
Tako da nemas beda![]()
eto,zvala sam pedicu i rekla je da može normalno jesti ko i inače,sad još samo da uspijemo uzeti urin