Pokazuje rezultate 1 do 31 od 31

Tema: Vađenje krvi-smijem li prije dojiti?

Renatha avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno Vađenje krvi-smijem li prije dojiti?

Pedijatrica nas je poslala na vađenje krvi, nismo
    bolesni ali smo prošli godinu dana.

Smijem li ju dojiti prije vađenja, ne znam kak ćemo izaći
    iz kuće bez tog rituala?

Pretraga je radi kontrole željeza.

jurisnik avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Da li smije ili ne smije ne znam, ali mi smo uredno sisali prije nego smo vadili krv. I ako nije sisala to jutro prije izlaska sisala je po noći.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Možete sigurno dojiti, za željezo nije potrebno biti natašte.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa
    nije tocno!
    ako se vadi zeljezo ne smije se dojiti niti jesti prije vađenja krvi, dijete mora biti nataste ( cak i ako je staro par mjeseci ) jer inace vrijednost nije ispravna.
    Ako se ne vadi zeljezo slobodno mozete jesti prije.
    Uglavnom ( pogotovo ako vadite prvi puta krv ) ce vam reci da dodjete nataste ako vade i zeljezo... na zalost imam jako puno iskustva u vadjenju krvi ( do sada smo vadili sa zeljezom i bez njega sigurno 30-40 puta krv, a sin mi ima godinu i pol ) pa mi je procedura poznata...
    najbolje je ako imas sumnje nazvati i pitati da vidis sto se tocno vadi i sto je bitno pogledati ...

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sto to znaci nataste - koliko najmanje mora proci izmedju dojenja i vadjenja krvi, buduci da bebe doje i po noci?

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

...ja sam svoju malu i dojila pa cak i hranila prije vadenja krvi i nikada nista nije bilo a da nije stimalo...

tj.uvijek je sve u redu bilo...

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa
    I dalje tvrdim isto.

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne znam samo tko bi moje dijete nagovorio da ne cica ujutro kad se probudi.
    Ivo također mora ići vaditi krv zbog nižeg željeza, ali nikako uloviti 3 tjedna da je potpuno zdrav.

SIM avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Ma najbolje da bi ga držala natašte zbog vađenja krvi. Natašte znači da ako vade krv u 8 ujutro zadnji obrok smije biti oko 4. I kad bi kod nas izvadili krv čim dođeš nego još čekaš. Moje je dijete imalo smanjeni hemoglobin (željezo) bez obzira što je prije vađenja popio flašicu mlijeka. I sada (ima 4,5godina) prvo popijemo mlijeko pa vadimo krv. Rezultat blaga lipenija.
    Moje je dijete bilo bolesno još u trbuhu i vadili su mu krv(KKS,biokemiju...) milion puta.
    I dok smo ležali u bolnici nikad nije trebao biti natašte zakaj malu bebicu mučiti pa zaboga nejde pod anesteziju.
    I kupite im EMLU to je lokalni anestetik u kremici da ih ne boli.
    Mi se ne pikamo bez Emle zašto da nas boli kad ne treba.

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno Re: Vađenje krvi-smijem li prije dojiti?

Citiraj Renatha prvotno napisa
    Malo OT, ali T. ima dve godine i tri mjeseca i prvi put je, nakon rodilišta i nekih početnih problema, krv vadio prošli tjedan zbog jakog kašlja. Je li česta praksa vađenja zbog kontrole ili se vadi samo kad ima nekih indikacija?

SIM avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Dojena djeca mogu imati manjak željeza u krvi pa je dobro to provjeriti.

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Nikad nam nije pedijatrica to predložila. Valjda se ipak vodi nekim pokazateljima kod djeteta, a ne serijski svima...

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

pa hajde.. mozda nije tako tragicno ako ne idete nataste.. vrijednost ce varirati, ali ako vam nije to toliko jako bitno.. valjda se nista ne moze desiti.

Nama je bilo izuzetno vazno da znamo TOCNU vrijednost zeljeza, hemoglobina itd.. iz razloga sto je mali imao strasnih problema, izmedju ostalog je primio trasfuziju krvi sa manje od mjesec dana starosti. Ali opet, vjerujem da vi nemate takav problem.. ja se kod vadjenja krvi strogo drzim uputa, pa kada su mi rekli da dijete mora biti nataste, od 3 ujutro na dalje nije bilo cicanja niti icega drugog.

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Da mi nisu važne vrijednosti željeza i hemoglobina ne bi išli vaditi krv, jel tako?

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo nekoliko puta vadili krv zbog zeljeza i nikad nam pedijatrica nije rekla da treba biti nataste.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    mi smo nekoliko puta vadili krv zbog zeljeza i nikad nam pedijatrica nije rekla da treba biti nataste.
    Isto ovako, nikad nisu ni pitali da li je natašte.

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj lucij@ prvotno napisa
    Da mi nisu važne vrijednosti željeza i hemoglobina ne bi išli vaditi krv, jel tako?
    radi se o malim odstupanjima.

Dali vi vadite krv nataste ili prije toga doruckujete? Onda bi svi vadili krv nakon dorucka po vama ili? Osim sto istina dijete teze podnosi glad, razlike nema.

Mi kada idemo vaditi obicnu krvnu sliku ujutro doruckujemo, ali kada idemo vaditi radi zeljeza uz ostalo, onda smo uvijek nataste jer su nam tako rekli i u bolnici i kod pedijatra i AMEN.

naravno, svatko ce i kod svake odluke sam oduciti sto ce i kako napraviti. nemam nista protiv

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Evo, ja sam se sad naručila na sistematski i usput pitala i ovo pa su mi rekli da ako se vadi samo željezo, ni odrasli ne moraju dolaziti natašte. Pitala sam konkretno i za djecu i isti je odgovor, smije se jesti.
    Stvar je u tome što se odraslima uglavnom vadi šećer, kolesterol i slično, za to treba biti natašte.

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Oprosti samamama, malo me zasmetalo
    pa hajde.. mozda nije tako tragicno ako ne idete nataste.. vrijednost ce varirati, ali ako vam nije to toliko jako bitno.. valjda se nista ne moze desiti.

Nama je bilo izuzetno vazno da znamo TOCNU vrijednost zeljeza, hemoglobina itd.. iz razloga sto je mali imao strasnih problema
    Ne kužim zašto misliš da me meni zdravlje mog djeteta manje bitno nego je tebi zdravlje tvog djeteta. I zapravo mi je to jako ružno čuti. Ne želim se svađati, nego samo primjećujem. Ivo je tri puta vadio krv, svaki puta su željezo i hemoglobin bili :/ , tako da ovaj puta želim biti sigurna.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Ne treba biti na tašte.

SIGURNO, POTVRĐENO i ISPROBANO

Nedavno sam i ja vadila KKS i željezo, i nisam bila na tašte.
    Natašte samo ako se radi kolesterol, trigliceridi, šećer i sl. , iako je praksa da odrasli budu na tašte.
    Hoću reći da nije uvjet i nije nužno čak ni za odrasle da budu na tašte.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj lucij@ prvotno napisa
    Oprosti samamama, malo me zasmetalo

Nama je bilo izuzetno vazno da znamo TOCNU vrijednost zeljeza, hemoglobina itd.. iz razloga sto je mali imao strasnih problema
    Ne kužim zašto misliš da me meni zdravlje mog djeteta manje bitno nego je tebi zdravlje tvog djeteta. I zapravo mi je to jako ružno čuti. Ne želim se svađati, nego samo primjećujem. Ivo je tri puta vadio krv, svaki puta su željezo i hemoglobin bili :/ , tako da ovaj puta želim biti sigurna.
    Ma ne, samamama nije rekla da vama manje bitno zdravlje vase djece, nego da vam nije jako vazno znati apsolutno TOCNU vrijednost zeljeza u krvi - jer su vam djeca zdrava, za razliku od njene situacije gdje je doktoru vazno imati sto tocnije odredjenu vrijednost za zeljezo da bi znao sto se dogadja u organizmu, jel terapija odgovarajuca ili je treba mijenjati itd. Jer koliko shvacam, kod njene bebe radi se o kompliciranoj dijagnozi koja zahtijeva precizno odredjeno zeljezo da bi se pravilno tretirala.

Nadam se da sam dobro objasnila, samamama oprosti sto sam se umijesala.

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Mi sutra vadimo krv, na uputnici pise SE i KKS, jel za to moramo bi nataste?

mujica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ne.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Citiraj Balarosa prvotno napisa
    Citiraj Renatha prvotno napisa
    Malo OT, ali T. ima dve godine i tri mjeseca i prvi put je, nakon rodilišta i nekih početnih problema, krv vadio prošli tjedan zbog jakog kašlja. Je li česta praksa vađenja zbog kontrole ili se vadi samo kad ima nekih indikacija?
    Naša ped s godinu dana traži urin i KKS.

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

ja nisam neka doktorica ali kada mi je malena bolesna vise volim da ju posalje na vadenje krvi da se za svaki slucaj provjeri...

evo neki dan sam pedicu trazila da ju posalje na vadenje krvi da joj provjerimo krvnu sliku...i sada sam bar sigurna da joj nista nije...

Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Citiraj Danka_ prvotno napisa

Ma ne, samamama nije rekla da vama manje bitno zdravlje vase djece, nego da vam nije jako vazno znati apsolutno TOCNU vrijednost zeljeza u krvi - jer su vam djeca zdrava, za razliku od njene situacije gdje je doktoru vazno imati sto tocnije odredjenu vrijednost za zeljezo da bi znao sto se dogadja u organizmu, jel terapija odgovarajuca ili je treba mijenjati itd. Jer koliko shvacam, kod njene bebe radi se o kompliciranoj dijagnozi koja zahtijeva precizno odredjeno zeljezo da bi se pravilno tretirala.

Nadam se da sam dobro objasnila, samamama oprosti sto sam se umijesala.
    hvala Da, upravo na to sam mislila. Mi smo prosli prilicno dijagnoza, od hemoliticke anemije, eritroblastopenije, sideropenicne anemije itd. da bi se na kraju ispostavilo da je u pitanju Thalassemia.
    Nama je bilo potrebno znati sto tocnije vrijednosti jer su mala odstupanja znacila razliku izmedju primanja transfuzije krvi ili cekanja jos nekoliko dana i ponovne kontrole.

vindira avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

podižem temu,mi idemo na preventivno vađenje krvi,1 nam je god.i zanima me dal slobodno pije čaj ako se traži KKS, DKS. U-kem, U-sed ( ujedno me zanima što sve te kratice znače osim kks)? Hitno mi je jer idemo sutra.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Smije jesti i piti nešto laganije ujutro prije vađenja krvi.
    DKS http://www.medicina.hr/aktualna%20te...rvna_slika.htm
    Urin kem (ili nativni pregled mokraće) http://www.poliklinika-analiza.hr/in...id=5&Itemid=34,
    sediment urina
    Pregled mokraćnog sedimenta tj. mikroskopski pregled taloga koji se dobije nakon što se mokraća centrifugira. Pregled sedimenta vrlo je važan dio rutinske kvalitativne pretrage mokraće, jer se na taj način može doći do važnih podataka koji iz kemijske analize nisu vidljivi. Sediment se sastoji od organiziranog i neorganiziranog dijela. Neorganizirani dio sadrži razne soli koje se pojavljuju u kristalnom ili amorfnom obliku, dok organizirani dio sadrži epitelne stanice (pločasti epitel), pojedinačne leukocite, mikroorganizme ili slučajne sastojke kao što su dlačice, zrnca škroba i kapljice masti. Patološki sediment obično se sastoji od raznih cilindara, eritrocita, leukocita, bakterija, parazita i njihovih jajašaca. Vrlo je važno da mokraća bude svježa, jer stajanjem organizirani elementi, cilindri i stanice brzo propadaju.
    Sediment treba što vjernije i opširnije opisati kako bi liječnik dobio što potpuniju sliku onoga što je medicinski biokemičar vidio u mikroskopu. Nalaz se obično izdaje u brojčanim vrijednostima npr. 5-7 leukocita u vidnom polju, polje prekriveno eritrocitima itd.

vindira avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

sirijus, puno ti hvala

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

mom malom su vrijednosti željeza uvijek bile iste i nakon nacicavanja i natašte.
    Tako da nemas beda

vindira avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

eto,zvala sam pedicu i rekla je da može normalno jesti ko i inače,sad još samo da uspijemo uzeti urin

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •