Pokazuje rezultate 1 do 28 od 28

Tema: Nalaz EEG

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno Nalaz EEG

Dakle ovako stoje stvari. Naše malo zlato Leona je imala konvulzije uslijed prevelike tepmerature. Poslani smo na EEG i nalaz je ovakav:
    "Snimano u spavanju uz zatvorene oči.Osnovna cerebralna aktivnost u okcipitalnim regijama je mješanih frekvencija polimorfnih amplituda,simetrično iznad obje henisfere s elementima spavanja vretena spavanja K-kompleksi spora aktivnost difuzno. Tijekomsnimanja se registriraju suspektni šiljci šiljak spori valovi iznad desne hemisfere.
    ZAKLJUČAK:Suspektno dizritmičan nalaz-desno rct suspektni šiljci i šiljak spori valovi"

Malo sam njuškao i našao ovo:
    http://mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewt...20438&p=625755
    tu sam pronašao da:
    >Šiljak – spori val kompleks – ukazuje na petit mal, to je specifična promjena.<
    e sad mi opet nije jasno što to znači.

Inače Leona je išla kao mala (sad ima 18 mjeseci) na ultrazvuk glave koji je pokazao da ( ne sjećam se točno pogledaću nalaz kasnije) jedan rog niej zaobljen nego šiljast što opet možda ne znači ništa u ovom slučaju jer su ovdej moždani valovi.

Svaka pomoć odnosno pojašnjenje bila bi dobrodošla

Osoblje foruma rahela avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

kako ona inače napreduje?

znam da je glupo uspoređivati, ali kakva je u odnosu na svoje vršnjake?

postoji li u tebinešto što ti budi sumnju i prije nalaza EEGa?

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Re: Nalaz EEG

Citiraj Dobrica prvotno napisa
    ZAKLJUČAK:Suspektno dizritmičan nalaz-desno rct suspektni šiljci i šiljak spori valovi"
    šta su vama kazali doktori?
    jer malenoj dijagnoza nije postavljena već se iz zaključka vidi kako oni samo sumnjaju na nepravilnosti, odnosno na neritmične šiljke.

je li L. rađen uzv mozga?

morate li ponavljat eeg?

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Mala napreduje ok jedino je sitna 9.4 kile s 18 mjeseci ali to nije mjerilo. Doktori nisu ništa rekli samo so dobili nalaz i s njim idemo sad našoj pedijatrici.

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mala napreduje ok jedino je sitna 9.4 kile s 18 mjeseci ali to nije mjerilo. Doktori nisu ništa rekli samo so dobili nalaz i s njim idemo sad našoj pedijatrici.
    idite neurologu, ne pedijatrici.
    uzv i ovo nemaju veze.

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

Idite neuropedijatru

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj krumpiric prvotno napisa
    uzv i ovo nemaju veze.
    mi smo uz eeg obavezno morali napraviti i uzv mozga.
    ako nema veze jedno s drugim zašto je to moralo bit odrađeno???

vještičica avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

ima veze jedno sa drugim, ali sve nalaze i dijete treba pregledati djećiji neurolog - neuropedijatar

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Dobrica, pa gdje ste radili EEG? Na EEg obično upućuje neuropedijatar, i on bi ga trebao i tumačiti. Teško da će netko od nas znati što znači ovakav nalaz.

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Na EEG je poslala naša pedijatrica zbog konvulzija inače smo u Slav. Brodu

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Loryblue prvotno napisa
    Citiraj krumpiric prvotno napisa
    uzv i ovo nemaju veze.
    mi smo uz eeg obavezno morali napraviti i uzv mozga.
    ako nema veze jedno s drugim zašto je to moralo bit odrađeno???
    ma, ne, ne, mislila sam da šiljci na uzv i šiljci na EEGu nemaju veze...
    mora napravit vjerojatno magnetsku-ipak je ona najpouzdanija-govorim po sebi, a sa mnom je bilo i hrpa malenih. :/

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Na EEG je poslala naša pedijatrica zbog konvulzija inače smo u Slav. Brodu
    dobro da vas je poslala, ali dijete/čovjek s konvulzijama mora imat svog neurologa/neuropedijatra.

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pa ja pretpostavljam da će sada kod pedijatrice dobiti uputnicu za neuropedijatra...

Inače, mi smo zbog konvulzija zaprimljeni u bolnicu. Koliko znam, u Splitu je to uobičajena praksa.

(mi baš danas nosimo nalaze eeg-a neuropedijatru)

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

da obavezno kod neuropedijatra i to odmah, siljci upucuju na epilepsiju pa je cesto potreban lijek protiv epi napada.

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj Maruška prvotno napisa
    Pa ja pretpostavljam da će sada kod pedijatrice dobiti uputnicu za neuropedijatra...

Inače, mi smo zbog konvulzija zaprimljeni u bolnicu. Koliko znam, u Splitu je to uobičajena praksa.
    je, uobičajeno je, čak i kod sumnji na konvulzije ili epi napade se dite hospitalizira.

Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Htjeli su oni ostaviti djete u bolnici ali bez nas (dijete od godinu i pol) odnosno nisu dopuštali da ostanemo ni na stolici kraj nje a to ipak što se men tiče njet.

Snjeska avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

DR.Krajnović je jedini neuropedijatar u S.B. bolnici ( koliko ja znam, ostali su neonatolozi iako "glume" neuropedijatre)

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Suspektno promjenjen nalaz ne znači da oni sumnjaju na šiljak valove- njih su registrirali i oni su sigurno prisutni, već da je nalaz suspektan za EPI, tj. to je ono što je moguće, a ne sasvim dokazano. Ja sam viđala djecu sa sličnim nalazima sa uvedenom anti-epi terapijom, ali i bez nje- ta je odluka na neuropedijatru i na opažanju djeteta. Ima djece koja uz takav nalaz nikad ne dožive napad, a neka ga dobiju.
    Inače petit mal je oblik epilepsije, tzv. mali napadi, nema velikog epi napadaja (iako se mogu proširiti, ako se ne tretiraju) jer su izbijanja vezana samo za jedan dio mozga, pa se obično primijete po ispadima u ponašanju, nekim tikovima (oko, žvakanje u prazno, postoji niz oblika) ili trenutcima odsutnosti (kao da stane u pol pokreta, djeluje odsutno, ne reagira na pozive i nakon par sekundi nastavi kao da ništa nije bilo). Obično, ugl. uz terapiju, petit mal napadaji nestanu do puberteta i ne ostave posljedice.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Hvala ti, tanjads.
    Citala sam i ja malo po netu, ono sto sam uspjela pronaci.
    Leona je imala konvulzije uslijed visoke temp (preko 40°C po pazuhom), pa se nadam da se nece ponavljati nikakvi napadi. To je kod nje trajalo mozda 10-ak sekundi.
    Uopce ne shvacam zasto se, kad god netko postavi pitanje ovakvog tipa na forumu, netko zabrine da ce roditelji sami postavljati dijagnozu na osnovu iskustva nekoga s foruma.
    Naprosto smo trazili ako netko ima slicno iskustvo ili zna nesto vise o tome kako protumaciti ovaj nalaz (znam da na forumu ima i lijecnika) dok cekamo nalaz EEG-a i pregled kod neuropedijatra.
    Tanjads, ti si medicinar?
    Mozes li mi napisati koliko ozbiljne nuspojave imaju ti lijekovi. Nekako o njima imam misljenje da su vrlo jaki i strah me primjene tih lijekova kod djeteta, pogotovo kroz dulji period.

Snjeska, i ja mislim da je dr. Krajnovic jedini neuropedijatar, ali da im je specijalist za takve stvari dr. Fajdetic, a o njoj nazalost nisam cula dobre stvari.

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Zaboravila sam pitati nesto sto me isto jako zanima. Prvo smo prije snimanja upozoreni na to da dijete mora mirno spavati za cijelo vrijeme snimanja.
    Kako je Leona jako plakala prije nego sto je zaspala, cijelo vrijeme snimanja je u snu jako jecala. Moze li to utjecati na nalaz?

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zapravo i to lijecnici moraju procijeniti, sestra je trebala zabiljeziti svaki njezin pomak tako da ce oni voditi o tomr racuna.

ja sam se llijekova bojala vise nego dijagnoze, bas me je bilo strah. No, gdje god sam pitala, svi su me uvjeravali da, ukoliko je nas neuropedijatar procijeniio da B treba piti lijekove da je vazno da ih i pije (imali smo dva, nesto razlicita misljenja neuropedijatara). Pio je Apilepsin dvije godine, mogu reci, bez ikakvih problema i vidljivih poteskoca...

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj inga prvotno napisa
    Zaboravila sam pitati nesto sto me isto jako zanima. Prvo smo prije snimanja upozoreni na to da dijete mora mirno spavati za cijelo vrijeme snimanja.
    Kako je Leona jako plakala prije nego sto je zaspala, cijelo vrijeme snimanja je u snu jako jecala. Moze li to utjecati na nalaz?
    Mi smo Lovru 'paralelno vodili na kontrolu' u Splitu u bolnici i u Zagrebu privatno. Za vrijeme snimanja EEGa u Splitu, MM je gledao tehničarku koja je koristila 'tipke' spava i budan. U Zagrebu, tehničarka je koristila i miče ruku, trza rukom, nemiran, govori...
    Pri tumačenju nalaza, neuropedijatar bi svakako morao znati što je dijete u određenom trenutku 'radilo'.

Što se lijekova tiče... Slažem se s Bubicom.
    I još: ukoliko se radi o bilo čemu epileptogenom, važno je krenuti s lijekovima čim prije; ukoliko promjene nisu epileptogenog tipa, dobro razmotriti za i protiv... (barem su nama tako rekli)

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citiraj inga prvotno napisa
    naš prvi pregled je bio takav da je L. morala spavat od početka do kraja snimanja, a drugi je bio s deprivacijom spavanja. znači morala je doć budna i takva bit na početku snimanja, zatim lagano tonit u san i na kraju čvrsto spavat.

kod prvog pregleda su i nama kazali kako dite mora bit mirno dok spava i dok se obavlja snimanje jer nemir može utjecat na rezultate snimanja.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja stvarno ne kuzim sto to znaci za vas, kao da vi mozete utjecati na to hoce li dijete spavati mirno ili ne?
    Ako je to stvarno tako vazno onda je jedino korektno hospitalizirati dijete, ocitavati EEG cijelu noc pa odrezati komad u kojem je potpuno mirno spavao i na osnovu toga ocitavati nalaz.

iako nasi nisu uopce komplicirali i bili su OK meni je grozna frustracija bilo to ocekivanje od malog tro ili cetverogodisnjaka da pola sata lezi potpuno miran. Spasili smo se kada su poceli raditi EEG nakon poluprospavane noci - njemu je bilo fora dugo biti budan, a tamo bi bez problema zaspao.

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Od pet EEGa koje smo radili, samo smo jednom dobili uputu da mora spavati tijekom snimanja. Pogađate - samo taj put nije spavao! I nitko nije pravio neki problem od toga.

A što se tiče mirnoće tijekom snimanja... Mislim da je važno da tehničar prati dijete tijekom snimanja te da doktor prilikom tumačenja nalaza uzme u obzir to praćenje. A hoće li dijete te dobi biti mirno ili ne...

Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Hvala vam svima na odgovorima.
    Mene je isto jako strah lijekova, pogotovo kad citam koje se sve nuspojave javljaju.
    Odlucili smo prvo ici na privatni pregled u Zg.
    Ako znate nekoga tko je dobar strucnjak molim vas da mi napisete.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i mi smo se kod njega lijecili

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •