-
Joooj štrigice, svuda ista priča... Dobro ste odigrali (za sada) ali tko zna kako će biti idući put.
Moj stariji je uzorno dijete (uglavnom
) i s njim nikada nije bilo problema te vrste. Aliiiii ove godine je i mlađi krenuo u školu. A taj je još od vrtića imao bujnu maštu i bio sklon preuveličavanju (nije se radilo baš o lažima, ali bio je sklon tome da od buhe radi slona). Na primjer, netko ga gurne, a on ispriča da je bilo ovo i ono i još sto čuda...
Vjerujem da je ovdje ista priča u pitanju. No, nije problem dijete nego roditelj. Mama ovog malog "lažljivog" prvašića mora nekako naučiti kritički slušati sina i svojom glavom razlučiti što je istina, a što preuveličavanje (ili čak laž). Nisu svi roditelji u stanju uzeti odmak od djetetovog ponašanja, realno sagledati situaciju (iz cipela drugih roditelja) i poučiti ga što i kako dalje. Pojava je vrlo česta kod roditelja jedinaca - iz mog iskustva.
Druga je stvar kako se taj mali osjećao ako su ga veliki navlačili za majicu (možda ga je bilo strah i sl. pogotovo ako je doma mami centar svijeta, pa takvo ponašanje očekuje i u školi). Čini mi se da je priča ispala prenapuhana... No, mama je trebala postaviti par unakrsnih ključnih pitanja, na primjer:
- jesi li ti štogod radio čime si ih možda izazvao
- ponovi točno što su ti radili (napravi ti to meni)
- da li si rekao učiteljici (drugi put joj odmah kaži)
- da li je to učiteljica vidjela?
Meni takva pitanja uvijek pomognu da steknem cjelovitu sliku. Sad kad su oba sina u školi (a na odmoru zajedno) obično i drugog ispitam da li je štogod vidio i što je bilo... Možda bi toj mami UČITELJICA trebala dati par savjeta.
Moj prvašić je nakon nekoliko "seansi" unakrsnog rešetanja ipak uspio smanjiti prenapuhavanje priča. Nakon dva mjeseca škole takvi su se "incidenti" smanjili na prihvatljivu razinu, a što će biti dalje - vidjet ćemo... Kako god bilo, i ja bih svoje dijete zaštitila kad bi ga netko na taj način napao, ali bih ga i poučila da takve stvari koje njemu izgledaju (i jesu) bezazlene, ne moraju tako izgledati i drugoj djeci. Bolje se kloniti toga...
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma