Pokazuje rezultate 1 do 45 od 45

Tema: Što sa izdojenim mlijekom?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Što sa izdojenim mlijekom?

Naime, u zadnje vrijeme imam malo extra mlijeka i reko sama sebi super, taman bi nam malo i extra mlijeka dobro doslo da napravim malo rezervi u frizicu i onda sam za probu probala joj dati da popije to mlijeko iz bocice ...

no nema samse - (mozete ju iskorisiti za antireklamu za bocice) - prvo sam joj jedva bocicu ugurala u usta, kad sam ju ugurala pocela se smijati i turat ju jezikom van, nakon nekoliko pokusavanja se naljutila i pocela ju ljutito turat van jezikom ... cak joj se i malo samo zalilo mlijeka u usta - pa je sve to izbljuckala van - te se siroce toliko uzrujalo da sam joj na kraju morala dati pravu ciku da se smiri

probala sam i kad je bila jakooo gladna - ista stvar.

Na kraju sam joj to mlijeko davala na zlicicu - to je htjela - no opet se tako sva zalije .. pa se na kraju pola tog mlijeka baci tako da zavrsi na pleleni ispod brade.

I sad se ja pitam sto cu s tim izdojenim mlijekom kad ga ona nece tako pit pa se uglavnom sve baci? Odnosno dal' da pustim da da se samo izgelgulira - tj. da se smanji prizvodnja i da ne izdajam visak?

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja nemam neka iskustva s izdajanjem jer nisam nikad, jednom sam pokušala ali mali nije htio ni onjušiti. moje mišljenje je da ako je malena koliko ima sad mjesec-dva? da nema potrebe za izdajanjem, osim ako negdje ideš pa ju moraš ostaviti. ali onda je problem što ako to ne bude htjela piti. ja sam svog Samija vukla gdje god sam išla (jer ga nisam imala kome ostaviti) i svugdje smo dojili pa za izdajanje nije bilo potrebe.
    inače imala sam baš dosta mlijeka i u prvo vrijeme je stalno curkalo ali sam ja stalno i dojila pa se to izreguliralo samo, a sad je on već velik i jak mamin sin pa sve pojede :wink:
    a ako sad negdje idem i ostavim ga s mm oni više vole popiti sokić ili nešto "konkretno" gricnuti :wink:

neke se mame izdajaju kad rade bebi kašice ali mislim da ti je bebica još premala za dohranu :D

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako hoces, mozes izdojeno mlijeko zamrznuti i to moze stajati u zamrzivacu par mjeseci. mozes ga iskoristiti za kasice. zbaoravila sam jel se treba prvo prokuhati :? .

neke bebe vole bocicu a neke ju nece ni pod razno. meni je to bas smijesno kako se igraju s dudom, grizu i pljuckaju i uopce bocicu ne shvacaju kao hranu :D zasto i bi kad mamina sisa bolje mirisi, meksa je i toplija

ako ces se redovito izdajati - onda to mora bas biti redovito, inace se moze dogoditi zacepljenje kanalica zbog prepunjenja pa mastitis. kad se tako izdajas, imas proizvodnju onoliko koliko bi beba pojela plus onoliko koliko izdojis.
    ako postepeno smanjis izdajanje pa ga skroz izbacis, imas proizvodnju onoliko koliko bebi treba. pa sama odluci sto ti vise pase.
    s tim da se bebi mijenjaju potrebe iz dana u dan, nekad na manje, nekad na vise, pa ti se jedan dan cini da imas premalo mlijeka, a za tri dana da imas previse.

mozda je najbolje rjesenje izdajanje svesti na minimum i izdojiti se samo onda kad osjecas da su dojke prepunjene.

ono sto je VAZNO: pazi da bebi ne dajes samo prvo mlijeko iz dojke, a ono zadnje u dojci koje je hranjivije i masnije, izdojis pa ga ona iz bocice pobljucka ili spremis za kasnije za kasice. beba bi trebala u svakom podoju pojesti i prvo mlijeko i zadnje mlijeko (do kraja isprazniti dojku).

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

izdojeno mlijeko ne treba prokuhavati

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zaboravih napisati: te male kolicine koje izdojis mozes skupljati u toku 24 sata, kad se skupi neka malo vec kolicina onda zamrznuti (da ne smrzavas bas 5ml :wink: ).
    Mozes ih iskoristiti za kasice kad pocnes dohranu. Ima djece, iako je mnogima to tesko povjerovati, koja nikad nisu hranjena na bocicu, niti su iz nje pila, i nista im ne fali

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

hvala vam cure na savijetima

mislim da ce tako i biti ... budem onda vec polako zamrzavala za kasice.

u tekstovima na portalu sam procitala da postoje posebne vrecice za zamrzavanje, jel' ima toga kupiti negdje u hr ili preko neta?

i po kojim kolicinama je najbolje smrzavat u jednom paketicu (otprilike)?

Inace, stalno sam se u ovih 2 mjeseca bojala da nema dovoljno - jer je ona uvijek pojela sve sto se proizvelo, niti mi je mlijeko curilo, podoji su nam u pocetku bili dugacki (u zadnje vrijeme su se skratili)

sad sam bila sva sretna jer napokon imam i viska ... a na kraju ne znam sto cu s time kad ona nece neg frisko (&fino) :D

Milslim da je to bas ono sto je Renata napisala "ona to ne shvaca kao hranu..."

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vrlo su praktične (kršitelj koda)ove kesice sa kojima dobiješ i klipsnu za zatvoriti kesicu.
    Možeš ih kupiti u bilo kojoj ljekarni ili dućanu (Getro) koji drže (kršitelj koda)ov program (Lahla sory :D )

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Imaš u Samoboru (kršitelj koda)ovo skladište, ustvari ima svega, ali su (kršitelj koda)ovi proizvodi skoro duplo jeftiniji. Pogledaj
    http://kadulja.hr

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nisu baš toliko jeftiniji, nego su im na web stranicama cijene bez pdv-a :? . tako sam ja došla tamo, svašta uzela jer cijene su mi bile super, a onda žena sve zbrojila i rekla:" a sad još pdv da uračunam..."...a najgore je kaj više od pola toga kaj sam kupila uopće ne koristim...

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ja se nisam nikad izdajala jer nije bilo potrebe. Kad smo došli iz bolnice nekako se uspostavila ravnoteža. Sa izdajanjem sam počela prije mjesec i pol kad sam joj počela raditi povrtne kašice. U skoro svim receptima piše da ide mlijeko, a kako Lea nikad nije pojela ni jednu bočicu adaptiranog mlijeka, glupo mi je sad joj ga davati u kašice, a kravlje mlijeko ne dolazi u obzir prije godine dana pa sam se počela izdajati. I to super funkcionira. Izdojim se ujutro ili kad već imam dosta mlijeka i stavim u frižider pa popodne to iskoristim. Nikad nisam zamrzavala, ali mislim da je super ideja napraviti banku mlijeka. Mislim da im je puno lakše početi s novim namirnicama kad osjete neki poznati okus. Lea obožava te kašice i stvarno jede sve što god joj napravim.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj renata prvotno napisa
    ako hoces, mozes izdojeno mlijeko zamrznuti i to moze stajati u zamrzivacu par mjeseci. mozes ga iskoristiti za kasice. zbaoravila sam jel se treba prvo prokuhati :?).
    Izdojeno mlijeko se, makar bilo zamrznuto, [b]nikad ne prokuhava
    jer time gubi bitne nutricionisticke sastojke.

Prije poroda sam si napravila knjizicu o dojenju (izvor: AAP - A Woman’s Guide to Breastfeeding.htm) - prevodim dio o zamrzavanju mlijeka.

- ZAMRZNITE IZDOJENO MLIJEKO ako ga neceto koristiti u slijedecih 24 sata. Zamrznuto mlijeko je dobro barem mjesec dana (3-6 mjeseci ako se cuva u ledenici). Cuvajte ga u dnu zamrzivaca, nikad u vratima. Vrlo je vazno oznaciti mlijeko naljepnicom s datumom zamrzavanja. Prvo iskoristite najstarije mlijeko.
    - zamrznite 60 do 120 ml mlijeka jer je to prosjecni iznos jednog hranjenja. Doduse, mozete zamrznuti i manje za neke prilike.
    - nemojte dodavati svjeze izdojeno mlijeko vec zamznutom mlijeku u vrecicu/posudu za zamzavanje.
    - mozete otopiti zamrznuto izdojeno mlijeko u frizideru, a kako bi se otopilo brze, stavite vrecicu/posudu sa zamrznutim mlijekom u posudu s toplom vodom.
    - nemojte koristiti mikrovalnu pecnicu za zagrijavanje bocica, jer ih mikrovalna pecnica ne zagrijava podjednako. Nejednako podgrijavanje moze vrlo lako opeci vasu bebu ili ostetiti mlijeko. Bocice takodjer mogu eksplodirati ako se predugo ostave u mikrovalnoj pecnici. Visak vrucine moze unistiti vazne proteine i vitamine u mlijeku.
    - zamrznuto mlijeko otopljeno u frizideru se mora iskoristiti u roku od 24 sata.
    - nemojte ponovo zamrzavati izdojeno mlijeko.

· ·

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj "Elly prvotno napisa
    - mozete otopiti zamrznuto izdojeno mlijeko u frizideru, a kako bi se otopilo brze, stavite vrecicu/posudu sa zamrznutim mlijekom u posudu s toplom vodom.
    Joj, bas mi fali edit :wink:

Prvo - ispricavam se, nisam htjela sve boldati (namjera je bila boldati samo onaj dio o podgrijavanju mlijeka).

Gore citirani dio mozda nisam bas dobro prevela - evo da pojasnim:
    kada se odmrzava zamrznuto izdojeno mlijeko, moze se staviti iz ledenice u hladnjak i tamo ga ostaviti da se odrmzne. Ako je potrebno da se brze odmrzne, vrecica/posuda se izvadi iz ledenice na sobnu temperaturu i stavi se u posudu s toplom vodom.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

A što je s kuhanjem? Kad piše da se doda mlijeko i još sve zajedno prokuha par minuta? To mi je uvijek malo čudno jer i ja mislim da se gube hranjivi sastojci

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

lea, o cemu je tvoje pitanje??

elly je lijepo objasnila da se izdojeno mlijeko nikad ne prokuhava.

mozda mislis na kasice?

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vjerojatno misli pri rađenju kašica. inače u frižideru može stajati tjedan dana?

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

edit
    lutoniica kad si bila? ja sam stvarno prošla duplo jeftinije i na računu piše PDV 0%.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bila sam tako negdje krajem proljeća, početkom ljeta

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ninochka prvotno napisa
    inače u frižideru može stajati tjedan dana?
    Ninochka - prema podacima koje ja imam (isti izvor kao i u gore prevedenom tekstu):

- izdojeno mlijeko se u frizideru (ne u dijelu za zamrzavanje!) moze cuvati do 72 sata, nakon cega se treba baciti, a optimalno ga je iskoristiti unutar 24 sata od izdojavanja i zamrzavanja;
    - izdojeno i zamrznuto mlijeko se u dijelu za zamrzavanje u frizideru moze cuvati mjesec dana;
    - izdojeno zamrznuto mlijeko se u ledenici moze cuvati 3-6 mjeseci.

Lea - i meni je cudno ovo o kuhanju kad se rade kasice, ali probat cu proceprkati malo po Internetu, mozda nadjem odgovor (u mojoj knjizici ga nije bilo).

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Elly pitam zato što na rodinom portalu piše drugačije, tamo stoji i do 8 dana
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=110&Show=512

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Govorim o receptima iz "Bebe kuharica", povrtne kašice. U svakom receptu piše da nakon što se doda mlijeko još se prokuha ili 3 minute ili 10-15 minuta u slučaju kad se dodaje kukuruzni griz.

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj "Elly prvotno napisa
    Lea - i meni je cudno ovo o kuhanju kad se rade kasice, ali probat cu proceprkati malo po Internetu, mozda nadjem odgovor (u mojoj knjizici ga nije bilo).
    Lea - jos nisam nasla nista o kuhanju izdojenog mlijeka kod pripravljanja kasica - uglavnom pise da se dodaje izdojeno mlijeko, ali se kuhanje ne spominje.

Ako radis kasice od povrca, ja bih to ovako napravila - skuhala bih povrce na pari, stavila ga u blender (visoki mikser), dodala u to malo izdojenog mlijeka, izmiksala, i to bi otprilike bilo to. Tako se izdojeno mlijeko ne bi kuhalo, a povrce bi zadrzalo svoje hranjive sastojke (zbog kuhanja na pari).

Molim da me neka me netko ispravi ako mislim krivo - ovaj moj "recept" je totalno bez iskustva!

Ninochka - evo sad u potrazi o ovim kasicama s izdojenim mlijekom sam na Internetu nasla svakakve podatke o cuvanju izdojenog mlijeka u frizideru (ne u ledenici) od 72 sata do 5 dana, do tjedan dana...

renata avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i meni se cini malo previse onih 8 dana cuvanja u frizideru, ali vjerujem da je emily to preuzela iz pouzdanog izvora. emily, javi se

sto se tice recepta iz Beba... citala sam i ja masu takvih recepata u kojima se sve na kraju uvijek jos malo prokuha. ali to je fora iz davnina, kad su bake prokuhavale kravlje mlijeko kad bi ga zakuhavale u zgancima.
    u Bebama nisu ziher uzeli u obzir da je mlijeko koje se dodaje u kasicu ustvari majcino mlijeko.
    ako palentu (zgance) zakuhas u vodi i skuhas do kraja kolko vec treba, nema NIKAKVE potrebe zakuhavati jos, kad se doda mlijeko.

kad se kuha povrce na pari, ono je skuhano bez mlijeka. kad se kuhaju zitarice (npr. ta palenta), skuhaju se u vodi. ne znam u kojem je to receptu nuzno potrebno nesto KUHATI na mlijeku.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

U receptima uglavnom piše da se povrće napola skuha, doda se palenta i kuha još 10-15 minuta , zatim doda mlijeko i kuha još 3 minute. Tako tamo piše, ali slažem se da su to možda stari načini jer, po meni, ima i nekih drugih nelogičnosti u toj kuharici koje ja ne bih primjenjivala. Logično mi je da se gube hranjivi sastojci ako se to ide prokuhavati. Sad me samo zanima ovo: ja se uglavnom izdojim ujutro ili oko podneva, uglavnom ne neposredno prije pripreme jela pa to stavim u frižider i kad počnem raditi obrok izvadim ga iz frižidera pa još nekih 10-15 minuta odstoji vani prije nego ga upotrijebim. Ako skuham povrće na pari ili u vodi, mogu li onda takvo, još uvijek hladno mlijeko, direktno staviti u to skuhano povrće i sve izmiješati ili bi se ono ipak trebalo prije malo ugrijati? I u onoj tablici također piše da se sa 7 mj. može davati svježi kravlji sir i skuta, s 8. jogurt i kiselo mlijeko i s 9. vrhnje. Ja kravlje mlijeko ne mislim davati do godine dana, a to su sve njegove prerađevine i znam da ih neke žene daju. Kako s tim? Hvala

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

LLL kaze:

Human milk can be stored:
    - at room temperature (66-72F, 19-22C) for up to 10 hours
    - in a refrigerator (32-39F, 0-4C) for up to 8 days
    - in a freezer compartment inside a refrigerator (variable temperature due to the door opening frequently) for up to 2 weeks
    - in a freezer compartment with a separate door (variable temperature due to the door opening frequently) for up to 3 to 4 months.
    - in a separate deep freeze (0F, -19C) for up to 6 months or longer.

Mamita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

što se tiče kravljeg mlijeka ja sam ga počela davati malome (9. mj.) ali samo u nekim kašicama (npr. kad kuham griz) i to razblaženo s vodom. jogurte još ne dajem, a kravlji sir ponekad umješam u neku voćnu kašicu npr. banana i jabuka. napominjem da te kašice jede jednom do dva puta tjedno, ne svakodnevno, ali ja mislim da ga već polako trebam prilagođavati na svu hranu pomalo.

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma imam jednu bočicu koja bi mu trebala sutra dati, a bit će 6 dana...damu dajem ili da izdojim novo?

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj lea prvotno napisa
    Sad me samo zanima ovo: ja se uglavnom izdojim ujutro ili oko podneva, uglavnom ne neposredno prije pripreme jela pa to stavim u frižider i kad počnem raditi obrok izvadim ga iz frižidera pa još nekih 10-15 minuta odstoji vani prije nego ga upotrijebim. Ako skuham povrće na pari ili u vodi, mogu li onda takvo, još uvijek hladno mlijeko, direktno staviti u to skuhano povrće i sve izmiješati ili bi se ono ipak trebalo prije malo ugrijati?
    Ako povrce kuhas na pari ili u vodi, ono ce ti biti toplo, pa ce ti ono ugrijati mlijeko (koje vise ne bi bilo tako hladno jer kazes da ga izvadis iz frizidera i pustis da odstoji vani).
    Ponavljam da ovo pisem bez iskustva - tako bih ja napravila.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja sam svoje mlijeko nakon izdajanja spremala u bočice od kašica. Oprala bi ih, kuhala 15-ak minuta i kad se ohlade spremala mlijeko a prije poklopca (koji uvijek zadržava miris kašice stavljala bi plastičnu foliju za domačinstvo (pomogućnosti da ne dira mlijeko) i na to poklopac i sve lijepo stavila u frižider da se ohladi pa onda u škrinju. Dobro bi mi došlo kad recimo ne bi tijekom dana skupila mlijeko za večeru. Mlijeko mi se nije nikad pokvarilo. Razlog ovog načina je bila cijena (kršitelj koda)ovih vrećica.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Elly, to sam i ja mislila. Vruće povrće će zagrijati mlijeko. Hvala. Probat ću tako.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Može jedno pitanje: ja nisam baš iskusna sa izdajanjem i pohranjivanjem u frižider ili zamrzivač, a treba mi info za prijateljicu koja mora biti odsutna par sati. Mislila se izdajati tijekom 24 sata pa me pita da li svaki put kad se izdoji mlijeko mora staviti u novu bočicu ili može svaki put uliti u već izdojeno. Please, info mi treba hitno jer već danas mora početi skupljati (jer svaki put uspije izdojiti malo).

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Može u istu bočicu, a evo ti i odnos vremena i temperatura u kojima se pohranjuje:

u hladnjaku (ispod 7°C) 24-48 sati
    u zamrzivaču (-20°C) 2 tjedna
    u škrinji (-30°C) 3 mjeseca
    na sobnoj temperaturi kolostrum 12-24sata
    zrelo mlijeko 6-10 sati.

Neka se ne prestraši ako se mlijeko "razdvoji", pa gore bude žućkasto, a dolje rjeđe, prozirnije - samo neka prije upotrebe promućka.

Neka pri izdajanju pazi da su ruke i dojke čiste, a i posuda bi trebala biti prokuhana.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Thanks učiteljice! Frendica se zahvaljuje.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i jos jedan detalj - nikako ne mijesati mlijeko razlicite temperature!

dakle - prvo izdoji, spremi u frizider, drugo izdoji, stavi u frizider i tek kad se ohladi ubacit u ono prvo... i tako svaki put (znaci - za frizider joj trebaju dvije posude)

preporuka je koristiti plasticne posude (bocice) jer se na staklenima uz stijenke vezu neki od sastojaka mlijeka

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

litala, tražim taj podatak kod Gorjane, ali nikako, pa nikako...
    Daj detaljnije, molim te!

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

koji od dva? gornji ili donji?

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mlijeko bi trebalo biti iste temperature pri mijesanju jer ce toplije mlijeko zagrijati (iako malo, ali ipak ce doci do promjene temperature!) mlijeko koje je od ranije u hladnjaku.

sto se tice onog drugog dijela - evo link

Hanna

Početno

Ja imam doma malu banku mlijeka jer mi je curilo na sve strane i jos curi pa ga sakupljam i zamrznem u posudice za led, od cega dobijem mlijecne kockice
    Njih cu upotrebiti kad budem radila razlicite piree za bebu, kao sto je Elly rekla, mlijeko se nikada ne smije prokuhavati jer gubi vrijednost.
    U frizideru se ne drzi dulje od 24 sata,...itd
    BTW, nimoja curica nece flasicu jer ju je tata pokusavao nahraniti mojim mlijekom, zato su moje zalihe samo za kasice, a sigurno cu pola morati baciti jer ce mu proci rok a necu stici upotrijebiti

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi mljeko zamrzavamo u onim medela plasticnim bocama u koje se izdajam. to mj je jeftinije nego one vrecice, a kad odmrzavam ako treba mozemo mu dati da pije direktno iz te bocice. takodjer kanim to kasnije upotrebljavati za kasice.

mljeko u zamrzivacu moze stajati 3 mjeseca

kad oces koristiti zamrznuto mljeko dan ranije ga izvadis i stavis u frizider, pred upotrebu zagrijes ili u grijacu za bocice ili u toploj vodi. ne smijes ga grijati u mikrovalnoj i ne bi ga smjela pregrijati preko 37 stupnjeva jer se time unistavaju anti tijela

ako ti bas treba i zelis da mala pije izdojeno mljeko mozes ga jos davati iz male posudice sa kljunom, naime vec novorodjene bebe su u stanju piti, postavis im tako da lizu ko mace dosta beba apsolutno odbija bocicu

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

K vragu!!!!!!!!!!!

1. nitko mi nije rekao da ne miješam mlijeko različitih temperatura. Naprotiv, patronažna mi je rekla da izdajalicu sa bočicom držim u frižideru, i nakon podoja skupljam mlijeko.

2. Pročitala sam, a i patronažna mi je rekla da mlijeko skupljam do 48 ()a ne 24) sati i onda ga zamrzavam!

3. Ne znam koja je temperatura u mojem dip frizeru!!!!!! A i nisam baš uvjerena da se na -20 stupnjeva mlijeko drži samo dva tjedna!!!!!!!!! Negdje sam nešto čitala o tome

4. Lovro je u dva navrata pio moje izdojeno mlijeko (cca po 10 ml) i to samo kad mu je MM uvalio bočicu dok je spavao. Međutim, odmah potom se probudio! I počeo urlati!!! I sada ne znam kako će ga hraniti kad počnem raditi sa njegovih šest mjeseci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

tekst na portalu o cuvanju i pohranjivanju m.mlijeka:

http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...D=110&Show=512

preporuke LLL-a:
    Human milk can be stored
    · at room temperature (66-72F, 19-22C) for up to 10 hours
    · in a refrigerator (32-39F, 0-4C) for up to 8 days
    · in a freezer compartment inside a refrigerator (variable temperature due to the door opening frequently) for up to 2 weeks
    · in a freezer compartment with a separate door (variable temperature due to the door opening frequently) for up to 3 to 4 months.
    · in a separate deep freeze (0F, -19C) for up to 6 months or longer.

passek avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nije mi jasno u cemu je problem s mjesanjem milijeka razlicitih temperatura??

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

prvo - moje isprike svima nisam odmah provjerila i sad sam unijela citavu zbrku

pomijesala sam dodavanje mlijeka onom koje je od ranije u hladnjaku i onome koje je vec zamrznuto.

dakle, ovo su preporuke LLLI na ovu temu:

Nije potrebno da majka svaki put kad izdoji mlijeko koristi posebnu posudu za spremanje, ukoliko je prethodno izdojeno mlijeko spremljeno na temperaturi između 0 i 15st.C. Ukoliko je prethodno izdojeno mlijeko spremljeno na toj temperaturi, majka može izdojiti mlijeko direktno u bočicu s prethodno izdojenim mlijekom i tako činiti slijedećih maksimalno 24 sata od prvog izdajanja. Ukoliko se mlijeko čuva na temperaturi od 19-22st.C onda ukupno vrijeme čuvanja ne smije prijeći 10 sati od prvog izdajanja. Ukoliko se mlijeko čuva na temperaturi od 25st.C, ukupno vrijeme čuvanja ne smije prijeći 6 sati od vremena prvog izdajanja.

Ukoliko je ranije izdojeno mlijeko zamrznuto, svježe izdojeno mlijeko može mu se dodati ukoliko se prvo ohladi i ukoliko ga ima u manjoj količini od ranije zamrznutog. Nakon izdajanja, majka bi trebala svježe izdojeno mlijeko pola sata hladiti pa ga tek onda dodati zamrznutom mlijeku kako ne bi došlo do otapanja gornjeg sloja (majčino mlijeko ne smije se odmrzavati pa ponovno zamrzavati).

izvor: LLLI
    jos se jednom ispricavam sto sam unijela zbrku

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj litala prvotno napisa
    Nije potrebno da majka svaki put kad izdoji mlijeko koristi posebnu posudu za spremanje, ukoliko je prethodno izdojeno mlijeko spremljeno na temperaturi između 0 i 15st.C. Ukoliko je prethodno izdojeno mlijeko spremljeno na toj temperaturi, majka može izdojiti mlijeko direktno u bočicu s prethodno izdojenim mlijekom i tako činiti slijedećih maksimalno 24 sata od prvog izdajanja. izvor: LLLI
    Sad vjerojatno ja unosim novu zbrku, ali ovo mi stvarno nije jasno: ako recimo ja izdojim nesto mlijeka, i stavim ga na par sati u frizider zajedno sa izdajalicom, pa se onda nakon par sati krenem ponovno izdajati - nece li to mlijeko, koje je ipak bilo u frizideru, promijeniti temperaturu (ponovno se ipak malo zagrijati) - i to nekoliko puta, pogotovo ako se to moze ciniti unutar 24 h? Jer ipak, izdajanje ne traje bas kratko - meni uvijek traje minimalno 20 minuta...
    Npr.: mlijeko 1h u frizideru i ohladilo se - onda ga izvadim i izdojavam se 20 minuta (prvo mlijeko se grije jer je van frizidera, + mijesam ga sa mojim, "toplim" mlijekom) - pa onda na nekoliko sati sve skupa ide u frizider i ponovo se hladi - pa onda novim vadjenjem i izdojavanjem novog mlijeka ponovo mijenja temperaturu... :? :? :?

Meni je patronazna preporucila slijedece: izdojavam se normalno u bocicu prikacenu na izdajalicu (ili ako je rucno, u jednu bocicu/casicu/bilo sto), i onda to stavljam u frizider; kod novog izdajanja, "staro" mlijeko pretresam u drugu bocicu i ostavljam u frizideru, a "novo" mlijeko pustim u onoj bocici u kojoj sam izdajala takodjer u frizideru - kad dodje na temperaturu 1. mlijeka, onda ih pomijesam...

Ispricavam se ako sam unijela zbrku, neka mi netko pojasni da li radim krivo (ili si samo dodatno a bespotrebno kompliciram zivot :wink: )...

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

elly, i ja sam se vodila tom logikom kad sam prvi post o tome napisala.

no, LLLI smatra (valjda imaju nekih naucnih razloga ) da mijesanje na temperaturama iznad 0st. C ne ugrozava majcino mlijeko i njegove sastojke.

ono sto si radila (i sto sam uostalom i ja radila :D) nije lose, samo nepotrebno.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam imala loše iskustvo s zamrznutim izdojenim mlijekom - dijete ga je odbijalo. Onda sam ga ja pomirisala i probala pa sam shvatila zašto, bilo je očajno, smrdilo nekako sapunski-lojasto, a bilo je zamrznuto samo nekih mjesec dana u dubokom ledu (ne znam da li -18 ili - 25). Tako da sam par bočica bacila.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •