Ovo je odlično!!!!!!
jel o ona dva brata što su ih odvojili od roditelja?Originally Posted by ivarica
ja takav gledala prije cca mjesec dana, u prijepodnevnom terminu.
kako su dobri ti neamerički filmovi!
joj, već sada znam da neće uspjeti
evo stavila sam suhe sastojke
i tek sad vidim da je šalica 130gr
kakva je to šalica? :?
moja šalica od čaja, ili ona koja mi je mjera za majine kukije je 180 gr
to su one "damske" za čaj.
one za barokne čajanke.
ali, anek ti je sva takva, filigranska.
Zar nije nebitno koje je velicine salica kad je rijec o omjerima? Manja salica = manji kolac. Pa nemamo svi ni iste zlicice.
U receptu je samo cokolada u gramima, a tu, po meni, ne mozes pogrijesiti - sto vise cokolade to bolje, uvijek i u svakom receptu.![]()
Samo da dodam da sam i ja radila bez kave i ispalo je fino, umjesto kave sam vjerojatno stavila malo vise kakaa.
nije nebitnoOriginally Posted by lonni
jer nije isto 4 žlice maslaca i 1 jaje na 65 gr brašna i na 90 gr brašna
normalno da je razlika u konzistenciji mase
onda ti filigranski recepti nisu za kamenjarke poput mene 8)
Ima wewa pravo. Pogriješila si samo priznanjem da si fulala, trebala si otvoriti novi topic i dati svoj receptOriginally Posted by wewa
![]()
Ali i zlice mogu biti razlicite velicine, kao i jaja, osobito domaca, jos nisu sva jednako velika (dok ne udjemo u EU).Originally Posted by aleksandra70vanja
Na kraju ionako dodjes na ono mrsko ti - "od oka". Ako je prerijetka smjesa dodas suhih sastojaka, ako je pregusta mokrih i molis Boga da si potrefila dobru konzistenciju.
Kad ti jednom uspiju bilo koji cookies drzi se te konzistencije za sve slicne keksice, kad ti uspije biskvit zapamti koliko je gusta bila smjesa i drzi se toga.
Tu ne ubrajam ona fina cudesa od mokrog kolaca, hola kocki, torte od sira i slicno, za koje sam bila sigurna da ce zavrsiti u smecu pa su se ipak spekli ili pak stvrdnuli u frizideru.
za žlice istina da variraju
zato ja ne volim na žlice, šalice....
a jaja baš ne mogu toliko varirati, a ja uvijek uzimam što veća mogu i nikad mi zbog nijh nije prerijetko
ali to me sad zbediralo jer moja kolačasta šalica je 180, a ne 130gr
to je ogromna razlika
i eno smjese u frižideru
sve me strah ić raditi
idem prvo napraviti anzac
tamo je sve u gramima
ako to uspije onda ću se usuditi izvaditi ovu smjesu iz friza
meni je bila slična situacija kao i tebi,mislim da sam stavila 200g brašna,a ostalo "od oka"i unatoč tome mi je uspio,zato samo naprijed!!Originally Posted by aleksandra70vanja
:grize_nokte:
Ja bas obozavam kad nema tocnih mjera.. kuhinjsku vagu imam, ali spremljena je u kutiji pa mi je puno draze kad u recept idu salice, zlice, stavec. Cak i tad ne slusam recept nego mijesam onako.. od oka. Pa sta bude.![]()
Evo ihOriginally Posted by Imga
![]()
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, savršeni su! :D
anek, kalfa premašio majstora!
A70V :shock: , majstorice!!!
Baš su ti ispali super i onaj šećer na površini se zadržao!
Eh, a kukala ga kukala...
Ali, kako???Originally Posted by aleksandra70vanja
![]()
Predobro izgledaju! Kao neostvaren san...![]()
lijepi su marini li anekini su ko iz knjige!Originally Posted by apricot
i na cemu ih je mare ovo slikala, na papiru za pecenje?
![]()
hej, super su!! :DOriginally Posted by aleksandra70vanja
Originally Posted by aleksandra70vanja
![]()
Svaka čast!![]()
Originally Posted by AdioMare
![]()
![]()
![]()
Ovo je postalo takvo natjecanje da ću ja sve svoje budniće ubuduće sama žderati, u samoći i zaklonu svog doma
je l' da. to je bar dobar izgovor.![]()
ja baš ne polažem puno na estetiku kad je hrana u pitanju. glavno da je ukusno, ionako se odmah pojede.
da apri vidi moje bajadere, mam bi je strefilo.![]()
imam još par zanimljivih/jednostavnih recepata na lageru koje ću isprobati ovih dana, pa javnem ako su čemu:
ovo je prvi:
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/5...r-truffle-cake
ovo je drugi:
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/8...te-crunch-bars
taj mi se sviđa jer mi izgleda kao dobar način da utopim nešto videkovih slatkiša koji se gomilaju ovih dana, a imam doma i tih marshmallowsa koji se spominju u receptu
![]()
vi ste od onih koje se oblacite samo zato jer je hladno?
kukala, kad se uplašila radi mjera :/
i po meni je definitivno šalica 180gr, ako tko hoće u gramima
a molim lijepo, valjda se mogu u 2h ujutro malo i hvaliti 8)
ivarica, je na papiru za pečenje, ja sam štreber, anek je rekla da ih treba ostaviti da se ohlade i stisnu i ih nisam htjela micati sa protvana
mare? :?
danas i sutra još majini kukiji i martine pracne
i za prvu turu je gotovo
jedni od onih koji se ne mogu obući tako da vi estetičari kažete wow, ma što učinili, pa je bolje da ne pokušavajuOriginally Posted by ivarica
![]()
ma ne sekiraj se; to anekica nije dovoljno dugo pekla, sredina joj je bila prijesna pa je odlučila reći "to tako i treba" :DOriginally Posted by aleksandra70vanja
a realnost je da su mi kad sam ih prvi put radila ispali skoro onako palačinkasti kao od anciOriginally Posted by apricot
![]()
![]()
ali zato drugi put...a tek treći; za časopis "iće i piće", odmah na naslovnu
/by the way, jel netko čita/kupuje taj časopis, jako je dobar/
nemoj ti tu apri neke insinuacije nego se primi šalice, žlice, ravnalca i ostalog i na poso!
e, dok se sve motate tuda, de objasnite meni neukojkako to izgleda - cokolada rastopljena, ohladjena? sta se ne stisne kad se ohladi? koliko je treba pustit da se hladi? je mogu u mikrovalnoj topit? koliko, na koliko?
![]()
topim je na pari jer mikrovalnu nemam a i znala mi je zagorit u mikrovalnoj
ne, ne stisne se natrag, niti ja to ne razumijem![]()
topim u banjamariji i pomijesam toplu jer mi se ne da cekat
ahahahahaha
banjamarija, to je isto što i moja para gore?![]()
u mikrovalnoj
na 400, minutu po minutu (da se ne desi ko maji)
sad vidim da sam napisala nebulozuOriginally Posted by Imga
60 g maslaca stavljam, i sve bude aman - taman
slike večerašnjeg poduhvata bi rado podnijela ocjenjivačkom žiriju, ali su baterije na punjenju![]()
ja stavila 50gr maslaca
može bit da mi fali tih 10gr
i stavit ću 2. x manje šećera
i možda malo manje kave
i peći ću ih 1-2min kraće
inače, ako koga zanima svaki je po 17-18gr![]()
previše utječeš na mene
danas mi je došlo da izvažem kuglicu![]()
ali je, srećom, posuda od vage već bila u sudoperu pa sam se uspješno othrvala porivu![]()
Ja ne mogu tako precizno izvagati.
Ma garant je kriva vaga![]()
Danas sam ih radila i ispali su fenomenalno i izgledom i okusom.
Radila sam duplu smjesu, imam mjericu koja ima baš označene "cup"-ove.
1 cup oštrog brašna je 180 g, znači treba 90 g
3/4 cup smeđeg šećera je 160 g.
Maslaca sam računala za duplo 2x60 g.
Super je ispadalo dok je smjesa bila jako jako hladna, kako se grijala tako se šećer više upijao i slabije su bile bijele flekice.
Kad sam je opet ohladila na balkonu je opet bilo super i nastojala sam je minimalno grijati rukom.
Pekla sam 10 min na 160 da bi dobila mekanu sredinu.
I nisam odolila i izvagala sam kolika je kuglica = 20 g.
:?Originally Posted by Fidji
Originally Posted by Fidji
![]()
i ja mislim da će moja biti drugi put 20g
i peći ću ih 11 minuta, a ne 13
aleksandra, kupila sam danas digitalnu vahu![]()
To sam si poklonila za Božić![]()
Pa kad se počnem ja hvaliti sa slikama...![]()
Originally Posted by Anci
![]()
nadam se da će ti pružiti zadovoljstva koliko i meni moja![]()
kad u 2 sata spečeš 2 vrste keksića, i to još duplu smjesu, e onda smiješ stavljati fotkeOriginally Posted by Anci
do tada ništa
inače ja na tom stala
dosadilo mi![]()
dakle,bas cu ih i ja napraviti!i jako mi je drago sto ste se javljale sa svojim opazanjima/uspjesima/nedostacima jer sada mogu protkana tudjim iskustvom napraviti nesto jako fino!
dakle,hvala![]()