Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 156

Tema: Vag. pregledi u trudnoći

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno Vag. pregledi u trudnoći

Zanima me što mislite o vaginalnim pregledima u trudnoći, spadaju li i oni u prirodni pristup trudnoći ili se kod nas pretjeruje s istima?
    U ovoj trudnoći sam ih uglavnom odbijala (osim prvog vag. uzv i briseva pristala sam na još jedan-taj je bio definitivno viška), na preglede sam se uglavnom naručivala na 5-6 tj. i sad mi je gin. na pregledu u 35.tj. najavio da bi sljedeći put- u 38.tj. trebali vidjeti kakva je situacija "dolje".
    E sad, ja se pitam čemu ti vag. pregledi pred kraj trudnoće (one u prvih par mj. još i razumijem, ali ovo čačkanje pred termin mi je
    Što se tim pregledima može vidjeti?
    Od kakvog značenja je podatak je li trudnica pred termin otvorena prst, dva, pet ili je potpuno zatvorena?
    Sve se to spremam pitati i svog gin. prilikom sljedećeg pregleda, ali me jako zanima i što vi mislite o tome.
    Znam da se o vag. pregledima već govorilo na više tema, no mislim da nije ni jedna tema posvećena isključivo njima, ako je slobodno me brišite.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

evo kao uvod tekst Andree Robertson nakon posjete Hrvatskoj.
    kaže žena, nakon što je vidjela pododsta svijeta, da nikad nije nigdje čula da se vaginalno pregledava u trudnoći kao u Hrvatskoj...
    http://www.birthinternational.com/di...es/000663.html

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Mene u 2. trudnoći dr nije pregledao vaginalno niti jedan put i ja sam jako sretna zbog toga. Na pregled idem svakih mjesec dana, pogleda me na UZV i eventualno pogleda stanje cerviksa transvaginalnom sondom i izmjeri duljinu cerviksa. Znam da ni UZV nije bezopasan, ali meni je osjećaj drugačiji.

U 1. trudnoći sam imala preko 20 vaginalnih pregleda , na kraju sam rodila u 34 tjednu i ponekad mi pada na pamet da mi se to desilo zbog pretjeranog i prečestog čačkanja.

sonata avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

Ja ti samo mogu reci kako je trudnoca tekla kod mene. Prvi put sam bila na pregledu s 5 tjedana, onda je potvrdjena. I onda svaka 3 tjedna. Isla sam privatno. Vaginalno me pregledavala prva 3-4 puta i rekla da se tako bolje vidi nego obicnim uzv-om. Mene ti pregledi inace ne bole pa se nisam bunila. Onda mi je rekla od ne znam kojeg tjedna da je sad sve cvrsto zatvoreno i da od sada radi obican uzv. Ipak sam bila sretnija. Kako sam stalno imala iscjetke i peklo me dolje, jedno 2 puta me je pregledala i dala vaginalete. U 35. tjednu me nakon dosta vremena pregledala jer sam rekla da imam lagane bolove i zakljucila da sam prst otvorena i da do 37. tjedna trebam mirovati da ne bih ranije rodila. I onda sam krenula svakih par dana na pregled jer se beba sasvim spustila, ja sam se jos otvorila prst i dr. je provjeravala plodnu vodu. Rodila sam u 38. tjednu. Ne mogu reci da mi ti pregledi nisu isli na zivce ali s obzirom da su i utvrdjeni trudovi i da sam se otvarala bilo je realno da cu roditi ranije pa mi je bilo u interesu da me se cesce kontrolira zbog plodne vode. Samo da napomenem da ove zadnje kontrole svaka 3 dana dr. nije naplatila sto me se posebno dojmilo. Eto, ne znam da li sam nesto pomogla, samo sam ti htjela prenijeti svoje iskustvo

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

In summing up the birth scene in Croatia, I would have to say that it sounds like torture for the women. Pregnancy care is also characterised by demeaning and humiliating experiences. Many of the aspects of maternity “care” being inflicted are outdated, without scientific foundation and could, in some cases, be considered physically, emotionally or psychologically dangerous. Here are some of the facts I gathered from these women, many of who had given birth once but were reluctant to go through the process again (unless they could travel to another country).
    ......

I asked about all the VEs (vaginal exams) - what was the purpose of this invasive (and often painful) procedure? I was told that the doctors state it is check the health of the baby and the condition of the pregnancy. On many occasions it is discovered that the woman’s cervix is partly “open” and she is then ordered home on complete bedrest. This is a common diagnosis in the second trimester and many women spend months languishing in bed as a result.

lucij@ avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

emira, to je doktor iz snova! Možeš li reći kako se zove? Ima li još doktrora koji imaju praksu voditi trudnoću na taj način?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

E sad, ja se pitam čemu ti vag. pregledi pred kraj trudnoće (one u prvih par mj. još i razumijem, ali ovo čačkanje pred termin mi je
    daje mu moc predvidjanja.

zasto su ti ovi na pocetku razumljivi?

Mene u 2. trudnoći dr nije pregledao vaginalno niti jedan put i ja sam jako sretna zbog toga. Na pregled idem svakih mjesec dana, pogleda me na UZV i eventualno pogleda stanje cerviksa transvaginalnom sondom i izmjeri duljinu cerviksa.
    mislim da je transvaginalna sonda mladja sestra vaginalnih pregleda.
    Samo sto je invanzivnija od nje.

Moje dvije trudnoce u Engleskoj su prosle bez ijednog pregleda.
    Nitko ih nije nudio, a nisam ni ja za njih pitala.

emira avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Saradadevii prvotno napisa

s ovime se ne bih baš složila... sonda ne ide tako duboko, ne dotiče se cervix niti se stavlja prst u njega kako bi se provjerio je li prohodan, mekan, tvrd ili kojekakav... što je sastavni dio vaginalnog pregleda. Druga stvar je ta što je meni vaginalni pregled bolan i neugodan a TVUZV nije.

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

suncokret, evo što o tome kaže Robin Elise Weiss, (childbirth and postpartum educator, certified doula, doula trainer, and lactation counselor, mother of eight children):

http://pregnancy.about.com/cs/interv...aginalexam.htm

Vaginal exams can measure certain things:

Dilation: How far your cervix has opened. 10 centimeters being the widest.

Ripeness: The consistency of your cervix. It starts out being firm like the tip of your nose, softening to what your ear lobe feels like and eventually feeling like the inside of your cheek.

Effacement: This is how thin your cervix is. If you think of your cervix as funnel-like, and measuring about 2 inches, you will see that 50% effaced means that your cervix is now about 1 inch in length. As the cervix softens and dilates the length decreases as well.

Station: This is the position of the baby in relation to your pelvis, measured in pluses and minuses. A baby who is at 0 station is said to be engaged, while a baby in the negative numbers is said to be floating. The positive numbers are the way out!

Position of the baby: By feeling the suture lines on the skull of the baby, where the four plates of bone haven't fused yet, one can tell you which direction the baby is facing because the anterior and posterior fontanels (soft spots) are shaped differently.

Position of the cervix: The cervix will move from being more posterior to anterior. Many women can tell when the cervix begins to move around because when a vaginal exam is performed it no longer feels like the cervix is located near her tonsils.
    a što ne otkriva vaginalni pregled i zašto je loš:

Many people try to use the information that is gathered from a vaginal exam to predict things like when labor will begin or if the baby will fit through the pelvis. A vaginal exam simply cannot measure these things.
    Vaginal exams are just not good predictors of when labor will start.
    During labor vaginal exams can't tell you exactly how close you are either, so keeping them to a minimum then is also a good idea, particularly if your membranes have ruptured.
    So are there any reasons not to have vaginal exams? There sure are.

Vaginal exams can increase the risks of infection, even when done carefully and with sterile gloves, etc. It pushes the normal bacteria found in the vagina upwards towards the cervix. There is also increased risk of rupturing the membranes. Some practitioners routinely do what is called stripping the membranes, which simply separates the bag of waters from the cervix. The thought behind this is that it will stimulate the production of prostaglandins to help labor begin and irritate the cervix causing it to contract. This has not been shown to be effective for everyone and does have the aforementioned risks.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Prvi uzv mi je bio važan da se potvrdi da je beba na pravom mjestu, zbog prethodnog carskog sam malo strahovala od vanmaterične.
    A ostali vag. pregledi koji se provode rutinski, bez nekakve indikacije mi se sve više čine potpuno nepotrebni.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Hvala vam svima na linkovima i iskustvima, sve sam sigurnija u ispravnost svoje odluke da i dalje odbijam vag. preglede.

Inače gin. idem već dvoznamenkasti broj god. i vag. pregledi mi nisu baš nešto prestrašno, no kao trudnica se osjećam puuuno bolje i dostojanstvenije bez njih, a samim tim je i moj odnos s gin. puno opušteniji i otvoreniji.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

mogu samo reci da nisam niti jednom imala pregled grlica maternice tokom mojih trudnoca...

smatram ih nepotrebnima, u pocetku trudnoce po meni nemaju apsolutno nikakvu svrhu, a podaci koji se ostvare opipavanjem cervixa u kasnijoj trudnoci nista ne govore o predstojecem porodu i koliko je blizu, a donosi neporeban stres i za trudnu zenu.

svima je jasno da se prije ili kasnije cervix stanji, prosiri i smeksa, ali nikome ionako nije jasno koliko ti je porod blizu...

anatom avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja sam se nekako nadala da necu imati puno vaginalnih pregleda.A onda je od 16 tjedna pocelo na svakoj kontroli!I malo mi to ide na zivce.
    Nekeko mi je glupo prigovarati doktoru jer je ipak on doktor , ali mi se nikako to nesvida.
    Pogotovo zato sto je moja trudnoca potpuno skolska i nema apsolutno nikakvih problema!

Uskoro cu krenuti na preglede u bolnicu!
    Predpostavljam da ce me tamo tek pregledavati svaki puta!

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj emira prvotno napisa
    U 1. trudnoći sam imala preko 20 vaginalnih pregleda , na kraju sam rodila u 34 tjednu i ponekad mi pada na pamet da mi se to desilo zbog pretjeranog i prečestog čačkanja.
    U prvoj sam trudnoći nakon pregleda pošteno prokrvarila i nakon toga se sve poremetilo-završila sam na sedmotjednoj tokolizi i rodila sa 36 tj.
    Živi sam primjer štetnosti tih pregleda.

Citiraj majoslava prvotno napisa
    svima je jasno da se prije ili kasnije cervix stanji, prosiri i smeksa, ali nikome ionako nije jasno koliko ti je porod blizu...
    S ovim se potpuno slažem, a i zašto bi trebali to znati :?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Cure, ja sam ovdje padobranac... nisam stigla previše isčitavat o ovoj temi, ali

zanima me sljedeće:

Idem na kontrole svakih 5 tjedana... svaki put vaginalni (kojima naravno nisam oduševljena )... a svaki drugi put i UZV...
    Kak bi to onda trebalo izgledat?... što bi radila na kontroli bez pregleda? časkala s dokom ili ne bi trebala ni ić?
    I naravno, pregledi se kod privatnika plaćaju, u ovom slučaju?

A što je npr. sa slučajevima kad se žena počne rano otvarat, pa joj se preporučuje mirovanje, to se pretpostavljam ne može utvrdit bez pregleda?

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Ja nisam do sada (evo sad će 24. nedelja) imala ni jedan vag. pregled, osim na samom početku, kad sam imala neko krvarenje.
    Moja gin me je pregledala UZV. Vaginalnom sondom gleda stanje cerviksa (i to mi je radila 2x i redovan UZV preko stomaka.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj zoza prvotno napisa
    Idem na kontrole svakih 5 tjedana... svaki put vaginalni (kojima naravno nisam oduševljena )... a svaki drugi put i UZV...
    Kak bi to onda trebalo izgledat?... što bi radila na kontroli bez pregleda? časkala s dokom ili ne bi trebala ni ić?
    pa zar se nista drugo ne radi?
    moguci pregledi su krv (radi zeljeza), mokraca i tlak, te mjerenje visine maternice, ali niti to nije obavezno svaki puta. ja ne znam da i bi to nazvala pregledom, ja bih to nazvala pracenje trudnoce, popricas malo s trudnicom da vidis kako je.

znam da su meni mjerili tlak svaki puta, i prekled krvi za zeljezo cesto, te mjerenje trbuha. pregled mokrace relativno rijetko.
    pa ni caskanje nije lose...

quote="zoza"]
    A što je npr. sa slučajevima kad se žena počne rano otvarat, pa joj se preporučuje mirovanje, to se pretpostavljam ne može utvrdit bez pregleda?
    [/quote]
    poanta je u tome sto se razlicite zene otvaraju razlicito rano/kasno, i nitko do sada nije uspio utvrditi povezanost otvaranja s predstojecim porodom. samo zato sto si otvorena ne znaci da ces se porodit uskoro, neke zene hodaju mjesecima s par centimetra otvorenim grlicem maternice, i tako do termina, neke su zatvorene ko cep do samog pocetka poroda.
    prerani porodi su obicno uzrokovani faktorima koji nemaju veze sa otvorenoscu, npr razne bakterijske infekcije mogu uzrokovati prerani porod, a opipavanje sigurno nema dobrotvorni ucinak sto se toga tice.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj zoza prvotno napisa
    I naravno, pregledi se kod privatnika plaćaju, u ovom slučaju?

Evo kod mene to izgleda ovako: vaganje kod sestre, nakon negdje 23 tj. trakica za urin, tlak, malo popričamo, brzinski uzv (vag. samo 1.put) i to je to I na samom početku osnovne lab. pretrage.

Što se tiče otvaranja, ne želim uopće znati što se dolje događa-ili ne događa, sve dok nema trudova mislim da nema potrebe brinuti, a i ako se trudovi pojave podaci dobiveni vag. pregledom ne mogu baš nikako pomoći već samo stvoriti dodatno opterećenje.

Asimon avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

joj, ja sam presretna sa svojim socijalnim ginekologom!
    u svakoj trudnoći bi me pregledao vaginalno na početku (u 7-8 tjednu), i onda samo ultrazvučno do kraja. Kako sam oboje rodila nešto ranije, nijednom nisam bila na zadnjem vaginalnom pregledu u (mislim) 38 tjednu. Osim tog kratkog ultrazvuka, na svakoj kontroli su mi mjerili tlak i težinu. I radila sam laboratorijske pretrage krvi i urina u svakom tromjesečju jednom.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj suncokret prvotno napisa

Prvi uzv mi je bio važan da se potvrdi da je beba na pravom mjestu, zbog prethodnog carskog sam malo strahovala od vanmaterične.
    A ostali vag. pregledi koji se provode rutinski, bez nekakve indikacije mi se sve više čine potpuno nepotrebni.

mislila sam da si rekla da su ti vaginalni na pocetku trudnoce razumljivi.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

mislila sam da si rekla da su ti vaginalni na pocetku trudnoce razumljivi.
    Nespretno sam se izrazila-za te bar postoji neki argument, dok za ove pred kraj nisam naišla još ni na kakvo ni razumno, ni nerazumno objašnjenje.
    Npr. nakon pregleda u 25. tj. gin. zaključi da se cerviks počeo skraćivati, otvarati, te na osnovu tog nalaza savjetuje mirovanje (opravdano ili ne sad je za ovu priču nevažno), no zašto ga zanima stanje istog u 38.tj?
    Tada je trudnica već u terminu i ovo s mirovanjem im više ne može baš nikako biti razlog, a ja volim znati razlog zbog kojeg se nešto radi (slagala se s njim ili ne).

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj emira prvotno napisa

s ovime se ne bih baš složila... sonda ne ide tako duboko, ne dotiče se cervix niti se stavlja prst u njega kako bi se provjerio je li prohodan, mekan, tvrd ili kojekakav... što je sastavni dio vaginalnog pregleda. Druga stvar je ta što je meni vaginalni pregled bolan i neugodan a TVUZV nije.
    Meni je vaginalna sonda, kao i vaginalni pregledi, daleko od holistickog (prirodnog) pristupa trudnoci.
    Informacije koje pruza mi nekako negiraju postavke ovog gore pristupa.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

no zašto ga zanima stanje istog u 38.tj?
    Tada moze imati predodzbu da li ce porod uskoro krenuti ili ne. Ta predodzba je, kazu, iluzorna, jer nije samo stanje cerviksa to koje pokazuje o tome sto i kada se nesto zbiva.

Moje je misljenje da je to jos jedan nacin na koji se porod zeli staviti u okvire predvidljivoga i kontoljivoga.
    Pokusaj kontoliranja necega sto je ustvari nepredvidljivo.

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

e, sada...
    obzirom da me već nekoliko mjeseci nije pregledala doktorica vaginalno (od 5. mjeseca trudnoće) nego samo na uzv mene mući ( a sada sam u 35. tjednu) što ne znam jesam li otvorena/zatvorena i kako se to zna? jel se otvaranje osjeti? :? mislim, što ako sam otvorena, a ja nemam pojma i ne ležim i ne odmaram :?

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Zanima me što mislite o vaginalnim pregledima u trudnoći, spadaju li i oni u prirodni pristup trudnoći ili se kod nas pretjeruje s istima?
    Vaginalni pregledi u trudnoci, prema mojem misljenju ne spadaju u prirodni pristup trudnoci. Kao niiti rutinska upotreba ultrazvuka bilo koje vrste.
    Kada se rutinski koriste, ne spadaju niti u znanstveno utemeljeni pristup pracenja trudnoce.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj ma-ma prvotno napisa
    e, sada...
    obzirom da me već nekoliko mjeseci nije pregledala doktorica vaginalno (od 5. mjeseca trudnoće) nego samo na uzv mene mući ( a sada sam u 35. tjednu) što ne znam jesam li otvorena/zatvorena i kako se to zna? jel se otvaranje osjeti? :? mislim, što ako sam otvorena, a ja nemam pojma i ne ležim i ne odmaram :?
    U nekim zemljama, npr Engleskoj, oni se uopce ne rade unutar nacionalnog zdravstvenog sustava koji je vodjen nacionalnim standardima Kraljevskog koledza opstreticara i Kraljvskog koledza primalja, niti se preporucujue mirovanje i lezanje.
    Istovremeno ne postoji neki veci stupanj prijevremenih poroda izazvanih "ranim otvaranjem cerviksa".

Pitanje je, zasto bi se cerviks poceo ranije otvarati u toj mjeri da "ispusti" dijete prije nego sto je ono zrelo za samostalan zivot?
    To je poremecaj, odstupanje koje se samo povremeno javlja. Uvoditi rutinsku invanzivnu proceduru koja svim zenama pristupa sa stajalista da bi se to njima moglo dogoditi, ne cini se mudro.
    Osim toga, kako je vec netko rekao, otvorenost cerviksa ne treba znaciti da se radi o prijetecem porodjaju.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cure, s obzirom da je ovo novi pdf, htjela bih još jednom skrenuti pažnju na pravila, za svaki slučaj da topic ne skrene gdje mu nije mjesto.
    ovo je pdf isključivo podrške prirodnom pristupu trudnoći i porodu .
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=69310
    , dok se i dalje polemizirati slobodno može na općenitom pdf-u Porod.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

izdvajam s linka kojeg je stavila pinocchio još par stvari
    ( uz napomenu da je pregnancy.about.com jedna prilično mainstream stranica, no očito vrlo daleko, bar u ovom pogledu, od hrvatskog mainstreama):
    http://pregnancy.about.com/cs/interv...aginalexam.htm
    The Myth of a Vaginal Exam
    By Robin Elise Weiss, LCCE, About.com
    Vaginal exams. I don't know a single woman who likes them.

However, there is a myth perpetuated in our society that vaginal exams at the end of pregnancy are beneficial. The common belief is that by doing a vaginal exam one can tell that labor will begin soon. This is not the case.

Most practitioners will do an initial vaginal exam at the beginning of pregnancy to do a pap smear, and other testing. Then they don't do any until about the 36 week mark, unless complications arise that call for further testing or to assess the cervix. If your practitioner wants to do a vaginal exam at every visit, you should probably question them as to why.

---
    Labor is not simply about a cervix that has dilated, softened or anything else. A woman can be very dilated and not have her baby before her due date or even near her due date. I've personally had women who were 6 centimeters dilated for weeks. Then there is the sad woman who calls me to say that her cervix is high and tight, she's been told that this baby isn't coming for awhile, only to be at her side as she gives birth within 24 hours. Vaginal exams are just not good predictors of when labor will start.

---

Some women refuse vaginal exams altogether, so request to have them done only after 40 weeks, or every other week or whatever she feels comfortable with.

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

ja se nadam da će se kod nas ti vaginalni pregledi definitivno prorijediti i nekako ko da ide prema tome, barem kod mog doca
    - prva trudnoća - pregledi su trajali duuuuugooooo i normalno bili kod svakog posjeta. (sa time da sam još imala njih hrpetinu onih 5 dana što sam bila u bolnici zbog tlaka - jedno s drugim stvarno nema neke veze)

- druga trudnoća - pregledi su bili kod svake posjete dru ali su se definitivno skratili

- treća trudnoća - pregledi su i dalje rutina ali traju turbo kratko. doslovce 3 sekunde. predzadnji put sam brojala . ovaj zadnji put odlučila sam da vag pregled stvrano nije potreban jer se skroz dobro osjećam i rekla to dr-u. on mi je lijepo uzvratio sa smješkom: 'ako vi nećete da vas ja pregledam to je skroz u redu. imate potpuno pravo'
    (ovi pregledi prije su i meni nekako bili ok jel sam se zavrtila u vrtuljak antibiotika i gljivica i neuspjele pa uspjele terapije).

i tak. bilo je mjerenje tlaka, težine, UZV kojim je na kraju zaključio i da sam skroz zatvorena i objasnio da se i to može procjeniti sa UZVom :shock: - za one sumnjičave doktore

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mislim da je UZV pregled da bi se provjerila otvorenost cerviksa, skoro pa veće zlo od vaginalnog pregleda. S ovim drugim može uzrokovati infekciju, ali bar ne zagrijava djetetov mozak. A sve skupa mi je besmisleno u zdravim trudnoćama, iz gore navedenih razloga.

Inesica avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

hm, ne bi baš rekla da sam shvaćena.

nije bila ideja da se UZV koristi kako bi se provjeravala otvorenost nego da se može i to vidjeti ukoliko se već radi UZV, a neko ima neku posebnu brigu oko toga. a s vremena na vrijeme ga naprave. prečesto istina :/

ovaj je bio drugi po redu, onaj uobičajeni oko 20tog tj (kod mene 24)

bauba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno Re: Vag. pregledi u trudnoći

Mislim da se pretjeruje.
    Moj zadnji pregled izvršen je sa 37 tjedana, pregled je bio bolan i "pikav". Sutradan sam prokrvarila i toliko da sam skoro iskrvarila. Porod-žurni carski.

U drugoj trudnoći me neće baš tako olako čačkati. U to sam sigurna.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Prvo da kažem da mi je što ste napravili takav pdf

Saradadevii, kako je izgledao 'tipičan' pregled u tvojoj trudnoći, odnosno u trudnoći vođenom po holističkom-prirodnom principu? Ako se ne varam, preglede su radile primalje? Vaginalni pregled mi se čini opravdan za uzimanje papa testa kod prvog trudničkog pregleda, a kada je opravdano osim tada?

koje druge 'rutinske' stvari koje se kod nas rade kod pregleda trudnice nisu medicinski opravdane?

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

moja dr me nije pregledavala osim u trenutcima kada sam se sama žalila na bol... 2 x u cijeloj T... zato bi me u bolnici dobro isprivižitali
    inače us išli pregledi UZV...

btw - moja dr je komentirala da: ne može ona zabranit mom mužu da čačka a onda ona čačkat na pregledima

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Andrea Robertson je pričala o pregledima koje iskusna babica izvodi vanjskim pregledom trbuha - opipom. Tako se pregledava položaj djeteta. Pregled otvaranja cervixa je besmislen jer se ne može znanstveno potvrditi da je strogo mirovanje doprinjelo zadržavanju trudnoće, odnosno da bi prijevremenog otvaranja cervixa zaista prijeti prijevremeni porod.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj Inesica prvotno napisa
    ja se nadam da će se kod nas ti vaginalni pregledi definitivno prorijediti
    Čula sam se neki dan s frendicom koja trudnoću prati na Sv Duhu i ona kaže da joj vag. preglede uopće nisu "nudili" :D (ona ih je sama tražila zbog svoje anamneze, ali to je već nešto drugo)

Ima li još tko takva iskustva?

Ja sam u zadnjoj trudnoći imala nesreću proći dva užasno mučna i bolna vag. pregleda (kad sam išla na kontrole u bolnicu) nakon kojih sam maksimalno izbjegavala bilo kakve kontrole, koliko sam mogla.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj štrigica prvotno napisa
    btw - moja dr je komentirala da: ne može ona zabranit mom mužu da čačka a onda ona čačkat na pregledima
    To je i meni bilo bedasto... Kao ti ga zabrinuta je što sam od 20. tjedna uloživa (ili što već), pa mi propiše "mirovanje", a svako malo ide provjeravati

the enchantress avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Ja sam ostala ugodno iznenađena sa svojim doktorom na SD. Uopće me vag. ne pregledava, a kada sam bila u jednoj privatnoj poliklinici isto tako. Ja sam sama zatražila vag. pregled zbog mogućih gljivica, da ne uzimam nešto bezveze, a niti taj pregled nije bio baš vag. jer je dok. samo uzela uzorak da pogleda po mikroskopom.

kole avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Ja nisam imala ni jedan vag. pregled u trudnoci i redovna su bila samo dve uzv pregleda( pred kraj sam imala jos dva vanredna jer je malisa malo kasnio). Primalja je proveravala polozaj bebe pipanjem trbuha i to je to. Bas se nadam da ce uskoro i tu malo prestati sa tim silnim po meni bespotrebnim maltretiranjem sa pregledima.

kik@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Vi ste mene stvarno ugodno iznenadile,meni je ovo prva trudnoca i moj dr me stalno i samo vaginalno pregledava ja sam mislila da je to normalno.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Danci_Krmed prvotno napisa
    Saradadevii, kako je izgledao 'tipičan' pregled u tvojoj trudnoći, odnosno u trudnoći vođenom po holističkom-prirodnom principu? Ako se ne varam, preglede su radile primalje? Vaginalni pregled mi se čini opravdan za uzimanje papa testa kod prvog trudničkog pregleda, a kada je opravdano osim tada?
    Moja trudnoca sa Shantanom je bila daleko od holisticki pracene trudnoce premda je i takva, vjerojatno bila daleko od standarno pracene trudnoce u Hrvatskoj.

Rutinskih vaginalnih pregleda nema unutar sustava nacionalne zdravstvene zastite. To se ne smatra medicinskim postupkom utemeljenim na znanstvenim spoznajama.

Ultrazvuk se nudi 2 puta tijekom trudnoce: prvi put oko 16 tjedna (taj se zove dating scan, da bi se odredio EED ili estimate due date, dakle, kada pada 40. tjedan trudnoce) i drugi anomaly scan, oko 24. tjedna da bi se detektirala mogucnost neke velike anomalije. U slucaju nekog problema, npr krvarenja, mogu se raditi dodatni.

Nude se dva puta tijekom trudnoce krvni testovi za toleranciju glukoze, za zeljezo, hepatitis, AIDS, triple test, antitjela za rubeolu, odnedavno za sickle cell i thalassemiu.

Ovo sve do sada se ne treba napraviti, iako ce najcesce postojati neki pritisak, barem za zeljezo i glukozu. Za ultrazvuk, koliko sam cula ne postoji vise jaki pritisak.

Ono sto spada u neki standard antenatalne brige su susreti (tako ih ja volim zvati ) sa primaljom ili obiteljskim lijecnikom, ovisno kako je organizirana skrb, za trudnocu koja je "uredna".

(Postoji niz "rizika" koji ako se detektiraju, tada se dogadjaju i sustreti s ginekolozima, ali to nije standard za nerizicnu trudnocu.)

Na susretima se, nakon otprilike 16 tjedna (do tada ih nema) radi sljedece:
    razgovor kako se trudnica osjeca, ima li kakvih problema, trakice u urin, mjerenje tlaka, slusanje otkucaja djeteta (uglavnom zele napraviti doplerom, ali ako ih zamolis, izvade trubicu i to rade trubicom), opipavanje trbuha i mjerenje rasta maternice, ponekada vaganje.

Ja sam sa Shantanom radila ovo gore plus testove na zeljezo i glukozu.

S Ayanom sam imala jasnu ideju kakvu skrb zelim, ali buduci da nisam mogla dobiti takvu skrb (bez da mozda platim 4000 funti nezavisnu primalju, ali ni tada nisam sigurna da li bije dobila ) odlucila sam tijekom veceg dijela trudnoce zaobici skrb koju pruza sustav .

Prijavila sam se pred kraj i imala dva susreta s babicom, jednom je mjerila tlak i velicinu djeteta. Drugom prilikom samo velicinu.

Postojao je pritisak da idem na konzultacije ginekologu, ali sam to odbila tako da je preostalo samo cekati da vocka sazrije i padne s grane

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

a kakva je situacija s rh negativnim trudnicama?

mamaanita avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

i mene svaki put vaginalno pregledava

Osoblje foruma krumpiric avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

mene ne. u prvoj jesu. dosad samo za briseve

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja bih samo htjela reći da nevaginalni pregledi nisu ni u hr nikakva egzotika, barem ne bi trebali biti, još 2003. kad sam bila trudna s Nolom dr na SD me nikada nije vaginalno pregledavao (do zadnjeg pregleda kad smo oboje bili znatiželjni koliko sam otvorena - grijesi mladosti).
    Želim reći da nije nužno i niste vanzemaljke ako tražite da se izostavi ovaj dio pregleda.

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Definitivno sam odlučila da ću odbiti sljedeći vaginalni pregled. Situacija je takva, u 38 tjednu sam, u petak sam bila na pregledu (i vaginalni i ultrazvuk), u srijedu idem na bris rodnice i sljedeći pregled mi je u ponedjeljak. Sve skupa mi je to previše "čačkanja" u 10 dana. Moj pokušaj odbijanja vaginalnog pregleda je završio neslavno (još negdje na ljeto) jer sam odmah s prijekorom bila upozorena kak bi se znalo kaj se dolje događa, te nisam bila dugo na pregledu (išla sam svakih 5-6 tjedana) i ja popustila. Ovaj put sam odlučna i nikakve prijetnje ili zamolbe neće proći.
    I uopće mi nije jasno što mi treba taj pregled. U petak je ustanovljeno da sam totalno zatvorena, bebač je u položaju glavicom prema dolje...
    A i smeta me mišljenje, pokušaj utjecaja okoline, da kaj sad izmišljam, pa to je normalno u trudnoći

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mikka prvotno napisa
    mikka, ne kuzim tvoje pitanje, de pojasni.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja, ne kuzim ni ja...

vaginalni pregledi nemaju nikakvog utjecaja na trudnoce s rh faktor nekompatibilnosti, tu pomaze jedino pregled krvi i malo srece naravno...

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Citiraj mikka prvotno napisa
    mikka, ne kuzim tvoje pitanje, de pojasni.
    ma ne, pitala sam saradadevii kakva je u vb situacija s rh-, jel se kontrolira rjede, ima li kakvih novih spoznaja za inkompatibilnost, recimo da to ustvari uopce nije bed

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mislim da je mikka mislila na to kakva je u Engleskoj praksa glede toga.

mikka, imam neke smjernice pa cu ti ih poslati.

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •