Ustajemo se prije 6, malog ostavljamo u vrtiću oko 6,30, velikog istresamo iz auta oko 7, popodne pobiremo malog oko 16, kad ima engleski u 17, na putu kući po potrebi obavimo kupovinu. Veliki dva puta tjedno u 18,30 odlazi na traning i vraća se oko 23. Kad veliki ima popodne školu vraća se kući oko 21. Vikendom ga treba odvest na sat gitare i utakmicu, ili bar do glavne ceste.
Premalo smo zajedno. Svi četvero - rijetke zgode. S malim provedemo tri četiri (polu)budna sata radnim danom. Velikog ne viđamo kad ima školu popodne, pa znamo uz njega sjesti navečer pred televizor samo da budemo neko vrijeme skupa. To plaćamo težim ustajanjem ujutro.
U kući još treba toliko toga napraviti, zapustili smo obitelj i prijatelje, plaćam zakasninu za knjižnicu i ne sjećam se kad smo otišli pogledat neku izložbu. Kad smo se uhvatili da prebacujemo dijete jedno drugome "samo dok obavim ovaj posao" odlučili smo stat na loptu. Od sada radovi na kući samo subotom, možda. Ne smijemo se ubit, ne želimo biti živčani od umora. Nadam se da će biti bolje kad se malo naviknemo na novi tempo.
Sami smo izabrali otići na selo i ne mislim da je to pogrešan izbor. 45 minuta u autu do posla imala bih i da živim u gradu - znam, kolegica tako putuje. Također znam i da nismo jedini koji dolaze doma iza pet popodne i s djecom provode malo budnog vremena.
Možda sam razmažena dosadašnjom blizinom posla. Ili tih sat i pol dnevno stvarno tako mnogo znači.
Možda nas previše uspoređujem s bivšim udomiteljskim obiteljima naše djece, gdje je uvijek bar jedan odrasli bio doma.
Dala bih ne znam što da mogu imati kliznije klizno radno vrijeme, da jedan dan mogu odraditi više, da bih sljedećeg došla kući za dana, na vrijeme da smireno napravim ručak i izvedem dijete u šetnju. Ma, čak žalim što nemamo baku u kućišto bi užasnulo moju deset godina mlađu verziju željnu samostalnosti.
Sigurno ima još takvih?