Pokazuje rezultate 1 do 47 od 47

Tema: problem sa hodanjem

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno problem sa hodanjem

Ako mi netko mozepomoci bilo bi super..naime moja malena sreca ima 8 i pol mjeseci i zeli samo hodati tj.kad ju stavimo na trbuh izdrzi ravno pola sekunde i pocne plakati ..problem je u tome sto hoda na prstima i nekako kao da vuce lijevu nogu...kad smo bili kod pedijatrice ona je rekla da nije dobro da hoda na prstima zbog srca???' to mi bas nije jasno ...i naravno da ju silimo na trbuh da mora puzati...( ni to mi bas nije jasno zasto bi morala)

ako netko ima bilo kakav savjet kako ili sto daradim bilo bi sduper
    unaprijed hvala

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

što je već prohodala?

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

prvi puta cujem...

znam da se kaze da je dobro da djeca puzu prije hodanja, ali s druge strane, djeca ne razmisljaju svjesno o tome sto ce i kako ce u toj dobi (hm bogami ni kasnije), nego rade ono sto moraju raditi, tako da mi se cini besmisleno tjerati ih na one fizicke aktivnosti koje im ne odgovaraju. ako pocinje biti spremna za hodanje, zasto ne, nju tjeraju druge sile, koji crni problemi sa srcem...
    kaj se tice hodanja na prstima i cudnog zavlacenja nogama, sve mi je to poznato, kad krenu sa hodanjem, bude zabavnih situacija.
    moje dvije cure su obje pocele hodati s 8 mjeseci, a decki. jedan s tocno godinu dana a drugi s godinu i pol. kasno hodanje mi je puno gore nego rano hodanje, mislila sam da nikad nece prohodati...

samo ti pusti malu da radi onako kako ona misli, to sto su lijecnici smislili kako bi ona trebala raditi, to neka oni tako uce svoju djecu. tako bih ja napravila...

Cvrčak avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

mim da li ti se ona sama postavlja na noge ili ju vi postavljate? Neka djeca jako kratko ili uopce ne puzu, ali pokusajte ju ne stavljati na noge ukoliko ona sama nije za to sposobna.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako pocinje biti spremna za hodanje, zasto ne
    s 8 mj nije tijelo spremno za hodanje a pogotovo ne takvo nepravilno. uci ga puzat i forsiraj puzanje, hodalice poticu takvo lose neprevilno hodanje, i ne kuzim kako je uopce djetetu palo napamet hodat ako ga nikada nitko nije postavljao na noge. vodanje za ruke je isto forsanje neceg na sto dijete nije spremno,. dijete ce prohodat kad ono bude spremno. ako se tvoje dijete moze i zna samo posjest, samo stat na noge i tako hoda uz namjestaj samo bez vodanja za rukice - onda je i spremno ,no sumnjam da to samo radi tako kako sam napisala, ako da onda svaka cast. no to je svejedno prerano.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

lunahor, moje dijete je sa 7 mjeseci hodalo uz namještaj - jer je bilo spremno na to.
    i ništa nije prerano ako dijete to SAMO radi

Matilda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne razumijem kakve veze ima hodanje na prstima sa srcem?

Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

iskreno ni ja sama neznam kakve veze to ima sa srcem...a moja malena kad ju hocu posjesti ukoci noge i zeli stajati ...samostalno moze sjesti ali jos uvijek se nemoze samostalno dici na noge tu joj jos uvijek treba nasa pomoc....hvala na odogovorima...e da u hodalicu ju nebum stavljala jer sam cula da to nije dobro jer kad izvadis djete iz hodalice nema ravnoteze...e sad dali je to isitina ili nije pojma nemam

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj mim1104 prvotno napisa
    jos uvijek se nemoze samostalno dici na noge tu joj jos uvijek treba nasa pomoc.
    nemojte joj pomagat

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moja ima 8,5 mj i isto ne zna puzat (gmiže i kotrlja se) ali se sama signe uz nešto, gura stolicu i hoda il se pusti i stoji sekundu-dvije

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

dijete nesmiješ posjedati, stavljati da stoji i slično, ono to mora napraviti samo. sa svakim takvim "učenjem" zapravo ometaš djetetov motorički razvoj da se razvija prirodno i u svoje vrijeme.

mislim da je beba od 8 i pol mjeseci možda ipak premala da hoda, pogotovo zato što hodanje na prstima nije dobro (iz motoričkih razloga valjda?) i ja bih na tvom mjestu što prije otišla kod dotične pedijatrice po uputnicu za fizijatra.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj lunahor prvotno napisa
    s 8 mj nije tijelo spremno za hodanje a pogotovo ne takvo nepravilno. uci ga puzat i forsiraj puzanje, hodalice poticu takvo lose neprevilno hodanje, i ne kuzim kako je uopce djetetu palo napamet hodat ako ga nikada nitko nije postavljao na noge. vodanje za ruke je isto forsanje neceg na sto dijete nije spremno,. dijete ce prohodat kad ono bude spremno. ako se tvoje dijete moze i zna samo posjest, samo stat na noge i tako hoda uz namjestaj samo bez vodanja za rukice - onda je i spremno ,no sumnjam da to samo radi tako kako sam napisala, ako da onda svaka cast. no to je svejedno prerano.
    ne znam kakvu interakciju vi imate s djecom kod kuce, ali to je ev moguce ako pustis dijete da lezi na podu bez ikakve interakcije odraslog. ako dijete dobije interakciju odraslog (ili nazovi to pomoc), onda ako djetetu od 8 mjeseci pruzis ruke, ako npr dijete sjedi, dijete se proba dici na noge. dijete od 6 mjeseci cesto moze sjetiti samostalno, ali se ne mose samo mozda dovesti u sjedeci polozaj, znaci li to da dijete ne smije sjediti?! vazno je pokusati udovoljiti djetetu, pa ako dijete misli da je ok da ga se voda okolo za ruke i raduje se tome, zasto ne, dosadi im ionako nakon par desetaka sekundi, ja mislim da je to njihov nacin vjezbanja, a ne forsiranja odraslih na nesto sto dijete nije spremno.

djeca su dovoljno kompetentna da odbiju poziciju koja im je neudobna, bolje oni sami znaju kako se osjecaju u tijelu, nego odrasli koji nagadjaju i misle da znaju kako se djeca moraju osjecati!

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj majoslava prvotno napisa
    ne znam kakvu interakciju vi imate s djecom kod kuce, ali to je ev moguce ako pustis dijete da lezi na podu bez ikakve interakcije odraslog. ako dijete dobije interakciju odraslog (ili nazovi to pomoc), onda ako djetetu od 8 mjeseci pruzis ruke, ako npr dijete sjedi, dijete se proba dici na noge. dijete od 6 mjeseci cesto moze sjetiti samostalno, ali se ne mose samo mozda dovesti u sjedeci polozaj, znaci li to da dijete ne smije sjediti?! vazno je pokusati udovoljiti djetetu, pa ako dijete misli da je ok da ga se voda okolo za ruke i raduje se tome, zasto ne, dosadi im ionako nakon par desetaka sekundi, ja mislim da je to njihov nacin vjezbanja, a ne forsiranja odraslih na nesto sto dijete nije spremno.

djeca su dovoljno kompetentna da odbiju poziciju koja im je neudobna, bolje oni sami znaju kako se osjecaju u tijelu, nego odrasli koji nagadjaju i misle da znaju kako se djeca moraju osjecati!
    ako se ne može samo dovesti do sjedećeg položaja znači da ne sjedi samostalno, nego da mu je netko pomogao da dođe do tog položaja.
    vodanje okolo za ruke nije dobro za motorički razvoj ma koliko se dijete tomu veselilo i to nije nikako način vježbanja.

opet ne razumijem kud se ljudima žuri, pa hodat će i sjedit cijelog života, zar je bitno dva mjeseca prije ili kasnije :/

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ne znam kakvu interakciju vi imate s djecom kod kuce, ali to je ev moguce ako pustis dijete da lezi na podu bez ikakve interakcije odraslog. ako dijete dobije interakciju odraslog (ili nazovi to pomoc), onda ako djetetu od 8 mjeseci pruzis ruke, ako npr dijete sjedi, dijete se proba dici na noge. dijete od 6 mjeseci cesto moze sjetiti samostalno, ali se ne mose samo mozda dovesti u sjedeci polozaj, znaci li to da dijete ne smije sjediti?!
    upravo to. ne smije sjediti. sa tako malom bebom možeš se bez problema igrati dok leži na leđima ili potrbuške.

vazno je pokusati udovoljiti djetetu, pa ako dijete misli da je ok da ga se voda okolo za ruke i raduje se tome, zasto ne, dosadi im ionako nakon par desetaka sekundi, ja mislim da je to njihov nacin vjezbanja, a ne forsiranja odraslih na nesto sto dijete nije spremno.
    krivo misliš. zamoliti nekoga da digne tvoje ruke u zrak pa probaj zakoračiti. vidjeti ćeš da ruke ostaju na mjestu a donji dio tijela ide prema naprijed, što nikako nije prirodan način hoda - znači, ako ga tako "učiš" ono će puno teže shvatiti da se hoda sa rukama ispred tijela i eto ti problem koji ćeš ispravljati mjesecima zbog svoje krivice.

ovo mi je kao da mi kažeš da je dijete dovoljno kompetentno da npr. zaključi da čokolada u toj dobi nije dobra za organizam pa je odbije jesti;
    tim načinom razmišljanja stvarno štetiš svome djetetu.

upravo zato mislim da bi svakom roditelju (a pogotovo dedama i bakama) posjet fizijatru treba biti OBAVEZAN, kao npr. cijepljenje.
    ponavljam što sam napisala: dijete nesmiješ posjedati, stavljati da stoji i slično, ono to mora napraviti samo. sa svakim takvim "učenjem" zapravo ometaš djetetov motorički razvoj da se razvija prirodno i u svoje vrijeme.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

taj stav ide od stanovista da je zivot bolestan a ne zdrav, ako se za sve treba voditi lijecniku.

puno stavova kako se treba odnositi prema djetetu su stvar mode i mijenjaju se, i kulturoloske su.

u periodima se smatralo da se sva djeca moraju siroko prematati.

u periodima su se cvrsto umatala cijelo tijelo da ne mogu mahati ni rukama ni nogama.

u periodima ih se ostavljalo same kod kuce, dok su roditelji u kinu ili na poslu.

ne mogu se sloziti s tobom da se ne smije dijete staviti u sjedeci polozaj iil stojeci, buduci da se s vecinom djece oko mene tako postupa i ne primjecujem da imaju nekih zdravstvenih posljedica zbog toga.

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

dijete ce prohodat kad ono bude spremno. ako se tvoje dijete moze i zna samo posjest, samo stat na noge i tako hoda uz namjestaj samo bez vodanja za rukice - onda je i spremno
    lutonjice pa to sam i rekla. ako moze sama onda je i spremna
    taj stav ide od stanovista da je zivot bolestan a ne zdrav, ako se za sve treba voditi lijecniku
    ne majoslava krivo , takav stav ide od kompetetnih strucnjaka koji su se za to skolovali i skoluju se cijeli zivot i bave se tim podrucjem i vjerujem da znaju sto pricaju , i ja im vjerujem i slusam ih

lunahor avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

na kraju sam zaboravila bitno napisat. svatko radi sto zeli sa svojim djetetom , tvoje dijete tvoja briga . ja ne osudjujem nikog , svatko nek si radi sa svojim djetetom ono sto on misli da je najbolje , tako i majoslava tako i ja kao dvije krajnosti .

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

ne mogu se sloziti s tobom da se ne smije dijete staviti u sjedeci polozaj iil stojeci, buduci da se s vecinom djece oko mene tako postupa i ne primjecujem da imaju nekih zdravstvenih posljedica zbog toga.
    Ja nažalost primijetim. Dijete vodano za rukice od svog cca 7-8 mjeseca (jer dijete to hoće ) sad ima skoro 2 godine i još ne hoda pravilno, tj. još vuče nogice dok hoda. Mama i tata misle da je mala "smotana", a nije, nego su je oni zeznuli. Prohodala je, a da nije svladala ništa prije toga (ustajanje, obrane kod pada).

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

joj sto me ljuti kada netko kaze da djete MORA puzati...zasto bi moralo????

moja malena je puzala svega dan dva prije nego sto je stala na noge (sama) i zasto bi isla djete forsirati na puzanje i nedopustanje na noge zato sto prije nije puzala...to su takve gluposti da nema nigdje...
    evo moj mali necak ima skoro 11mj i hoda uz namjestaj a doktori ga tjeraju na vjezbe puzanja...zbog cega???

a oni koji se pridrzavaju pravila da djete mora puzati prije hodanja,pa daj malo razmislite o svome djetetu!!!jer sigurno djete ne uziva sa smjeskom na licu u polozaju za puzanje ako mu je ljepse hodati...

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ja sam probala, nisam djete "ucila" nista, poticala ga jesam, igrackama i takvim stvarima, ali posjedala ga, drzala za ruke i sl. to ne. I iznimno sam ponosna na sebe sto sam poslusala te savjete jer je moje dijete prohodalo odmah jako stabilno, ima razvijene sve obrane i jako se dobro snalazi u prostoru. Evo, sa 13 mj. vec trci, dize se iz cuceceg polozaja...ma sve je stvarno super!
    I sad mogu rec svim skepticima, eto vidite!

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ne osudujem nikog samo imam taj stav da ako djete SAMO hoce hodati neka hoda...bez obzira dal je ikad puzalo...

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Ovo dugo nije bilo, a možda će nekome pomoći.

Acta Medica Medianae 2005, Vol. 44 Ometanje normalnog motornog razvoja u prvoj godini života 3
    Klinika za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i protetiku Kliničkog
    centra u Nišu
    Kontakt: Lidija Dimitrijević
    Klinika za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i protetiku Kliničkog
    centra
    Bulevar dr Zorana Đinđića 48
    18000 Niš, Srbija i Crna Gora
    Tel.: 018/532-490
    E-mail: lidijad@bankerinter.net

Uvod

Pokret je osnovna karakteristika života kojom se izražavaju osećaji (mimika), uspostavlja verbalna i gestovna komunikacija (govor, gestikulacija), ovladava prostorom i postiže biološka samostalnost (1).
    U najranijem životnom dobu pokret je odraz stanja i ponašanja deteta. Kod novorođenčeta motorni obrasci su refleksne prirode. U doba odojčeta, preko obrazaca posturalne kontrole, razvijaju se obrasci voljnih pokreta, a kasnije, preko brojnih neuronskih veza, formiraju se sekundarno automatizovani, koordinisani voljni pokreti (2,3).
    Motorni razvoj zdravog novorođenčeta, odojčeta i malog deteta odvija se potpuno spontano, prema prirodnim zakonitostima i direktno zavisi od anatomske i funkcionalne adekvatnosti centralnog nervnog sistema (CNS). Tok ovog razvoja determinisan je genetski utvrđenim obrascima razvoja, ali je istovremeno stimulisan i nadražajima iz spoljne sredine. Na ove nadražaje, koje mozak kao organ, odgovoran za integraciju i koordinaciju, prima od čulnih organa, odgovara automatskim složenim reakcijama (4,5). Za dete to znači stalno poboljšavanje motornih sposobnosti pomoću kojih se ono bori za svoju fizičku nezavisnost, kao i sposobnost adaptacije na uslove socijalne sredine.
    Usvajanje glavnih motornih funkcija (kontrola glave, bočni transferi u ležećem položaju, sedenje, stajanje, hod, puzanje, hvatanje) odvija se potpuno spontano. Sve motorne radnje dete nauči i savlada potpuno samo i zato nije potrebno „učiti“ dete da sedi, stoji, hvata, hoda... “Učenje” deteta motornim radnjama predstavlja grubo, nepotrebno i nepoželjno uplitanje u spontan motorni razvoj kojim se ometa i usporava normalno usvajanje motornih funkcija (6).
    Uvek treba imati na umu da između motornog i psihičkog razvoja postoji tesna veza i jak međusobni uticaj, te se zato umesto termina “motorni”, često koristi termin “psiho-motorni” razvoj.

Neometan razvoj kretanja u prvoj godini života

Razvoj motorike u položaju na stomaku (pronacija) do puzanja i stajanja

Novorođenče i mlado odojče leži na stomaku u savijenom položaju. Savijenost zahvata i gornje i donje ekstremitete. Zbog jake savijenosti nogu, karlica je odignuta od podloge, pa je zato težina tela na obrazu, grudima i podlakticama bočno od tela.
    Od trećeg meseca i u četvrtom, dete počinje da održava ravnotežu, a preduslov za to je da su oba lakta ispred linije ramena, da je jaka fleksija u karlici popustila i da se težina tela pomerila sa grudi ka stomaku. Ova faza u motornom razvoju označena je kao “oslonac: lakat-karlica”. Samo iz ovog položaja dete može nesmetano da okreće glavu.
    U petom i šestom mesecu dete se sve više odiže, tako da sa šest meseci potpuno opruži laktove i oslanja se na otvorene šake. Težina tela premešta se sa stomaka ka karlici. Ova faza u motornom razvoju zove se “oslonac: šaka-karlica”.
    Sa punih sedam meseci funkcija oslonca na šake je toliko dobra da se dete pomera unazad a težinu nose šake i bedra. Tako dete uči da opterećuje noge, dok bočno pomeranje postiže “osloncem: jedna šaka--karlica”.
    Sa osam meseci dete uspeva da odigne karlicu od podloge i tako otkriva “oslonac: šaka-koleno”. Međutim, još uvek ne može da puže jer mu nedostaje pomeranje težine na bok. Ovo će uvežbati u položaju na stomaku unakrsnim pokretima tela: okreće se oko pupka udesno i ulevo. Kada savlada pomeranje težine na bok, stvoreni su uslovi za kretanje napred (deveti i deseti mesec).
    Sa deset meseci dete zauzima četvoronožni položaj, klati se napred – nazad i pri tome naizmenično opterećuje ruke i kolena. Tako uvežbava ravnotežu za puzanje i tek onda će moći dobro i koordinisano da puže. Iz puzećeg stava će lako preći u kosi sedeći i opet iz sedećeg u puzeći. Ako je dovoljno stabilno i sigurno, može da se podigne i otkrije “oslonac: šaka-stopalo” ili “medveđi hod”. Iz ovog položaja dete može da ustane u stojeći stav sa 10 ili 11 meseci.

Razvoj motorike u položaju na leđima (supinacija) do sedenja

U prvim mesecima života (do trećeg meseca), odojče ima refleksne pokrete tela – holokinetička faza, i na sve draži reaguje refleksnim pokretima ekstremiteta (Morov refleks). Morov refleks će u drugom mesecu preći u fazu telesnih reakcija – distona faza.
    Sa tri meseca odojče leži na leđima simetrično, dovodi obe šake ispred lica, “igra: šaka-šaka”. Noge su savijene, dodiruju podlogu petama ili su odignute.
    Sa četiri meseca dete može dobro da drži ravnotežu na leđima, noge su savijene u kukovima i kolenima, izvodi stopalima pokrete hvatanja kao i šakama. Potiljak i gornji deo tela su opruženi. Leži pravo, tj. linija: nos-pupak–simfiza je prava.
    Dete staro pet meseci zauzima perfektan “sedeći stav” u ležećem položaju. Noge su podignute, dodiruje šakama svoja bedra, posmatra stopala, koja su sve bliže glavi.
    Sa šest meseci odojče hvata stopala rukama, a sa sedam ih stavlja u usta. Pri ovom pokretu premešta se težina tela. Težina tela se prebacuje ka glavi pri čemu se isteže lumbalni deo kičmenog stuba.
    Sa sedam meseci dete može vrlo dobro da se okrene sa leđa na stomak preko obe strane.
    Sa osam meseci rado se igra na boku, da bi sa devet ili deset meseci otkrilo tzv. “sedenje ukoso”, tj. da bi potpuno samo selo (7).
    Sa jedanaest meseci 90% dece može samostalno da zauzme pravilan sedeći stav iz koga često prelazi u puzeći preko sedenja ukoso i opet se vraća u sedeći.

Razvoj motorike u bočnom položaju do hodanja

Posmatranjem bočnog položaja mogu se ustanoviti elementi “hodanja” u ležećem stavu.
    Sa četiri meseca dete se može skotrljati na bok bez pomeranja težine i sa rukama i nogama ispod tela.
    Sa pet meseci, dok leži na boku javlja se bočno pomeranje karlice. Sa bočnim pomeranjem karlice dorzalno i ventralno povećava se radijus kretanja nogu i postiže diferencijacija nogu.
    Sa šest meseci, kada se dete okreće sa leđa na stomak, uočava se uzorak hodanja u ležećem položaju na boku: donja strana (na kojoj leži) je oslonac, gornja strana je pokretna, noge se kreću automatizmom koračanja.
    Sa sedam meseci dete se podjednako dobro okreće na obe strane. Strana oslonca i slobodna – pokretna strana se stalno menjaju pri čemu strana oslonca ili donja strana odgovara fazi hoda u kojoj se staje na nogu, dok slobodna strana odgovara fazi iskoraka napred. Dakle, dete “hoda” pri okretanju oko sredine tela na drugu stranu (7).
    Sa osam meseci dete se okreće sa stomaka na leđa i izvodi kontrapokret od zone rame-karlica, tj. obrtanje kičmenog stuba. Ovakav pokret odrasli automatski čine u hodu.
    Sa devet i deset meseci dete je uvežbalo sve faze kretanja i mišićne grupe u ležećem položaju tako da sada može da se uspravi, da puzi, da podiže jednu nogu i da se preko klečećeg stava uspravi uz predmete u stojeći stav.
    Krajem jedanaestog i u dvanaestom mesecu 90% dece počinje prohodavanje u stranu uz pridržavanje za
    predmete. Više od 50% dece sa punih dvanaest meseci hoda slobodno bez pridržavanja ( 8 ).

Ometanje normalnog razvoja kretanja

Pasivno posedanje – “učenje” deteta da sedi

Nekada se smatralo da dete u uzrastu od 6 meseci treba da sedi, te da je potrebno pasivno posedati dete uz obavezno podupiranje. Ne uzimajući u obzir normalne faze u razvoju kretanja, ne poštujući prirodne nagone za kretanjem i zakone razvojne kineziologije, nanosi se ogromna šteta detetu i njegovom zdravlju. Prerano pasivno postavljanje u sedeći položaj naročito veliku opasnost predstavlja za decu sa smetnjama u motornom razvoju, jer se svako patološko držanje pogoršava u vertikalnom položaju.
    U uzrastu od petog do devetog meseca, zdravo dete u položaju na leđima stalno drži noge podignute od podloge, flektirane u kukovima, hvata ih rukama, sa tendencijom da stopalo dosegne ustima. Podižući noge prema glavi odojče zapravo priprema lumbalni segment kičmenog stuba za buduće sedenje. Pri ovome dolazi do istezanja lumbalnog segmenta, tj. međusobnog udaljavanja lumbalnih pršljenova, što je veoma važno i poželjno za razvoj kičmenog stuba.
    U ovom periodu roditelji čine veliku grešku: pasivnim postavljanjem deteta u sedeći stav, dolazi do sabijanja lumbalnog segmenta što je nepoželjno i može biti štetno. Kod odojčeta od šest meseci koje sedi sa
    podupiranjem može se čak uočiti i deformacija u predelu L2–L5, kao i fleksija trupa prema napred. Oslonac je smanjen i sveden na svega 30% od potrebnog, dete je nestabilno, nesigurno. Sva njegova pažnja usredsređena je na održanje ravnoteže, a koordinisana igra rukama jako otežana. S obzirom da u ovom uzrastu nije razvijena bočna zaštitna ekstenzija, dete lako gubi ravnotežu i pada u stranu ili prema napred. Pasivno posedanje ne koristi ničemu, a može biti štetno po lumbalni segment kičme (sabijanje), dovodi do destabilizacije deteta zbog smanjenja površine oslonca za oko 70%, kao i do usporenog razvoja funkcije hvatanja. Na slikama je prikazano normalno posedanje deteta u uzrastu od 10 meseci: iz četvoronožnog položaja (oslonac: šakakoleno)
    (Slika 1), podmetanjem noge ispod sedalnog predela
    (Slika 2), dete lako prelazi najpre u kosi sedeći
    (Slika 3), a iz njega u pravi sedeći položaj
    (Slika 4) kada sedi sa potpunom ekstenzijom kičmenog stuba, potpuno je stabilno i može dobro da koristi ruke za hvatanje predmeta. Iz ovakvog sedećeg položaja dete potpuno samostalno i nezavisno od tuđe pomoći može da se vrati u četvoronožni položaj iz koga će opet lako preći u sedeći. Dakle, dok dete ne usvoji oslonac “šakakoleno” neće moći samo da sedne; 90% dece izvodi ovaj transfer između devetog i jedanaestog meseca.
    Na Slici 5 prikazano je odojče od 6 meseci u sedećem položaju gde je uočljiva fleksija trupa napred zbog nestabilnosti i nedovoljne površine oslonca koja iznosi oko 30% od normalnog. Na Slici 6 prikazano je odojče uzrasta 6 meseci, u normalnom položaju i površina normalnog oslonca potrebnog za stabilnost deteta u tom uzrastu, koja mu dozvoljava koordinisanu igru rukama.
    Posebno treba ukazati na problem koji se javlja kada se uradi ultra-zvučni pregled kukova. Naime, konstatacija: “Kukovi su dobri, može da sedi” potpuno je neopravdana iz prostog razloga što niko, pa ni dete ne sedi na kukovima, već na glutealnoj regiji gde glavno opterećenje trpi lumbalni segment kičme, a ne zglob kuka.

Upotreba pomagala (nosiljke, ljuljaške, skakalice, šetalice)

Uz pretpostavku da će obezbediti udobnost i poboljšati razvoj deteta, napravljene su ležaljke--ljuljaške. U ovakvim ležaljkama zbog kosog položaja leđa, odojče se dovodi u pasivan sedeći stav. Pri tome je onemogućeno normalno premeštanje težine tela prema glavi, kao što je to slučaj kada dete leži na leđima normalno, već se vrši pritisak na kičmeni stub. Tako dolazi do sabijanja lumbalnog segmenta kičme, što može imati štetne posledice.
    Ljuljaške nepovoljno deluju i na razvoj kretanja nogu, jer onemogućavaju fleksiju u kukovima i kolenima, kao i pomeranje stopala prema licu. Stiče se navika da noge budu ekstendirane, što je u prvim mesecima nepoželjno i štetno. Na osnovu pretpostavke da dete treba da nauči da hoda u vertikalnom položaju, upotrebljavaju se razna pomagala tipa skakalica, hodalica i dupkova, čime se deci uskraćuju normalne faze u razvoju kretanja kao što su ustajanje iz četvoronožnog i puzećeg položaja, održavanje ravnoteže, prohodavanje u stranu.
    U šetalici dete zauzima potpuno neprirodan stav gde je glava zabačena pozadi, ruke podignute uvis, ramena retrahovana (9). Posebno štetan efekat šetalica ima na razvoj stopala jer provocira equinus položaj stopala i kasnije naviku da se hoda na prstima što je prikazano na Slikama 7 i 8.

Zaključak
    Motorni razvoj zdravog deteta odvija se potpuno spontano, prema prirodnim zakonima kretanja. Kardinalne motorne funkcije kao što su bočni transferi, sedenje, puzanje i hod, zavise od zrelosti CNS i lokomotornog aparata, posebno kičmenog stuba, a ne od zainteresovanosti roditelja i lekara da ubrzaju ovaj razvoj. Svaki pokušaj učenja deteta ovim radnjama, zapravo je ometanje razvoja kretanja. Dete će se podići onda kada je u ležećem položaju vežbanjem stvorilo uslove za vertikalizaciju.
    U svakom slučaju, ne treba učiti dete da sedi ili hoda, posebno ne treba koristiti pomagala tipa hodalica, skakalica i sl. jer se nametanjem položaja i sa ovakvim spravama detetu uskraćuju važne razvojne faze.
    Za razvoj kretanja deci nisu potrebna nikakva pomagala. Pomagala suzbijaju kod dece njihov prirodni nagon za kretanjem, ometaju razvoj kretanja i mogu imati štetne posledice, npr. equinus stopala, deformitete stopala i kičme i sl.

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj lidać prvotno napisa
    ne osudujem nikog samo imam taj stav da ako djete SAMO hoce hodati neka hoda...bez obzira dal je ikad puzalo...
    ako dijete SAMO hoće hodati, neka onda i SAMO hoda

dijete smije raditi sve što može samostalno, bez ičije pomoći, napraviti
    ako može puzati, neka puže
    ako neće puzati već se prvo sam dizati uz namještaj, bujrum (rekla bi mc )

khaa avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

lidać to što ti govoriš vrijedi za djecu koja NISU neurorizična. ona koja jesu moraju puzati jer je za njih vrlo bitno da ne preskaču razvojne faze.

koksy bravo! ja se također smatram donekle kompetentna govoriti o toj temi jer imam neurorizično dijete rođeno u 32. tjednu sa 930g. Pavo je od trećeg mjeseca života išao na vježbe na Goljak, prohodao sa 17 mjeseci i više na vježbe ne mora jer je sve "savladao". Sad ima 9 i pol kila i trči, presmiješno

majoslava tvoja reakcija me podsjeća na jednu curu koja se našla uvrijeđena kad joj je pedijatrica (opravdano!!) dala uputnicu za fizijatra jer njeno dijete 'nije invalidno'.

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj lunahor prvotno napisa

khaa-ovo me naljutilo...neka djeca zbilja vec hoce sama hodati sa 8mj i zasto ga onda forsirati na puzanje??

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

lidać, ti u kupe, khaa u špade
    neurorizična djeca moraju proći sve faze motoričkog razvoja, nema preskakanja
    djeca bez takvih problema smiju sve što mogu samostalno napraviti

ako sama hoda uz namještaj, naravno da je nećeš svaku minutu spuštati da na silu puzi, ne znam ni kako bi to izvela

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj Imga prvotno napisa
    lidać, ti u kupe, khaa u špade
    neurorizična djeca moraju proći sve faze motoričkog razvoja, nema preskakanja
    djeca bez takvih problema smiju sve što mogu samostalno napraviti

ako sama hoda uz namještaj, naravno da je nećeš svaku minutu spuštati da na silu puzi, ne znam ni kako bi to izvela
    ja govorim za djecu koja nemaju problema sa motorickim razvojem...
    ali ovo navedeno od lunahor da se forsira puzanje a da djete hoce hodat je meni ufffff.....
    jer mama koja je postavila temu nije spominjala da joj djete ima kakav problem oko motorike...

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

ali mama koja je postavila temu tjera dijete hodati iako to ono samostalno ne može
    meni je to uffff

ali njeno dijete njena stvar

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ovdje više ne znaš tko pije, a tko plaća

Nadam se da su svi registrirali onaj Imgin post...

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Anci
    nisam ti ja tako popularna...

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

imga oprosti ali gdje to pise da mama koja je postavila temu tjera djete da hoda????

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

imga je sažela sve tako jasno u par rečenica, tko želi shavatit, shvatit će.

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

iskreno ni ja sama neznam kakve veze to ima sa srcem...a moja malena kad ju hocu posjesti ukoci noge i zeli stajati ...samostalno moze sjesti ali jos uvijek se nemoze samostalno dici na noge tu joj jos uvijek treba nasa pomoc....hvala na odogovorima...e da u hodalicu ju nebum stavljala jer sam cula da to nije dobro jer kad izvadis djete iz hodalice nema ravnoteze...e sad dali je to isitina ili nije pojma nemam
    pa ne piše da ju tjera, ali u ovom postu lijepo piše da se dijete ne može samostalno podići.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

a moja malena kad ju hocu posjesti ukoci noge i zeli stajati ...samostalno moze sjesti ali jos uvijek se nemoze samostalno dici na noge tu joj jos uvijek treba nasa pomoc

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

ovo je bio odgovor za lidać.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Tashunice, u isto vrijeme

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

anci u sekundu.

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

pa ali svejedno ne pise da tjera...znaci mala ima volje i zelju za hodati,tako mozda za koji dan sama se digne i krene hodati.

u biti ja neznam zasto se ja prepirem ja sam samo izrekla misljenje o nepotrebnom forsiranju za puzanje...

Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Citiraj lidać prvotno napisa
    pa ali svejedno ne pise da tjera...znaci mala ima volje i zelju za hodati,tako mozda za koji dan sama se digne i krene hodati.
    ono ključno si rekla
    niti ja ne znam s kim se prepireš i zašto

lidać2 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

ma niti ja neznam... :?

Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Ja potpisujem - sve sto dijete moze samo, odlicno.
    Sto ne moze, ne pomazi mu.

I moje dijete je kao Koksyn - sam se ustao, sam prohodao.
    Sad ima 23 mjeseca i spretan je kao njegova trogodisnja prijateljica.
    Hoda unatrag, stoji na 1 nozi, skace, popne se i sidje s cega god.
    Rijetko padne, a i to uvijek na rukice i uopce nemam brige dok smo vani.

Meni muka dodje kad vidim roditelje kako navlace svoje 10 mjesecne kikice za rukice, a oni glavinjaju lijevo i desno.

I znam ih nekoliko starijih - tzv. nespretna djeca.
    Nisu nespretna, nego ih nisu htjeli pustit na miru!
    Pa dijete ce posegnut za kavom koju ja pijem i smijat se, to ne znaci da cu mu je dati.

printemps avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Bila sam ovo već kopirala na temi posjedanje (o-1) pa evo i ovdje,
    zašto ne posjedat i učit djecu hodat, te zašto je bitna faza puzanja!

Učenje beba

Brain gym - gimnastika za mozak

Brain gym je metoda aktiviranja mozga za učenje pomoću kretanja. Što je to točno i kako i vi možete vježbati mozak sa svojom bebom, pročitajte ovdje

Tehniku „braingym“ osmislio je znanstvenik Paul Dennison 1969. Riječ je o „gimnastici za mozak“, odnosno programu čija je svrha u potpunosti aktivirati mozak za učenje pomoću kretanja. Osnovni priručnik sadrži prikaz i detaljni opis svih 26 vježbi Brain Gyma s uputama za edukatore i roditelje. Vježbe su ilustrirane velikim fotografijama.

Brain Gym sastoji se od 26 jednostavnih i ugodnih ciljanih aktivnosti koje brzo rezultiraju znatnim poboljšanjima koncentracije, pamćenja, čitanja, organiziranja, slušanja i koordinacije.

Usklađeno funkcioniranje tijela i uma vodi poboljšanjima opće motoričke koordinacije, koncentracije i pamćenja, čitanja, pisanja, jezičnih i matematičkih vještina, organizacijskih vještina, logičkog mišljenja i razumijevanja, emocionalne ravnoteže i smanjenju hiperaktivnosti i napetosti.

Brain Gym se temelji na tri jednostavna pravila:

učenje je prirodna aktivnost koja donosi radost i traje cijeli život
    teškoće ili tzv. „blokade u učenju“ nisu ništa drugo do nemogućnost nošenja sa stresom i neizvjesnošću novih zadataka
    svi smo mi na neki način „blokirani“ jer nismo naučili kako se kretati.
    Razumijevanje djetetova mozga i načina na koji funkcionira i razvija se od ključnog je značaja za razumijevanje procesa učenja. Kod mnogo djece tijekom prvih godina života propuštene su neke razvojne faze mozga koje su temelj za daljnju organizaciju dječjeg mozga. Primjerice, zbog korištenja hodalice mnoga djeca preskaču vrlo važnu fazu puzanja, koje je motorički najsloženija aktivnost jer objedinjuje sve tri tjelesne dimenzije, što kasnije djetetu olakšava orjentaciju prema gore i dolje, lijevo i desno, naprijed i natrag. Isto tako, mnogi roditelji posjedaju djecu prije nego što su ona spremna (dijete je spremno sjediti tek kad se samo posjedne iz četveronožnog položaja!).

Kasnije se te propuštene faze mogu manifestirati u obliku mucanja, nerazvijenog govora, slabijeg izgovora, teškoća pri čitanju i pisanju, poteškoća s razumijevanjem, disleksije, hiperaktivnosti...
    Vježbe u skopu Brain Gyma pomažu stvaranju novih veza između lijeve i desne moždane polutke što povoljno utječe na rješavanje spomenutih i mnogih drugih poteškoća. Trajanje terapije individualno je, odnosno ovisi o samom djetetu, spremnosti na suradnju sa stručnjakom, roditeljskom trudu i drugim faktorima.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno Re: problem sa hodanjem

Ako mi netko mozepomoci bilo bi super..naime moja malena sreca ima 8 i pol mjeseci i zeli samo hodati tj.kad ju stavimo na trbuh izdrzi ravno pola sekunde i pocne plakati ..problem je u tome sto hoda na prstima i nekako kao da vuce lijevu nogu...kad smo bili kod pedijatrice ona je rekla da nije dobro da hoda na prstima zbog srca???' to mi bas nije jasno ...i naravno da ju silimo na trbuh da mora puzati...( ni to mi bas nije jasno zasto bi morala)

ako netko ima bilo kakav savjet kako ili sto daradim bilo bi sduper
    unaprijed hvala
    Veza hodanje-srce- nikad čula, zvuči ko sf.
    A što znam: cit: "izdrži na trbuhu pola sekunde i počne plakati", ako ona ne može sama prebaciti se s trbuha na leđa, pa u sjedeći ili se dići na sve 4 i puzati, sasvim sigurno joj nije vrijeme za ići na noge. U toj dobi jako malo beba može uopće na noge, a da je dižete joj samo može štetiti. Iz nekoliko razloga: noge nisu dovoljno jake da je drže (teoretski se mogu i kriviti ako je puno u tom položaju), dižete joj težište jer je držite za ruke iznad glave (a tako nitko poslije ne hoda), pa dijete poslije kad prohoda puno više pada. Ako ne sjeda i ne puže sama, onda moguće da nema ni razvijene bočne i zadnje obrane-pa su padovi bitno opasniji, tj. ne pada na ruke, već na glavu.
    Uz to, oslon na prste nije ono što joj treba da dobro hoda, već je to znak da još nije zrela za hodanje, a možda i znak da joj trebaju dodatne vježbice.

Ugl. ako dijete može samo, sve 5, nek prohoda kad god želi, puzalo ne puzalo. Puzači su poslije ugl. motorički spretniji od nepuzača.
    Ako dijete ne može samo - nema pomaganja -svako dizanje na noge i vođenje za ruke odmaže djetetu da zbilja nauči hodati i stvara preduvjete za kasniju motoričku nespretnost ili ozbiljne probleme ako se to radi kod djece koja zapravo trebaju vježbe, a ne vodanje za ruke.

Karin avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    lunahor, moje dijete je sa 7 mjeseci hodalo uz namještaj - jer je bilo spremno na to.
    i ništa nije prerano ako dijete to SAMO radi
    Točno. Moja će sutra navršiti 7 mj a već neko vrijeme se sama diže i hoda uz namještaj. No nitko ju ništa ne forsa, niti ju navlačimo za ruke. Sve radi sama.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

A imam još par pitanja:
    1. prebacuje li se sama s leđa na trbuh i nazad?
    2. može li se sasvim sama posjesti (s trbuha ili leđa)?
    3. može li sama u četveronožni (ok ne puže, da li se digne na sve 4 i ljulja)?
    4. diže li se uz namještaj?

Ako ne radi ovo pod br1- odite fizijatru na pregled.
    Ako ne radi ovo pod 2-sada je otprilike vrijeme da to počne, pa pratite što se događa. ako ne radi 2,3 ili 4- ne dižite je nipošto na noge.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Tema motorika je nepresušan izvor "sukoba" i različitih mišljenja.
    I tema o kojoj se jako malo zna, a jako puno priča.

Mame koje su se susrele sa nekim motoričkim problemom svoje djece saznala su puno i imaju puno korisnih podataka. Mame koje se nisu s tim susrele misle da je sve u redu.
    A detalje koje sam otkrila s oboje svoje djece ima milion. Detalje koje sigurno nikada ne bih otkrila ni razmišljal o njima, a sad su tako logični.

pitanja
    je li znate gdje je centar ravnoteže (u kojem dijelu tijela)
    da li je bolje da djeca prohodaju u cipelama ili bosi
    jesu li bolje cipele sa anatomskim uloškom ili bez njega, mekanog ili tvrdog đona

a to je samo mali dio onog što sam naučila i što mi je promjenilo život. A i mojoj djeci. Ali ako netko odbija nšto saznati, badava nas sto govorilo što znači samostalno sjedenje, zašto se djecu ne postavlja na noge, ne vodi za ruke i sl.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

na pdf 0-1 ima puno topica, postova, misljenja i skustva vezanih uz motoriku.
    savjetujem svim mamama koje imaju djecu do godinu dana (ili i vise a jos nisu savladali hodanje/sjedenje/obrane....) da ih procitaju

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •