Pokazuje rezultate 1 do 8 od 8

Tema: odluka za treće....četvrto i reakcija obitelji i okoline

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno odluka za treće....četvrto i reakcija obitelji i okoline

Joj Ira2210 pa ti si to sistematski radila nakon 9-10,pa sad opet 10 godina,mora ti uspjeti kad si s nama ;naravno da te primamo u klub-zajedno smo uvijek jače ;da te pitam nešto:kako funkcionira tolika razlika u godinama između djece,moje su 3 godine razlike i super su frendice,ja sam se uvijek bojala da ovo treće (kad dođe )neće imati puno veze jedno s drugim ako ih dijeli puno godina;nemam vlastitog iskustva jer sam jedinica-samica,zato sam uvijek i željela troje-četvero.A evo i još jedno brzopotezno za sve :kako reagira okolina na vašu želju za trećim,četvrtim....?Mene svi pitaju jesam li luda,spominju krizu,neimaštinu,metre kvadratne,fakultete itd. Tako reagiraju i žene,tj,majke,što mi najviše smeta,jer bar bi one trebale znati da to baš neće puno utjecati na nečiji imovinski status (ne smatram da sam bitno financijski osiromašila kad sam rodila drugo,niti da bih danas bila bogatija da sam imala samo jedno).Imala sam prijateljicu u osnovnoj,bilo ih je pet,naoko bi se primjetilo da nose stariju garderobu i da imaju manje,ali meni je zato bila draža,čini mi se da su otpočetka bili samostalniji od mene,koja sam bila sama;danas ih je troje završilo fakultete,svi su se sredili i ne primjećujem da im je ni gore,ni bolje nego meni.(ajme ujutro imam inspiraciju )

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Vidom tek sad da sam se mogla pridružiti i temi "Kako ste smogle hrabrosti za drugo..."pa me slobodne prebacite

lillifee avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

mi razmisljamo o cetvrtom djetetu. ne znam da li je to zbog toga jer sam i sama odrasla uz dva brata ili zato jer se ne mogu pomiriti s tim da je moja reproduktivna faza gotova. reakcije su razlicite. priznajem da velika vecina njih reagira sablaznjeno i uvijek se vrte isti argumenti tipa vrijeme, materijalna situacija jer djeca sto su starija "vise kostaju". izmedju nasih troje je dosta velika razlika, ali ako izuzmemo zbilja rijetke situacije gdje si medjusobno idu na zivce, dobro se slazu, cesto se igraju zajedno i najmanji jako puno uci od velikih. priznajem da mi je cesto tesko jer sve hendlamo sami bez baka, djedova, teta i susjeda, fale mi kave i tako par sitnica, ali na kraju kad sve zbrojim ipak volim biti mama i hvala Bogu, imam tu mogucnost biti doma s klincima. ne gladam to kad hendikep i nemam potrebu ostvarivanja sebe kroz posao. iako je ta potvrda smoga sebe jako ugodna. moja sestrican ima sedmero djece od 25 pa do 4 godine. doduse zive vani gdje je cijela ta socijalna situacija puno bolja nego kod nas. ja za tu djecu imam samo rijeci hvale. vrijedni su, dobri, uspjesni u skoli i poslu...rodjaci mm imaju dvije cure blizanke i dva decka isto blizanci koji su tri godine mladji. troje ih je zavrsilo fax i uspjesni su na poslu.
    mislim da je to jako individualno i mislim da svatko za sebe ipak najbolje zna koliko moze i financijski i vremenski.

renci avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

lilliffi
    Tako si to lijepo napisala, i meni ponekad dođe da imam četvrto ( razlika među mojima je jako blizu tvojima!), a zato što sam neodlučna, a ovo troje smo baš svjesno tako imali, sada tu odluku o četvrtom prepuštam dragom Bogu, ako bude bude, biti ću zahvalna, ako ne opet ok.

M&A avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno Re: odluka za treće....četvrto i reakcija obitelji i okoline

Citiraj mandy prvotno napisa
    A evo i još jedno brzopotezno za sve :kako reagira okolina na vašu želju za trećim,četvrtim....?
    moja je okolina vec za drugo prevrtala ocima(jer nismo imali stabilan posao ni sredjeno stambeno pitanje),dijelila savjete tipa "da si pametna abortirala bi"pa su dobili odgovor da nam se nije "desilo dijete"vec smo ga zeljeli,a abortirati je po meni ubiti vlastito dijete bez obzira dali je embrion,fetus ili ima pet godina.
    i ako je moja baka imala sestero,mogu i ja bar pola od toga!
    za trece(posto je velika razlika od dvoje starijih)dobila sam totalno glupo pitanje od prijateljice "kako vi dodjoste do toga?"
    odgovorila sam joj "nasom zeljom i vlastitim snagama,ako zelis prakticno objasnjenje javi se MM on ce ti pokazati"

Citiraj mandy prvotno napisa
    Mene svi pitaju jesam li luda,spominju krizu,neimaštinu,metre kvadratne,fakultete itd.
    da,to je postao uobicajeni refren.
    jos nisam cula da je nitko umro zato sto nije zavrsio faks,sto je zivio u malom stanu ili sto nije bio jedino dijete svojih roditelja.
    istina da se ponekad treba odreci neke krpice,izlaska i sl.da bi mogao vise priustiti djeci,ali nije bitno koliko si djetetu pruzio materijalnog,nego duhovnog.
    voli ga,nauci ga da voli,da bude posten i vrijedan i stvorio si covjeka koji ce uspjeti u zivotu.

p.s.nedavno sam upoznala obitelj koja materijalno nije sredjena bogznakako,imam utisak da jedva krpaju kraj s krajem,ali imaju desetero djece.
    i bila sam odusevljena atmosferom koja vlada u toj kuci.
    toliko ljubavi,toliko paznje izmedju brace i sestara,organizirani kao mala vojska,svatko ima svoj zadatak...ma nesto predivno.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

Moja mama mantra svako toliko " samo da ne ostane trudna" i vječna im je tužaljka o našim kreditima, režijama i benzinu...

A ja baš hoću još jedno... uskoro, samo dok se riješim jednih pelena, bit ću spremna za druge :D

Moji svekiji su uspjeli sa svojih sedmero imat sasvim solidan život, pa ćemo i mi sa svojih troje.

Datum pristupanja
    Jan 2008

Početno

moram ja dat primjer mojih prabaka
    jedna je zivjela na selu kao udovica. i sasvim je fino odgojila 10 djece. cak je i sa kuburom zaplasila otmicare krava. al to je anegdota koja ne spada pod ovu temu
    druga je bila poduzetnica sa muzem i 12 djece. ne znam koliko joj je trajao porodiljni al baka mi je pricala da je ona imala do trece godine dadilju a onda se ukljucivala u "kucni vrtic". inace, ona je bila najmlada od 12 a sad ima preko 90 god. dakle, davno je to bilo a eto zena spojila karijeru i obitelj

u nasoj obitelji je inace rekord 21. bez blizanaca :shock: tako da nas ne moze sokirati ako se netko odluci za trece ili cetvrto ili deseto

ja osobno ne bih htjela vise od 2 jer smatram da nemam dovoljno kapaciteta za to. evo mm mi iza ramena vice da se podcjenjujem

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •