Ja sam prošle godine u petom mjesecu rodila svoje drugo dijete prirodnim putem poslije prvog carskog. Indokacije za prvi carski rez su bile položej djeteta zadkom i zastoj u razvoju. Kad sam drugi puta ostala trudna puno sam razmišljala o carskom rezu i prirodnom porodu. Što se termin približavao to me sve više hvatala panika jer su mi govorili da idem na prirodni porod (pročitala sam sve o svim mogućim komplikacijama koje se mogu desiti kod prirodnog poroda nakon carskog reza). Već sam počela razmišljati da nađem vezu za carski rez , ali!!! Dva tjedna prije termina trudovi su počeli i bili su odmah u razmaku 1 do 2 minute, jedva smo stigli do bolnice i bila sm otvorena 4 prsta, a u idučih pola sata skroz otvorena i beba se rodila. Bolilo je ko sam vrag, ali osječaj nakon poroda fenomenalan. Moram napomenuti da je stav doktora bio sljedeći: čeka se do 40-tog tjedna, ako porod ne počne prirodno bez ikakvih intervencija ide se na carski rez. Na samom porodu nikome nije palo na pamet da mi daju drip jer je to kod VBAC-a strogo zabranjeno (što je bio i stav liječnika u Merkuru), nisu mi uvodili kanilu kao mjeru predostrožnosti, nisam potpisala nikakav papir (gdje odobravam njihove intervencije), nitko mi nije skakao po trbuhu i sl. stvari. Danas kada gledam s odmakom od 10 mjeseci mogu reći sljedeće znam što je carski i znam što je prirodni porod i jedan i drugi prošli su kod mene bez komplikacija. Što je lakše? PRIRODNI POROD. Isto tako znam koliki strah žene mogu imati jer VBAC nije bezazlen, a neznaš kome češ pasti u ruke. Drage žene, ako vam indikacija za carski nisu bile disproporcija zdjelice ili deformacije maternice , skupite hrabrost i probajte ako je trudnoča besprijekorna, ali inzistirajte bez ikakvih intervencija.