Zdenka2 prvotno napisa
Pročelnici se biraju po redu doktoriranja, a u zvanjima se napreduje onako kako se zadovoljavju uvjeti za izbore u zvanja, bilo muško bilo žensko. Što se tiče dekanstva, to treba i htjeti - to je administrativna, a ne stručna pozicija. Osobno je se ne bih nikada prihvatila, ali sam sigurna da će i nju uskoro preuzeti žene.
Zdenka, drago mi je što imaš ovakvo iskustvo.

Na mnogim odsjecima to nije tako kako pišeš ni što se tiče izbora pročelnika ni što se tiče izbora u zvanja, znam iz prve ruke, ali nisu to stvari za otvorene forume (a ni za ovaj topic). U pravu si, dekanstvo je prvenstveno administrativna funkcija, no nemojmo se zavaravati da sa sobom ne nosi prestiž i moć. Ogroman broj sveučilišnih profesora sve bi dao da im barem jedan dekanski mandat obilježi karijeru i sve dok se taj posao promatra kao prestižan i moćan, većina će dekana biti muškarci.
S većinom tvog posta se slažem, osim s pesimističnim stavom da se propušteno ne može nadoknaditi. Mislim da može, a u inozemstvu već dugi niz godina postoje i posebni programi za pomoć ženama koje se žele vratiti u profesionalni svijet nakon što im djeca odrastu. Na natječajima za posao takve žene često imaju i prednost po principu pozitivne diskriminacije. Naravno, uz infrastrukturnu podršku, potreban je i trud same žene - ako je godinama listala časopise, morat će iz temelja promijeniti životni stil kako bi dostigla ono što se cijeli niz godina događalo u struci, ali uopće ne mislim da je nemoguće.
Vidiš, po prvom pitanju sam pesimist, a po drugom optimist.