Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Porodiljna naknada za nezaposlene

Medolino

Početno Porodiljna naknada za nezaposlene

Pozdrav svima !

Imala bih pitanje vezano uz dobivanje porodiljne naknade i bila bih vam jako zahvalna kada bi mi mogli odgovoriti. Naime , moja situacija je da sam trudna oko 5 mjeseci i nezaposlena sam . Prije trudnoće u 2007. godini radila sam 9 mjeseci da bi se nakon toga uredno prijavila na zavod za zapošljavanje (prestanak radnog odnosa je bio zbog isteka ugovora o radu), nakon toga sam kod zavoda ostvarila pravo na novčanu naknadu od 3mjeseca. Na zavodu sam bila uredno prijavljena od 21.12.2007. do 14.04.2008. kada sam zbog izbivnja u mjestu stanovanja bila u nemogućnosti se prijaviti na zavod. Tako da sam se ponovno prijavila na zavod za zapošljavanje 3.10.2008. i bit ću redovno prijavljena do poroda i nadalje. Termin poroda mi je 29.3.2009.. Inače sam u protekle dvije godine uredno prijavljena na zavodu, a prije toga sam već koristila jedan porodiljni dopust .Pa me zanima da li ja imam pravo na dobivanje pune porodiljne naknade ili pola , te koliko bi iznosila ? te da li imam pravo na jednokratnu pomoć kod rođenja djeteta ?
    javascript:emoticon(':?')

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Medolino, kao prvo, dobrodošla na Forum!
    Što se tiče porodiljne naknade, kako sada stvari stoje, uvjet je za nezaposlene majke da su godinu dana prije rođenja djeteta bile prijavljene na zavod za zapošljavanje, a to je uvjet koji ti nećeš zadovoljiti.
    Međutim nešto sam čitala da će se uvjeti mijenjati, ne znam od kada...
    Možda najbolje da nazoveš HZZO pa da pitaš sve što te interesira.
    Što se tiče jednokratne naknade, mislim da na nju svakako imaš pravo.

Medolino

Početno

Bokic!

Da ja znam da ti moraš biti prijavljen 12mjeseci prije rođenja djeteta na zavodu za zapošljavanje. No , ono što mene muči jest da li ta prijava može biti s prekidima il ne , te koliko ti prekidi mogu biti , odnosno dal moraju biti opravdani bolešću il nečim ? Jer ja sam se na zavod prijavila odmah po prestanku radnog odnosa još u 2007. i bila prijavljena al onda sam imala pauzu od tih 5 mjeseci ne javljanja . I zvala sam hzzo no jedni mi kažu da imam pravo , drugi da po sadašnjem zakonu nemam ali po novom zakonu koji bi trebao stupit na snagu 1.1 2009. da imam pravo. I sad sam ja u dilemi što je od toga točno ? Jer htjela bi se pripremit , da znam što me čeka. zato se i obratih za pomoć, jer možda još netko ima sličnu situaciju...(':?') (':shock:')

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Gle, tih pet mjeseci što nisi bila prijavljena na zavod za zapošljavanje ne možeš opravdati, to si trebala eventualno zavodu na vrijeme opravdati, kako te ne bi brisali iz evidencije.
    Da je to neki kraći period, pa da možeš eventualno opravdati hospitalizacijom ili liječničkim uvjerenjem, možda bi i prošlu, ali pet mjeseci sigurno ti neće tolerirati.
    Međutim (ako sam dobro shvatila), ako su ti rekli da će se na tebe primjenjivati novi zakon, onda tebe to više ne treba brinuti.

Tami25 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

vode se u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje 12 mjeseci koji prethode porođaju djeteta za koje se ostvaruje odnosno pravo ili da su se u roku od 90 dana nakon završenog redovitog školovanja, odnosno u roku od 30 dana nakon prestanka radnog odnosa, službe ili obavljanja samostalne djelatnosti prijavile u evidenciju nezaposlenih pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje,
    ovaj dio uvjeta da dobivanje porodiljne naknade za nezaposlene nije mi jasan, ako sam ja ovo napisano dobro shvatila treba ili biti prijavljen na hzz godinu dana u trenutku rođenja djeteta ili se prijaviti u roku od 90 odnosno 30 dana ... bla bla... i onda ne treba biti prijavljen godinu dana prije...
    ili?

konkretno, ja sam se na hzz prijavila odmah nakon isteka stud.prava i trenutno sumnjam na trudnoću a prijavljena sam od 24. 10.
    u slučaju da sam trudna, imam li pravo na naknadu kad rodim ili ne?

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ako sam ja dobro slušala vijesti pred par dana od 01.1. 2009. rekli su da sve majke nezapolene, domaćice i studentice će imati pravo na rodiljnu naknadu!

Tami25 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

joj, to bi bilo super
    hvala na odgovoru!

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj Tami25 prvotno napisa
    vode se u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje najmanje 12 mjeseci koji prethode porođaju djeteta za koje se ostvaruje odnosno pravo ili da su se u roku od 90 dana nakon završenog redovitog školovanja, odnosno u roku od 30 dana nakon prestanka radnog odnosa, službe ili obavljanja samostalne djelatnosti prijavile u evidenciju nezaposlenih pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje,
    ovaj dio uvjeta da dobivanje porodiljne naknade za nezaposlene nije mi jasan, ako sam ja ovo napisano dobro shvatila treba ili biti prijavljen na hzz godinu dana u trenutku rođenja djeteta ili se prijaviti u roku od 90 odnosno 30 dana ... bla bla... i onda ne treba biti prijavljen godinu dana prije...
    ili?

konkretno, ja sam se na hzz prijavila odmah nakon isteka stud.prava i trenutno sumnjam na trudnoću a prijavljena sam od 24. 10.
    u slučaju da sam trudna, imam li pravo na naknadu kad rodim ili ne?
    dobro si shvatila... taj dio koji govori o prijavi nakon završetka školovanja se odnosi na tebe i imat ćeš pravo na naknadu.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj pikulica prvotno napisa
    Ako sam ja dobro slušala vijesti pred par dana od 01.1. 2009. rekli su da sve majke nezapolene, domaćice i studentice će imati pravo na rodiljnu naknadu!
    da, ali i dalje uz uvjete koji su propisani Zakonom.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno Re: Porodiljna naknada za nezaposlene

Citiraj Medolino prvotno napisa
    Pozdrav svima !

Imala bih pitanje vezano uz dobivanje porodiljne naknade i bila bih vam jako zahvalna kada bi mi mogli odgovoriti. Naime , moja situacija je da sam trudna oko 5 mjeseci i nezaposlena sam . Prije trudnoće u 2007. godini radila sam 9 mjeseci da bi se nakon toga uredno prijavila na zavod za zapošljavanje (prestanak radnog odnosa je bio zbog isteka ugovora o radu), nakon toga sam kod zavoda ostvarila pravo na novčanu naknadu od 3mjeseca. Na zavodu sam bila uredno prijavljena od 21.12.2007. do 14.04.2008. kada sam zbog izbivnja u mjestu stanovanja bila u nemogućnosti se prijaviti na zavod. Tako da sam se ponovno prijavila na zavod za zapošljavanje 3.10.2008. i bit ću redovno prijavljena do poroda i nadalje. Termin poroda mi je 29.3.2009.. Inače sam u protekle dvije godine uredno prijavljena na zavodu, a prije toga sam već koristila jedan porodiljni dopust .Pa me zanima da li ja imam pravo na dobivanje pune porodiljne naknade ili pola , te koliko bi iznosila ? te da li imam pravo na jednokratnu pomoć kod rođenja djeteta ?
    javascript:emoticon(':?')
    od 1. siječnja 2009. uvjet je da se nezaposlena osoba vodi na zavodu 9 mj neprekidno ili ukupno 12 mj s prekidima u posljednje 2 god prije rođ djeteta.

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Imam i ja jedno pitanjce.
    A recimo ako je situacija ovakva.Ako recimo dobiješ otkaz, prijaviš se odmah na zavod.I recimo zatrudniš u roku mjesec dana.
    Kakva je onda situacija jel imaš pravo na naknadu ili ne pošto nije kontinuitet od 9mj. ili 12mj.?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad si prijavljena na HZZZ, znači nezaposlena si, nemaš pravo na naknadu za bolovanje. Naime, ne radiš.

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Ma mislila sam na onu porodiljnu naknadu godinu dana kad se djete rodi.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

na to imaš pravo!

domy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Hvala na svim odgovorima

deea

Početno ...

moze li mi netko pomoc, zanima me koliku naknadu dobivaju nezaposlene trudnice po novom zakonu?

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nezaposlene majke - 1.663,00 kn (50% proračunske osnovice) - od dana rođenja djeteta pa do godinu dana starosti.
    nezaposlene trudnice ne dobivaju ništa.

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno Naknade gradova

Poštovanje!Imam jedno pitanje,ne znam gdje da ga smjestim,pa sam odlučio ovdje.
    Naime,radi se o tome da nitko do prošle godine nije mi govorio da imamo pravo za djecu od grada Zagreba dobiti 2 ili 3 tisuće kuna,pa za drugo 4 ili 6 tisuća kuna.Ali da je sada već kasno za to (djeca imaju 4 i 6 god.)
    Može li se nekome u poglavarstvo pisati o slučaju?Jer vjerujem da gradsko poglavarstvo dobije dnevno izvješće bolnica koliko je djece rođeno,te da grad za iste izdvaja novac,odn.dobije,a u mom slučaju,netko iz grada je "digao" novac moje djece.
    2.pitanje: Zašto se grad/ovi ne potrude tiskati prava,te ih rodiljama podijeliti pri izlazu iz bolnice?

vesna72 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

1. ako vam je prebivalište u zaprešiću (kao što piše u profilu), nemate pravo na naknadu od grada zagreba

inače, rok za podnošenje zahtjeva je 6 mjeseci od dana rođenja djeteta
    gradskom poglavarstvu se uvijek može pisati , ali neće biti pozitivnih rezultata.

2. roda tiska i dijeli u zagrebačkim rodilištima (prilog o pravima roditelja i djece nalazi se u brošuri "iz rodinog kljuna")
    rado bismo i u ostalima, kad nađemo mogućnost financiranja (budući da je brošura za korisnike besplatna)

kik@ avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Imam jedno pitanje ,naime kao nezaposlena majka imam pravo na naknadu od 1663kn,predala sam sve papire i dobila rijesenje da imam pravo na naknadu,medutim jos do sada mi nisu uplatili ni jednu naknadu a rodila sam 19.02 dali ih trebam zvati ili ...?

Datum pristupanja
    Jun 2009

Početno Odgovor

Hvala Vesna72 na odgovoru .Od nedavno (5/2009) smo u Zaprešiću.Hvala još jednom

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Pitanje: da li cu imati pravo na porodiljnu naknadu (trebam roditi u studenom) ako nisam prijavljena na burzu to cu tek napraviti? A proslo mi je vise od 3mj.od prestanka skolovanja?

Kakav je zakon?

Hvala!

Smokvica. avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Ne trebas bit na burzi, za minimalac ti je dovoljno da si osigurana u hzzo

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Da li si zdravstveno osigurana kao nezaposlena ili drugačije?

Ne znam kako je sad ali prije 2-3 godine susjeda je izgubila pravo na zdravstveno, jer se nije nigdje prijavila ( ni HZZO, ni Burzu) dulje od 3 mjeseca nakon školovanja. Naknada i zdravstveno osiguranje nisu povezani zajedno ili jesu?

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Zdravstveno imam preko supruga

Zara1 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ne trebaš se ni prijaviti na burzu, to više nije uvjet.

mašnica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Hvala puno!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •