Stranica 10 od 33 PrviPrvi ... 8910111220 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 451 do 500 od 1631

Tema: Radovi u vrtu

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

mislim da sada možeš posijati i crnu rotkvu, ona raste i u siromašnijoj zemlji

nas je dočekao u bašči zreo paradajz, paprika, korabica, tivkice... ima i nešto malo mahuna za obrati
    raštika je baš lijepo krenula poslije kiše, kelj i kupus isto
    mislim da ću i kukuruzić moći obrati iako ne polažem puno nade u njega budući da je stvarno bila suša, a njega nisam ni polijevala direktno

e sad, koliko velika raštika mora biti da bi se počeo brati list i kako ju pravite, kao kelj?

tikvice su mi čudne, narastu i onda im se vrh počne sušiti i trunuti

pomikaki
    , ja sam svoje tikve posadila u petom mjesecu, one narančaste
    one tek sada imaju cvijet, vidim da je loza pojedini cvijet i odbacila
    ne bi li u ovo doba godine već trebao biti plod koji će dozrijeti u jesen ili još ima vremena?

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

čim se SP vratila, topik živnuo!
    imam i ja te narančaste tikve i isto su posađene dosta kasno, čak krajem 5.mj. mislim
    a rastu kao lude, i već su veličine između dinje i lubenice

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

he he, živnula i moja bašča nakon kiše
    pa ne znam, valjda te moje tikve stagniraju zbog suše
    tješim se da je još i dobro kako su neki ljudi odustali od bašča jer ih nisu mogli zalijevati
    ljudi od kojih sam prošle godine kupovala povrće za Mašu kažu da imaju samo korabicu, sve drugo im je uništila suša, a imaju veliki vrt pokraj Karašice
    užas

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Bila ja na moru mjesec i po i ostavila vrt da se izbori. Prethodno izmalčirala dobro. Sada kada sam se vratila nisam plodove vidjela od korova. Povadila luk, mrkvu spremila u škrinju i dio čuvam još za sok, blitva povenula, ali bit će još nešto, paradajzi začudo jako dobri, paprika se isto dobro drži, valjda ju nije stiglo sunce spržit od silnog korova iako ima uvenulih i osušenih. Cvjetača i kelj nisu preživjeli. Strunuli doslovce. Grah odličan. Mjesec i pol nitko nije pipnuo vrt. Morala sam s malim na more jer ima bronhitis. S obzirom na okolnosti zadovoljna sam. Malč je papriku i paradajze spasio. Kompost poprimio šumski miris. Na moru sam kupila češnjaka i planiram ga saditi sada na jesen. Kažu na moru da sade na Svetog Luku u listopadu. Vi koji ne orete zemlju i debelo malčirate kako to radite? Prošle godine smo izorali sada ne bi pokušali bi staviti debeli sloj malča. Što stavljate i koliko visoko? Da li mogu očekivati izneneđenje u proljeće kad maknem malč?

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

i mene zanima izbjegavanje preoravanja i malčiranje, imali smo veliko čišćenje u vrtu zbog zapuštenosti, sad ne znamo što dalje

i jedno vjerojatno blentravo pitanje, je li zemlja puna kamenja (ne građevinskog otpada ili sl., nego takva raspuhana zemlja) prepreka malčiranju ili nema veze

kod nas, inače, jedno veliko iznenađenje - fažolete koje je mm neuko posijao pregusto postale prava mala prašuma puna plodova! i ima puno cvjetića, manjih te većih mahuna. a nismo ni mrdnuli

pomidor nam još luduje, ima ga u svim fazama rasta, i što je najvažnije još puno puno zelenih plodova

paprika svako toliko koja, ali ovdje izgleda ne može bolje

tikvica otišla kvragu nakon što sam je kao raščistila jer sam mislila da je pregusta i da će plodovi uz zemlju trunuti. tako sada nema ništa

češnjak, kažete, u listopadu?! može li mi netko objasniti kako, ja sam dijete nekih drugih navada i vrijednosti pa ne znam ništa o vrtu

Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Češnjak se sadi tako da se jedan česen stavi u zemlju. Uzima se česen sa češnjaka sa vanjske strane jer on može proklijat. Nakon sadnje se posipa pepelom. Ja doma nemam kamenitu zemlju, ali imam na moru na ljetnikovcu. I nju malčiram. Tako kamenita je porozna pa se vlaga jako brzo gubi.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj Lirijana prvotno napisa Vidi poruku
    Češnjak se sadi tako da se jedan česen stavi u zemlju. Uzima se česen sa češnjaka sa vanjske strane jer on može proklijat. Nakon sadnje se posipa pepelom. Ja doma nemam kamenitu zemlju, ali imam na moru na ljetnikovcu. I nju malčiram. Tako kamenita je porozna pa se vlaga jako brzo gubi.
    ja sam se već vidjela kako ponosno zaguravam cijelu glavicu

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    pomikaki, ja sam svoje tikve posadila u petom mjesecu, one narančaste
    one tek sada imaju cvijet, vidim da je loza pojedini cvijet i odbacila
    ne bi li u ovo doba godine već trebao biti plod koji će dozrijeti u jesen ili još ima vremena?
    moje imaju plodove, ne još sasvim zrele, ali imaju i cvijeće
    ne znam, možeš jesti pohane cvjetove ili ako bace plod možeš ih pojesti zelene

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

pomikaki kad dozriju te narančaste?
    moje su dosta velike, između dinje i lubenice otprilike
    sad su od dole počele poprimati neku tamnozelenu boju?
    ne znam da li da berem ili još da sačekam...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

pa mi ih beremo kasno u jesen, i onda stoje negdje na hladnom, u podrumu, dobar dio zime pa jedemo jednu po jednu dok ne istrunu ili ih ne potrošimo
    možeš poneku ubrati i ranije, ako ti se čini zrela, čak i poluzrele mogu se jesti. Ali ako ih hoćeš zrele sad ti je još rano.
    To što su tamnozelene je isto ok (jest da ne znamo o kojoj vrsti govorimo ) postoje i takve.
    Hokaido budu jako narančaste, a turkinje svijetlije u raznim boljama, od zelene, sive, narančaste. A ove ostale... pojma nemam.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

sačekat ću onda do predkraj jeseni
    hvala

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja ću pitati još supervizora radova u našem vrtu pa ti javiti detalje
    ali mislim da kod nas njive budu na polju još u 10om mjesecu - istina blaža je klima, ali bude već hladno
    evo ovdje http://www.sjemenarna.com/download/GreenGarden59.pdf na str 9 ima o hokaido tikvama, ali ovo što piše za berbu mislim da vrijedi za sve, kad vidiš da im je suha peteljka znači da su zrele - isto vrijedi i za lubenice i dinje.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

pomi hvala na ovoj stranici, vidim da ima svašta zanimljivoga
    inače, to je ta tikva, definitivno

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

hokaido? njih se svakako isplati pustiti da dozriju, meni su najfinije. Ostale više volim zelene.

jkitanov avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Opet mi vrt nije uspio.
    Prošle godine poplava posušila cijeli donij dio. Ove godine napravila drenažu, sad suša.
    Otišla sam na more i ostavila vrt prepun rajčica, krastavaca, paprike...., a zatekla golu pustoš.
    Čemu toliki trud, šta me čeka dogodine?

Dobro, isplati se za tih par plodova koje smo pojeli, a imam i par teglica krastavaca i cikle.

Ostala mi još samo mrkvica u zemlji, valjda je preživjela.

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Imam pitanje, pa nek mi pomogne netko s takvim slučajem ili tko zna kako spriječiti
    sadila sam zimsku salatu več dva puta, ćim izađe iz zemlje nešto mi ju pojede do korijena,
    prvi sam ju puta pokrila, tako da nisu vrapci, drugi puta je bila raskrita i jednostavno nestaje
    nema tragova od puževa tako da nisu ni oni,
    jel to našto i vama jede salatu i šta radite da vam opstane?

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Danas sam čistila gredicu gdje je bio krumpir. Našla još par zaboravljenih i dosta "krumpirske mladunčadi", onako do 2cm promjera, pa razmišljam može li se on sačuvati kao sjemenski za iduću godinu, i ako da kako?

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj jkitanov prvotno napisa Vidi poruku
    Opet mi vrt nije uspio.
    Prošle godine poplava posušila cijeli donij dio. Ove godine napravila drenažu, sad suša.
    Otišla sam na more i ostavila vrt prepun rajčica, krastavaca, paprike...., a zatekla golu pustoš.
    Čemu toliki trud, šta me čeka dogodine?

Dobro, isplati se za tih par plodova koje smo pojeli, a imam i par teglica krastavaca i cikle.

Ostala mi još samo mrkvica u zemlji, valjda je preživjela.
    Joj, ja sam tako tužna što je i moj vrt podbacio ove godine. Kad se sjetim samo svih onih kanti vode koju smo uglavnom ja, ali i MM nosili s obližnjeg bajera, teglili ruke, prolijevali... plače mi se.
    Dvije sam tikvice tek zamrzla, malo smo je jeli, papričica mi je bila, ma, kao palac na nozi, ajde, paradajza smo jeli dok ga nije ispeklo sunce i plamenjača... mahune se osušile, mrkva nikakva...
    U Osijeku u posljednjih 50 godina nije bilo ovakve suše.
    Evo, danas pada kiša, ali mislim da bi trebalo tjedan dana dobrog padanja da otkisne.
    Planiram posijati blitvu, crnu rotkvu i matovilac i presaditi poriluk.
    Imamo raštike, kelja, kupus je gotovo onakav kakvog sam ga posadila, a brokula se drži, samo što nema cvijeta. A ništa, makar ću list na lešo kuhati.
    Ako ništa, barem smo korabice jeli.
    Planiram nabaviti i stajsko gnojivo pa pobacati po zemlji, a moram provjeriti i svoj kompost.

, nManuela., možda su mravi?
    mašenka, nisam sigurna, ali mislim da možeš te manje iskoristiti za sjemenski krumpir

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Imam trogodišnji kivi i ove godine prilično plodova. Kada ih treba brati? Još su prilično tvrdi. Da li ih treba brati takve pa staviti da dozore, u mraku ili na svijetlu?

jkitanov avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Moram se pohvaliti:
    Danas su mi vrt posjetila dva Bambija!
    Pravi, živi, lijepi, preslatki i jedu mrkvicu i ostatke blitve.
    Kaže moj miš: " mama konjo"

Bar se netko najeda u mojim plodovima.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

beti, beru se dosta kasno, krajem jeseni. Ali ako krene mraz može ih se brati još tvrde i ostaviti zamotane u papir da malo omekšaju. Mislim da je sada još prerano, ali kroz nekih mjesec dana mogli bi biti zreli. http://www.pobjeda.co.me/citanje.php...1-05&id=152361

jkitanov, baš si velikodušna i ja sam ih vidjela tri srne jučer ujutro putem na posao

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Mi kivi beremo kad mu odpadne lišće od mraza (u SLavoniji smo), otprilike oko 1.11.
    Držimo ga uz jabuke u podrumu, još oko mjesec dana dok ne omekšaju.
    Eto, ovako mi na kontinentu, na moru dozori vjerojatno ranije.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Hvala! Onda čekam dok ne zahladi. Jedva čekam da osjetim ukus.

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

Polako ubiremo posljednje plodove našeg vrta, pa me zanima jeste li ga počele pripremat za zimu?
    Hoćete li štihat ili orat vrt ili to ne radite?
    što mislite da je bolje, okretat zemlju ili ne?

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

ja sam ovih dana preštijala dio za feldsalatu, špinat, grašak i bob
    prvo dvoje sam i posijala, za drugo čekam kišu
    danas smo MM i ja štijali i ostalo, ali i za bijeli i crveni luk
    preštijat ćemo i ostalo, čini se da je bolje da zemlja izmrzne, pogotovo ova moja, ilovasta
    stavila sam i na dio koji će stajati do proljeća lišće koje ću ukopati u zemlju

a što se malčiranja tiče, gredice na koje sam stavljala travu tijekom cijelog ljeta, puno su rahlije nego one gdje nisam

Manuela. avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

ja sam ovih dana preštijala dio za feldsalatu, špinat, grašak i bob
    prvo dvoje sam i posijala, za drugo čekam kišu
    danas smo MM i ja štijali i ostalo, ali i za bijeli i crveni luk
    SIKA PIKA, nisam te razumjela, jel grašak i bob siješ sad u jesen?

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja se upravo spremam u vrt povadit mrkvu i peršin(dio peršina ću vratit u zemlju). U subotu sam porezala sav kupus, sad jedemo kupus salatu dvaput dnevno(razmišljam da si i za doručak uvedem sok od kupusa i voća ) i vrt je spreman za oranje.
    Nažalost moj plan da ove godine ne orem već se nije ostvario.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj Manuela. prvotno napisa Vidi poruku
    SIKA PIKA, nisam te razumjela, jel grašak i bob siješ sad u jesen?
    da, posijat ću, još nisam
    ma, prošle godine dok sam dočekala da se zemlja posuši da mogu uopće kopati, već je bilo kasno jer su rano počele vrućine
    ovako ću ga sada posijati pa neka miruje do proljeća, s prvim zrakama sunca i oni će krenuti
    mnogi su ga već posijali, ali ja nisam htjela ranije, kakvo je vrijeme, izniknut će prije reda pa će ga previše mraz opalti, a gdje je još i zima

nisam ni luk posadila, isto su mi iskusniji rekli da je još prerano, nego tek iza Svih svetih
    ma kod nas je prije ove kiše bilo tako suho da sam štijaču slomila neki dan štijući, užas

nego, kad se sadi bobičasto voće?

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Ja sam posadila salatu, luk i češnjak i posijala špinat.
    Bobičasto voće planiram idući tjedan, ako uspijem otići u nabavku.
    Sika Pika gdje kupuješ sadnice bobičastog voća?

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

da, posijat ću, još nisam
    ma, prošle godine dok sam dočekala da se zemlja posuši da mogu uopće kopati, već je bilo kasno jer su rano počele vrućine
    ovako ću ga sada posijati pa neka miruje do proljeća, s prvim zrakama sunca i oni će krenuti
    mnogi su ga već posijali, ali ja nisam htjela ranije, kakvo je vrijeme, izniknut će prije reda pa će ga previše mraz opalti, a gdje je još i zima
    jel to onfda misliš s nečim prekrit, trava, najlon ili slično i na koju dubinu?

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    jel to onfda misliš s nečim prekrit, trava, najlon ili slično i na koju dubinu?
    da ti pravo kažem, ne znam
    vjerojatno ću staviti grane preko toga da vrane ne iščeprkaju sjeme
    posudila sam knjigu Zeleni kvadrat pa ću tamo malo bolje proučiti, a i vratiti se knjizi Bio vrt i provjeriti
    mislim da grašak i bob baš ne vole malčiranje, pogotovo ne prije no što proklija

Kosjenka
    , pokušat ću zabadanjem grana. Ima kod MM bake ribizla, a kod tete nekih divljih kupina. Frend mi se treba javiti za maline i možda ima aroniju.
    Ma, ne poznajem nikoga tko prodaje ovako, svoje. Sutra ću do pije pa možda naletim na nekoga. RAdije bih tako nego nešto uvozno.

Kako ti sadiš bobičasto voće?

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

tetka od mm-a ima svoje sadnice za prodaju, spremam se kod nje..doduše nisam ju još nazvala, moram to obavit danas

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

evo sika ja svoju malu zalihu graška bacila pa kaj bu bu,stavili na to grančice i vinovu lozu.

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Jeste posadili bobičasto voće. Ja još nisam, nadam se da mi neće biti kasno idući tjedan.
    S jagodama smo zakasnili, naravno..ova jesen mi je totalno zbrčkana, pola stvari koje sam planirala nisam stigla. Čudo da sam i bašću uspjela zasadit i posijat.
    Al moram se pohvalit da mi terasu krasi japanski javor. Doduše mm-a sam poslala po kuglasti javor koji bi trebao biti zasađen ispred kuće, ali donio mi je japanski pa sam njega posadila u veliku teglu i namontirala na terasu.

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Danas M. i ja za sadile češnjak i kapulu, povadili ostatke batata (a što duboko odu, još malo pa bunar :/), zaostale mrkvice i ciklu, zasadile ostatke krumpira pa šta ispadne. Špinat raste, raštika i salate malo sporije. Dovukli neke stare slame i nagrabljali suhog lišća za malčiranje. A za ručak smo i nabrale mlade koprive koje prevari ovo vrijeme.
    Uglavnom samo da se pohvalim s jednim ugodnim vrtnim danom .

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

mašenka, super
    mi posadile luk i bijeli luk, salatu... taj dan u bašči sam prošvikala, sadila sam dvije kile crvenog i tri reda bijelog luka, Maši već bilo dosadno, u jednom trenutku me čak gađala zemljom, jadno dijete
    nismo uspjele posijati grašak i bob, sad čekam ljepše dane da i to obavimo i da bacim briketirano gnojivo i slamu na to
    da, je li tko od vas koristio briketirano gnojivo http://www.cedar-agro.hr/index.php?o...=18&Itemid=121
    ima li toga za kupiti u BAumaxu, Pevecu?

Baby Boy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

I ja ću ove godine zasaditi moj mali vrt, ne znam kako ga isplanirati, ali zasadila bih svega pomalo, za sada nas je dvoje u kučanstvu, ja s djetetom, živimo sami, pa tak sam planirala da imamo za nas, ne previše, malo salate, mrkvice, peršina,celera, i svakakvoga povrća po malo.... onako baš pomalo ali dovoljno....
    E sada pomalo pripremala sam zemlju ali još nisam ništa zasadila.

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

hej, ima li netko da planira zasaditi cvijetno sjeme? to se moze vec sada pikirati ili je rano?

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

BB tako sam i ja prošle godine prvi put za eksperiment posadila vrtić
    nisam imala apsolutno nikakvo predznanje i puno mi je pomogla knjiga biovrt
    u njoj je naime dobro objašnjenio puno toga, a posebno korisna info. mi je bila o rasporedu povrća
    koji su dobri, koji loši susjedi i zako...

ako si u mogućnosti da je nabaviš, toplo preporučam

Baby Boy avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Daj mi reci koji je autor, pa ću vidjeti u knjižnici....

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Za prvu pomoć možeš skinuti ovu knjigu npr.
    http://www.scribd.com/doc/61969249/B...-Luise-Kreuter

A evo plodored:
    http://inovatori.hr/plodored.pdf

Sretno s vrtom.

cokolina, što se tiče sijanja cvjetnog sjemena možeš zasijati u lončiće, klijalište ili slično na toplome. Pa ćeš imati cvijeće rano, jer potrajat će još dok uspijemo sijati direktno u zemlju.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

evo Beti je bila brža, to je ova s prvog linka

anita_m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

ako se skida sa scribda - mora se platiti?

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    cokolina, što se tiče sijanja cvjetnog sjemena možeš zasijati u lončiće, klijalište ili slično na toplome. Pa ćeš imati cvijeće rano, jer potrajat će još dok uspijemo sijati direktno u zemlju.
    hvala ti

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Da li neko ima treba mi sjeme Dragoljuba, Borača, Čubara i Buhača
    Imam za podjeliti Hokaido tikve, možda malo Špinata i Blitve, pa se možemo trampit.

Mašenka kako ide? Navračat ću do tvog kraja skoro, jesi za neke druženje?

cokolina avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

ima li neko sjeme lobode?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Loboda, nostalgija...To je moja nona uzgajala. Uf, od kad se nisam sjetila lobode...

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Ja imam nešto sjemena Lobode, jedva čekam provat

tinaka avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Kaj se loboda jede?! Kod nas se smatra jednim od većih nametnika na zemlji, tipa: 'uništi čim vidiš'!

Nego, zakasnila sam sa sadnjom jagoda prošle godine, jel moguće sada u proljeće ih posaditi? Jel bude kakve koristi od toga ili bolje pričekati kraj ljeta i jesen?!

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ova biljka se jede:
    http://www.google.hr/imgres?imgurl=h...9QEwAg&dur=820

Ima okus sličan špinatu.

Ova druga, bijela loboda se smatra korovom:
    http://biovrt.com/2009/11/13/korovi-u-vrtu/

Po mom iskustvu, možeš jagode sad saditi, ima vremena do maja da dozore. Ako se radi o sadnicama za vlastitu obitelj, ako je to plantažno, ne znam.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •