Stranica 14 od 33 PrviPrvi ... 4121314151624 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 651 do 700 od 1631

Tema: Radovi u vrtu

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

kosjenka - ljuske jajeta kao prirodan kalcij! jes!
    to mi baš treba, počeo mi paradajz trunuti na dnu i možda je to rješenje
    tx!

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

zar ne treba ljuske jajeta namočiti u vodi? znam da je neka tetina frendica tako zalijevala cvijeće...
    iako, kad usitniš i zaliješ, opet dođe do korijena

za buhe na kupusnjačama je dobra i juha od pelina, ima u knjizi Biovrt
    meni od kupusnjača super raštika, a i kelj nije loš
    korabica nije neka, ali dat će se iskoristiti

ja još nisam brala slanutak, i meni je skroz nepoznato, ali čekam da skroz bude suh
    totalno je smiješno što u jednoj mahunici ima jedno zrno

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Majuška probaj preslicom pošpricat paradajz i mlijekom, mislim neće ni ljuske jajeta škodit ali ja njih pod papriku stavljam.
    A prošitala sam da je najbolje ljuske prosuičit, što sitnije samljet pa posipat pod biljku i zalit.
    BTW ja sam preslicu kupila u ljekarni.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

kad plodovi počnu crniti odozdola zbog nedostatka kalcija jedina pomoć je folijarno primjeniti kalcij, zahvaćeni plodove ne treba bacati jer se ne radi o zaraznoj truleži.
    rijetko nedostaje kalcija u zemlji, obično se radi o nekom stresu za biljku zbog kojeg ne može apsorbirati kalcij iz zemlje, pa dodavanje kalcija u zemlju ne pomaže.
    Posljednje uređivanje od suncokret : 21.07.2012. at 19:31

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

ovo je odličan forum na kojem se puno toga može saznati o uzgoju bilja http://rastline.mojforum.si/rastline.html

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Kosjenka,, koliko si slanutka posijala, a koliko dobila?

Ja sam kupila vrećicu sjemena u Intersparu, zasijala dva reda i dobila, hm, pa negdje oko litre slanutka. Stvarno malo, ali dobro, lijepo je uspio, nije oko njega bilo neke tlake, čak mu ni ta suša nije toliko smetala.

Nego, koliko si ti imala zrna po mahuni? U mojim je maksimalno bilo dva zrna! Tlaka za očistiti. Nekako imam osjećaj da je moglo biti i više, ne znam...

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ne, ne, tako ti on rodi, zrno-dva kao kikiriki

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Posijala jednu vrećicu sjemena a dobila oko litre slanutka, nisam zaljevala mada mislim da ću ga nagodinu dobro natopiti.
    Isto bili po jedno, dva zrna u mahuni(tlaka za čistit).
    Danas se spremam za prvu veliku berbu paradajza .
    Prekrasan je, ogroman a ukusan
    Posljednje uređivanje od Kosjenka : 24.07.2012. at 08:22

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

cure, do koje visine naraste slanutak, treba li mu potpora kao grašku?

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Netreba mu potpranj, doduše ja se svake godine zeznem pa ni grašku nestavim potporanj ali ovo bude visoko otprilike 60cm.

Kayyya avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

kako se borite protiv pepelnice na blitvi?
    već sam je 3x sjekla do kraja, obnovi se, stignem za 2 ručka ubrati i odmah je napadne. sad su se i uši pojavile. za poluditi.

mrkva mi je super ove godine, kao sa reklame izgleda. peršin isto, smrzla sam 3 vrećice. mahune cvjetaju već 4. rundu, imam već oko 5 kg u ledu, a jedemo ih svako treći dan
    šipak je već kao šaka velik

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

http://biovrt.com/2012/07/21/sjetva-u-srpnju/ za kontinentalce

kod mene je suša, pa ne moram time razbijati glavu

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj suncokret prvotno napisa Vidi poruku
    cure, do koje visine naraste slanutak, treba li mu potpora kao grašku?
    a jel se može ko i grašak iza velke gospe saditi?

Kosjenka avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

A kad taj grašak koji siješ iza velike gospe bereš?
    Ja sam planirala sad ovih danan grašak posijet, ima dovoljno vlage i nije prevruće.
    Za slanutak ti ne znam pomoći, ja bi riskirala karticu pa sada posijala.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

to još nisam delala samo čitala o tome, a pošto je berba graška nakon 50-60 dana taman ispada prije sesveta

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    http://biovrt.com/2012/07/21/sjetva-u-srpnju/ za kontinentalce

kod mene je suša, pa ne moram time razbijati glavu
    potpis

ja sam totalno odustala od svega osim tikvica i paprike

ljuta sam nas ebe što sam paradajz posadila tamo gdje sam posadila - između dva oraha, kud ga ubija taj orah, tu je u hladovini drugi dio dana - nas uncu je kada je najgore, ali onda ono popodnevno sunce uopće ne dopire do njega
    ma odvratno, muka mi je i ići u bašču

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

o da, suša dotukla sve što se dotući dalo, em što prži nemilice em nam zabranilo zalijevanje....nekoliko tikvica i pomidora nekim čudom preživljavaju (najrađe bi im skratila muke ali nemam snage ), ali od plodova ni P. Ubrali sveukupno 4 mini tikvice i 5 pomodorina . Meni isto muka otići u vrt i kompost baciti, pa do kompostera okrećem glavu na drugu stranu od gredica.
    Bojim se da s ovakvim ljetima kakva su zadnja, bez zasjenjivanja i šterne za zalijevanje ništa od vrta. Jučer gledam, lipa, trešnje, orah...svi su ostali bez lišća, jednostavno spržilo.
    Posljednje uređivanje od mašenka : 02.08.2012. at 08:57

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj SikaPika prvotno napisa Vidi poruku
    potpis

ja sam totalno odustala od svega osim tikvica i paprike

ljuta sam nas ebe što sam paradajz posadila tamo gdje sam posadila - između dva oraha, kud ga ubija taj orah, tu je u hladovini drugi dio dana - nas uncu je kada je najgore, ali onda ono popodnevno sunce uopće ne dopire do njega
    ma odvratno, muka mi je i ići u bašču
    Ma nemoj tako :hug:

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

mašenka i kod mene tako. Da li će se oporaviti mlade trešnje, ne znam. Već su svo lišće odbacile iako ih zalivam tu i tamo. Trebalo bi pustiti vodu da im teče a to ne smiješ po ovoj suši. No, korov oko njih lijepo buja, pa imam nade da će opet potjerat. Ili neće...

Pretužno je gledati sve sprženo, a tlo porozno. Iduće godine sijem samo ono što daje plod do kraja 6. mjeseca. Sve ostalo samo u velike vaze.

suncokret avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

trešnje će valjda preživjeti, njima je itako sada kraj vegetacije.
    na forumu s linka kojeg sam stavila imaju dobre upute kako sam napraviti posude s vodnom rezervom, mislim da bi to jedino palilo kod velikih suša i vrućina.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja sam pojela nešto pomidora, paprika, tikvica. Sad ih zalijem vodom koja mi ostane više manje čista nakon ispiranja suđa i pranja ruku... Ali još malo pa će to sve svenuti.

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

ma i ja skupljam tu vodu, što ostane od životinja, pranja hrane, ispiranja ali ništa od toga.
    Beti3, baš tako, ono što rano rodi drugo na terasu u kantama.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Imam prilično krizantema u vrtu, ali očito više ni njih neću moći uzgojiti. Kako su jadne, unatoč povremenom zalijevanju.

vida avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

kod mene isto, unatoč koliko toliko redovitom zalijevanju, dosta toga skureno, pogotovo paprika.
    A grah totalna katastrofa, prije suše ga valjda i neka boleština napala tako da su zrna minijaturna, smežurana i neke gadne boje

vida avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

konačno sam dočekala svoje mini rajčice pa sam se došla pohvaliti

http://public.fotki.com/stova73/vrt/

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

U svim bojama! Prekrasno. Koji je to gušt jesti.

Ifigenija avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Moja borba za vrt je stvarno izgubljena Dva mjeseca smo bili na moru, što inače ne bi bio problem, zemlja je gusta, vlažna, sve raste... i previše raste... a lijevo i desno i iznad mene su parcele koje nitko ne održava, velike su i ima svega. I moj travnjak je postao džungla (svake godine pomalo, a ove godine je valjda kulminiralo), i čak i u novoposađenim dijelovima vrta je iznikao takav degutantni korov, nisam ga prije nikad vidjela. Strašno! Povrtnjak je zarašten u korov do iznad mojih koljena, ma i više. Valjda sve od njih kroz ogradu padne kod nas i buja... Količina rada potrebna da ovo opet izgleda lijepo je enormna, mi za to nemamo snage niti vremena. Flaksericom ćemo potuć korov, ali to i dalje više nije travnjak, nego divlja pikava livada Između ruža su mi narasle ja ne znam kako bih objasnila kakve biljke, nešto ogromno, ljepljivo, pikavo, to još nisam vidjela... Korov mi je uništio peršin, kompletno, to još nisam vidjela. Zagušio ga... bosiljak... ma koma

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ove godine izgleda korovi najbolje uspijevaju. A zeleni su i tamo gdje je svo korisno bilje odustalo od rasta.

Datum pristupanja
    Aug 2012

Početno

pozz!
    Molim vas za savjet. Još nikada nisam obrađivala zemlju, vrt niti išta slično. Sada sam dobila komadić zemlje i htjela bi se okušati u povrtnjaku. Čisto iz gušta i za svoje potrebe, ništa veliko. E sad, tu dolazi moje pitanje. Što je prvo što moram napraviti na zemlji (nije obrađivana u skorije vrijeme) i što je prvo što mogu saditi i kada? Svaka informacija je dobrodošla i unaprijed hvala

susmiga avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

mi smo nedavno sijali salatu, blitvu, špinat i matovilac- to ide sada po kalendaru sjetve
    za uspostavljanje povrtnjaka ne znam- ja sam sadila u velike posude jer vrt na žalost nemam

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Tanja, trebala bi ju prvo preštijati, počupati korov... Ne znam gdje si i kakva je situacija kod vas sa sušom (u raju na zemlji ne bi trebalo biti problema ), ali ak oje zemlja suha, bit će ti teško štijati.
    Preporučam ti da pričekaš jesen. Past će kiša, omekšati zemlju. Tada preštij (štijati možeš i do prosinca, sve dok zemlja ne smrzne, a to jesensko štijanje je dobro zato što minus fino razrahli zemlju), eventualno baci kakvo gnojivo (pretpostavljam da nemaš stajsko, ali postoji dehidrirano stajsko gnojivo, organsko, nije umjetno) i prekrij ili slamom ili možeš osušenom travom (koju si prethodno počupala sa szemlje, ali pazi da ne bude sjemenja).
    Na mjestu gdje budeš ove jeseni što sadila (crveni i bijeli luk, raštiku) ili sijala (blitva, matovilac... provjeri na netu kakav kalendar sijanja), nakon što si preštijala, prekopaj, usitni zemlju grabljama i sadi/sij.

Sretno!

jkitanov avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2008

Početno

Skoro pa nestalo
    Patim se, krastavci uvenuli, jedino rajčica još imam.
    Tikvice cvjetaju ko lude, nijedne nemam.
    Paprike se pate, cikle bilo 2-3kile.
    Uzela bi trimer i pokosila sve.

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ova godina definitivno nije sklona vrtlarima. A ni poljoprivrednicima. Priroda nas svako toliko podsjeti da nismo glavni.
    Meni je vrt hobi, ali onima kojima znači zaradu za život nimalo nije lako.

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Kao što si Beti u nekom prethodnom postu napisala (mislim da jesi ti), iduće ću godine na sam spomen suše posijati/posaditi samo ono što rodi do 6 mjeseca. S paprikom i paradajzom se definitivno neću više zezati. Nema šanse.
    Nije mi žao novaca koje sam uložila u rasadu, pa ni truda oko sađenja, nego mi je žao kada vidim te biljke kako se pate.
    Iako, kada čitam neke od vas koji imate redukcije vode budem ljuta na sebe što se žalim jer u blizini imam bajer/šodericu s koje mogu donijeti vodu. No, s druge strane, stvarno mi je daleko nositi vodu, a pored ovakve suše to bi moralo biti svaki dan. Žao mi je djeteta jer tu večer koju zalijevamo, nema šanse da odemo s njom van, u šetnju, na igralište... Ne mogu se osloniti uvijek na svekije da će biti s njom što znači da mi MM ne može pomoći u zalijevanju, a donijeti toliku vodu s bajera, kičma mi otpada, komarci izgrizu... ma, užas.
    Vidjet ću što će biti na godinu. Neću odustati. Valjda neće tri godine za redom.

Kayyya avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

ajmo iskusne vrtlarice
    mrkva mi je super izrasla, baš je kao s reklame, zovem je (kršitelj koda)ova mrkva koliko ima fino formiranih korijenova.
    problem je što mi u frižideru ne traje duže od 2-3 dana, sva se omekša i postane savitljiv korijen.
    samo je izvučem iz zemlje, malo otresem i odrežem lišće (ostavim početak peteljki, možda pola cm dug), ne perem je.

kupovna može stajati 2 tjedna, ova moja je neupotrebljiva za par dana.
    što da joj radim?

ima je još dosta vani u zemlji, lišće se je počelo pomalo savijati i sušiti, trebala bi je vaditi...

klija avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj Kayyya prvotno napisa Vidi poruku
    ajmo iskusne vrtlarice
    mrkva mi je super izrasla, baš je kao s reklame, zovem je (kršitelj koda)ova mrkva koliko ima fino formiranih korijenova.
    problem je što mi u frižideru ne traje duže od 2-3 dana, sva se omekša i postane savitljiv korijen.
    samo je izvučem iz zemlje, malo otresem i odrežem lišće (ostavim početak peteljki, možda pola cm dug), ne perem je.

kupovna može stajati 2 tjedna, ova moja je neupotrebljiva za par dana.
    što da joj radim?

ima je još dosta vani u zemlji, lišće se je počelo pomalo savijati i sušiti, trebala bi je vaditi...
    u frižideru će izdržat par dana duže ako je zamotaš u novine/papir, nemoj u vrećicu, gnjilež napada odmah.
    za trajnije skladištenje treba je staviti u trap ( http://www.zlatananic.com/trap/) ili u suhi prosijani pijesak, najbolje u drvenu kutiju pa na hladno i tamno mjesto bez vlage...jednostavno zar ne?
    ja se veselila kako ću sačuvati mrkvu u plasteniku, ušla krtica/voluharica/neki vrag -pojelo sve...riješen problem....

ribice avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Imate kakve ideje što da posadim na vrtu a do uspijem pobrati prije mraza?
    Imam par praznih gredica i nisam sigurna kaj da stavim, možda matovilac?salata??

SikaPika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

Ja kupujem domaću mrkvu na pijaci i uvijek je držim u vrećici u frižideru. Zna mi stajati po tjedan dana. Dogodi se i više, ako slučajno ne potrošim i izgleda ok, ali ju ne koristim jer znam da je stara. Ali se ne ugnjili.

Kayyya avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

mislim da je problem s mojom mrkvom u količini vlage. ako je imalo dehidrirana kad je vadim, brzo se smrežura. probat ću je dobro zaliti i natopiti nešto prije vađenja da korijen bude "sočniji".

mogu je skladištiti jedino u friž ili led.
    kako mrkva podnosi zaleđivanje i jel je treba blanširati?
    čini mi se da bude malo spužvasta nakon leda..

Tashunica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

zar se mrkva ne čuva u pijesku?

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj Tashunica prvotno napisa Vidi poruku
    zar se mrkva ne čuva u pijesku?
    Čuva, čuva, netko je iznad več spomenuo.
    Može i u škrinju, ali je dobro da se prethodno blanšira.

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

a što sad posaditi
    ima li neka tikva koja se sad sadi
    pa naraste do 11 mj.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ovak kisa koje je dosla je dosla puno prekasno. Kao i vecini, sve mi je spaljeno. Stvarno zalostan prizor.

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Citiraj flopica prvotno napisa Vidi poruku
    a što sad posaditi
    ima li neka tikva koja se sad sadi
    pa naraste do 11 mj.
    mislim da ti je sada za tikve prekasno, ali probaj, nemas puno za izgubiti.
    sada bi mogla salata, spinat i slicno..

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

da kiša kasni debelo
    kod mene se samo rajčica održala
    i nešto kukuruza

pa nešto bih svakako probala pa što ako što uspije, uspije
    i mislila sam salatu neku
    ali tikvicu bi zbog bebine dohrane, a nemam pojma isplati li se uopće probati
    tj. je li moguće da sad nikne

zhang avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Probaj ju prvo doma naklijati pa onda presaditi, uz malo gnojiva, komposta. Mozda nesto uspije..

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj zhang prvotno napisa Vidi poruku
    Probaj ju prvo doma naklijati pa onda presaditi, uz malo gnojiva, komposta. Mozda nesto uspije..
    Iskreno - sumnjam... Možeš probati, ali dalje od cvijeta vjerojatno nećeš dospjeti jer za sazrijevanje trebaju relativno visoke temperature.

Eventualno ako imaš neki plastenik, to bi možda popravilo stvar.

Moje tikvice su sijane ove godine početkom svibnja, počele su roditi u roku 2 - 2,5 mjeseca, a onda smo brali svakih deset dana po deset kila do Gospe (možda bi i dulje, ali otišli smo na more pa ih nitko nije zalijevao, a sunce ih je pičilo sa svih strana). Mislim da ne bi bilo drugačije čak i da smo zalijevali jer ta voda od zalijevanja na preko 30oC ispari u roku keks i do korijena ne dođe ništa.

Još cvjetaju ali lišće se suši i vidi se da im sezona ide kraju.

jelena.O avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

hoćeš li reč da siti zaljevala isto svako 10 dana ili ipak češće?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj jelena.O prvotno napisa Vidi poruku
    hoćeš li reč da siti zaljevala isto svako 10 dana ili ipak češće?
    Da, otprilike svakih 10 dana (nekad 7, nekad bome i 14). Nisam češće jer je moj grunt 30 km od Zagreba pa smo zalijevali kad smo bili tamo, a to je bilo rjeđe nego jednom tjedno. Nismo stizali češće.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 30.08.2012. at 13:27

flopica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2010

Početno

Peterlin i ja mislim da neće uspjeti, pogotovo u mom kraju gdje su tep. jutrom dosta niske već sad
    ništa, prebacit ću se na salatu i špinat

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •