Eh, ne mogu s mobitel kopirati link. A stranicama Avrokluba ima detaljnih uputa kako orezivati ruze.
Eh, ne mogu s mobitel kopirati link. A stranicama Avrokluba ima detaljnih uputa kako orezivati ruze.
Dobila sam zanimljiv recept prije par god. od prijateljice za ljepše i bolje cvijeće. Kaže rastopi se 10 grama kvasca u litri tople vode i doda se mala žlica šećera. Tako se zaljeva s tim jednom u 2 tjedna. Pojma nemam kako djeluje al cvijeće bude ljepše i brže raste isprobano. A ovo za krv nezz šta bi rekla je praktično al opet mi je grozno. Mi smo isto počeli sa svim radovima. Orezali već sve i posijali luk danas
jedne godine je frendica zalijevala cvijeće (vanjsko, u teglama) tekućim željezom, kupila je u poljoprivrednoj apoteci
to je bila DŽUNGLA koliko je bujalo, prekrasno nešto
detalja se ne sjećam (koliko često, koji omjer vode i željeza itd)
Ovo proljeće se ne odvajam od vrta, makar to značilo štihanje...
Sve sam gredice prozračila, pognojila i friške zemlje stavila... Neke gredice s trajnicama nisu godinama uređivane, već su bile ko livada tvrde... sve sam ih preštihala... (Leđa su jedva zdržala...)
A za ruže je već zadnji čas, večina mi ima već i pupove....
Sad čekam da prođe ova kiša koju najavljuju pa da krenem u borbu protiv bubica na ružama... (već lete neke bijele uši oko onih koje su više u hladu...)
Ja sam već tjednima u vrtu kad god stignem. Odmara dušu i živce.
Jednom je negdje netko preporučio ovaj sajt za raditi plan u vrtu http://www.napravivrt.hr/hr/ , meni baš nije nešto, osim što svaki dna piše za koju vrstu bilja je povoljan.. Po kalendaru Marie Thun. Međutim, kao da niti jedan dan nije povoljan za cvijeće. Ili smatraju da u povrtnjaku ne treba biti i cvijeća.
Možda netko od vas zna za bolji sajt na kojem je dostupan i sjetveni kalendar?
Možda ima u ovoj knjizi, znam da je imala i cvijeće u vrtu:https://www.mvinfo.hr/knjiga/6516/ze...organskog-vrta
Ili probaj naći epizode na youtubu.
Imaš web stranicu Marica vrtlarica, odmah na ulaznoj stranici nudi sjetveni kalendar za download: https://maricavrtlarica.com/
Ne znam koliko je to pouzdana informacija, ali kolegica je baš jučer to spomenula.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 05.04.2019. at 09:07
Susjeda od mojih isto zaljeva sa kvascem isve joj raste ko ludo, ali ja imam otpor prema tome. Možda je potpuno neosnovan, ali ja nekako gruntam ionako smo prepuni gljivica treba li nam još?
Moj kalendar je takav da ne gledam kalendarsijem, sadim i uživam u vrtu kad god mi paše.
Slušam moje cvijeće. Uglavnom imam cvijeće, more cvijeća.
I voće. Povrća nemam osim izuzetno.
Molim iskusne da mi kazu koje zelenilo mogu posaditi u grastu na taracu koja ce ljetos biti cijeli dan na suncu, a da nemoram svaki dan zalijevati? postoji li tako nesto?
Išla sam guglati "grasta", ali ni gugl ne zna. Možeš li malo pojasniti koja je veličina i dubina toga?
sorrytegla, pitar, lonac, posuda za cvijece
pa promjera mozda otprilike 40cm u vrhu, 25 u dnu, visok isto 40cm
Možda da kupiš kuglice glinopora na dno pa će dulje biti vlage. Bez zalijevanja će ti rasti svo mediteransko bilje, lavande (sada imaš raznih za kupiti) ružmarin (obični i puzavi), delosperme u svim bojama, lewisijama isto ne treba puno vode, a možeš i oleander, neće niti preveliki u toj posudi.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 18.04.2019. at 16:08
Lavandu sam vec dva put sadila i osusila mi se ali zelim probati opet
Probat cu i stim kuglicama hvala ti!
Krenula sam s proljetnim čišćenjem - orezala lozu, ribizle, kupine, kruške, ruže; pljevila jagode i ruže.
Da, za početak chilli i druge ljute papričice, halapeno i sl., i to u nedjelju kad je po mjesečevom sjetvenom bio plod. U stiropor kadice, u plasteniku su, budemo vidjeli kako će ići.
Inače, ovdje u okolici Karlovca vrlo blaga zima, u plasteniku salate rastu ko blesave, ali bogme i trava, ne mogu vjerovati da ću u veljači morati plijeviti i okapati![]()
Ja sam prije 10 dana pljevila povrtnjak. Navratila mi frendica i čudom se čudila da sam u veljači u vrtu i da pljevim.
Planirala sam sijati presadnice ali jos nisam stigla.
U podignutoj gredici pod najlonom imam mladog luka, rotkvice i rikule a na otvorenim gredicama cijele zime peršina, neke slovenske zimske mišance- radiča, neki dan sam zadnje mrkvice iscupala a jos imam poriluka.
Presretna sam da zima ide kraju i da se proljece bliži.
I ja se uvijek veselim proljeću! Dosta mi je zime (iako prave nije bilo) i kuće.
Kod mene u vrtu procvale visibabe, jaglaci, anemone, šafrani, Erica cvate cijelu zimu...
Kod mene procvala mimoza, svaki joj dan poklonim pažnju koju zaslužuje
imam fotke iz svakog kuta, i pokoju snimku
Kod mene su tulipani, zumbuli i narcisi više od 5 cm iznikli. Perunike su pustile velike listove... Jorgovani pupaju , magnolija isto... Jedva čekam proljeće![]()
Mene još čeka orezivanje voćki na gruntu, a neću stići ovaj vikend.
Prošli vikend mm je bio tamo. Tijekom zime vjetar je slomio veliki bor, koji je ionako bio namijenjen za rušenje, pa nas čeka motorna pila i slične alatke.
Kod mene cvate jaglaci, visibabe, šafrani, anemone, maćuhice, narcise, Erica i mini Iris reticulata.
U jesen zumbule posađene u teglice sam držala cijelu zimu vani, pa unijela u 1. mj. da guštamo u njima u kući, danas sam ih posadila k ostalima u vrt jer su ocvali. Ti vrtni samo što nisu procvali.
Sutra bum s curama sijala presadnice, napokon. Bila sam bez zemlje, inače bi to davno napravile.
Posljednje uređivanje od Nera : 29.02.2020. at 21:05
Kod mene još uvijek visibabe, drijenovci, jaglaci, šafrani, bergenije...
Zumbuli tek kreću iz zemlje, forzicija se tek budi, isto magnolija na kolodvoru (ta je uvijek prva prva)...
Iako sam po nekim dvorištima vidjela i japansku dunju da je pustila prve cvijetove...
Danas sam baš orezala hortenziju, još nisam zakasnila...
Posljednje uređivanje od MikiMama : 29.02.2020. at 22:22
Ne, nemam kud s njom...
Ali mogu probati ako je ti želiš saditi...
Ovo je stara sorta, bakina, roza...
Ko da mene prošle visibabe
Sad su ljubičice ok ja sam na višoj nadmorskoj visini
U u kotlini viđam samo visibabe
Mi čekamo još neke radove idući tjedan i onda napokon sređivanje Kak spada
Puno toga je već napravljeno
Može li se Aloe vera posaditi u vrtu (kontinent) ili ju je bolje držati kao kućnu biljku?
Mislim da ti ona ne može izdržat minuse, meni se smrzla kad je jednom ostala na -4
Moja aloja je u hodniku zgrade trenutno
Krajnje je vrijeme da posijem grašak i salatu. I rotkvice.
Ako mi kiša dopusti, danas ću.
U 5. mjesecu cemo ici do nase kucice na otoku na dan dva prije nego idemo na godisnji. Palo mi je na pamet da bih mogla posijati rikulu i posaditi stogod da nas doceka krajem 6. mjeseca. Berba tokom 7.
Ima li tko ideju sto bi moglo prezivjeti mjesec dana bez zalijevanja? Znam da su susjedima znale niknuti cherry rajcice i opstati. Jutarnja vlaga je visoka.
Mislila sam rikulu, pokoju cherry rajcicu, krastavac i eventualno tikvicu ili mahune? Bi li se to moglo odrzati pod uvjetom da kroz mjesec dana padne pokoja kisa?
Rikula mi se cini najizglednija..
Nadam se da ste vi i svi vaši zdravi.Kako proživljavate ove corona virus dane ?Jeste li u vrtu? Kažu da je za imunitet dobro biti na svježem zraku. A dobro je i imati hobi, čisto ono, za mentalno zdravlje
.
Ja ove godine prvi put imam baš vremena za vrt i to mi je divno! Od 7 godina vrta sam ili radila ili bila trudna ili imala malu bebicu ili kombinaciju toga.
Preokrenula sam cijeli vrt, umjesto 4 dosadašnje, napravila sam 7 manjih gredica i dvije povišene van vrta. Napravila sam putiće između, baš mi se sviđa kako je ispalo.
Posijala sam grašak, rotkvicu, rikolu, salatu, mrkvu i blitvu. Raste sve polako... Mrkva još nije nikla.
Posljednje uređivanje od Lotta : 21.03.2020. at 20:42
Ja imam samo cvijeće u vrtu. I livadu. Za ovu godinu sam zaplanirala povrće u teglama i jednu povišenu gredicu jer mi je livada ipak premala da bi na njoj povrće sadila i sijala.
Ali smo danas pokosili, počupala sam korov, povezala jorgovane... I beskrajno se razveselila zametcima cvjetov ana jednom jorgovanu . A kad prodje sve ovo, valjda ću imati vremena posaditi flance povrća koje sam zamislila... Sad ne znam ni hoću li ih imati gdje nabaviti
ja sam cijeli prošli tjedan u voćnjaku, u cvijeću, u povrtnjaku
posadila sma kapulu i posijala malo mrkve i salate
ciklu, peršin, kopar i cvijeće u posude
voćke su orezane i okrećene i taman su počele cvjetati
forzicija pustila cvjetiće
ruže i jorgovan pupove
i jutros pao snijeg
brijem da će sve potrati, uopće ne znam što će od navedenoga uspjeti preživjeti...
ali trenutno me kao i druge muče ozbiljnije brige pa nisam pretjerano zabrinuta oko biljaka
nažalost
Ja sam prekjučer prvi puta porezala, skuhala, i onda smo i pojeli, ravno 6 izdanaka šparoge koju sam posadila prije 3 godine. Bilo je ukusno i jako sam bila sretna, ali bilo bi ih više da se mnoge nisu objesile. Dakle, narastu par cntimetara i prije nego su spremne da ih se ubere, samo omlohave, postanu gnjecave, objese se i tu je kraj. Ima li netko iskustva, zašto se to događa?
Ne znam zašto se objese, da li im fali vode? U biti ako su gnjecave možda prije trulež?
Mi ih imamo malo uz rub vrta, tako da berba obično uključuje po 3 šparoge, ostavim ih u čaši vode pa za dva dana uberem još 2-3
kad ih zalijemo, brže izrastu
a jako su ukusne, one debele i može ih se iskoristit puno više nego divlje, kojima uvijek više od pola stabljike bude pretvrdo
Imam veliku teglu. U pola mi raste od lani peršin. U drugu sam presadila busen vlasca, a sad mi je jos nesto niklo u maloj teglici, nisam sigurna je l oregano ili bosiljak, vjerojatno bosiljak. Je l smijem to presaditi u tu veliku teglu da skupa raste?
Jos jedno pitanje - persin je lanjski. Citam da je dvogodisnja biljka. Je l si mogu nekako uzet sjeme za iducu godinu. Ne sjecam se da je cvalo nesto?
Cvast će ti ove godine, negdje za 2 mjeseca. Narast će velika stapka u sredini i na vrhu će se otvoriti mnoštvo sitnih cvjetića. Ako imaš pčelice, oplodit će se i dati sjeme, sitno je i sklono se samo rasijati kad postane zrelo.
Bolja je solucija da otkineš tu deblju stapku i ne dozvoliš da se biljka izmuči stvaranjem sjemena koje, najčešće i ne možeš uloviti.
Bez cvatnje će biljka i dalje stvarati listove cijelo ljeto i jesen.
Posljednje uređivanje od Beti3 : 11.04.2020. at 14:23
Kako vasi vrtovi? Kod nas je najezda malih crnih usiju po svom zelenon povrcu grozno...špricali danas sa mjesavinom praska za pecivo i vode ne znam koliko ce pomoci..
Prije 3 tjedna sam nabrala koprive i namočila, smrdi grozno, ali dobra je za zaljevanje svega osim paradajza,graška, luka i češnjaka, (Za to kažu da je bolji gavez) e, sad u teoriji znam da je dobra i za špricanje po ušima (kod mene su na svemu od kamilice do blitve, sve ih je puno), ali ne znam u kojem omjeru i kroz šta da procjedim da mi ne zaštopa onu rupicu na prskalici?![]()