-
Kosjenka, šparoge posij negdje uz rub vrta prvu godinu. Ovo ljeto ćeš imati zelene mladice koje će izgledati jako ukrasno, ja ih koristila i za bukete (slične su kućnom asparagusu). Nemoj ih šišati ovu godinu, neka to zelenje hrani korijen za drugu godinu. E sad, drugo proljeće ti je ključno. Trebaš naći pjeskoviti dio vrta, bolje će ti šparoge rasti što je zemlja "lakša", manje ilovače. Kolko se sjećam , negdje u ožujku trebaš te uzgojene sadnice lopatom izvaditi van, onako, sa zemljom. Iz te grude moraš pažljivo odvojiti biljčice, vidjet ćeš početke izdanaka koji imaju puno korjenčića. Meni je iz jednog paketića ispalo 30tak biljaka koje sam i dijelila okolo. Iskopaš rupe od 40 cm dubine, staviš malo stajnjaka, pa sloj zemlje, na to staviš biljčicu, rapiriš joj korijenje, pa sloj zemlje, malo gnoja i opet zemlja. Gnoj ne smije direktno na biljku da je ne sprži. One su višegodišnje i ne seliš ih godinama. Mi uživamo u njima već 5. sezonu. Uzgojene su iz sjemena, išli smi eksperimentirati. Ja ih svako proljeće u ožujku prignojim i na njih nagrnem zemlju visine 30 cm(ko krt). U jesen i ljeti nakon što se izrode ne režem zelenje, već ostavim da se posuši da u proljeće prije nego niknu znam gdje su. Razlika između bijelih i zelenih je da bijele rastu u hupseru zemlje i prije branja ih malo otkopaš rukom, a da bi dobila zelene pustiš ih van da se stvori klorofil.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma