Mislila sam na tople gredice, koje radiš tako da iskopaš rupu u obliku gredice - znači veću pravokutnu, i u nju slažeš slojeve organskog otpada, trave, lišća, i slojeve blata (od one iskopane zemlje). Slojevi trebaju narasti iznad razine zemlje, oko 2 - 3 puta više od dubine rupe. Može se i zalijevati, ali ako pokrivaš blatom a ne suhom zemljom stvori se kora koja čuva vlagu pa nije potrebno. To sve zajedno trune i polako se spušta visina gredice. Preko zime pustiš da se slegne i strune, i dobiješ pravi crni humus u koji možeš saditi što god želiš.
Nedavno sam vidjela jako zgodan i jednostavan drveni komposter, napravljen od 4 drvene palete, s tim da je prednja strana dvostruka, par dasaka je fiksirano i ostavljen otvor odozdo za vađenje komposta s dna, a jedna paleta služi kao vrata. Izgleda zbilja lako za napraviti.
Ne, mislila sam reći ivani da ako sadi samo cvijeće, a ne povrće i slično, može koristiti kupovni humus ako nema već spreman svoj. Jer kompost se radi cijele godine. Kupovni kompost je tretiran s dosta kemije, ne bih znala detalje, ali se nikako ne preporuča za uzgoj nečega što ćeš jesti. I za cvijeće bih radije imala domaći kompost, ali evo, ponekad si olakšam posao pa kupim malo kupovnog kojeg umiješam u zemlju koja ide u tegle za cvijeće (dodajem mu najradije sitnu zemlju s krtičnjaka - tko kaže da su krtice samo smetnja u vrtu).
Opet, ne moraš se previše brinuti ako si ga stavila malo oko krumpira, ja ga isto koristim nekad i za flance, ili kupim gotove flance koji su opet uzgojeni u tom humusu. To je mala količina, pa je zanemarim, nisam još toliko napredna. Prednost je kad radim flance da sam sigurna da iz toga neće niknuti ništa osim onog što sam posijala, a kad donosim humus iz vrta uvijek mi se potkrade sjeme drugih biljaka i onda nisam sigurna što je to izraslo.