Citiraj Kosjenka prvotno napisa Vidi poruku
ajme ja se ne mogu riješit bubica na krastavcima i tikvicama, probala sam koprivom, duhanom pa opet koprivom i ništa. Buhača nemam, ne znam s čime bi još mkogla probat. Što se krastavaca tiče mislim da neće biti ništa od njih, najrađe bi ih sve počupala, ali tikvice su divne rodne i baš mi ih je žao prskat nekim "otrovima"
Baš sad gledam u knjizi Biovrt gdje govorio o biološkoj zaštiti bilja i koja bolest/nametnik napada koju biljku pa tražim krastavce i bundeve, a oni skloni plijesni, plamenjači i sličnim "bolestima", no onda sam naišla na crvene paukove koji između ostalih napadaju i krastavce i bundeve. Evo što piše: Treba štititi njihove prirodne neprijatelje - grabežljive grinje, grabežljive stjenice, grabežljive kornjaše, osice najeznice, ušičare, mušice šiškarice, bubamare, pauke; harmonična ishrana, malčiranje; ukloniti napadnuto lišće. ZAŠTITA BILJA IZ DOMAĆE RADINOSTI - Prskati juhom od preslice, vratića i pravog pelina iil čajem od češnjaka; posipati kameno brašno; kopirivno tekuće gnojivo, preparati od algi za jačanje. BIOLOŠKI PREPRATI ZA ZAŠTITU BILJA U DUĆANIMA - Neudosan, preparati na bazi piretruma.
Najbolje opće biološke mjere za zdrav rasti i preventivu. Zbog brojnih korisnih životinja po mogućnosti ne koristiti buhač.

Lirijana, blago tebi na tvojim bundevama, moje još cvjetaju.
A kakve si ti to uopće bundeve posadila/posijala? Ja imam patišonke, bijelu i zelenu tikvicu i turkinju.

Kod nas je tako suha zemlja da mi je tužno gledati. Molim Boga da noćas padne kiša jer ako ne padne, u ponedjeljak ćemo morati vući vodu iz bajera i sve zaliti. Malčirala sam papriku, paradajz, bundeve, krastavce, kupusnjače. Mrkvu mi je tužno gledati. Blitva na mjestu na kojem sam ju posijala jedva raste dok je na drugim mjestima samoniklo izišla i baš je lijepa. Krumpir mi uopće nije procvao i većina stabiljka se savila, gotovo uvenula.
Ma, ovdje nije bilo kiše sigurno deset dana, a vjetar svaki dan puše, sunce prži.