Nemoj se obeshrabriti... Mi smo lani napravili probni lasagna vrt uz minimum truda i obilaženje maksimalno 1x tjedno, češće 1x u 2 tjedna, osim kad zriju plodovi. Nije mi prvi put, ali godinama nisam to radila jer ne stignem obilaziti dovoljno često u sezoni kad treba zalijevati. Sada imamo samo 3 gredice, svaka po 2 m2. Obijene su daskama, a dolje je kartonom pokrivena trava, na tome suho lišće i drugi organski materijal da grije zemlju dok se raspada i preko toga mješavina zemlje s brda (iskopano na rubu šume) i 1-2 vreće zemlje za cvijeće, koju stavljam da razrahli našu ilovaču. Gnoj - dobili kantu od susjeda kad je dovezao gnoj za vinograd. Može se staviti i granulirani kokošji ili konjski gnoj. Pokazalo se dobro. Evo tuđe pameti: https://www.agroklub.com/eko-proizvo...gradnje/93998/
Gredica 1: Izrasla mi je rukola tako da je cijelo ljeto nismo kupovali, mahune graha čučavca (koji ne treba visoke kolce) isto nekoliko kila od samo 2 reda.
Gredica 2: Nekoliko sadnica paradajza (4 sadnice volovsko srce + 2 sadnice amerikaner + 2 sadnice cherry) + 1 sadnica patlidžana koju smo dobili + nekoliko sadnica paprika - izraslo je toliko paradajza da sam mogla ukuhati dio, patlidžan samo jedan ali ogroooman, paprike su bile preblizu pa ih je paradajz zadavio - samo nekoliko komada.
Gredica 3: tikvice - nije uspjelo jer se nekako nije oprašilo, čista nula. Izraslo je samo lišće, bilo je i nešto cvjetova, ali nisu se zametnuli plodovi. Nije da nema pčela na brdu, nemam pojma zašto se to dogodilo jer su mi pred koju godinu rasle ko lude. Probat ću ponovno.
Ove jeseni sam na jednu gredicu zagurala lučice i češnjak u zemlju, pa kako ispadne. Nadamo se mladom luku i češnjaku do Uskrsa, a kasnije na istu gredicu posaditi nešto drugo. Druge dvije gredice su mi za sada prazne, odnosno trpamo na njih organski materijal (suho lišće i slično) i još zemlje. Planiramo napraviti i četvrtu gredicu tijekom zime. Nije puno, ali nas veseli. Da je samo vrt, to bi bila pjesma i ne previše posla, ali imamo još i hrpu voća (par stabala jabuka, višanja i šljiva, jednu krušku, jedan dud, nekoliko vinogradarskih breskvi + par grmova malina, kupina, ribizla i aronije) + 1200 m2 za košnju, posla ima sasvim dovoljno. Cvijeće nisam spomenula, jer nemam bogznakaj osim cvatućih grmova.

Odgovori s citatom