Stranica 33 od 33 PrviPrvi ... 23313233
Pokazuje rezultate 1,601 do 1,622 od 1622

Tema: Radovi u vrtu

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Svakako glavni problem postaje globalna suša i voda će uskoro biti dragocenija od zlata, a cene hrane će samo rasti.
    Uh ... ništa od onih gmo biljki kaj su jače od čak norisa...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Uh ... ništa od onih gmo biljki kaj su jače od čak norisa...
    Nemoj se obeshrabriti... Mi smo lani napravili probni lasagna vrt uz minimum truda i obilaženje maksimalno 1x tjedno, češće 1x u 2 tjedna, osim kad zriju plodovi. Nije mi prvi put, ali godinama nisam to radila jer ne stignem obilaziti dovoljno često u sezoni kad treba zalijevati. Sada imamo samo 3 gredice, svaka po 2 m2. Obijene su daskama, a dolje je kartonom pokrivena trava, na tome suho lišće i drugi organski materijal da grije zemlju dok se raspada i preko toga mješavina zemlje s brda (iskopano na rubu šume) i 1-2 vreće zemlje za cvijeće, koju stavljam da razrahli našu ilovaču. Gnoj - dobili kantu od susjeda kad je dovezao gnoj za vinograd. Može se staviti i granulirani kokošji ili konjski gnoj. Pokazalo se dobro. Evo tuđe pameti: https://www.agroklub.com/eko-proizvo...gradnje/93998/

Gredica 1: Izrasla mi je rukola tako da je cijelo ljeto nismo kupovali, mahune graha čučavca (koji ne treba visoke kolce) isto nekoliko kila od samo 2 reda.
    Gredica 2: Nekoliko sadnica paradajza (4 sadnice volovsko srce + 2 sadnice amerikaner + 2 sadnice cherry) + 1 sadnica patlidžana koju smo dobili + nekoliko sadnica paprika - izraslo je toliko paradajza da sam mogla ukuhati dio, patlidžan samo jedan ali ogroooman, paprike su bile preblizu pa ih je paradajz zadavio - samo nekoliko komada.
    Gredica 3: tikvice - nije uspjelo jer se nekako nije oprašilo, čista nula. Izraslo je samo lišće, bilo je i nešto cvjetova, ali nisu se zametnuli plodovi. Nije da nema pčela na brdu, nemam pojma zašto se to dogodilo jer su mi pred koju godinu rasle ko lude. Probat ću ponovno.

Ove jeseni sam na jednu gredicu zagurala lučice i češnjak u zemlju, pa kako ispadne. Nadamo se mladom luku i češnjaku do Uskrsa, a kasnije na istu gredicu posaditi nešto drugo. Druge dvije gredice su mi za sada prazne, odnosno trpamo na njih organski materijal (suho lišće i slično) i još zemlje. Planiramo napraviti i četvrtu gredicu tijekom zime. Nije puno, ali nas veseli. Da je samo vrt, to bi bila pjesma i ne previše posla, ali imamo još i hrpu voća (par stabala jabuka, višanja i šljiva, jednu krušku, jedan dud, nekoliko vinogradarskih breskvi + par grmova malina, kupina, ribizla i aronije) + 1200 m2 za košnju, posla ima sasvim dovoljno. Cvijeće nisam spomenula, jer nemam bogznakaj osim cvatućih grmova.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Bere li neko divlje šparoge i gde tog ima?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Ja. U Primorju po svuda. Za ostale krajeve ne znam.

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Šmrc. (((

Btw ovaj bijeli i crveni luk sav proklijan u Bosu, najradije bih ga u teglicu.
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 26.02.2025. at 14:34

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Upravo mi stižu lukovice tulipana iz Nizozemske, jel kasno da ih odmah posadim u zemlju, hoće li proklijati odmah ovog proljeća?
    Ostali tulipani u vrtu su već 10 cm iznad zemlje...

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Nije kasno.
    Procvast će i sada posađeni tulipani.

Odustala sam od tulipana. Ovi novi hibridi cvatu samo prvu godinu, druge godine eventualno puste list, jedan. Naravno da su lijepi, ali mi se čini previse novaca i previse truda da budu samo jednogodišnje cvijeće.
    Nekome je dovoljno i toliko.
    Mozda opet u jesen kupim koju lukovicu, tko zna

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj Angie75 prvotno napisa Vidi poruku
    Upravo mi stižu lukovice tulipana iz Nizozemske, jel kasno da ih odmah posadim u zemlju, hoće li proklijati odmah ovog proljeća?
    Ostali tulipani u vrtu su već 10 cm iznad zemlje...
    Nisam probala, ali susjeda ima taktiku da takve lukovice stavi na par dana u frižider u odjeljak za povrće, da biljke "pomisle" da je prošla zima. Nakon toga je veća šansa da procvatu kad ih posadi u zemlju. To je govorila za narcise i zumbule. Možda vrijedi i za tulipane.

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

ajme susjeda je genijalna

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

ajme susjeda je genijalna
    Evo malo tuđe pameti:

https://www.pressreader.com/croatia/...kik-yTcgcqpG4Q

https://yukkaplants.com/pospjesivanj...-bulb-forcing/

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Lidl je stavio keramičke tegle, ali nemaju rupica, na slikama začinsko bilje, ali koja je poanta keramičke tegle ako nema otvor za drenažu pa moram stavljati još jednu plastičnu? Gdje bi bilo tegli od keramike ili terakote s rupicama?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Pogledaj u Bauhausu na Žitnjaku. Ima i nekih plastičnih koje izgledaju kao imitacija keramičkih.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Lidl je stavio keramičke tegle, ali nemaju rupica, na slikama začinsko bilje, ali koja je poanta keramičke tegle ako nema otvor za drenažu pa moram stavljati još jednu plastičnu? Gdje bi bilo tegli od keramike ili terakote s rupicama?
    Pevex

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Gdje bi bilo tegli od keramike ili terakote s rupicama?
    po vrtnim centrima, npr na Žitnjaku

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Ima ih i u Ikei

Angie75 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Za vikend obrezali živice, malo orezala ruže i lavandu, prekopali gredice.... ima li netko ideju s čim malo pognojiti trešnju da bolje rodi?

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Za vikend obrezali živice, malo orezala ruže i lavandu, prekopali gredice.... ima li netko ideju s čim malo pognojiti trešnju da bolje rodi?
    Kompost, kore od banane, a dobro je i baciti pepeo (od roštilja i slično). Evo malo tuđe pameti: https://gospodarski.hr/rubrike/gnoji...snje-i-visnje/

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Dobro, kad je vrijeme za sijanje sjemenki? Mogu već sad početi? Mislila sam u posudice od jogurta, ali hoće li biti teško odvojiti flance kad porastu?

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Neće biti tesko odvojiti. Razrezat ćes čašicu ako ne ide drugačije. Ali, ići će.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Dobro, kad je vrijeme za sijanje sjemenki? Mogu već sad početi? Mislila sam u posudice od jogurta, ali hoće li biti teško odvojiti flance kad porastu?
    Još je rano, ali to zapravo ovisi o izboru biljaka i njihovoj namjeni. Koje biljke imaš na umu?

Ako kupuješ već pripremljeno sjeme, na svakoj vrećici (straga) imaš upute za sadnju i sijanje na otvorenom i zatvorenom. Vidi ovdje primjer: https://www.eurogarden.eu/hr/Sjeme-p...KRASTAVAC-5gr/

Što se tiče sijanja i sadnje na otvorenom, moja kolegica uvijek je govorila da se u zemlju može sijati i saditi tek kad možeš na zemlji sjediti, a da te ne zebe za zadnjicu (najranije travanj, osim jesenskih kultura).

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Meni se za sada dobro drže mladi crni ribizli i josta (pelcani u jesen, sad imaju pupove, ali iz iskustva znam da trebaju preživjeti prvo ljeto - ako ih suša ne uništi, opstat će). Crveni ribizli su mi šugavi (imam grmove stare 20 godina i već su se izrodili iako sam orezivala stare grane, ali nisam ih lani stavila "u školicu" pa možda dokupim koju sadnicu da malo obnovimo i taj segment). Mlada dunja je dobro prezimila jer ima cilindar od žice, ali mladu jabuku bez cilindra su nam ogulili srndaći pa vjerojatno neće opstati. Sadit ćemo novo... Trešnje i šljive pupaju, ali još nisu krenule. I bolje, moglo bi biti još hladnih dana, a ako smrzne ili jako zahladi u periodu cvatnje, od voća bude friška figa.

Imam još starih grmova (kupina, malina, aronija) pa tu nije bilo novosti. Na vrtu imam samo luk i češnjak na jednoj gredici i nije bogznakaj, ali taman bude do Uskrsa
    U subotu smo sastavili još jednu novu lasagna gredicu, ovako nešto https://rtanjskivrt.rs/2021/01/uzdignute-gredice/ i postavili novi okvir za kompostište, ali radovi su tek počeli.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 10.03.2025. at 12:06

zutaminuta avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2014

Početno

Posijali smo karanfile, kadife i paprike. Jučer sam u konzumu vidjela neke zvonaste paprike, al su bile divovske. Za takvo što vjrv nije dovoljna teglica.

Stranica 33 od 33 PrviPrvi ... 23313233

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •