Pokazuje rezultate 1 do 49 od 49

Tema: TV bez seksa i nasilja do 21h? vjerujete li da ce zazivjeti?

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno TV bez seksa i nasilja do 21h? vjerujete li da ce zazivjeti?

Vijeće za elektroničke medije je, naime, donijelo 'Pravilnik o načinu postupanja nakladnika televizijske djelatnosti radi zaštite maloljetnika', piše Novi list

Njime se propisuje postupanje nakladnika u slučaju emitiranja sadržaja za koje je vjerojatno da bi mogli ugroziti fizički, mentalni ili moralni razvoj maloljetnika, poput prizora pretjeranog nasilja, seksa, vulgarnih izraza i prizora zloporabe opijata.

Pravilnik propisuje obvezu nakladnika da osigura prepoznavanje takvih programskih sadržaja pomoću vizualnih simbola, za cijelo vrijeme trajanja sadržaja.

Pod vizualnim upozorenjem podrazumijeva se pisano upozorenje na ekranu neposredno prije emitiranja sadržaja te grafička oznaka u gornjem dijelu ekrana. Pisano upozorenje mora trajati najmanje tri sekunde, a glasi: 'Programski sadržaj koji slijedi nije primjeren za djecu i maloljetnike'.

Tri su, pak, grafičke oznake u obliku kruga koje se odnose na tri kategorije programskih sadržaja. Proziran krug s crvenom brojkom 18 označava programske sadržaje koji se ne smiju prikazivati od 7 do 23 sata, onaj s upisanom narančastom brojkom 15 sadržaje koji se ne smiju prikazivati u vremenu od 7 do 22, dok prozirni krug s upisanom zelenom brojkom 12 označava sadržaje koji se ne smiju prikazivati od 7 do 21.

Oznaka mora biti vidljiva i čitljiva. Nakladnici ih mogu dizajnirati sukladno svom uobičajenom dizajnu, mogu varirati i nijanse boja, no krugovi ne mogu biti manji od uobičajenog loga nakladnika i moraju se nalaziti u gornjem dijelu ekrana.

Nakladnici su dužni i prilikom najave programa u medijima, uz naziv programskog sadržaja, navesti brojčanu oznaku dobne prikladnosti. Neprimjerene sadržaje ne smije sadržavati ni najava programa s oznakama, a i reprize takvih programskih sadržaja podliježu odredbama Pravilnika. Procjena kako označiti pojedine programske sadražaje je na nakladnicima.

Podsjetiti valja kako je jedna verzija pravilnika pokušala zaživjeti još u travnju. No, nakon iskazanog nezadovoljstva televizija, pristupilo se novom usuglašavanju, nakon kojeg prostora za nove nesuglasice više nema.

Pače, predsjednik Vijeća Zdravko Kedžo najavljuje stalan monitoring i najoštrije moguće kazne za one koji se ogluše o pravilnik koji, prije svega, nastoji vrijeme od 19 do 21 namijeniti za obiteljsko gledanje televizije. Kazne mogu biti od opomene, preko milijun kuna novčane kazne, do oduzimanje koncesije na kraći rok ili trajno.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ajme šta bi ovo bilo lipo :D

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

puno stvari bi se trebalo promijeniti na tvu, pri tome mislaim na tv koni se financira od poreza, drzavna tv.

reklame bi se trebale izbacioti, npr, izostanak nasilja i sexa prije 21 , da isto tako...
    pa i sve one emisije gdje su voditelji obicno musko i zensko, i on u odijelu, a ona u kratkoj haljinici na bretelice u stiklama, uh...

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

bilo bi dobro da zaživi, mada....

Najviše od svega mi smeta tako ružna i tako besmislena emisija Istraga.
    Mislim ko to normalan gleda? I to u 8 navečer, krvi do koljena, četnici, klanje.
    Katastrofa!!!

Mony avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004

Početno

Ja bih tako rado, pa da i to tv programa sto pogleda, usput ni kriv ni duzan, a ni zeljan, ne vidi reklamu: kako nauciti seciranje za CSI ili reklamu za akcijske filmove s pistoljem prislonjenim u celo (koji cak i opale s hrpom krvi okolo - u reklami naravno) i slicne gadarije

No, ova mi je recenica malo sumnjiva:
    Podsjetiti valja kako je jedna verzija pravilnika pokušala zaživjeti još u travnju. No, nakon iskazanog nezadovoljstva televizija, pristupilo se novom usuglašavanju, nakon kojeg prostora za nove nesuglasice više nema

Garant su i u travnju rekli kako prostora za nesuglasice vise nema :/
    I iskreno se nadam da sam prepesimisticna u vezi s ovim...

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Jučer Istraga :shock:

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

istraga je smeće. samo po sebi.

a da djeca idu u krevet u devet, a ?! o tome nitko ne razmišlja, nego samo kako ukinuti moj najdraži csi!

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja ne vjeruem, ali se nadam

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da nema sanse. zaboga, pa sto bi onda stavili u dugacak termin do 21h? kad je vecina emisija takvo? :/

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mozda dokumentarce BBCa ili NGa
    ljepo bi njima mogli popuniti program

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    mozda dokumentarce BBCa ili NGa
    ljepo bi njima mogli popuniti program
    nije rijec samo o punjenju programa
    mos mislit kako reklama za ozujsko lijepo sjedne usred jednog takvog dokumentarca

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa

a da djeca idu u krevet u devet, a ?! o tome nitko ne razmišlja, nego samo kako ukinuti moj najdraži csi!
    moja djeca idu u 9 u krevet (samovoljno)... ali i ono do 9 je ajmemajko ...

icyoh avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2007

Početno

L je premali pa nemamo brige oko TV programa, no ne vidim rješenje u zabranama. Emisije koje ja procjenim smećem jednostavno neće gledati.
    Uostalom Istraga (koja je i meni vrhunac užasa) je oko 8-9 zar ne? Pa u to vrijeme mi i nije normalno da malo dijete gleda TV.
    Kad smo mi bili mali ( ) brat i ja smo TV gledali maksimalno 2h dnevno i to samo pod nadzorom mame. I tako planiram odgajati i L.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj mama courage prvotno napisa

još ti ekipa nije dosadila :?

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

mi pokušavamo uvesti red da se do dnevnika može svašta nešto pogledati na njenim kanalima (u umjerenim dozama). nakon toga samo ako je petak pa na super rtlu bude neki dječji film.

ili nakon prvih 15 min nakon početka dnevnika do 20'15 može pogledati još neki crtić, a onda počinju mamine serije i ona se ima kupiti iz dnevne. tj. najčešće tad ugasimo tv (ja si snimam seriju), malo smirimo sve nadražaje, spremamo se polako za krevet itd.

čuj, dosadila! sad imam i dextera, ako baš zagusti.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja ih već dugo ne mogu gledati...
    Al zato House...

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj icyoh prvotno napisa
    L je premali pa nemamo brige oko TV programa, no ne vidim rješenje u zabranama. Emisije koje ja procjenim smećem jednostavno neće gledati.
    Uostalom Istraga (koja je i meni vrhunac užasa) je oko 8-9 zar ne? Pa u to vrijeme mi i nije normalno da malo dijete gleda TV.
    Tako i kod mene
    Ali samo da ubacim potencijalno nezgodnu činjenicu-meni se znalo zalomiti da sam kao mala svašta gledala na TV-npr. oko prošlog Božića je u popodnevnom terminu prikazan svima nama vjerujem dragi film "Gremlini"-pa to smo svi gledali u kinu sa starcima-ali kad sam ga gledala tada prošle godine, dakle iz današnje perspektive je to užasan film! Miksanje zločestih Gremlina ili pečenje u mikrovalnoj i slične stvari... Ponavljam, popodnevni termin, jer je to kakti dječji film
    Ali ja ne vidim da imam posljedice od toga, a sličnih je primjera tisuću (cijele su osamdesete koje su razdoblje moga djetinjstva pune filmova koje bi danas okarakterizirali kao sumnjive-Policajac s Beverly Hillsa npr. i slične policijske komedije su pune golotinje, krvi i psovki-ali ih se ja rado sjećam )

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

svimbalo - ne kužim :?
    što na kraju s gremlinima i policajcem - jel valja to ili ne?

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Već vidim da će mi netko reći da što, ako ja nemam negativnih posljedica, da je to ok prikazivati?
    Ili da ih možda i imam, ali ih nisam svjesna
    Nisam naravno to htjela reći, nego samo naglasiti da nije sve tako jednostavno...

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Svimbalo prvotno napisa
    Već vidim da će mi netko reći da što, ako ja nemam negativnih posljedica, da je to ok prikazivati?
    Ili da ih možda i imam, ali ih nisam svjesna
    Nisam naravno to htjela reći, nego samo naglasiti da nije sve tako jednostavno...
    Ipak mislim da je neusporediv jedan BB, Istraga, ona istina s detektorom laži CSI-evi i ostale žnj serije i emisije s Policajcem kojeg ti navodiš.

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj cvijeta73 prvotno napisa
    svimbalo - ne kužim :?
    Što na kraju s gremlinima i policajcem - jel valja to ili ne?
    Iznenadio me tako brzi odgovor, ja već pisala drugi post
    Pa prema mom osobnom iskustvu-ne, hoću reći ne vidim da zato što sam bila izložena i takvim scenama da sam imala noćne more/postala agresivna/naučila loše obrasce ponašanja

ponavljam, to sam samo ja, i znam da se ne može generalizirati ni na jednu temu, pa ni na ovu

Svimbalo avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

yaya, slažem se, nije usporedivo, ali kvalitetom nije usporedivo, a sadržajem možda ipak je...
    sjećate li se one scene iz spomenutog policajca u striptiz baru? ima tamo svačega...

lillifee avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

bilo bi super.
    da li vam smetaju slike leseva i krvi, golih zena i muskaraca u dnevnim novinama? nisam bas konzerva, ali isto tako mi je grozno kad nasa petogodisnjakinja zbunjeno gleda sliku nekog ubijenog kojem ruka ili noga vire ispod bijele plahte, pa onda danima razmislja o tome. i nije mi bas po volji kad nas desetogodisnjak slini nad onim prsatim i guzatim ljepoticama na zadnjm stranicama. sta bi trebala prestat kupovat dnevne novine? nije da cu im pokrivati oci kad se pojavi gola zena, ali isto mislim da ih s tim ne treba konfontirati bas na svakom koraku.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

mene smeta - više to nego gremlini u mikrovalnoj, sigurno.

magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

trebali bi zabraniti i sve dnevnike i vijesti...

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ja s tim nemam frke jer mi je nejasno što bi četverogodišnjakinja poslije 9 navečer uopće radila pred televizorom

a što se tiče tv programa prije 9, nju apsolutno ništa ne zanima osim crtića..osim toga, ako je crtić s nekim robotima, glasniji, agresivniji itd. onda skiči da ga ugasimo jer se boji

a što se tiče golotinje po novinama, to me uopće ne smeta

(..bio davno neki topic o tome jesmo li goli pred djecom )

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Uopce ne vidim smisao ovakvih zabrana, niti mi se svidjaju. Roditelji bi trebali biti odgovorni za izbor programa koji dijete gleda, ili ne gleda.

Cinjenica da velika vecina programa svih nasih televizija nije uopce vrijedna spomena (pardon - gledanja) posve je drugi par kobasica.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa
    Uopce ne vidim smisao ovakvih zabrana, niti mi se svidjaju. Roditelji bi trebali biti odgovorni za izbor programa koji dijete gleda, ili ne gleda.
    dobar dio djece od 9 do 12 godina je sam doma u neko doba dana, drzava ne misli da im treba produzeni boravak u skoli. odgovorni sasvim mogu u tom slucaju biti samo ako djetetu uskrate mogucnost gledanja tv-a.

ti govoris iz pozicije mame malog djeteta, pretpostavljam.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja se slazem da postoji odgovornost roditelja, ali to nema veze s odgovornoscu medija - to nije ista prica to su paralelne price.

ina33 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

A ne znam, možda bi moglo zaživit. Do 9 - ali ima nekog seksa i nasilja osim te Istrage? Ja se ovako mislim do 20 je dnevnik (dobro, tu vjerojatno neće same vijesti o nasilju maknit, a vjerojatno ni slike), ali onda idu sapunice u stilu Lud zbunjen, normalan, ova Ljubav, ona Ljubav, Pod lipom, pa reality showovi u kojima bi onda išlo bzzz preko seksa i nasilja (bar fizičkog). Ili je moja percepcija kriva?

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    Citiraj Kaae prvotno napisa
    dobar dio djece od 9 do 12 godina je sam doma u neko doba dana, drzava ne misli da im treba produzeni boravak u skoli. odgovorni sasvim mogu u tom slucaju biti samo ako djetetu uskrate mogucnost gledanja tv-a.

ti govoris iz pozicije mame malog djeteta, pretpostavljam.
    Ne, uopce jos nemam dijete.

Ora avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    ja ne vjeruem, ali se nadam
    X

bauba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

To svakako treba pozdraviti.
    A ukoliko se nešto ne promijeni na TV-u generalno, i to vrlo brzo, pozivam vas sve na jednomjesečno neplaćanje tv pretplate.

Šalu na stranu, previše, previše je nasilja i "smeća" na tv-u.
    Brinem se, jako i iskreno kamo to vodi.

Nikina mama avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Meni je trn u oku "Istraga", ne gledam nikada tu emisliju tako da ne znam da li je dobra ili losa, ali znam da kada mi tv slucajno ostane na Novoj, mi se igramo na podu i kada skuzim slike klanja, puskaranja, ubijanja zamracim, dodje mi da razbijem i svoj tv i Svilana sto mu je normalno da je emisija tako prebrutalnog sadrzaja u terminu kada je realno vecina djece itekako budna.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ja mislim da je definitivno potrebno uvesti neke promjene na televiziji(jama), ali po pitanju kvalitete programa, prvenstveno domaćeg.

pa da nas ne tlače s raznim zidovoma, BB-ovima i tijumfima, a ni s voditeljima očajne dikcije koji ne znaju čitat s blesimetra.

kažu da dječji program ima rezervirano vrijeme.
    A mene zanima čije je dijete budno u 6-pol 7 ujutro da gleda crtiće, koji su ionako , upitne kvalitete.
    jadini svjetao primjer u programu nacionalne televizije je linea (bajum, bajum, kako smo ga mi zvali), a i ona ide jednom ili dvaput tjedno...

Što se tiče stranog programa, nit vodilja je gledanost na matičnim kućama- prema tome se određuje termin prikazivanja i kod nas, jer što neka serija ili emsija imaju bolji rejting vani, dobit će i bolji termin i kod nas, asve u svrhu - marketinga.
    jer se sekunda reklamnog prostora ne cijeni jednako u plodovima zemlj i u csi, u 3 popodne nedjeljom i utorkom u 9 navečer.

a bez reklama, na žalost, ne može i toga smo svi svjsni.
    ali za sadržaj reklamnog spota ne odgovara tv kuća, oni s tim nemaju ništa.

a isto tako, ovo gore su razlozi iz kojih nećemo tako skoro doživit bbc dokumentarac , gledljiv svima, u primetimeu.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mi smo jutros u 8 h gledali crtane i odjednom reklama za seriju, tekst glumica izgovara: Ma jel znaš ti uopće šta je pobačaj? :shock: (nova tv)

Nažalost, nitko izgleda o terminu strogo određenom za djecu, ne vodi računa.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj babyboys prvotno napisa
    ali za sadržaj reklamnog spota ne odgovara tv kuća, oni s tim nemaju ništa.
    Ali odgovara za najave najkrvavijih serija i emisija za vrijeme, primjerice, humoristične serije. A. voli Malcolma, ali se brate nagleda mrtvih tiijela i serijskih ubojica dok ga gleda.
    Imam primjedbu na naslov teme: zašto opet seks i nasilje u paketu? Seks je u pravilu nešto pozitivno, šta ne?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    Imam primjedbu na naslov teme: zašto opet seks i nasilje u paketu? Seks je u pravilu nešto pozitivno, šta ne?
    pa oni su to stavili u isti pravilnik ne ja

ne znam sto ima pozitivno u tom da sestogodisnjak gleda najavu seksa u npr Rezi me u 5 popodne
    ili seks u Rezi me zoves nekim drugim imenom

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj ivarica prvotno napisa
    Citiraj vertex prvotno napisa
    pa oni su to stavili u isti pravilnik ne ja

ne znam sto ima pozitivno u tom da sestogodisnjak gleda najavu seksa u npr Rezi me u 5 popodne
    ili seks u Rezi me zoves nekim drugim imenom
    Iz Reži me ne bih da stave ni najobičniju konverzaciju u najavu prije 21. Tamo se sve mora zvat nekim drugim imenom!

Ma naravno da ima vakog i nakog seksa. Za neka uprizorenja seksa mi ne smata da vide, za neka opet stvarno još nije vrijeme.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Kad smo kod tv-a, da ne otvaram novu temu,
    što to ima u tim reklamama da je moj klinac naprosto poludio za njima?
    Kad čuje da počinju (stalno smo na RTL-u) pravac pred televizor i gleda, ne trepče :?
    I plješće na Anitra Duck

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Citiraj kahna prvotno napisa
    Kad čuje da počinju (stalno smo na RTL-u) pravac pred televizor i gleda, ne trepče :?
    I plješće na Anitra Duck
    I moja, na Bonduelle pošizi od radosti. Mislim da je muzika. Iliti glazba krivac.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj corny prvotno napisa
    Citiraj kahna prvotno napisa
    I plješće na Anitra Duck
    I moja, na Bonduelle pošizi od radosti. Mislim da je muzika. Iliti glazba krivac.
    O da, tu sam zaboravila.
    Ali definitivno mu je najdraža ona na HRT-u protiv tjelesnog kažnjavanja
    Ta je i meni lijepa za pogledati.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

i ja podržavam akciju.
    CSI možete gledati u ponoć kao što i ja mogu gledati u ponoć bilo koji kvalitetan film (ni jedan iole zanimljiv ne dospije u neko doba ga kad prosječan čovjek koji se ustaje u 6h ujutro može pogledati tako da se zbilja čovjek zapita želi li to neko od nas napraviti idiote)

Već sam spomenula da je moje kompetentno dijete uništilo daljinski. Odmah sam se sjetila JJ-a

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ona od UNICEFA, s rukama...moja obožava tu reklamu, to mi je tako slatko

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad bi ovo trebalo zazivjeti?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kaze osmog dana od dana objave u nn
    http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/315096.html

Cookie avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Bojim se da je s ovim isti slučaj kao i antipušačkim zakonom i svim ostalim bombastično najavljivanim novim zakonima: svrha je pro forma udovoljiti pritiscima iz EU i dijela javnosti, a u praksi će korist biti dvojbena ili nikakva. Džaba nam novi propis o neprimjerenim sadržajima na televiziji kad je televizijama ostavljeno da same odlučuju o tome što je primjereno za koga, a što nije. Čisto sumnjam da će se oni u svojim procjenama rukovodit interesima naše djece.

babyboys avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2008

Početno

ja uopće ne gajim takve iluzije.
    meni strašno na živce idu sve te emisije u kojima se kojlu i ubijaju, bombastične najave vijesti i dnevnika koje kreću od četiri popodne , a u kojima u zrak lete auti, ljudi i kuće...

jeste primjetili da su na sve tri nacionalne televizije vijesti od 17 do 20 sati konstantno, samo slijede jedne za drugima, baš su to fino poriktali.

davno su prošla vrmena nedjeljnog jutra kad su djeca mogla pogldati dva-tri sata smislenog programa namjenjenog isključivo njima.

Danas je došlo vrijeme nindži, cartoon networka i njihovih (gruba riječ) , manga stripova i slično.

Zašto?zato što hrpa popratnih gluposti kao što su govoreće figure, isti ti crtići na dvd-u,i ostali accesorize okreće ogromnu lovu, pa još kad dodamo reklamiranje svega toga u "dječjem terminu"...

Radim u branši u kojoj je sve to jednako prisutno i zato znam o čemu pičam.
    Ako se ne može u nekoj emisiji prodat dovoljna minutaža reklamnog prostora (oko 3 minute na 45 min programa), onda ta emisija nije isplativa i ukinu je.

i to ti je isto WILD, WILD WEST

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

a kaj to uopće znači? Da li znači gledanje dosadnih, zatupljujućih političkih emisija u kojima svi lažu koliko su dugi i široku do 21 a onda spati. Pa mislim, poučne su to emisije svakako, možeš sjesti dijete i reći mu: vidiš koko ovi ljudi lažu koliko su dugi i široki, a to ne valja raditi i ružno je. I koje su to emisije u kojima ima sexa, da li su to Kućanice ili npr. Stažisti (koji su iz tih razloga premješteni za poslije ponoći, tak da nema šanse da ih gledam jer ne mogu dočekati, nakon radnog dana i bavljenja malom). Ne kužim. U principu mi je svejedno jer dok mala ne zaspe gledaju se crtići na DVD-u, a to znači do 20:30 crtići i to Tonko Bonko po n-ti put jer mala donese kutiju i viče Boko i moraš joj upaliti kaj da radim. A nakon što dosadi Boko ide Fufu (u prijevodu Fifi i cvijetno društvo) - naravno da i to donese.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •