Ma Juula nikada dovoljno.![]()
Sličan dojam. Ne mogu se zamisliti da razgovaram s djetetom na način na koji on savjetuje kao jedini funkcionalan
ono što mi se svidjelo u knjizi je što sam dobila sliku kako funkcionira dječji um te da shvatim da je to sve normalno, tantrumi i sve skupa, umjesto da s djetetom razgovaram kao s čimpanzom čekam da prođe (tih par godina)
Meni je ok, knjiga koja navodi na razmišljanje. Pomogla mi je pri zauzimanju kulerskog stava pri odgoju djece, da prepustim ponešto njima i da se ne osjećam kao loš roditelj ako nešto ne funkcionira u ovom trenutku - to ne znači da ne idem u dobrom smjeru.
Napisala sam negdje gore da je Juul precijenjen (to ponavljam samo zato da ostane poveznica).
Osjećam potrebu da napišem i ZAŠTO mislim da je Juul precijenjen. Morala bih se podsjetiti knjige, ali neke stvari mi nisu sjele, recimo njegov naputak "Prestanite odgajati". To mi nikako, ali baš nikako nije sjelo. Ne mogu zamisliti da odustanem od toga. Naravno, vjerojatno se radi o kutu gledanja. Juul (koliko se sjećam, a možda bih morala ponoviti gradivo) kaže da je dijete kompetentno za odgoj, odnosno da nam je u stanju kvalitetno vratiti informacije što radimo krivo.
Ako ovo njegovo "prestanite odgajati" prevedem na jezik koji bi mi bio prihvatljiv, odnosno "nemojte se toliko truditi odgojiti djecu, radije odgajajte sebe" i njegovi stavovi bi mi mogli biti prihvatljiviji. Ne radi se o tome da mi se ne sviđa, nego o tome da mi otkriva toplu vodu. A tko zna, možda imam krivo... Ja sam davno shvatila da je najvažniji dio odgoja djece odgajanje sebe. A sad - da l je Juul to baš tako napisao, nemam više pojma. Ako je tako mislio - onda ok. Ali moj dojam kod čitanja knjige je bio drugačiji i zato mi se to baš nije dopalo. Svakako, to je knjiga koja traži višestruko iščitavanje.
Dok su djeca bila sasvim mala, Sears mi je sjeo bolje. Ali nakon puuuno godina (v. potpis) nekako mi se ne čini da smo mm i ja napravili loš posao. Nije sve idealno, ali je za sada čisto ok.