Pokazuje rezultate 1 do 17 od 17

Tema: potencijalna alergija kod nerođene bebe

Bipsić avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno potencijalna alergija kod nerođene bebe

ajme koji naslov sam izmislila
    ne znam uopće gdje da postavim ovo pitanje, ako ne spada tu, molim admin da premjesti

neki dan sam s mm razgovarala o slijedećem: on je alergičar, ja isto a i sin isto tako, dakle, veeelika je vjerojatnost da će i curica koja će se roditi za koji dan biti isto alergična. a kak ja sad u ovoj fazi pijem veeeelike količine mlijeka, muž me zašpotal i krenula je rasprava o tome da možda to sad šteti bebi dok je još u trbuhu :? ja osobno, nekak u to ne vjerujem, tj. ne da ne vjerujem nego mi je bezveze prestati piti mlijeko (ili bilo kaj drugo) zato jer će moja beba MOŽDA biti alergična na to...
    zanima me da li je moguće da dijete još u trbuhu bude alergično na nešto... ma sad kad sam pročitala kaj sam napisala, nekak mi se čini da izmišljam toplu vodu, jer ako je to i moguće, mi to nikak nebremo saznati ovog trenutka pa nema baš puno smisla ne konzumirati neku hranu...

ne znam uopće koje odgovore očekujem, ali evo, pita me mm dal' sam pitala cure na rodama kaj misle o tome... pa pitam 8)

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Da pitaš za lijekove ili kakve kemijske tvari - one mogu štetiti ovisno o svom sastavu, isto kao što mogu biti i bezazleni.

No kod mlijeka, drugih pića ili hrane bebi ne dolazi ta hrana neprocesuirana, nego putem posteljice i pupčane vrpce dobiva hranjive tvari, dakle razgrađenu hranu odn. njene elemente. Neke tvari naravno i u takvom obliku mogu štetiti (alkohol, previše kofeina, nikotin...).

Tako da ja osobno mislim da se alergija razvije tek kada organizam dođe direktno u kontakt sa određenim tvarima u neobrađenom stanju - npr. s mlijekom direktno u želucu bez prethodne obrade odn. razgradnje.

Bipsić avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Diami prvotno napisa
    mislim da se alergija razvije tek kada organizam dođe direktno u kontakt sa određenim tvarima u neobrađenom stanju - npr. s mlijekom direktno u želucu bez prethodne obrade odn. razgradnje.
    da, nekak u tom smjeru i ja razmišljam, ali onda po drugoj strani se sjetim da mi je sin bio alergičan od negdje mjesec-dva starosti na jaja i kravlje mlijeko a nije to konzumirao direktno, nego preko dojenja... :?

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Hm - putem mlijeka vjerojatno neke tvari ipak dođu do njega nešto manje obrađene - prije svega prolaze usta i želučić, koji se moraju nositi s time. Putem pupčane vrpce tvari su ipak već još više obrađene/probavljene i stvarno najosnovnije molekule putuju. Tako si ja to zamišljam.

Nekako si mislim da bi postojalo puno više komplikacija u trudnoći da se alergije stvarno ispoljavaju već u trbuhu. Ali to je samo moje razmišljanje - možda sam u krivu.

Bipsić avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

pa da, i ja razmišljam na taj način i tvoj odgovor me u potpunosti zadovoljava

(ali mm ne, i rekel je da bu negdje pokrenul znanstvenu raspravu o tome pa ako ikad sazna nekaj konkretno i drugačije, javim...)

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Joj, i ja imam misli o tome, i željela bih spriječiti AD kod bebe koja je još u trbuhu
    A čitala sam da je negdje razmatrano/dokazano da mame djece sa AD nisu u trudnoći konzumirale dovoljno kalcija (mlijeka...) i sad ti znadi :/
    Ja mislim da se takve stvari ne mogu spriječit, da su u pitanju geni..

ANKARA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Nisam sigurna u alergiju kod nerođene bebe, ali ja sam pila puno mlijeka kad sam dojila i već u prvih nekoliko tjedana života moga F. se počeo stvarati šlajm u dišnim organima i morali smo ga voditi na isisavanje sluzi a uzrok svemu je bilo mlijeko koje sam ja pila.
    Pokušaj ipak poslušati muža. Nikad se ne zna.

Bipsić avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

kad sam dojila prvo dijete i ja sam pila dosta mlijeka, između ostaloga i zbog toga jer mi je tadašnja pedijatrica tak savjetovala kad smo na vlastitu inicijativu otišli napraviti testiranje i otkrili da je mali alergičan na mlijeko, prestala sam ga konzumirati...

tak da i sad nakon što rodim mislim prestati piti mlijeko, ali nekak se sad dvoumim... imam još točno tjedan dana do poroda, i žgaravice su mi ponekad nesnosne, i 1,5 dcl hladnog mlijeka prije spavanja me zna spasiti
    ajd, malo jesam smanjila...

ANKARA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Mliječni proivodi pojačavaju žgaravicu. Barem meni. Bilo bi ti bolje da napraviš napitak od lana, on je zdrav i nije štetan za bebu a jako pomaže protiv gastritisa i žgaravica.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Čaša Donatice će te takođe spasiti ili nekoliko badema.
    Inače, u pasulju i orahu ima mnogo više kalcijuma koji je iskoristljiviji u ljudskom telu od onog u mleku.

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

I u sardini

nina14 avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Baš mi je dobra ova tema, kad razmišljam o drugom djetetu, stalno mi je na pameti to pitanje mogu li se alergije spriječiti/umanjiti (ne znam ni sama) još u trudnoći?

Npr. S. je alergičan na koštuničavo voće, i, teoretski govoreći, da li da ga u drugoj trudnoći izbjegavam ili da se ponašam normalno?
    Ili ta veza AD-kalcij? :?

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Mene mlijeko isto spašava posebno po noći od žgaravice. Već par gutljaja mi je uglavnom dovoljno.

Donat ne bih više preporučala tako blizu pred porod, jer ipak sadrži dosta magnezija, koji može utjecati na opuštanje mišića.

Što se tiče alergija i sprečavanja još u trudnoći - hm, nekako mi se čini da je to nemoguće. Npr. djeca mogu biti alergična na nešto što im mama nikad nije konzumirala tijekom trudnoće (tipa, mama ne jede plodove mora, školjke i slično, a dijete može ispasti alergično na to). Dakle, sudeći po tome - nemoguće je totalno spriječiti. A alergije se mogu razviti i kasnije u životu, i na tvari s kojima se organizam sreće prvi puta.

Naravno, kod ovih alergija koje se pojave odmah po rođenju, čovjek se pita da li je mogao utjecati, ali nekako mislim da tu puno previše faktora igra ulogu koje ne razumijemo ili za koje ne znamo.

ANKARA avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

Vjerujem da bi se gore spomenuta alergija na kravlje mlijeko mogla umanjiti ili spriječiti pijenjem pravog mlijeka umjesto ovih kupovnih koje se prodaju pod "svježe". Mislim da su i netolerancija i alergija posljedice umjetnih dodataka u te tako zdrave prirodne napitke.

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj ANKARA prvotno napisa
    ali ja sam pila puno mlijeka kad sam dojila
    Citiraj Bipsić prvotno napisa
    kad sam dojila prvo dijete i ja sam pila dosta mlijeka
    iako to cure nisu eksplicitno napisale moglo bi se krivo iščitati pa ću pokušati otkloniti svaku sumnju: za produkciju majčinog mlijeka nije odgovorno kravlje mlijeko koje majka konzumira već majčini hormoni i podražaj na bradavicu tj. sisanje djeteta.

Bipsić avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj pinocchio prvotno napisa
    za produkciju majčinog mlijeka nije odgovorno kravlje mlijeko koje majka konzumira već majčini hormoni i podražaj na bradavicu tj. sisanje djeteta.
    naravno, to se podrazumijeva! nisam napisala prije pa ću sad: nakon što smo otkrili alergiju djeteta na KM nisam popila ni kap kravljeg mlijeka a dojila sam ga 14 mjeseci.

smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

mene isto muci slicno pitanje... jesam li prevelikim konzumiranjem mlijecnih proizvoda u prosloj trudnoci utjecala na nastanak AD, alergije na mlijeko i jos svasta kod moje curke?
    Isto od kada je napunila mj dana (isli smo samoinicijativno vidjeti sto s njom ne valja) ne pijem km ni nista sl... jos uvijek ju dojim pa i dalje sve to izbjegavam a sada sam ponovno trudna i uvela sam jedino maslac jer sam ga se nekako jako zazelila a i da se nadje jos nesto dodatnih kalorija.
    Bas me zanima ako cu do kraja trudnoce (i kasnije) biti na toj bez jaja, mlijeka, psenice itd dijeti dal ce i druga bebe imati iste probleme ili nadam se nece...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •