Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 63

Tema: troškovi kad beba dođe doma?

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno troškovi kad beba dođe doma?

Drage mame, trudnice, rode...ja sam u sedmom mjesecu trudnoće i spremam se u šoping za svoju bebicu.
    Da li mi netko može okvirno reći kolike troškove da očekujem u prvom mjesecu kad dođemo doma i pri tome mislim na pelene ( platnene povremeno po potrebi jednokratne ), kremice, gazice i slično. Za krevetić, stolić za presvlačenje i kolica znam kako se kreću cijene, ali me muče ti ostali troškovi o kojima uopće nemam predođbu. Znam da je pitanje vrlo individualno, ali molim Vas da mi kažete svoja iskustva.
    pusa

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

mene je koštalo previše.
    pošto je bila u pitanju prva beba kupovalo se i šta triba i ne triba (puno više onog što ne triba). i kad smo na kraju sili, zbrojili sve troškove umalo smo se onesvistili. potrošili više od 15 000 kn (šta mi šta moji roditelji). prestrašno nešto jer toliki nam trošak stvarno nije trebao.
    s drugim ćemo ditetom nastojat bit puuuuuuno pametniji.

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno Re: troškovi kad beba dođe doma?

Ana ako budeš dojila ne bi trebalo biti tako strašno. Pelene do 2 paketa, ako su jednokratne, ako nisu trošit ćeš više poraška za pranje. Sama izaberi. Kupkica, kremice... ukupno nama na to ide 300-500kn. Ovisno koliko ludujem po trgovini. Pelene mi odnesu najviše jer su paketi oko 100 kn. Čak i sada kad u 6 mj. jede drugu hranu nije se znatno popelo. Ne budeš li dojila već u 4 mj očekuj da ćeš na onoznašvećšta trošiti oko 500 kn. Zato draga strpljenja i uspostavi dojenje, jer ćeš uštedjeti, a i bebici je bolje.
    Ja NAŽALOST nisam dojila, ali to je u svakom pogledu ono pravo.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

JUpii! 300-500 je za mene prihvatljivo, 15 000 baš i ne bih izdržala,ali sad me više nije toliko strah. Bojala sam se da pošto država daje minimalnu naknadu od cca 2600 da toliko ode mjesečno i na osnovne bebine potrebe.

katajina avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Pelene
    -oko 250kn mjesečno jednokratnih, cijena paketa ovisi o veličini, proizvođaču i broju pelena u paketu, za novorođenče oko 60-75kn paket.
    Pupak
    - sterilne komprese 11kn paket od 10kom, treba ti jedan-dva paketa
    - alkohol ili hidrogen, ajmo reći 15kn bočica
    - mrežica za pupak virfix br.6 do 10kn ( mislim ), 2 metra dovoljno
    Kupanje
    Prvu kćer sam kupala u kadici svaki dan s Mustelinom kupkom.
    Mlađu većinom plahnem pod pipom sa vodom, ponekad guzu nakon kakanja operem sa Chicco kupkom.
    Na forumu žene većinom preporučuju kupanje sa kap maslinovog ili bademovog ulja
    - Mustela kupka 500ml oko 110kn ali traje punih 6 mjeseci uz kupanje svaki dan ( provjereno )
    -obične dječje kupke iz dućana su do 25kn
    Kreme za guzu
    - bademova iz ljekarne 200ml oko 40kn ( ako koristiš jednokratne ),
    JGL krema za guzu 500ml ( pola kila ) oko 50-60 kn
    Starija je bila u jednokratnima pa smo trošili svakakve kreme.
    Mlađa je u platnenima i nikada se nismo namazali :D
    Vlažne maramice
    -Mogu se naći i za 12kn ali po meni ništa ne valjaju, ajmo reći da je cijena kvalitetnijih oko 20-30kn za 60-70kom.
    I opet zagovaramo toplu vodu, a maramice samo za po vani.
    Kreme, ulja, losioni
    -najbolje izbjegavati, stariju sam znala nakon kupanja mazati običnim dječjim uljem ( oko 25kn ).
    Mlađu ne mažem s ničim.
    Obje sam isključivo dojila 6 mjeseci.
    Starija me do 6 mjeseci života "koštala" samo pelene i vlažne maramice, manje od 300 kn mjesečno.
    Mlađa.... ah, bolje da ne zbrajam cijene mojih platnenih ljepotica.
    Paket običnih tetra pelena od 10kom dođe 75-100kn, zavisi koji proizvođač i kakvo tkanje, deblje=skuplje.
    Eto, nadam se da sam ti bar malo pomogla

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Hm, skoro pa ništa nismo trošili.
    Imali smo (i još uvijek imamo) platnene pelene.
    Samim time nismo trošili kreme (a i da jesmo imam zalihe od Janka).
    Nismo baš trošili ni vlažne maramice, ali ajde recimo 1-2 paketa mjesečno vlažnih maramica i 2 paketa vatica za bebe (onih kaj su u mulleru po 7 kuna, a u DM-u 11kn).
    štapiće za uha jdan paket u 2 mjeseca, ako ne i više.
    Hrana za bebu-neprocjenjivo (iz cice) bez dodataka čajeka i bilo čega drugoga.
    Robicu smo kupili prije pa tu nije bilo troškova.
    Zapravo su mi najveći trošak u prvih mjesec dan bili higijenski ulošci .
    I što sam kupila za njegu pupka, bivacin, sterilne komprese i kaj ono još treba zaboravila sam. Mada smo it o kupili prije rođenja tak da...
    Stvarno nismo nešto potrošili.

kahna avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

ana. pogledaj ovdje ako imaš vremena
    Popis apsolutno nepotrebnih stvari i
    Popis apsolutno nepotrebnih stvari (2)

Iz osobnog iskustva.
    Od svega što sam kupila (da dočeka bebu) trebale su mi samo "stvarčice" za njegu pupka.
    Sve drugo mi je bilo totalno nepotrebno, a mislim na kremice (par vrsta ), šampone za kupanje (isto par komada),
    kupke, sapun, baby ulje (2 komada), vatice, štapići, dude bočice (preveč komada).
    E od navedenog nam NIŠTA nije trebalo.
    I sigurno za drugo dijete neću kupiti ništa od navedenog.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj katajina prvotno napisa
    Vlažne maramice
    -Mogu se naći i za 12kn ali po meni ništa ne valjaju, ajmo reći da je cijena kvalitetnijih oko 20-30kn za 60-70kom.
    U mulleru 4 paketa od nekih ako se ne varam 80-ak komada košta 36 kuna i sasvim su u redu. Ništ im ne fali...

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Hvala Katajina na detaljnom odgovoru. Stvari mi postaju puno jasnije. Neki dan sam bila na trudničkom tečaju u Vrapču i dobila dosta korisnih informacija. Svakoj budućoj mami potpunoj neznalici vrlo preporučam. Uz nadopunu s foruma polako se slažu stvari na svoje mjesto u glavi.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Malo kasnim s postovima i griješim, sorry. Genijalan je popis apsolutno nepotrebnih stvari. Znači jedina stvar koju sam do sada nabavila (krevetić) bi mogla završiti kao stalak za robu, a beba sa mnom u krevetu hi,hi,hi.

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

ot, loryblue, čestitam od srca na bebici!

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

na svu srecu dosta stavri sam dobila od kinderbeta do komodice i drugih stvari...mi smo se rodili u ljeto tako da je malecka vcijelo ljeto bila u pelenam i bodiju....sad svaki tjedan kupujemo pelene i to violetine one su kod nas malo pakovanje 49 kuna,sampon od jonsona koristimo on je 20 kuna...svak mjesec kupujemo nove bodije u intersparu tako da nekih cirka 300 do 400 kuna mjesecno trosimo...nadam se da smo ti bar nesto pomogli...

katajina avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Lory, od srca čestitam! :D
    ana., znam da je prva bebica ali ne daj se ( puno ) zanijeti.
    Mi smo za prvu kćer kupili kolica i autosjedalicu.
    Svekrva je kupila krevetić ( malo korišten ).
    Mama je kupila komodu za presvlačenje s kadicom.
    Prijateljice su mi u rodilište donijele kozmetiku za bebu- kupku, toplomjer za vodu, škarice za noktiće, češalj i četku za kosu.
    Ogradicu za igranje smo dobili, hranilicu smo dobili.
    Za drugu kćer nismo ništa kupovali osim stvarčica za pupak ( i platnenih pelena ).
    Skoro na slikama ne prepoznajemo koja je koja jer imaju istu robicu
    Isprsili smo se neki dan i kupili nova kišobran kolica da stoje u autu jer su ova stara preteška.
    Nemoj zaboraviti da kad se beba rodi dobijate oko 1300kn od HZZO-a za opremu bebe i nešto od općine ( većina općina daje koju tisuću kunića za novorođenče ).
    OT, gledam jučer slike starije kad je bila puzačica a na podu velika plahta.
    To smo stavili da dijete puzi na čistom, a ne na tepihu.
    P.S. Mlađa je skoro od prvog dana na podu, na baby gymu, ali češće završi negdje sastrane

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Mi smo sve kupili i ništa nismo dobili.
    Koštalo je više od 500 kn.
    kremice i sitniš za higijenu pupka i sli nije puno... nek bude 200 kn
    ali na pelene, krpice i ručnike je otišlo cca 1000 kn. Moglo je i manje ali na početku je išlo sve to jako brzo a ja sam htjela imati dovoljno da ne ostanem bez dok se runda veša opere, osuši i uhvati vremena za speglat.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Evo mog prvog komentara od učlanjenja u forum.Nakon kupovanja mnogo stvarčica za koje se kasnije ispostavilo da uopće nisu bile potrebne, dolaskom naše Nikoline definitivno se potvrdila teza uspostaviti dojenje, dojenje i prije svega dojenje. A ovi dodatni troškovi: jednostavno kako se kome osmjehne sreća.
    Sretno!

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

Citiraj Dijana prvotno napisa
    uf, šta kasnite... šefica je prid školu

pirica avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Citiraj štrigica prvotno napisa
    uf, šta kasnite... šefica je prid školu
    pa pogledaj malo bolje potpis

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

trebalo je pisat da je šefica skoro prid školu

di_zg avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

sve što su cure napisale potpisujem, znači za kupanje, maslinovo ulje ili ništa, kremica za guzu, mokre maramice i pelene ukupno nije preko 300 -400 kn.
    nas su moram priznat ubile financijski posjete kada svi živi dolaze gledati bebu, nemreš toliko nakupovati, napeći kolača i pripremiti koliko je sve odlazilo i odlazilo, a na kraju mjeseca kada nam je došla kartica :shock: :shock: :shock:

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

I btw. ne mora sve biti mustella. Malo mi se čini da smo se udarili šamarati sa markicama, a kao kriza je. Maslinovo ulje u vodi je zakon. Pola nepotrebnih gluposti kojima nisam mogla odoliti za moju prvu mišicu nije mi trebalo. Johnson lotion sam bacila jer se pokvario koliko sam ga koristila. Kako je rekao Gibonni

nenaa avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj nenaa prvotno napisa
    I btw. ne mora sve biti mustella. Malo mi se čini da smo se udarili šamarati sa markicama, a kao kriza je. Maslinovo ulje u vodi je zakon. Pola nepotrebnih gluposti kojima nisam mogla odoliti za moju prvu mišicu nije mi trebalo. Johnson lotion sam bacila jer se pokvario koliko sam ga koristila. Kako je rekao Gibonni
    Nešto mi je postalo samo prije nego završih
    Dakle Gibonni "ovo mi je škola i DRUGI puta ću pametnije." Jako puno nam reklamice izbiju iz đepa, a nama prva bebica pa udri. A poslje :shock: :? :/

Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj štrigica prvotno napisa
    trebalo je pisat da je šefica skoro prid školu
    ma i sad kad si se ispravila ponovit cu ti i ja pogledaj tiker
    Lory cestitam
    iskreno ono sto ti stvarno treba vidjet ces u hodu, a cure su gore vec napisale. s prvim djetetom ljekarna mi je postala vaznija od obicnog ducana , a s drugim posto sam imala viska od prvog iskoristila skoro pa sve.

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

vidila kad sam postala... pa postala sam iz atoga jedan post... di li je nesta :?

evo opet

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Lory i pirica čestitam

Ne računajući koliko sam potrošila za prvu kćer koja se rodila u Emiratima jer sada to smatram pervarzijom, ali ni druga baš nije bila jeftina - kad smo sve zbrojili, tjedan dana nakon što se rodila, došli smo do cifre od 15.000 kn. I sve smo koristili, ništa nije bilo viška.

Frida avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Ajme koje cifre!

Mene sram napisati ali mi na Sina ne trošimo ni 100 kn mjesečno: robicu reciliramo od bratića i malih frendova; pelene platnene; doji, nema dude; kupa se s par kapi maslinova ulja; kolica dobili, ne koristimo previše; kinderbet dobili, hvala Bogu na tome jer mi fali jedan ormarić za njegove stvari Jedino što kupujem su one krpice za pranje u DMu.

Za Lolu smo trošili oko 200 kn za pelene i to je to, dobili smo kolica, kinderbet, hrpu robice, ja sam kupila maramu i par krpica, čisto zbog gušta. Dojila je, nije imala dudu.

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mislim da u prvim mjesecima nisam potrošila niti 100 kuna na drugo dijete.
    jedino što sam kupovala bile su one jednokratne podloge za presvlačenje.

platnene pelene, dojenje, pranje samo s vodom, nikakve kreme, nikakve mokre maramice

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Na prvo smo potrošili puno, najviše na potpuno beskorisne stvari. Već sa drugim smo se opametili a sa trećim je sve bilo tako jednostavno i jeftino Ako izuzmeš kolica, pematalicu koju možeš i ne moraš imati, krevetić (isto tako ne znam oćeš li ili nećeš, ja jesam), ostane ti nekoliko sitnica koje moraš imati. Samo da napomenem, ja ti spadam u "klasične" mame koje koriste jednokratne pelene, vlažne maramice isl. Znači, uzmeš paket pelena, paket maramica (meni najbolje NIveine), Pavlovićevu (ili iz apoteke ili iz dm-a), dva, tri paketića sterilnih kompresa za pupak, alkohol za pupak, dva šugamana za kupanje, tetra i one trokute za široko povijanje..za kupanje u početku ne treba išta osim vode, za prehranu smo cice a dudu varalicu u krajnjem slučaju (ja jesam do 5.ili 6. mjeseca, kad sam im je bacila). Pa eto, izračunaj, nisu to neke silne pare. Bočice ti ne trebaju, robicu ne znam jesi računala u troškove, imaš li je ili kupuješ.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Sad sam se sjetila da ja nisam svoje ni mazala kremom osim kad bi se nešto zacrvenilo, što nije bilo često. Znači ta pavlovićeva mi je trajala po godinu dana

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

i mi smo "škrtarili"
    vlažne maramice koristimo samo kad kaka i to ne uvijek jer ga tata više voli oprati pod vodom . Od rođenja samo Sebamed sapun i koja kap maslinovog ulja u vodu.
    Pelene platnene
    Najveći trošak moji grudnjaci za dojenje :D

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ispada da su platnene pelene besplatne

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pa, za drugo djete jesu

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Za drugo možda jesu ali zanima me za jedno (prvo) dijete, koliko love se potroši na platnene pelene, od rođenja do kraja nošenja?

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pa ja sam komplet pelena i zaštitinih gaćica u ono vrijeme platila nekih 1300 kuna, još sam kupila dvoje zaštitne gaćice naknadno za nekih 40 kuna komad. i to je to. Ostale su nakon prvog djeteta skoro ko nove, tek su mi se sad kad drugi ima 5 mjeseci malko počele cufati
    + kanta s poklopcem cca 50 kuna
    +eterično ulje čajavca za premazivanje kante cca 50 kuna
    i perem ih skupa sa bijelim stvarima na 60 tak da mi nije neki trošak pranja. ne zauzimaju bi baš pretjerano mjesta u mašini

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Evo ja računam moj trošak. Moj sin je nosio pelene 21 mj. Trošili smo nekih 2 paketa mjesečno i uzet ću neku prosječnu cijenu od 100 kn paket, iako sam nekad uzimala od 100 a češće jeftinije, DM-ove ili Konzumove. Znači sve skupa ispada 4 200 kn. Nema zahebancije oko pranja, mirisa, ovog, onog nego frkneš u smeće i gotovo (znam, znam, sad će me ekološki osviješćene tete mrko pogledati ). Tako da meni to otprilike dođe na isto kad bi uračunali tvoju mašinu, struju, vodu, prašak i ulja čajevca i štojaznam što vi to s tim radite

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

onog nego frkneš u smeće i gotovo
    Joj Trina, znaš i sama da to nije "gotovo", zbroji tu plastiku od jednog mjeseca koja ipak negdje završava, pa je to daleko od "gotovog".
    Koristila sam i ja jednokratne za dijete, ali što je istina, je istina.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

onog nego frkneš u smeće i gotovo
    Joj Trina, znaš i sama da to nije "gotovo", zbroji tu plastiku od jednog mjeseca koja ipak negdje završava, pa je to daleko od "gotovog".
    Koristila sam i ja jednokratne za dijete, ali što je istina, je istina.
    Istina. Ali opet, ne ide u prilog ekologiji niti ta struja, prašak ili bilo koja kemikalija korištena za održavanje istih.

ivy avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

na stranu ekologija, čak i novci..činjenica je da mi se djeci još ni jednom nije guza upalila u platnenim. mažemo se kremicom za guzu eventuano jednom tjedno
    a s druge strane, svi koji smatraju platnene pelene gnjavažom, mislim da bi ipak trebali probati da bi znali o čemu govore

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pa pereš ih skup s drugim vešom, sa istim praškom. Kad usporediš taj trošak sa troškom zbrinjavanja jednokratnih (s tim da ne možeš učiniti da ih više nema), pa jasno ti je što je stvarno puno bolje.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Istina, ja ih nisam nikad isprobala ali nimalo mi nije privlačna činjenica da bi to bila još jedna hrpa robe za pranje. Inače, mojoj djeci se nijednom guza nije upalila u pelenama.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

u smeće i gotovo (znam, znam, sad će me ekološki osviješćene tete mrko pogledati ).
    evo ja te već mrko gledam

ja ću za slijedeće dijete svakako od početka trenirati za bespelenaštvo. Kad si već spomenula cifru - dakle minus 4000 odoka.
    Za ovo sam potrošila oko 2600 na platnene, sad plus voda i prašak itd... ali mogu ih jednom i prodati (sad su kod šogorice)

Dojenje - svakako još jedan popust na uobičajenu cifru. Baš sam neki dan bila u dm-u i izgleda mi da svaka mama obavezno ima u kolicima pokoji paket ad mlijeka. Pa još silne bočice s (kršitelj koda)ovim kašicama i sokićima (nikad nisam kupila ni jednu, zbilja mi je bilo lakše, jednostavnije i draže raditi domaće kašice i kompotiće). Naravno, i jednokratnih pelena. Svaka ta kolica, odoka, teže na kasi 300-500 kn. I rekla bih da se po to dolazi 1-2 puta tjedno. A ja kad idem u dm ne bi nitko rekao da sam friška mama, kupim obično nešto tipa četkice za zube i čokoladicu 8) .

Dobro sam prošla i s robicom i kolicima, sve sam dobila rabljeno. Igračke isto nisam baš kupovala, dobila sam toliko da sam još dijelila dalje da ne odgojim razmaženo dijete zatrpano igračkama. Najveći izdatak je bio krevetić (nikad korišten , tu se isto može uštedjeti) i komodica s površinom za presvlačenje (to me je ajde dobro poslužilo). Zajedno je bilo na nekom popustu 3500 kn, ali zbilja kvalitetno, našlo bi se i puno jeftnije. To smo si kao priuštili.

Osim toga sam kupovala maramu i MT, te mini gaćice kad smo skinuli pelene (to nisam dobila s rabljenom robom, naravno, to druga djeca nisu trebala :/ )

Tako da cifre jako variraju… možete potrošiti skoro ništa, ako dojite, ne kupujete pelene, dobijete rabljenu robu, čak i kolica možete izbjeći i nositi bebača u slingu (može biti da mu se ni kolica, kao ni mojoj neće svidjeti - ja sam se preporodila kad sam odlučila da to više neću vući sa sobom 8) ).

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Kad je o robici riječ, nas nekoliko prijateljica (sve smo mame) imamo neko nepisano pravilo. Kako koja rodi, tako joj svaka donese robicu svoje djece. Evo pimjerice, ja sam rodila treće dijete i osim hrpe robe od prvih dvoje, imam još čitav ormar onoga što su mi one donijele. Ona stara i ofucana roba se ne računa, to su sve jako lijepi komadi koji se dijele od jedne do druge. I to mi je super. Još genijalnije je kad gledamo slike djece kad su bile bebe. Svaka beba u određenoj dobi nosi istu tuticu

iridana2666 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Po zadnjim istraživanjima, platnene pelene zagađuju okoliš 30% više od jednokratnih.
    I u potpunosti se slažem sa Trininom računicom

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Zasad vodi pomikaki: dojeni bespelenaš je najisplativiji

Ali, recimo, s oboje djece: kolica smo fakat puno koristile. Ne mogu zamisliti da sam vukla lubenicu s placa, jedno na boku, drugo za ruku

I još ih nekad koristimo. Otimaju se PA se voze skupa

katajina avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj katajina prvotno napisa
    Skoro na slikama ne prepoznajemo koja je koja jer imaju istu robicu
    Mojoj "jadnoj" drugoj kćeri sam kupila samo novi kompletić za izlazak iz rodilišta!
    iridana2666, na pdf-u pelene se raspravljalo o tom takozvanom istraživanju jer su pelene mijenjane svakih 6 mjeseci, na pranje su ih slali u praone gdje su ih prali izbjeljivačima i drugim jakim kemikalijama.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Zasad vodi pomikaki: dojeni bespelenaš je najisplativiji

Ali, recimo, s oboje djece: kolica smo fakat puno koristile. Ne mogu zamisliti da sam vukla lubenicu s placa, jedno na boku, drugo za ruku

I još ih nekad koristimo. Otimaju se PA se voze skupa
    dojeni bespelenaš 8)
    kolica su možda isplativa kasnije, kad bebač sjedi pa mu je ta vožnja nekad i zanimljiva. Onda se mogu kupiti kišobran kolica (150 kn pa na dalje) samo je bitno gledati da se stražnja strana može spustiti kad zaspi (joj uživancije kad zaspi u kolicima pa onda hodam u krug i guram samo da što duže traje...).
    Što se tiče kolica 3u1, to košta zbilja puno (2-3000), tako da bih svakom tko može preporučila da ne kupuje unaprijed, već zamoli na posudbu pa da bar isproba da li to dijete prihvaća ili ne, ili da barem kupi rabljena... Mislim, ima tih kolica i preko 6000, pa zamislite da ste dale toliko a onda kao ja 3 mj nagovarali dijete da bar pokuša nekad biti unutra, da bi onda od svega odustale pa vam u njima spavaju mačke? (srećom, bar sam ja svoja dobila besplatno)

Po zadnjim istraživanjima, platnene pelene zagađuju okoliš 30% više od jednokratnih.
    madaaaaj... nema šanse!

A što se tiče troškova s platnenim pelenama, ako baš nećete u bespelenaše, evo jedan zgodan link za štednju: http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewto...793&highlight=

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Što se tiče kolica 3u1, to košta zbilja puno (2-3000),
    3u1 je?
    Košara, AS i kolica?

Ja to nisam imala. Prvi put sam posudila ,drugi put kupila, ali koštala su ispod 1000 kuna.
    AS smo kupili odvojeno.
    Slažem se da je to užasno puno love za kolica.

Ono što sam ja htjela reći: ne sviđa mi se kad se nešto napola govori- recimo žena kupuje stvari za prvu bebu. Pa sad pita koliko to sve košta.
    A dobije odgovor da nitko skoro ne troši ništa. Doji i ima platnene. Ja sam za platnene. Ali, brate, i te platnene netko mora platiti

I ja stvarno mislim da su kolica ok
    I kinderbet
    Moje su obje spavale u kinderbetu do godine dana. Onda su se trajno preseile

Mima avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ja sam kupila kinderbet u Adaxu - 1.500 kuna i još madrac oko 300

Kupila sam autosjedalicu Roemer baby safe koja je koštala oko 800 kuna.

Kolica sa košarom smo posudili ali smo kad je Lea imala oko 6 mjeseci kupili Peg Perego Pliko - oko 2.500 kuna

Nemojte si sve sami kupiti jer će vas ljudi kad se beba rodi pitati što vam treba, pa to možete iskoristiti za naručiti neke stvari - ja sam npr, tako dobila prematalicu (zapravo komodu iz Ikee sa nastavkom) i torbu/ruksak od (kršitelj koda)a za bebine stvari, a bome i digitalni fotić

Datum pristupanja
    Jun 2006

Početno

Ja sam ta koja se ispalila sa kolicima!!! Dobila od sestričine ona veeeeeeelika, starinska sa korpom. I kao ko će to vući uz/niz stepenice, kupiću ja Peg Pereggo Pliko (a u stvari zbog dezena).... Pogađate, prvi put se šefica u njima provozala sa 9 meseci, a do tad ruke+marama.

Srećom, apsolutno svu robicu imamo nasleđenu, krevetić smo vratili, ne treba nam, a od komode za presvlačenje sam srećom odustala tri dana pred porod pa je MM guštao praveći ladičar za svoju ćeru.

Koristimo jednokratne (od platnenih smo odustali jer nam je to bio veliki izdatak u tom trenutku + bismo morali kupiti sušilicu jer imamo mali stan bez balkona).
    Trina nešto mi nije jasna tvoja računica, kako 2 paketa pelena mesečno? Meni jedan paket onih iz dm-a (62 kom) traje jedva deset dana?

I konačno da odgovorim na pitanje: mi smo imali jako malo troškova prvih meseci kad se N rodila. Pelene+vlažne maramice i sirup za grčeve. U stvari najviše love sam davala za jastučiće za grudnjak jer je to curilo... Troškovi su počeli kad je počela dohrana (prljanje, stalno presvlačenje, nikad dosta robice) i sad kad hoda jer dnevno 3-4 odevne kombinacije isprlja, pa treba imati zalihu, prati, skidati fleke

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj vissnja prvotno napisa
    Trina nešto mi nije jasna tvoja računica, kako 2 paketa pelena mesečno? Meni jedan paket onih iz dm-a (62 kom) traje jedva deset dana?:
    U pravu si.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Što se tiče kolica 3u1, to košta zbilja puno (2-3000),
    3u1 je?
    Košara, AS i kolica?

Ja to nisam imala. Prvi put sam posudila ,drugi put kupila, ali koštala su ispod 1000 kuna.
    AS smo kupili odvojeno.
    Slažem se da je to užasno puno love za kolica.

Ono što sam ja htjela reći: ne sviđa mi se kad se nešto napola govori- recimo žena kupuje stvari za prvu bebu. Pa sad pita koliko to sve košta.
    A dobije odgovor da nitko skoro ne troši ništa. Doji i ima platnene. Ja sam za platnene. Ali, brate, i te platnene netko mora platiti

I ja stvarno mislim da su kolica ok
    I kinderbet
    Moje su obje spavale u kinderbetu do godine dana. Onda su se trajno preseile
    ma rekoh ja da može biti puno, ali može biti i malo.
    Tko ima love i ne znači mu par tisuća više-manje (ima i takvih, od takvih sam i ja dobila kolica i svu robu, neku još s originalnim etiketama), neka si kupi odmah sve, kolica, krevetić pa trebalo - netrebalo. Plus za takvu opciju je svakako i ovaj - kad rodiš, najvjerojatnije nećeš biti u stanju bar još mjesec dana šetati po dućanima i birati kolica i krevetiće samo tako. Najbolja opcija je naravno dobiti rabljeno. Ali ako ne dobijete, a nemate novaca, ja bih ipak nabavila samo maramu ili sling (s tim da ako nemate iskustva, dobro bi bilo i naći nekog da vam pokaže, ili pogledati snimke na netu i vježbati unaprijed… činjenica je da puno toga što vam se sada čini lako, kad rodite činit će vam se skoro nemoguće). Ne morate i vi, ali znajte da i ta opcija postoji, ako vam je par tisuća previše. Isto vrijedi i za krevetić. Možda će vam super koristiti, a možda nimalo. Ako imate love i želite ga - kupite, ako nemate, razmislite dvaput. S tim da se krevetić ipak može naći i za puno manje novaca.

Što se tiče platnenih, dovoljne su samo tetre (koje ne treba peglati, usprkos stoljetnoj tradiciji ) i 3kom zaštitnih. To zbilja ne košta toliko puno.

I zaboravila sam spomenuti autosjedalicu, naravno, ako imate auto to vam svakako treba. Preporučam 0+1, dakle onu u kojoj se može voziti novorođenče, a nakon cca 1 god može se okrenuti u suprotnom smjeru, izvaditi jastučiće i koristiti do 3-4 godine. To zato što dosta djece preraste onu najmanju sjedalicu po visini, ali po težini i po razvoju nisu još za sjedalicu 1 (takav je bio i naš slučaj pa smo prvo imali 0 a onda kupili 0+1).

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •