Pokazuje rezultate 1 do 23 od 23

Tema: Rentgenski snimak pluca??

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno Rentgenski snimak pluca??

Uskoro trebam obaviti sistematski ukljucujuci i rentgenski snimak pluca, a trenutno sam u 4.mjesecu trudnoce. Nigdje ne mogu da nadjem informaciju o dozvoljenosti rentgenskog snimka u tom slucaju?! Naravno da je svako zracenje stetno, ali da li se tokom trudnoce to ne smije nikako raditi?!

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ja znam da meni nisu htjeli snimati bubrege kad sam bila trudna 3 mj. rekao je da postoji opasnost mada se vec sve razvilo kod bebe,

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ne, ne i ne!!!!!!!!!!!!!!!!
    na kraju karjeva, prije svakog rtg snimanja doktori pitaju jeste li trudni?

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Citala sam nesto sa svjetskih zdravstvenih stranica..misljenja su podijeljena. Rizicniji su snimci abdomena, bubrega i tkz. lower abdomen dijela, dok snimci glave, grudnog kosa, nogu itd..navodno ne nose rizik po plod, jer su sva x ray zracenja u prosjeku do 0.5.
    Ne znam..raspitacu se jos na vise strana, kao sto vidim postoji MRI alternativa RTG.

RozaGroza avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

[quote="petarpan"]Ne, ne i ne!!!!!!!!!!!!!!!!
    quote]

Moja sveki je morala pobaciti bebu zbog rengena. Ja sam u ovoj trudnoći slomila prst, i nisam išla na rengen, zacjelio je sam, baš iz tog razloga. S tim nije za zezat se. Ja nebih u nikojem slučaju.

pinocchio avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

zullu, moraš li baš sada obaviti taj sistematski ili možeš i nakon trudnoće?

Diami avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Ja bih osobno obavila sistematski bez RTG-a pluća. Previsok bi mi rizik bio, a budući da se radi o nećem preventivnom, ne nećem nužnom za život ili preživljavanje - ne bih riskirala.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj Diami prvotno napisa
    Ja bih osobno obavila sistematski bez RTG-a pluća. Previsok bi mi rizik bio, a budući da se radi o nećem preventivnom, ne nećem nužnom za život ili preživljavanje - ne bih riskirala.
    X. Ja sam ga i napravila tako. Napravila sam samo neke odredjene pretrage. Pa sam na uzv abdomena cula 'a ovo je i vasa beba, al ja vam o tome ne znam previse, to vam je ionako ginekolog pokazao' . Bit ce jos sistematskih, ne riskiraj, moj savjet.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako je samo za sistematski pregled, bez da imaš zdravstvenih poteškoća koje bi zahtijevale RTG pluća, definitivno ne
    ni RTG ni MR

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa
    ako je samo za sistematski pregled, bez da imaš zdravstvenih poteškoća koje bi zahtijevale RTG pluća, definitivno ne
    ni RTG ni MR
    Potpis!
    A na to te niko ne može prisiliti, niti to očekivati od tebe trudne.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Pa to je samo sistematski. Nije to razlog za ikakav nepotrebni rizik. Iskreno, ne vidim razlog za RTG pluća i bez trudnoće ako nemaš nikakve simptome.

Bipsić avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa
    Pa to je samo sistematski. Nije to razlog za ikakav nepotrebni rizik. Iskreno, ne vidim razlog za RTG pluća i bez trudnoće ako nemaš nikakve simptome.
    i ja tak mislim...

njumi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

danas sam obavila rtg pluća i dr je prije pregleda pitala da li sam trudna, jer da neće to raditi ako jesam

fali mi još tjedan dana do menstruacije pa sam joj rekla da nisam trudna, i ona je tek onda obavila slikanje

tako da ne preporučujem

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne kužim zašto ne MRI :? Kod MRI nema baš nikakvog zračenja.

RTG i CT nikako ne u trudnoći, ali najbolje ni inače.

Inače je već praktično dokazana uzročno/posljedična veza upotrebe dijagnostičkog RTG na pojavu raka i srčanih bolesti, a metoda je malkicu iščašena. Dr. John Gofman, jedan nevjerojatno svestran znanstvenik, ustanovio je pozitivnu korelaciju između udjela liječnika u društvu (broj doktora na 100 000 stanovnika) i udjela gore spomenutih boleština. Za sve ostale boleštine je korelacija negativna.

Ova korelacija je zgodno izražena brojčano na način da na jednu ženu koju se mamografijom rano dijagnosticira se generira 10 novih bolesnica samo radi nepotrebnog zračenja mamografom, što je svakako jedan od najefikasnijih strojeva za regrutiranje novih bolesnika i velika prijevara.

Ponešto o pronalasku Dr. Gofmana:
    http://www.nirs.org/mononline/drjohn.htm
    http://berkeley.edu/news/media/relea...-16-1999b.html

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

nevjerojatno svestran znanstvenik
    Moj omiljeni tip znanstvenika, obicno znaju puno o svemu i malo o necemu.

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa... ubaci mu ime i prezime u wikipediju i javi mi onda što ti se čini.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Davor prvotno napisa
    a ja ne kužim zašto da MR?
    radi kojih indikacija?
    ja još nisam čula da se za sistematski radi MR, ali može bit da sam neupućena
    ako radi ničeg drugog, da je savršeno bezazlena, raditi bez indikacija tako skupu pretragu, kad oni, kojima je stvarno potrebna čekaju na nju :?
    ma uopće bezpredmetna rasprava, što se tiče magnetske

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Pa... valjda zato što je to jedina zaistač alternativa RTG-u i CT-u bez zračenja i bez štetnog djelovanja. Obrati pažnju da sportaši prvo skoknu na MRI pa tek onda odlučuju kako će se dalje liječiti. Glavna zapreka većoj upotrebi MRI je visoka cijena i samo se nadam da ti to nije bilo prvo na pameti.

Upravo na primjeru sportaša kod kojih lova nije u pitanju i obične raje na kojoj treba ušparati na svakom koraku se vidi što je prava stvar.

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Glavna zapreka većoj upotrebi MRI je visoka cijena i samo se nadam da ti to nije bilo prvo na pameti.
    .
    u situaciji o kojoj raspravljamo prvo mi je pala na pamet bespotrebnost ikakve pretrage

a naravno da mi je pala na pamet i cijena
    nažalost zato što netko ugane zglob pa napravi MR, na trošak zdravstva, drugi s tumorom ne može doći na red

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Definitivno ne treba mješati kruške i jabuke, jako se dobro zna što je indikacija za Rtg,CT a što za MR .Naravno da će sportaš napraviti MR a ne CT ako se sumnja na ozljedu tetive kada CT ne pokazuje tako dobro meka tkiva,isto tako ne vrijedi ti MR ako sumnjaš na frakturu.

Ali mislim da to nije tema, u svakom slučaju Rtg je strogo kontraindiciran u trudnoći

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma naravno kinder
    rtg ne jer se ne smije
    i to je to što se tiče ove teme

ovo sve ostalo je OT
    dakle
    mr ovdje ne jer je bespotrebna

a o indikacijama za mr bi se dalo raspravljati, mislim kako se i kome postavljaju indikacije
    ali to nije tema

kinder avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

da,o indikacijama ne vrijedi raspravljati

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Možda eksplorativnu operaciju prsišta? Isto ne zrači.
    Ne jer je nepotrebno u sistematskom pregledu, a i puno preskupo.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •