Pokazuje rezultate 1 do 35 od 35

Tema: RASTAVA

Datum pristupanja
    May 2008

Početno RASTAVA

molim pomoc u slucaju da nezaposlena majka trazi razvod jel moze ona zadrzati dijete i ako muz radi? i kako ide podjela imovine

Lili75 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

malo janje mislim da ti je dobro postavit ovaj topic na jednoroditeljske obitelji, te curke ti imaju nažalost puno praktičnog iskustva, mislim da ćeš tamo dobit najviše konkretnih odgovora.

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno Re: RASTAVA

Citiraj malo janje prvotno napisa
    molim pomoc u slucaju da nezaposlena majka trazi razvod jel moze ona zadrzati dijete i ako muz radi? i kako ide podjela imovine
    naravno da može, jer dijete nema ni godinu dana i treba majku. majka može podići tužbu za razvod, al ne može suprug dok dijete ne napuni godinu dana.

podjela imovine ide ovako (ukratko):

osobne stvari pripadaju osobi, a u osobne stvari spadaju:
    - sve što neka osoba za sebe koristi (tipa šminka, odjeća, osobni laptop i sl)
    - sve što je osoba donijela sa sobom u brak (tipa stan koji je sama zaradila ili dobila od roditelja, auto)
    - sve što je osoba za vrijeme braka dobila besplatno, tj. ili darodavnim ugovorom ili nasljedstvom (recimo stan od roditelja)

bračna stečevina se djeli na pola. u bračnu stečevinu spada sve što je za vrijeme braka "zarađeno" tj. od tih para kupljeno (nebitno tko je zarađivao, znači, ako je suprug radio, a žena bila doma, onda je i ona davala svoj doprinos zajednici vodeći kučanstvo i ima pravo na polovinu bračne stečevine), tipa zajednički stan, auto, dio stana ili nadogradnja stana plaćena od supružnika i sl.

još pitanja ?!

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

mi smo se ozenili 7.7. a stan je moj muz dobio 15.6 znaci da nemam pravo na pola stana

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

mi smo se ozenili 7.7. a stan je moj muz dobio 15.6 znaci da nemam pravo na pola stana
    a koliko ste prije toga bili skupa? vidim da ti je dijete rođeno prije braka, pa pitam.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

on je stan dobio 15.6 2007 a mi se ozenili 7.7.2007 tak da je mihael rodjen u braku. bili smo 5 godina skupa prije braka od toga 2 godine smo zivjeli zajedno, sad smo kupili novi auto kaj i to moze pola biti moje. cula sam da sud neda nezaposlenoj majci dijete ako otac radi pa me to zanima

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

...cula sam da sud neda nezaposlenoj majci dijete ako otac radi pa me to zanima
    ne vjeruj svemu što čuješ.

pišeš da je muž stan dobio - jel to nasljedstvo?

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Na zahtjev maloj janjeta premještam topic na ovaj pdf.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

njegova baka mu jke kupila stan ali pola stana glasi na njegovu mamu pola na njega upravo radi darovnice jer joj je bila skupa

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

njegova baka mu jke kupila stan ali pola stana glasi na njegovu mamu pola na njega upravo radi darovnice jer joj je bila skupa
    onda ništa. stan pripada njemu. jer ga je dobio darodavnim ugovorom, nebitno jeste li bili u braku ili niste. samo je glupo što je pola na njemu pola na majci. ja sam nedavno tako darodavnim ugovorom dobila stan od dida i ništa nije bilo skupo. oslobođena sam bila poreza. tako da ovo sto su oni uradili je bezvezno, barem što se tiče poreza. jedine troškove koje smo imali je trošak kod javnog bilježnika za ovjeru i 250 kn za gruntovnicu.

auto - dijelite na pola, jer ste ga za vrijeme braka/zajednice kupili od (pretpostavljam) para koje ste zaradili. niste ga dobili na poklon, zar ne? onda se dijeli na pola. tj. netko nekog tu mora isplatiti za pola iznosa.

ponavljam, nitko tako malo dijete neće oduzeti od majke.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

auto smo mi kupili za gotovinu. a ak se rastanem i odem u podstanare jel imam vece mogucnosti upisati mihaela u vrtic jer nemogu se zaposlit ako on ne ide u vrtic. a nemoze muz traziti dijete samo na osnovu kaj radi a ja ne? i jel mogu traziti da mi isplati protuvrijednost stvari kaj smo kupili u braku

fegusti avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

sudeći po tome što pišeš čini se da, iako nisi zaposlena, imaš neka sredstva za život čim razmišljaš o podstanarstvu. analogno tome, obzirom da imaš neke prihode, imala bi čime brinuti o djetetu.
    ili sam nešto pogrešno skontala?

bez obzira da li sam dobro skontala sigurna sam da nezaposlenost neće biti razlogom da sud dijete ne dodijeli majci.

a za podjelu bračne stečevine vidi ovu temu...
    http://roda.hr/forum/viewtopic.php?t=68747&highlight=

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Upadam ko padobranac ali ja znam za jedan slučaj di je otac dobio dijete (imalo je nekih 4,5 godina) baš na račun toga što je mama nezaposlena (i varala ga je, ne znam ima li to ikakve veze ali on je to spominjao kao njen minus u čitavoj toj priči). Inače je mama u redu, sasvim normalna ženska koja se brine za svog sina.

malo janje, ti imaš bebu a bebu ti nitko neće uzeti

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

nemam nikakvih prihoda osim 1600 kuna al uzela bi neku sobicu za 500 kn i sam da mogu mihaela upisati pa lako se ja zaposlim. a cula sam i ja par slucajeva da su dobili ocevi djecu jer mama nije radila jer sud valjda smatra da nemoze se majka bez dovoljnih prihoda brinuti za dijete

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Sud u presudi razvoda braka određuje uzdržavanje.
    Otac je dužan uzdržavati svoje maloljetno dijete.

Osoblje foruma tweety avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako sam dobro nekad negdje pročitala, mislim da možeš tražiti na neko kraće vrijeme uzdržavanje i za sebe.
    Daj malo pročačkaj po zakonu ili pitaj na pravnim pitanjima.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Koliko se ja sjećam, ako je nesposobna za rad... :/

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Koliko se ja sjećam, ako je nesposobna za rad... :/
    a-a mislim na kraće vrijeme i ako je sposobna.
    baš kao da mi je negdje u primozgu ostalo da sam to pročitala.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

pokusat cu do godinu dana nekaj srediti tak da sve provjerim pitat cu i odvjetnika kojeg cu pitati samo savjet nebum imala da mi vodi slucaj love kaj da napravim. one cure koje su citale na IZAZOVU RODITELJSTVA moj topic znat ce da sam u nezahvalnoj situaciji

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Evo iz Obiteljskog zakona:

Bračni drug koji nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, a nije sposoban za rad ili se ne može zaposliti, ima pravo na uzdržavanje od svoga bračnog druga.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa ovo ili se ne može zaposliti bi bilo to....i znam da je negdje išlo koliko dugo to uzdržavanje bivšeg bračnog druga može trajati

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Aaaa ali ti ovo nisi iz onog dijela o uzdržavanju djece, bivšeg bračnog druga itd.
    budem pogledala navečer, pa ako nađem to na što ja mislim zalijepim ovdje.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

HVALA VAM SVIMA

mama courage avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj Anci prvotno napisa
    Evo iz Obiteljskog zakona:

Bračni drug koji nema dovoljno sredstava za život ili ih ne može ostvariti iz svoje imovine, a nije sposoban za rad ili se ne može zaposliti, ima pravo na uzdržavanje od svoga bračnog druga.
    pa majka djeteta koje nema ni 6. mjeseci se ne može smatrati sposobnom za rad. mislim da po ovome malo janje ima pravo ne samo na alimentaciju za dijete, nego i za sebe. barem dok dijete ne napuni godinu dana da može krenuti u jaslice.

malo_janje, sve što smo ti mi ovdje rekle je manje više tako, a umjesto odvjetnika, imas na www.babe.hr njihov telefonski broj za besplatni pravni savjet, pa jos jednom sve provjeri.

i jos jednom ponavljam - nemoj da te plasi pričama da će ti uzeti dijete. da, postoje jako rijetki slučajevi muževa koji imaju moć i novac tako nešto izvesti, al u velikoj većini slučajeva to je puko zastrašivanje, samo da bi žena odustala možda od nekih svojih potraživanja i da ne talasa.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ako trebas iskustva, moja sestra se razvela nezaposlena, i nije bilo uopce upitno da nju netko ne odredi za skrbnicu djetetu zbog te cinjenice.

pretpostavljam da imas neke pomagace sa strane, roditelje, obitelj i sl, sto ces tamo navesti

jedina stvar koje se ja malo pribojavam u tvojem slucaju 8ali u smislu zagorcavanja zivota, ne velike prijetnje) je tvoje nedavno iskustvo s prijavom na czss, mozes li izabrati neki drugi centar za razvod, ako to uopce ide preko centara sada?

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

budem se u ponedjeljak sve raspitala a i donjet cu potvrdu od psihologice da nisam vise u onom stanju kakvom sam bila. moj je muz odnosno njegova obitelj mocni imaju svugdje veze a moji roditelji obicni radnici pa me zato strah

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Malo janje, vidim da ne tražiš savjet u svezi tvog odnosa sa suprugom, niti ja želimm ulaziti u razloge vaše rastave, ali sam samo htjela reći da je prva godina po rođenju djeteta često vrlo stresna za supružnike, pa je nekada dobro malo stati na loptu da se vidi kroz neko vrijeme da li su odnosi zaista trajno poremećeni ili je možda to bila samo prolazna faza.
    Evo, toliko od mene, ti sigurno znaš najbolje, ali morala sam se nadovezati kada vidim koliko je beba mala.

U svakom slučaju sretno!

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

ma znam da je prva godina najgora al ovo ide u proslost mi nismo samo takvi sada. radije cu biti samohrana majka nego da dijete i ja patimo.ne tuce me hvala bogu al me psihicki ubija

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

recite mi please gdje trebam ici predati zahtjev i jel trebam kakav obrazac za popuniti i koliko cirka kosta sve?

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Malo janje, oprosti što ću biti izravna ali jesi sigurna da je sad pravo vrijeme za tako konačne odluke? S obzirom na one stvari o kojima si pisala i koje te muče, s obzirom na tvoju unutarnju situaciju koja još nije došla na svoje, nebi li bilo mudrije pričekati da se riješi ona prva situacija i kad budeš sigurna u sebe i svoje zdravlje, dobro razmisliti o svom braku i raznoraznim opcijama? Tvoje dijete je maleno, ti se boriš sa svojim problemima (za koje sam sigurna da ih već uspješno svladavaš) i ja, da sam na tvom mjestu, nebi još donosila takve odluke. U svakom slučaju želim ti puno sreće u životu i da što prije nađeš harmoniju i sreću u životu

Maya&Leon avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj Trina prvotno napisa
    Malo janje, oprosti što ću biti izravna ali jesi sigurna da je sad pravo vrijeme za tako konačne odluke? S obzirom na one stvari o kojima si pisala i koje te muče, s obzirom na tvoju unutarnju situaciju koja još nije došla na svoje, nebi li bilo mudrije pričekati da se riješi ona prva situacija i kad budeš sigurna u sebe i svoje zdravlje, dobro razmisliti o svom braku i raznoraznim opcijama? Tvoje dijete je maleno, ti se boriš sa svojim problemima (za koje sam sigurna da ih već uspješno svladavaš) i ja, da sam na tvom mjestu, nebi još donosila takve odluke. U svakom slučaju želim ti puno sreće u životu i da što prije nađeš harmoniju i sreću u životu
    malo janje, pratila sam te na topicu IZAZOVI i moram priznati potpuno suosjećala sa tobom (uf i dalje mi nije jasna reakcija jednog anonimca koji ide prijavljivati CZSS-u, al to je neka druga tema, možda i za cijeli topic?), nisam ti imala što pametno za reći a što ti cure već nisu rekle, ali ovoga puta moram sa velikim X potpisati Trinu od riječi do riječi.

U svakom slučaju, želim ti od sveg srca da što prije nađeš svoj mir i sreću u životu pa makar ona bila i put rastave.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

hvala cure budem razmislila i porazgovar s psihologicom mozda me od svega toga kaj sam prosla u zivotu(one cure koje me poznaju znat ce o cemu pricam) mi je dosta, samo ko i u 90 posto slucajeva svekrva je kriva, SVEKRIVA tak ju ja zovem

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Ma daj ne dozvoli da ti svekrva upropasti brak. Niti si se za nju udala niti ona smije biti razlog vaše rastave. Jeli tvoj muž uopće zna sve ovo što ti tu pišeš? Možda je savršeno vrijeme da sjednete svi zajedno za stol i otvoreno popričate o svemu

elin avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

srećo, ako smijem predložiti, a imaj na umu da trenutnu tvoju situaciju ne znam, za odvjetnika koji će štititi tvoja prava prilikom razvoda možeš se javiti Hrvatskoj odvjetničkoj komori, Zagreb, Koturaška 53, II kat i tražiti besplatnu pravnu pomoć jer nemaš sredstava da platiš odvjetnika. Uz to prilažeš potvrdu o imovnom stanju kojom dokazuješ nedostatak sredstava. Sretno i javi se.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Elin, hvala što si vratila topic na pravi put.

Trina, Maya&Leon i piplica, molim vas da ovo bude topic sa tehnikalijama oko razvoda.

Malo janje, ako želiš proširiti temu na "Rastava, da ili ne?", molim te da za to otvoriš novi topic, tako da nam ovaj ostane čisto informativan.

Hvala na razumijevanju.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •