Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: antidepresivi i trudnoća

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno antidepresivi i trudnoća

imam (skoro) 27 godina i prije 6 mjeseci mi je dijagnosticiran anksiozno-depresivni poremećaj s kojim se cijelo ovo vrijeme nosim bez terapije. s obzirom da mi takva borba ne ide baš najbolje čini mi se da ću ipak morati piti lijek koji mi doktorica savjetuje cijelo ovo vrijeme (zoloft, 50 mg dnevno) i to vjerojatno kroz iduće 2-3 godine.

s obzirom da kroz navedeno vrijeme planiram trudnoću zanimaju me iskustva cura i žena koje su bile u istoj ili sličnoj situaciji.

unaprijed hvala na odgovorima.

p.s. ovaj forum i, općenito, portal su za svaku pohvalu! pozdrav svima!

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Razgovaraj s psihijatricom o trudnoći i lijekovima-oni znaju koji se smiju uzimati u trudnoći, a koji ne. Mislim da bi ti mogla savjetovati da pričekaš s trudnoćom dok se emotivno ne stabiliziraš jer trudnoća nosi niz hormonalnih udara koji bi te mogli još uzdrmati (i u + i u - smjeru). Najvažnije je da sad pomogneš sebi, a osim lijekova važno je i da počneš raditi na uzrocima. Sretno!

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

nađi na pdf-u Problemi u trudnoći temu:
    Xanax, Prozac i sl. u trudnoći, pisalo se o tome
    ne znam stavit link

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

hvala, malo ću istražiti.

svjesna sam da nije pametno uzimati "tu vrstu" (kao ni večinu drugih) ljekova u vrijeme trudnoće, ali nisam sigurna na koji način bih trebala izgurati terapiju i, eventualnu, trudnoću, a da niti jedno ne pati.

ne znam da li mi je bolje odmah se odlučiti na trudnoću i nakon poroda (ili prestanka dojenja) krenuti sa terapijom ili se prvo rješiti depresije, pa tek onda planirati djecu.

ovo drugo bi vjerojatno bilo pametnije, ali bi moglo potrajati, a ja ne želim još dugo čekati na prvo dijete.

razgovarala sam o tome sa svojim psihijatrom i, koliko sam je shvatila, njoj se situacija ne čini ili-ili. kaže da bih definitivno trebala rješiti svoj problem, ali da zbog njega ne trebam odgađati majčinstvo ako ga želim.

japanka avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

ja sam dobila isti odgovor od svog psihijatra, moram ti reći da mi je u trudnoći i poslije nje 4 mjeseca bilo super, sad ne znam je li sva koncentracija otišla na trudnoću ili su hormoni napravili neki balans
    pila sad AD prije trudnoće i pijem ih sad opet, ali sretna sam jer je sve prošlo super, a i uspjela sam dojiti skoro 8 mjeseci, bez ikakve terapije
    ovo što kažeš "riješiti depresiju" pa onda ići na trudnoću..bojim se da to nije tako jednostavno, meni je razlika između djece 8 godina, čekala sam i ja, a onda shvatila da se to ne rješava samo tako

Datum pristupanja
    Feb 2008

Početno

Nemoj olako posegnuti za antidepresivima!

Osim ako depresija nije hormonalne osnovice, onda je problem u životnim okolnostima koje te ometaju u životnoj sreći.

Psihoanaliza je daleko važnija!! Pokreni se nekako!

Ako si depresivna, molim te,nemoj raditi na trudnoći. Kad dođe bebica,neprospavane noći, umor, dojenje, buđenja, konstantna pažnja na nekom drugom... sve smo tada sklone depresiji,a što se onda može desiti tebi?

Onako iskreno.

JA znam da se to može rješiti!! Čovjek je jači od svojih stanja! Ti to možeš. Ali moraš imati pravo vodstvo uz sebe. To nije netko tko ti preolako daje obmanjivače tvojih problema zvani antidepresivi.

Osim ako si stvarno jako lose. A tada stostruko ponavljam ovaj dio da kao takva ne bi trebala ni razmisljati o trudnoci.
    Djeca nemoguce jako ispunjavaju čovjeka... 20% vremena. Ostalo je davanje i trošenje..... Da li to moze netko u ozbiljnoj depresiji?

Oprosti na iskrenosti.
    Zaista ti zelim sve najbolje!

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nisam se htjela javljati na ovu temu, ali me Marpesia sad ponukala.

Citiraj Marpesia prvotno napisa
    Osim ako depresija nije hormonalne osnovice, onda je problem u životnim okolnostima koje te ometaju u životnoj sreći.

Psihoanaliza je daleko važnija!! Pokreni se nekako!
    Ovo naprosto nije točno. Depresiju ne uzrokuju samo životne okolnosti. To je bolest koja ima svoju organsku podlogu, koja, na žalost, još nije dovoljno istražena.
    Psihoanalitički pristup nekom pomaže, nekom baš i ne. Vjerujem da si umjesto "psihoanaliza" mislila "psihoterapija". Koliko vidim, super_mama već jest pod nekom kontrolom (nisam doduše shvatila, ide li psihijatru ili ne, ali pretpostavljam da liječnik opće prakse ne može prepisivati zoloft).

To nije netko tko ti preolako daje obmanjivače tvojih problema zvani antidepresivi.
    Antidepresivi nekim ljudima zaista i pomognu. Na žalost, ne pomažu svima kojima ih prepisuju, naprosto zato što mehanizam nastanka depresije nije kod svih ljudi jednak. Ali ne možemo ih zbog toga nazvati "obmanjivačima problema".

Ako si depresivna, molim te,nemoj raditi na trudnoći. Kad dođe bebica,neprospavane noći, umor, dojenje, buđenja, konstantna pažnja na nekom drugom... sve smo tada sklone depresiji,a što se onda može desiti tebi?
    Ovo je ipak točno :/ Mislim da odluka o trudnoći usprkos depresiji mora biti itekako čvrsta. Razdoblje poslije poroda je teško i za inače psihički zdravu osobu.

Sa svoje strane, mislim da je lijekove kao što je zoloft (ili drugi SSRI) u trudnoći bolje izbjegavati, naročito u ranoj trudnoći dok se razvija mozak djeteta. Ako je uzimanje lijeka preporučeno za sljedeće 2-3 godine, i ako je ono zaista neophodno, mislim da je u tom slučaju sigurnije odgoditi trudnoću :/ ponavljam, ako je uzimanje lijeka zaista neophodno. I ako imaš mogućnost izbora. Svakako treba razgovarati sa psihijatrom i razmotriti sve mogućnosti.

Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    pretpostavljam da liječnik opće prakse ne može prepisivati zoloft
    Može. Jedna moja prijeteljica vec 2 godine pije Zoloft po preporuci doktorice opće prakse.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Ovo naprosto nije točno. Depresiju ne uzrokuju samo životne okolnosti. To je bolest koja ima svoju organsku podlogu, koja, na žalost, još nije dovoljno istražena.
    Psihoanalitički pristup nekom pomaže, nekom baš i ne. Vjerujem da si umjesto "psihoanaliza" mislila "psihoterapija".

Antidepresivi nekim ljudima zaista i pomognu. Na žalost, ne pomažu svima kojima ih prepisuju, naprosto zato što mehanizam nastanka depresije nije kod svih ljudi jednak. Ali ne možemo ih zbog toga nazvati "obmanjivačima problema".
    Sto se tiče depresije kao bolesti s organskom podlogom slažem se samo dijelom-naravno da je istina, sve bolesti imaju organsku podlogu, a disbalans neurotransmitera u mozgu je kod depresije prilično utvrđen.
    Međutim, psihička stanja i organska stanja su apsolutno povezana, tako da reći organska osnova bolesti znači isto kao i kad kažemo da su određene psihičke karakteristike kao npr. naučena bespomoćnost, pesimizam, anksioznost dulji period djelovale pa se razvila depresija. Hoću reći da se kemizam mozga mijenja ovisno o našem ponašanju i doživljavanju pa se tako stvara određena organska podloga za zdravlje ili bolest. Teško je reći što je tu kokoš, a što jaje- jer je i u situacijama kada se depresija javlja kroz generacije iste obitelji osim iste nasljeđene organske osnove isti i odgoj-tako da se uči i doživljavanje i ponašanje (a da ne kažem da dijete s depresivnom majkom teško može biti zadovoljeno u emocionalnom pogledu).

Ipak, nisam protiv antidepresiva. Problem s depresijom je nedostatak volje kad se bolest "rasplamsa" tako da je teško početi psihoterapiju jer klijentu fali volje da bilo što mijenja, pa i da dolazi redovito. Kad jednom dođe do potonuća, kemizam mozga je promijenjen i energetsko stanje je nisko, kao i mogućnosti kontakta. Antidepresivi reguliraju kemizam mozga pa djeluju kao stimulans koji je često potreban da bi se krenulo s radom. Te se dvije tehnike liječenje dobro nadopunjuju jer antidepresivi dignu osobu na noge, a psihoterapija može pomoći da osoba nauči "sama hodati". Naravno, kod manično-depresivnih oboljenja lijekovi su nužnost kroz cijeli život, samo je moguće smanjivati dozu.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ne znači da je tvoj psihijatar i psihoterapeut.
    To ako on pita kako si i da bombone samo je trećina posla.
    Druga trećina je naći dobrog psihoterapeuta (koji može biti ili psiholog ili psihoterapeut sa edukacijom iz nekog psihoterapijskog modaliteta).
    Treća trećina je tvoja želja za promenom i aktivnim radom na sebi i problemu.
    Srećno

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ups...lapsus.
    U zagradi je trebalo da stoji ...ili psiholog ili psihijatar...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •