Sto se tice hrane i pica tijekom poroda, kazu u knjizi "What to expect when you are expecting" da postoje oprecna stajalista po tom pitanju. Istina je da se moze desiti da se hrana iz probavnog sustava udahne u slucaju davanja hitne opce anestezije, pa zato jos uvijek neki doktori i bolnice ne dozvoljavaju da se jede tokom poroda.

Nema bas puno istrazivanja ovog problema, a ona koja su provedena kazu da je rizik da se udahne hrana veoma nizak (i postoji samo u slucajevima davanja opce anestezije) - a iznosi 7 u 10 miliona poroda :shock: (izgleda da nije bas tako lako umrijeti)
S druge strane ne postoje istrazivanja koja bi dokazala korisnost posta tokom poroda - naprotiv, post povecava stres kod zena i moze uzrokovati dehidraciju (valjda ako se niti ne pije..)

Neka istrazivanja su pokazala da zene kojima je dozvoljeno jesti i piti tokom poroda imaju kraci porod u prosjeku za 90 minuta, manje je vjerojatno da ce im trebati oxytocin da bi se ubrzao porod, zahtjevaju manje lijekova protiv bolova i radjaju bebe sa vecim Apgar-om nego zene koje ne jedu...

pa ko je tu pametan!!
ja imam termin za 2 tjedna.. ni sama ne znam kako cu reagirati ako porod bude dugo trajao a ja ne budem nista jela.. sada u trudnoci ne mogu bas trpjeti glad - postanem momentalno nervozna, slabost mi dodje - ko mala beba - samo sto ne udarim u plac kad me glad uhvati :/

mislila sam napraviti nekakav milk-shake od banane, pahuljica.. prije nego sto odem u bolnicu (ako se sjetim tada), tako da mi se nadje pri ruci nesto sto ce me zasitit i dat mi energije, a opet je tekuce.. (pa valjda se necu ugusit od mlijeka )

ova mi se priprema za porod cini ko priprema za planinarenje... voda, energetske plocice, tople carape, plan puta,..