-
Evo nas s predavanja jučer. Ostali smo malo zatečeni s par stvari koje je dr. Kolenko rekao :shock: ali evo ukratko.
Rekao je da u rađaoni nema nikakvog jela i pića. OK, jasno mi je da se neću sad trpati s hranom kao nenormalna, ali ako porod traje nekih 20 sati, pa logično je da mogu pojesti barem neku energetsku pločicu, bombone s grožđanim šećerom i popiti malo vode?!
OK, ovo nije tako bitan detalj, ali eto, malo me začudilo, jer barem voda je nužna da ne dehidriraš od izdisanja trudova ili?
Drugo, rekao je da u njihovoj bolnici pratnja ne može biti s ženom za vrijeme izgona :? . Jel to ikad prije rečeno, to nitko nije spomenuo tu na forumu... Kao svega 1/4 doktora tamo dozvoljava da muž ostane s rodiljom u rađaoni za vrijeme istiskivanja bebe. Jer kao, imali su nedavno slučaj da je nečiji muž pao u nesvjest i udario glavom o stol, srećom nije išao na šivanje, ali, svima tamo je bio šok za vrijeme poroda imati još posla s njim. Doktor koji je bio tada u rađaoni sigurno još dugo neće dozvoliti pratnji da ostane tada u rađaoni. Jer kao pratnja si ne može ni zamisliti koliko je to krvi i ono nekima bude šok vidjeti to sve...
Većina ljudi tamo se pobunila da im se to pravilo ne sviđa, jer je to zapravo najključniji trenutak da osoba koju voliš/vjeruješ bude s tobom, a posebno ako je to otac djeteta, to je zapravo najdirljiviji trenutak kad se beba rađa.
OK, sad mi to sve skupa bude dosta nelogično, prvo iz razloga što je jedan tata pitao da li može prerezati pupkovinu, rekli su da - naravno. Onda je jedna žena pitala da li se pupkovina odmah reže ili... doktor je dodao da ne, da se čeka oko minutu, kad sva krv izađe iz pupkovine, da se tek tada reže. E sad, ako muž nije u rađaoni u tom trenutku, nemam pojma kako može prerezati pupkovinu?
Moj dojam je da se oni žele zaštititi i radije kažu da se ne može biti u rađaoni, jer ako nešto krene krivo ili budu neke veće komplikacije, ili muž radi previše problema (kažu da je bilo i ne baš ugodnih prijetnji by the way) i ako zamole osobu iz pratnje da izađe, trebala bi izaći.
Inače, ne vidim razloga zašto bi tražili da izađe ako sve ide normalno i ako je osoba iz pratnje kulturna i daje podršku rodilji. Samo se nadam da ću naletjeti na nekog normalnog doktora tamo da mi muž može ostati sa mnom, jer s obzirom na moje fobije iz djetinjstva od bolnica, nemam pojma kako bi izdržala tamo sama
I posljednje na što je isto dosta ljudi reagiralo, po pitanju dripa, na pitanje da li se može odbiti, rekao je da, naravno, ali ako porod ne teče kao bi trebao, tipa da se ne otvarate prema nekim standardima satima ni cm, sigurno ćemo vas pitati kroz 2 sata ponovo da li želite drip, možete ga ponovo odbiti, ali kao treći put će to već teže ići.
Stekli smo dojam da ne žele gužvu i predugo "čekanje" tamo u rađaoni.
Dosta se diskutiralo o vakuumu. To nije nešto što se može odbiti, jer koriste ga samo ako je život bebe u opasnosti kad se nešto jako zakomplicira.
Isto kao i carski rez, rade ga samo ako je normalan porod nemoguć i beba u opasnosti i naravno oni ostali detalji, visok tlak, šećerna bolest i sl.
Možda će nekog zanimati i vrlo bitan dio vezan uz bebe, beba se ne nosi van iz rađaone, svaka žena ju ima na oku. Kad je porod posteljice (čini se da ovo ne ide bez injekcije nečeg) ili šivanje, beba čeka na stolu pored. Ukoliko žena želi, može bebu odmah nakon poroda staviti na prsa
, tada samo podignu bočne stranice kreveta na kojem žena leži u rađaoni. Isto vrijedi i za carski rez, beba se dobije odmah.
Evo to je ukratko detalji koje sam mislila da će zanimati i ostale. Obzirom da predavanja vode različite osobe, s nestrpljenjem očekujemo predavanje primalje Erike idući utorak 
I dodala bi još, dvorana je bila krcata, bilo nas je sigurno 70-ak žena s pratnjom... pa se sad pitam da li su to sve bebe začete negdje na moru, ili je nešto tih žena došlo prije 30 tjedna trudnoće na predavanje
E da, sestre u bolnici su upozorile dr. Kolenka da pročita postove koje žene pišu o njemu i nije bio baš sretan zbog onog što je pročitao.
Nije rekao ništa loše o stolčiću, osim da kod stolčića nema epizotomije (očito ne interveniraju toliko u slučaju stolčića), te da ne treba imati preidealiziranu sliku što su mediji donijeli o takvom porodu, jer svaki porod je drugačiji, svaka žena ga drugačije doživljava.
I da, u vž rodilištu se ne može tražiti epiduralna, niti plaćanjem niti na bilo koji drugi način, osim preko veze, ako poznajete anesteziologa i ako je slobodan u tom trenutku. Ali sigurna sam da to nitko s rodinih stranica niti neće tražiti
Eto toliko za ovaj put
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma