kuverte s prozorcicem za adresu ili kuverte s nekom folijom?
kuverte s prozorcicem za adresu ili kuverte s nekom folijom?
Da razjasnimo, ja mislim na one kuverte koje imaju prozorcic preko kojeg je nalijepljen nekakav celofan da se vidi adresa koja se napise na dopisu.
kuzim na sto mislis, evo ja guglala i opet mi kaze da se moze stavljat u papir
ali kako rency radi u toj industriji, ona vise zna. ako mislimo na isto, ona i mi
kuzim ja kaj vi mislite ,ali recimo nama ne prihvacaju takav papir s tom folijom (prozorcicem)to trebamo skinut i ostatak papira ide bez problema.ja sad ne znam kako rade ostale firme koje se bave s papirom,ja govorim kak mi to.![]()
Pa da, upravo me je to i mucilo. Zato su kuverte zavrsavale u smecu. Morat cu se vise potruditi.
Baš sam zadivljena koliko se neke firme trude oko reciklaže. Mi smo zastali na papiru, a i to je zapravo dosta jer ga prilično "proizvodimo"...
potpisujem. u školi recikliramo papir na taj način da se sav korišteni i nepotrebni odlaže u panove kutije, međutim teško prolazi ideja da se papir koristi i sa druge strane. učiteljice u PB kolutaju očima na svaki prijedlog da bi djeca mogla crtati na papiru koji je s jedne strane već isprintan :/ tako da mi je skoro SF praksa nekih od vas da korišteni papir nosite u školu svoje djece. svaka čast! ipak moram reći veliki hamer plakati koriste se s obje strane...anchi pp prvotno napisa
inače prestrašno je vidjeti s koliko neporebnog i vrlo kvalitetnog papira nakladnici knjiga - nepotrebno - zatrpavaju učitelje. većina tih knjiga i priručnika odmah završi u panovim kutijama. o poštarini da ne govorim. iste komplete tih knjiga i priručnika prosječni učitelj dobije i nekoliko puta. valjda za svaki slučaj![]()
inače elektronski otpad posebno odvajamo tj. zovemo da nam odvezu.
recikliramo i namještaj, bilo da se naš stari namještaj preuređuje bilo da nam neke firme doniraju namještaj u još dobrom stanju.
reciklira se i razna sitnija ambalaža - kutije od cipela se koriste za odlaganje različitih sitnica, limenke od nesice se preuređuju za držače olovaka npr.
koristimo maksimalno koliko je moguće komunikaciju mailom i smsom infom, pa se na taj način uštedi nešto papira (a i vremena).
štedne žarulje (još) nemamo, a i voda se nemilice troši.
sve u svemu i nije nešto, a škola bi trebala biti mjesto koje će senzibilizirati nove generacije za eko djelovanje.
Zaboravila sam napisati za staro jestivo ulje, to dajemo ZMAG-ovcima za bio dizel. Tetrapak odvajamo jer za stari papir imamo kutije od PAN-a, a oni ne primaju tetrapak pa se to nosi u Unija papir ili plavi kontejner.ivarica prvotno napisa
Ivka mi smo maknuli te papirnate ručnike tako da smo kupili 10 platnenih za ruke koji se mijenjaju svaki dan, nekad i 2x dnevno, zavisi koliko nam je ljudi procirkuliralo kroz ured, pa ih se nosi doma na pranje isto kao i krpe za suđe.
Vrećice odvajamo u ostalu plastiku i to kolega vozi u reciklažno dvorište, valjda primaju nikad nam to nisu vratili.
To ovisi od poduzeća za reciklažu, recimo Unija papir prima i s prozorčićima jer ima tehnologiju koja to odvoji isto kao i foliju unutar tetrapaka dok neka druga poduzeća to ne mogu tako primati jer nemaju tehnologiju za takvu vrst obrade papira.ivarica prvotno napisa
znaci odgovor na moje pitanje zapravo glasi, skidaj foliju za svaki slucaj.![]()
ma gle mozes ti to stavljat unutra,vjerovatno prolaze i te kutije sosrtiranje pa vec oni nesto naprave s tim papirom.
ono što je mene zaprepastilo je nepisani rat oko djelokruga pojedinih firmi koje skupljaju stari papir: ja sam jednom nazvala jedne umjesto drugih, dođu oni, vide tuđe kutije i kažu: to nije naše područje. ha?? a da ne pričam o tome kooooliko dugo čekamo da nam bilo tko dođe pokupiti papir, jednom smo čekali dva tjedna!
a još bolja provaljotka: velim ja gospodinu: imate tu na stepenicama i one rezance, a on meni: oni su nam prelagani, ne isplati nam se to uzimati. i ostavi on tu hrpu vreća nek se sami snađemo.
meni se čini da je to dobar business za sve osim za nas koji smo koliko-toliko osvješteni. moraš nabaviti kutije, vreće, zvati, čekati i biti zatrpan dok se netko ne smiluje.
....nadam se da nisam nikog uvrijedila, poslovno ili privatno, svojim komentarom o odvozu starog papira, ali se svejedno ispričavam ako to i jesam napravila, jer vidim da moj post stoji već neko vrijeme kao zadnji.
dajte neku raspravu, nemojte da moj post bude zadnji! možda će se tada nešto i promijeniti u tom pravcu!
kako je nas ured jako mali, mi ne mozemo cekati da napunimo 5 kutija. ne bi imale gdje s njima.
kako koju napunimo, nosimo je prazniti u plavi kontejner postavljen 10 metara od naseg ureda.
tako da ovakvih iskustava nemam.
da bilbo7 ja razumijem tvoju frustraciju,ali to ti tako ide s velikim firma,nažalost.Ne znam kaj da ti velim na te sve komentare od ljudi koji to odvoze,mozda kad si mali privatnik i kad se probijas dajes sve od sebe da zadovoljis svojom uslugom ,kod nas ide 2-3 dana od poziva a i onda se ljudi bune kao pa di smo na sto poludim,a fakat pokusavamo biti azurni.Inace po zg-u rade Pan,Unija i mozda se nade jos netko.ovi decki kaj dolaze mjenjat kutije su tam sam da ih zamjene i to bi trebali napravit kako spada(za ovaj šredani papir se probaj dogovorit s njima da ga stavljete u vrece jel se on u kutiji digne a fakat nema masu),tak da ti predlazem ak imas kakvu primjedbu il ak nisi zadovoljna uslugom da zoves direkno u tu firmu i kazes svoj problem.
dal placate kutije i odvoz papira ?
hahah sad skuzih da su u vrecemabilbo7 prvotno napisa
,no dobro...
ne, ne plaćamo odvoz niti kutije, sami smo zvali da nam dofuraju kutije i vreće, jer smo voljni skupljati stari papir i dati ga nekome. zanima me zašto treba posebno najaviti ako imamo puno kartona?
to je vjerovatno neka politika firme :/ .
ivka nesto mi je palo napamet, pa sam se sjetila tebe. jednom sam negdje vidjela rucnike od tkanine, koji se montiraju u plasticni drzac, kao za papirnate, samo sto funkcionira tako da se ta tkanina povuce, obrises ruke i kad ponovo malo potegnes, namota se na donji nosac, ko roleta. Pretpostavljam, kad se "potrosi" cijeli, skines ga i operes.
radim u državnoj upravi
imamo nekoliko stotina zaposlenika
dnevno se troše kilogrami i kilogrami papira
nemamo nikakav kontenjer za odlaganje papira
nemamo onaj strojček za rezuckanje "tajnih papira"
rijetki su oni koji fotokopiraju obostrano
ljudi ne znaju da se može i printati obostrano!
tu i tamo netko odvaja papir pa ga nosi djetetu za školu ili, kao ja, nosim kući pa bacam u našu kantu za papir (i to poskrivečki)
pitanje u zelene aktiviste, upoznate s problematikom:
postoji li kakva zakonska odredba koja bi obvezivala na ekološki svjesnije ponašanje, jer naš ogromni državni aparat ždere i po nekoliko šuma na dan!!![]()
NEs3ja prvotno napisa
ne postoji, na žalost ovakve stvari su još uvijek samo pitanje svijesti pojedinaca.
trebalo bi na tome raditi, bas sam neki dan citala kucni red jedne skole, pravo mjsto za staviti sve to o odgovornom odnosu prema otpadu
nema nista
da, i ja sinoć skužila da i toga faliivarica prvotno napisa
I kod nas je poprilicna katastrofa (radi se o velikoj banci). U nasoj je zgradi nekoliko stotina ljudi, koriste se enormne kolicine papirnatih rucnika. Imamo neke kutije za papir, ali mislim da se rijetko, ako i ikad, odvoze. Jedini postojeci propis odnosi se na cartridge za printer, koji se odnedavno ne smiju bacati.
U mom uredu, koji dijeli nas 15, ama bas nitko ne brine o okolisu. Printa se sve redom, i potrebno i bespotrebno, a svakako - jednostrano. Na papire se pise jedna recenica, a zatim se bacaju u smece. Rasvjeta gori cijeli dan jer, valjda, covjeka veseli. Ukljuceni su kompjutori na kojima nitko ne radi.
Vracamo plasticne boce, ali to samo zato sto se na taj nacin dolazi do novca, a novac kupuje plasticne tanjure i plasticni pribor za jelo. Jer, eto, tesko je oprati za sobom.
Svaki pokusaj da barem nesto promijenim(o) zavrsava predavanjem o tome da svoje pomaknute svjetonazore lijecim u svom kutu, s platnenim vrecicama i ostalim cudesima kojih cu se, s vremenom, sjetiti. Blago meni. Jupi.
Jel mi mozete napisati koje firme skupljaju stari papir, znate ono kad veam daju svoju kutiju u koju trpate? I jos da rade na podrucju Dalmacije.
Znam za:
- Unijapapir
- Pan papir (za ove nisam skroz sigurna)
Malo osvježavam temu, toga nikad dosta.s3ja prvotno napisa
Ako tvoja tvrtka ima ISO certifikat 14000x, (iako mislim da ima samo onaj o informatičkoj sigurnosti) obvezna je postupati po njegovim odrednicama. Drugi ISO certifikati pretpostavljaju da nećete raditi u nemogućim uvjetima, ali što se tiče papira, to je ipak ostavljeno ljudima na volju. Jedino ako netko skuži koliko se uzaludnog novca troši na kupovinu papira koji se tako neracionalno koristi, pa smanji proračun, što je SF.
U Zakonu o zaštiti okoliša ima jedna super definicija:
"Onečišćivač je svaka fizička i pravna osoba, koja posrednim ili neposrednim djelovanjem, ili propuštanjem djelovanja uzrokuje onečišćivanje okoliša"
To za poticanje savjesti možeš isprintati i naljepiti na zid pokraj kutije za odlaganje papira, pa se možda netko probudi. Akcija = reakcija.
A da se pohvalim - moja tvrtka od nedavno ima i crvenu kutiju za odlaganje starih baterija.
Ma kakav ISO u državnoj upravi! I racionalnost troškova!? Mislim da to neću doživjeti u ovom životu...![]()
Nema ni kutije za odlaganje papira.
Nema ni slobode za pojedinca da uvede tako nešto.
Ufffff...ma ja bih probala sa nekim maaalim koracima, ali ti bolje znaš na kakvo tlo bi to naišlo i da li bi se borila sa vjetrenjačama.s3ja prvotno napisa
Rency, da li radite u Zagrebu? Vidim da ti u profilu pise Zagreb i Pozega.Rency prvotno napisa
Naime, danas su nam otkazali nasi prikupljaci. Mi smo u centru grada, Meduliceva ulica, pa kazu da im je tesko organizirati odvoz :/