Vidi rezultate ankete: Vaš stav o radionicama samopouzdanja i emocionalne pismenosti namenjene deci

Glasači
1107. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • a) Voleo/la bih da mi dete učestvuje u radionici

1 0.09%
  • b)Voleo/la bih da i roditelji učestvuju sa decom

0 0%
  • c)Sam/a ću se edukovati iz knjiga pa ću preneti deci

0 0%
  • d)Nisam zainteresovan

0 0%
  • 1,106 99.91%
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 50

Tema: Vaš stav o radionicama samopouzdanja i emocionalne pismenost

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno Vaš stav o radionicama samopouzdanja i emocionalne pismenost

Pitam vas ovo zato što u perspektivi planiram da osmislim radionice sa tom i sličnom tematikom te ispitujem tržište .
    A i zanima me ovako,radi diskusije.
    Smatram da je korisno emocionalno se opismeniti od malih nogu.Samopouzdanje se takođe počinje graditi rano.
    Imam predrasudu da će većina roditelja (ne u Rodi već šira populacija) radije dete upisati na sport,jezik nego u npr školicu za prevenciju mentalnog zdravlja (sve smatram otprilike podjednako važnim).
    Šta vi kažete?

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Imam predrasudu da će većina roditelja (ne u Rodi već šira populacija) radije dete upisati na sport,jezik nego u npr školicu za prevenciju mentalnog zdravlja (sve smatram otprilike podjednako važnim).
    Evo, i ja tako razmišljam. Teško bi se odlučila upisati je na takvu radionicu. Zanimalo bi me tko je drži, kakva je edukacija predavača, da li je taj program verificiran i od koga...

Čak bi rekla da sumnjam u korist takvih programa u dječjoj dobi, prvenstveno jer su djeca dosta podložna manipulaciji, pa ne znam baš koja bi im bila svrha.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

[quote="Deaedi"]
    Evo, i ja tako razmišljam. Teško bi se odlučila upisati je na takvu radionicu. Zanimalo bi me tko je drži, kakva je edukacija predavača, da li je taj program verificiran i od koga...

Ovo je svakoko poželjno,verovatno obavezno da bude naznačeno.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Deaedi prvotno napisa

Čak bi rekla da sumnjam u korist takvih programa u dječjoj dobi, prvenstveno jer su djeca dosta podložna manipulaciji, pa ne znam baš koja bi im bila svrha.

Ovo poslednje te nisam razumela.U kom kontekstu si mislila o manipulaciji?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Pomoć,zašto su mi se povećala slova u potpisu i postu?Nisam ništa dirala majkemi.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja mislim da je kvalitetan, autentičan odnos s roditeljima najbolja garancija očuvanja mentalnog zdravlja, a ako to izostaje onda nikakva radionica po meni neće pomoći.
    Inače ne bi nikad djecu upisala na ništa slično i zapravo doživljavam ovakve radionice kao simptom vremena - prave stvari nadomještamo nekakvim "štakama".

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj Maja prvotno napisa
    Ja mislim da je kvalitetan, autentičan odnos s roditeljima najbolja garancija očuvanja mentalnog zdravlja, a ako to izostaje onda nikakva radionica po meni neće pomoći.
    Inače ne bi nikad djecu upisala na ništa slično i zapravo doživljavam ovakve radionice kao simptom vremena - prave stvari nadomještamo nekakvim "štakama".
    potpis

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Potpis.

Ono pod manipulacija sam mislila da djeca u ranoj dobi cesto uzimaju ono sto im je receno zdravo za gotovo - ne bi zeljela da im se na nekom seminaru serviraju neki stavovi koji mozda ne bi bili u skladu sa vrijednostima koje bi im zeljela usaditi.

cvijeta73 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2007

Početno

Citiraj yaya prvotno napisa
    potpis
    potpis na potpis.

ionako, takve radionice za odrasle služe uglavnom krpanju rupa nastalih zbog odnosa s roditeljima u djetinjstvu. :/

Arwen avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

nemam pojma jer uopće nemam predođbu kako bi ta radionica izgledala
    moj ide na nogomet i plivanje i vidim šta tamo radi
    a ovo :?

ne kažem da nevalja samo mi je potpuno nepoznato

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

majo
    mi imamo takve radionice, sastavni su dio programa koji se ionako provode (ne naplacuju se dodatno). imam pozitivno misljenje o njima.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Potpis.

Ono pod manipulacija sam mislila da djeca u ranoj dobi cesto uzimaju ono sto im je receno zdravo za gotovo - ne bi zeljela da im se na nekom seminaru serviraju neki stavovi koji mozda ne bi bili u skladu sa vrijednostima koje bi im zeljela usaditi.
    A ja potpisujem i Deaedi i Maju
    Ne znam kako ni eventualna radionica mogla izgledati :?

No, ne bih sigurno upisala.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Citiraj flower prvotno napisa
    majo
    mi imamo takve radionice, sastavni su dio programa koji se ionako provode (ne naplacuju se dodatno). imam pozitivno misljenje o njima.
    Kako to izgleda?

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

manipulacije su uvijek moguce, vazno je imati znanje.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

anci, izgleda lijepo 8)

nije to nista vau, ni otkrivanje tople vode - radi se o programima emocionalnog opismenjavanja djece, ako si uguglate emocional literacy onda cete naci puno primjera.

ja konkretno radim putem prica, kolegica kroz razne materijale koje je sama izradila, netko to radi i kroz vjezbe disanja/vizualizacije i sl.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam, flo valda bolje znnaš što se na tim radionicama radi, ali ja nisam tome sklona. Nisam općenito od radionica za djecu, što sam starija to mi to manje leži, više od nekakvih recimo i kreativnih radionica preferiram slobodnu igru.
    Inače, ne kužim baš za koju je ovo dob, ali svejedno, zvuči mi kao stvaranje male savršeno uravnotežene djece dok ja za svoje preferiram određenu dozu neuroze

Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ne znam, flo valda bolje znnaš što se na tim radionicama radi, ali ja nisam tome sklona. Nisam općenito od radionica za djecu, što sam starija to mi to manje leži, više od nekakvih recimo i kreativnih radionica preferiram slobodnu igru.
    Inače, ne kužim baš za koju je ovo dob, ali svejedno, zvuči mi kao stvaranje male savršeno uravnotežene djece dok ja za svoje preferiram određenu dozu neuroze
    I još jedan potpis

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

manipulacije su uvijek moguce, vazno je imati znanje.
    Za koga si mislila da treba imati znanje: predavac ili polaznici?

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Čini mi se da malkice imate predrasuda. Nitko nema pojma o čemu se radi, ali svi znaju da ne valja i ne bi nikad poslali tamo dijete .

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa
    Čini mi se da malkice imate predrasuda. Nitko nema pojma o čemu se radi, ali svi znaju da ne valja i ne bi nikad poslali tamo dijete .
    Istina. Ali ne bi bas upisala dijete u neki eksperiment

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Pa i to stoji.
    No, ne mogu si pomoći- kad vidim radionica za mentalno zdravlje, jačanje samopouzdanja od strane nekog trećeg ...nekako mi se pali lampica da baš to nekako ne želim...

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja cu potpisat flo.
    potpsala bi maju i cure kad ne bi mozda kraj sebe imala osobu ukljucenu u slicnu radionicu i s kojom sam pricala sta djeca rade i kako napreduju.
    takodjer i price s kakvim teretom dolaze ta djeca.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ovo stoji,slažem se.
    Mislim da bi radionice mogle zanimati jedan mali deo srednje grupe roditelja (ekstremi su od totalno zanemarujućih,nekompetentnih roditelja do senzibilnih,razumevajućih,prihvatajućih AP roditelja.
    Po mom mišljenju roditeljstvo se i uči (iako ne isključivo, ima puuuno toga od urođenih znanja ).
    Lično mislim da ne bi bilo loše, ako je nisam 100% upućena, da na jednom mestu,sistematično, dete i ja naučimo o emocijama - koje su ,čemu služe,kako da ih prepoznamo kod sebe i drugih,ispoljimo,kontrolišemo,suočimo...
    Takođe ne smatram zgoreg da dete nauči da bude asertivno,da se zauzme za sebe a ne ugrozi drugog.Da zna da doživi uspeh,a suoči se sa neuspehom.Da nauči socijalne veštine(predstavljanje,upoznavanje,traženje pomoći,sarađivanje,zahvaljivanje,pravila igre...).Da nauči da donosi odluke,da identifikuje i rešava probleme.Da upozna sebe.

Pod ovim ne tvrdim da roditelji o tome ništa ne znaju već da nije loše saznati neku novu tehniku,informaciju.
    Takođe,podrazumevam da znanja koja bi se nudila na takvom mestu predstavljaju znanja zvanične psihološke nauke i relevantnih autora.

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

ružno zvuči

Smatram da je korisno emocionalno se opismeniti od malih nogu.Samopouzdanje se takođe počinje graditi rano
    ne kužim?

tečajeve građenja samopouzdanja su potrebni odraslim ljudima bez samopouzdanja
    dijete će teško i shvatiti taj izraz

eventualno radionice za roditelje da im se pokaže kako se njeguje emocionalna otvorenost djeteta , samopouzdanje i samosvijest
    ostatak je na roditelju

možda za teenovce koji su svjesni svojeg manjka samopouzdanja

malu djecu? ne kužim

Deaedi avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

To su onda djeca tipa upucena iz Poliklinike za zastitu djece, dakle sa vec uocenim problemima?

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Istina. Ali ne bi bas upisala dijete u neki eksperiment
    To se slažem. Ali imam dojam da s ovim već postoje iskustva u svijetu. A i kod nas, vidiš da flo to radi. Ovako kako ona piše, baš mi se čini lijepo.
    Ne znam da li bih baš posebno vodila dijete na nešto takvo, ali recimo u sklopu vrtića, uz pravu osobu - rado.
    Ja mislim da u dječjem životu ima mjesta i za slobodnu igru i za malo strukture. Loše je ako se kroz radionice živi imitacija života, ali kao dodatak stvarnom životu su mi sasvim ok.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj leonisa prvotno napisa
    ja cu potpisat flo.
    potpsala bi maju i cure kad ne bi mozda kraj sebe imala osobu ukljucenu u slicnu radionicu i s kojom sam pricala sta djeca rade i kako napreduju.
    pa jel prevencija ili liječenje?
    gore se spominje prevencija, ja stojim kod toga da ih ne bi slala na to, predrasude ili ne

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj majkamara prvotno napisa
    Ovo stoji,slažem se.
    Mislim da bi radionice mogle zanimati jedan mali deo srednje grupe roditelja (ekstremi su od totalno zanemarujućih,nekompetentnih roditelja do senzibilnih,razumevajućih,prihvatajućih AP roditelja.
    Po mom mišljenju roditeljstvo se i uči (iako ne isključivo, ima puuuno toga od urođenih znanja ).
    Lično mislim da ne bi bilo loše, ako je nisam 100% upućena, da na jednom mestu,sistematično, dete i ja naučimo o emocijama - koje su ,čemu služe,kako da ih prepoznamo kod sebe i drugih,ispoljimo,kontrolišemo,suočimo...
    Takođe ne smatram zgoreg da dete nauči da bude asertivno,da se zauzme za sebe a ne ugrozi drugog.Da zna da doživi uspeh,a suoči se sa neuspehom.Da nauči socijalne veštine(predstavljanje,upoznavanje,traženje pomoći,sarađivanje,zahvaljivanje,pravila igre...).Da nauči da donosi odluke,da identifikuje i rešava probleme.Da upozna sebe.

Pod ovim ne tvrdim da roditelji o tome ništa ne znaju već da nije loše saznati neku novu tehniku,informaciju.
    Takođe,podrazumevam da znanja koja bi se nudila na takvom mestu predstavljaju znanja zvanične psihološke nauke i relevantnih autora.
    Eto
    zvuči ok, i zvuči mi kao nešto što moji osim doma dobiju i u vrtiću (jer mislim da im je vrtić zaista kvalitetan (za Jana - bio))
    a u vrtiću mislim da dobiju i dovoljno "strukture"
    Tako da ih ciljano na tako nešto ne bih slala
    Da sam doma s njima vjerojatno isto ne bih

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

x na vertex...

pošto iz vlastitog iskustva mogu pretpostavit kako bi te radionice izgledale (ja sam išla na takve stvari tek u srednjoj, tj. ne mogu se sjetit jesam li išla prije) znam da bih definitivno slala svoje dijete na tako nešto. znam da naučiš svašta zanimljivo o sebi i drugima, osjećaš se dobro, upoznaješ druge ljude, igraš neke nove zanimljive igre...

inače u unicefovom programu "stop nasilju među djecom" su i radionice (u školama) što za djecu, što za roditelje. to pali, šta ćete? to je samo drugačiji način da se nešto novo nauči... pa vam eto jedan primjer primjene...

Joe avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno Re: Vaš stav o radionicama samopouzdanja i emocionalne pisme

Citiraj majkamara prvotno napisa

a sad zaozbiljno- zašto ne? Meni je ideja dobra. Možda da malo opširnije napišeš kako si ju zamislila.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

uh ne znam da bih mogla kategoricki izjaviti da ne bih upisala djecu na takvo sto... mozda i bih, kad bi se bazirala samo na svojoj sposobnosti organizacije

salu na stranu, od toga da samo dijete ide na takve radionice, vise mi se svidja ona opcija da idu i dijete i roditelji. ja za sebe ne mogu kategoricki tvrditi da svojoj djeci, ovakva nesavrsena i s podosta mana, pruzam ama bas sve sto im je potrebno za izgradnju samopouzdanja, samosvjesti i svega ostalo samo-potrebnog... doduse, ne smatram niti da roditelj treba biti savrsen i savrseno odgajati djecu, nit vjerujem da takvo sto moze postojati...

a ovakve radionice mi izgledaju i djeluju kao nadogradnja i malo jace upucivanje u ono sto mi doma radimo kad vristecem djetetu verbaliziramo osjecaje rijecima: ljut si, jako te povrijedilo sto nisi mogao ubaciti lopticu u obruc...

mislim - sto je lose malo obraditi i usavrsiti neki od alata kojim se koristimo (vec koristimo ali mozda i ne)?

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ja bi upisala svoje dijete na takvu radionicu jer imamo takav problem.
    Imam dva sina i starijeg je otac po rođenju mlađega konstantno ignorirao i odbacivao, a ni do tada nisu imali izgrađen odnos. Maleni je od vedrog i samopouzdanog djeteta postao povučen i nesiguran, ima jako loše mišljenje o sebi i očev odnos prema njemu je bio jedan od razloga što sam se razvela od BM. Jako puno truda sam dosad uložila da dijete polako počne vraćati samopouzdanje i interes za okolinu, sigurnost u sebe. Strašno mu puno znači kad ga netko pohvali i kad vidi da ga drugi cijene i mislim da bi mu takva radionica mogla koristiti da popravi svijest o sebi i podigne razinu samopouzdanja

koryanshea avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj litala prvotno napisa
    a ovakve radionice mi izgledaju i djeluju kao nadogradnja i malo jace upucivanje u ono sto mi doma radimo kad vristecem djetetu verbaliziramo osjecaje rijecima: ljut si, jako te povrijedilo sto nisi mogao ubaciti lopticu u obruc...

mislim - sto je lose malo obraditi i usavrsiti neki od alata kojim se koristimo (vec koristimo ali mozda i ne)?
    pa mislim da si dobro pogodila
    radionice za djecu i roditelje zajedno su isto super. ali nekad valja djeci dat i da bez roditelja neš rade

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

al kod vas je u pitanju terapijsko djelovanje takve radionice, a ovdje se prica o - preventivnom pohadjanju radionica

ja se nadam da cete naci nacin da cim prije i cim kvalitetnije pomognete tvom djecaku

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovaj gornji je isao suncici

koryanshea, pa ne mislim da na takvoj jednoj radionici roditelji i djeca moraju 100 posto vremena provesti zajedno, neka kombinacija bi bila pozeljna

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Citiraj litala prvotno napisa
    al kod vas je u pitanju terapijsko djelovanje takve radionice, a ovdje se prica o - preventivnom pohadjanju radionica

ja se nadam da cete naci nacin da cim prije i cim kvalitetnije pomognete tvom djecaku
    hvala
    Pa za razumijevanje problema je bitno sve skupa. Klinac je svakim danom sve bolje, ali smo i školu mijenjali jer je imao učiteljicu koja ga je ubijala u pojam i samo je još više venuo i tonuo
    Otkad je u novoj školi, preporodio se, ima jako dobru učiteljicu koja mu je jako digla samopouzdanje i sad sve rješava bez problema, krenuo je na učenje sintića, sam se prijavio da bude ministrant u crkvi nakon što je bio 4 puta na misi i sav je važan i sretan radi toga. A druga jako važna stvar je što moj budući muž razgovara s mojim klincima i daje im podršku tako da sad kraj sebe konačno imaju zrelu mušku osobu u koju se mogu pouzdati i osloniti

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Mislim da je to izvrsno za odrasle koji osjećaju potrebu za tako nečim, ali i da te radionice onda moraju imati i neki ciljani problem. Jer staviti u grupu nekoga tko pati zbog samopouzdanja radi bezuspješnih pokušaja da prestane pušiti, čovjeka s fizičkim nedostatkom i ženu koja svaki put iznova za partnera bira nasilnika i nije neki posao.
    Ja sam izabrala b jer načelno mislim da to može biti korisno odraslima - jedino nisam shvatila da li se pod tim podrazumijevaju i grupe podrške koje su vani najčešći oblik terapije za blaže "poremećaje".

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako bi to bilo organizirano u sklopu npr. njegovog vrtica i vremena provedenog tamo, zasto ne. Ali da ga vodim na tu extra aktivnost u nase slobodno vrijeme, sumnjam :/

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u globalu imam pozitivno misljenje o takvim radionicama (naravno, provjerila bih tko i sto je iza toga). ako je dijete mladje sigurno bih isla s njim, ako je starije (barem na pragu puberteta), mogao bi i sam/a.
    koliko god radili na sebi, i ulagali u odnos s djetetom, mislim da je dobro jos malo vjezbati emocionalnu inteligenciju.

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

potpisujem Felix
    Ja sam mnog toga napabirčila iz svoje potrebe, na raznim stranama i relativno kasno, zašto da moja djeca prolaze isti put?
    Mislim da je svaka pomoć dobrodošla da se djecu nauči ovakve stvari:
    - izraziti neslaganje s nekim bez potrebe da se tog nekog ili njegove ideje omalovažava,
    - odbiti neprivlačan prijedlog bez izmotavanja,
    - prepoznati vlastito i tuđe loše raspoloženje
    - znati da u komunikaciji postoje "smetnje na vezama" i izbjegavati najčešće... itd
    Voljela bih da su mene i moje školsko društvo učili tome.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

ja sam shvatila da Tanja Sever ima nekakve takve radionice, ili se varam?

kod nje se ceka ne znam koliko mjeseci na termin, pa ako bi ti otvorila nesto slicno zakljuci sama jel trziste postoji

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Malo su me iznenadili toliki negativni odgovori. meni se baš čini ok ideja, i u zadnje vrijeme razmišljam kako bi se takve stvari trebale češće nuditi u sklopu nekih dodatnih aktivnosti. I kako bi možda mnogima emocionalno opismenjavanje pomoglo u životu puno više od znanja o Pitagorinom poučku i o vektorima.
    Ali na mene kao polaznika za sad nažalost ne možete računati, jer sam sigurna da u mom selu niti igdje blizu ne mislite otvarati takve radionice

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Mene čudi da su gotovo svi skeptični na radionice, a u anketi je gotovo 8o% zaineresiranih za radionice.

Puno sam na ovom forumu čitala o radionicama kod T.S. i taj mi se način rada sa djecom jako sviđa. Šteta što ne živimo u zagrebu.

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja bih se vrlo rado i odmah uključila u takvu radionicu.
    Nikako ih ne zamišljam da su programirane kao radionice za odrasle nego su valjda prilagođene uzrastu djece i ne znam zašto bi se razlikovale od bilo koje druge likovne, glazbene ili jezične radionice - igraonice.
    Flower molim te reci mi ima li takvih u rijeci a da se ne provode u sklopu vrtića.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nema koliko znam.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nema koliko znam.

meni je malo cijela diskusija :/ fakat raspravljamo o macku u vreci - kad bi vas pitali zelite li da vase dijete ima vise sadrzaja soc-emoc. podrucja u vrticu ili skuoli vjerujem da bi svi rekli - daaaa.
    o tome se i radi, imenovanje emocija, prepoznavanje istih, nacin nosenja s bijesom/tugom/ljutnjom, dopustit si osjecaj zadovoljstva i srece, pomoc prijatelju, nauciti aktivno slusati.

nisu to psihoterapijske radionice, nisu namjenjene posebnoj djeci vec je to samo obogacivanje nekog plana i programa takvim sadrzajima.

i naravno da se ne radi na nacin - ti se moras osjecati ovako ili onako,zato i kazem da je vazno tko ih provodi, verifikacija, pracenje i sve ostalo.

no ova diskusija u biti nije nista drugacija od strucne - treba li djecu dodatno u tome pouzcavati ili ne. ja vjerujem da treba (u vrticima) jer je situacija u biti neprirodna za dijete pa je nuzno razvijati sto vise vjestina kako iz nje izaci sa sto boljim rtezultatima, a i svijet je postao prenasilno mjesto, a i istr. su pokazala da osobe s visokim eq bolje prolaze u zivotu, a i ja to tako vooooolim raditi. prekrasno je,

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj piplica prvotno napisa
    Mene čudi da su gotovo svi skeptični na radionice, a u anketi je gotovo 8o% zaineresiranih za radionice.

Puno sam na ovom forumu čitala o radionicama kod T.S. i taj mi se način rada sa djecom jako sviđa. Šteta što ne živimo u zagrebu.
    Nije to lako organizirati... Ja sam završila školu uspješnog roditeljstva 2004 u vrtiću (DV Cvrčak, Zg). Ta edukacija se održava svake godine i samo je za roditelje. Održava se navečer, pa nije predviđeno da djeca sudjeluju.

Sad imam školsku djecu i baš sam prošli tjedan na Vijeću roditelja pitala imaju li u planu štogod takvo napraviti (mislim da je efikasnije da djeca to odrađuju u poznatoj okolini, pa i roditelji). Ravnatelj je očekivao takvo pitanje i imao u pripremi neki letak (eh, sad... ne mogu se sjetiti detalja, pa ću iz glave - udruga roditelja Korak po korak, ali nemojte me držati za riječ... nisam provjerila). Iza toga stajale su takve cifre da nam se zavrtjelo u glavi... Sad mi je žao što nisam zapisala.

Dalje, pitala sam zašto ne bi škola organizirala tako nešto, ali stručna služba im je tako deficitarna da nije dostatna ni za redovni rad, a kamo li za ovo. I tu je stalo. Morat ću stručnu službu škole uputiti u vrtić, da vide kako se to može napraviti...

Kako god bilo, inicijativa je za svaku pohvalu, ali odziv bi vjerojatno bio bolji da ljudi imaju mogućnost to odraditi u školi/vrtiću gdje su im djeca.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne znam kako izgleda u praksi, ali mi se ideja svidja. Mi cesto kupujemo knjige pomocu kojih se djeci, na prikladan nacin, objasnjava emocionalni svijet covjeka, kako se nositi sa situacijama povezanim s kojekakvim situacijama itd. Meni osobno se cini da ovo djeci moze biti korisno upravo zato sto puno odraslih nosi u sebi emocionalne "rupe". Ja, npr. imam dosta problema s nekim emocijama i takve stvari mi se bas cine neophodne (ako nista onda u vidu knjiga) jer pomazu meni osvijestiti neke stvari i djeci nauciti da nije npr. njihova ljutnja pogresna nego moja netolerancija tog osjecaja.
    U svakom slucaju, optimalno mi se cini ovakve radionice uklopiti u skolske ili vrticke programe.

Osoblje foruma leonisa avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

ja potpisujem felix

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

o tome se i radi, imenovanje emocija, prepoznavanje istih, nacin nosenja s bijesom/tugom/ljutnjom, dopustit si osjecaj zadovoljstva i srece, pomoc prijatelju, nauciti aktivno slusati.
    Baš zbog ovog, meni bi se takve radionice činile vrlo korisne, pogotovo za školsku djecu.
    Što mi je dijete starije, takvo emocionalno opismenjavanje čini mi se sve važnijim i važnijim u njegovom odrastanju. Odnos s roditeljima jest bitan, ali nije jedini i bogomdan, tu su i vrtić, i vršnjaci, i škola...

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •