Pokazuje rezultate 1 do 15 od 15

Tema: Snovi i utopija

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno Snovi i utopija

Vidim da je koncepcija foruma malo reorganizirana, te da su sve ove utopijske teme vezane uz porod stavljene na jedno mjesto.

Dok sam bila trudna, čitala sam sve i svašta i sanjala kako bi bilo lijepo rađat na stolčiću, u vodi, ovako, onako i ne znam ti što više.
    Iskustva drugih žena, koje su izlagale svoje slučajeve, su bila svakakva, od jako dramatičnih poroda do gotovo savršenih u kojima su uživali svi i majka i djete i čak otac. Ali takve su stvari u prosjeku rijetkost.

Ono što sam imala prilike vidjeti u rodilištu, je jako daleko od zamišljanja i snivanja koja sam pročitala ovdje.
    Svaka čast onima koji se uspiju izborit za plan poroda i za kadu, ali još više svaka čast onima koje "razumno" odlaze rodit djete, bez velikih očekivanja.
    Bez zamišljanja, ja bi ovako ili onako, jer kao ljudska bića nismo u mogućnosti prorokovat kako će nam se stvari u životu odvijat, ali smo u mogućnosti posložiti naše želje i mogućnosti u jedan sklad i razumno djelovati na promjene.

I prije dok nisam još rodila, sa nekakvom skepsom sam uzimala u obzir mogućnost "savršenog" poroda, uvjek računajući na onu pesimističku "lijepe se stvari dešavaju drugima".
    Npr. naši su frendovi iz ZG-a odlučili ići u Rijeku na porod u bazenu.
    Muž od te žene, jako voli naveče uz večeru popit malo vina i enologija mu je hobi. Kako se trudnoća bližila kraju, bili su u "pripravnosti" cijeli 8 i 9 mj. on nije popio ni kap, jer u slučaju početka trudova su imali dva sata vožnje do rijeke. Kad joj je pukao vodenjak, krenuli su, došli, i za 2-3 sata su dobili sina. Porod savršeniji nije mogao biti.
    Kad su nam to ispričali ja sam ostala :shock: .

Iz mog kuta gledanja je bilo ovako:
    "Pukla bih od nervoze da znam da moram na put u slučaju da mi krenu trudovi ili pukne vodenjak!
    Zivimo jako daleko od bilokojeg rodilišta i ne znam kako bi uopće stigli do tamo preko grada i semafora, a kamoli u drugi grad još se vozit autoputem...
    A ponajmanje bi uskratila svome M uživanje u posljednjim danima naše "male intime" i očekivala da on bude u takvoj pripravnosti u kojoj svi možemo biti savršeno mirni i pribrani."

Zato se ni nisam odlučila na takvu varijantu bez obzira koliko smatram da je to lijepo iskustvo. Svaka čast još jednom onima koji uspiju, ali smatram da je sebično snivati tako velike planove kad se radi o nekom drugom, našoj djeci u ovom smislu. Ne znamo kao će nam se stvari posložiti u budućnosti pa ni hoće li nam savršeno proteći porod.

Na kraju je u mom slučaju moje mišljenje potvrđeno drugim razvojem okolnosti.
    Osmi mjesec trudnoće provela sam u rodilištu, a deveti nikad nisam dočekala.
    Za trudove ne znam kako izgledaju, osim ako im BH kontrakcije nisu slične...
    Razlijevanje plodne vode sam osjetila na ruci kad je doktor vršio carski rez.

Jedino što je zadnjih mjesec dana bilo bitno, je zdravlje naše bebe...
    Sve ostalo prestalo je postojati. Snovi i želje o prirodnom porodu su bili kilometrima daleko od stvarnosti.

Samo bi htijela reći da su želje i mogućnosti dvije jako različite stvari...

Linda avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Citiraj sweety prvotno napisa
    Jedino što je zadnjih mjesec dana bilo bitno, je zdravlje naše bebe...
    Sve ostalo prestalo je postojati. Snovi i želje o prirodnom porodu su bili kilometrima daleko od stvarnosti.
    Naravno da je bebino zdravlje na prvom mjestu i da su u slučaju komplikacija liječnici ti koji intervencijama i stručnošću spašavaju stvar, to uopće nije upitno.
    No ono što je jako žalosno, je to da i ukoliko se radi o zdravoj trudnoći bez komplikacija, čim žena stupi u bonicu postaje objekt, a ne subjekt vlastitog poroda, a osoblje samo čeka da se nešto zakomplicira, a baš se to često dogodi uslijed nepotrebnih intervencija i uplitanja u prirodan tijek nečega što nije bolest, nego najprirodnija stvar na svijetu.

Stoga se nakon dva traumatična medikalizirana poroda usuđujem nadati trećoj sreći, usuđujem se sanjati, kako ti kažeš i vjerovati da je moje tijelo sposobno donijeti dijete na svijet u boljim uvjetima. I neću se opterećivati udaljenostima, niti žaliti muža ako se odrekne koje čaše ili bilo čega... mislim da to moja beba i ja zaslužujemo.

Cubana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Koliko toga se na ovom svijetu ne bi dogodilo da netko nije pokušao ostvariti svoje snove.
    Pa ako ostvarenje toga prati tako minorna žrtva kao što je odricanje od alkohola par mjeseci, kud ćeš bolje.
    Najgore je ne željeti u strahu da nam se želja neće ostvariti.
    Naravno, da je zdravlje bebe i majke na prvom mjestu, ali ako je sve u redu...
    Ako u život ideš sa stavom "da se lijepe stvari događaju drugima" to postaje tvoja stvarnost.

Zrina avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

I ja imam želju roditi u gradu udaljenom 100 km od mog doma.
    Ne mislim da je MM na bilo koji način "oštećen" jer zna kuda mora ići i na što biti spreman jer je jasno sam rekao da mu to neće biti problem. Ni najbliža bolnica mi nije preko ceste tako da tih sat vremena ne uzimam kao neko veliko zlo. Ne razmišljam o najgorem što se može zakomplicirati jer vjerojatno onda ni inače ne bi izlazila iz kuće.
    Znam da i moj zamišljeni super porod može ostati samo utopija,ali ako ne probam-sigurno se neće dogoditi.

melange avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Citiraj Cubana prvotno napisa
    Ako u život ideš sa stavom "da se lijepe stvari događaju drugima" to postaje tvoja stvarnost.
    veliki potpis

Bez zamišljanja, ja bi ovako ili onako, jer kao ljudska bića nismo u mogućnosti prorokovat kako će nam se stvari u životu odvijat, ali smo u mogućnosti posložiti naše želje i mogućnosti u jedan sklad i razumno djelovati na promjene.
    nismo sposobni prorokovati, ali smo sposobni planirati i sanjati ono što jako želimo, kao i vjerovati da će sve posložiti upravo tako.
    ti se nisi usudila sanjati zbog niza razloga koje si opisala.
    par koji se vozio do rijeke na svoj porod iz snova usudio se sanjati. i odsanjao je njihov san postao je njihova stvarnost.

ne razumijem zašto si otvorila ovu temu?
    da kažeš drugima da pucaju previsoko kad planiraju svoje savršene porode?
    ili da isprazniš svoju gorčinu jer ti je kraj tvoje trudnoće donio razočaranje i strah?

ali smatram da je sebično snivati tako velike planove kad se radi o nekom drugom, našoj djeci u ovom smislu.
    sebično je vlastitom djetetu željeti da na svijet dođe na najprirodniji mogući način?!

kako god, ona tvoja rečenica da se dobre stvari uvijek dešavaju drugima dosta je indikativna.
    koliko shvaćam, ti nisi ni očekivala (ili se samo nisi usudila očekivati?) neka čuda i čarolije pri porodu? čemu onda gorčina?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ovaj topic je prebačen s pdf-a Prirodni pristup t.i p.
    na općeniti pdf Porod ,
    jer pdf Prirodni pristup t.i p.je pdf isključivo podrške prirodnom pristupu porodu .
    http://www.roda.hr/rodaphpBB2/viewtopic.php?t=69310

molim da u buduće obratite pažnju na linkana pravila tog pdf-a.

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Draga Sweety, žao mi je što tvoj porod nije prošao kako si zamišljala. Ne ostvaruju se svi snovi koje ljudi sanjaju, ali to ne znači da svi moramo prestati sanjati.
    I ja sam rodila u 300 km udaljenom rodilištu, u kadi, uz muža i glazbu, ali za to sam se pripremala mjesecima; upravo na lijepim pričama sa ovog foruma skupljala pozitivnu energiju i snagu da se borim za svoje snove. U jednom kutku uma sačuvala sam mogućnost da možda neće sve biti kako želim i posložila svoje osjećaje vezane uz drip, mogući carski, anesteziju, lijekove, jer nisam željela biti nespremna ako nešto pođe po zlu. Ostatak mog uma i srca bili su preplavljeni pozitivnim mislima i vjerom u prekrasan porod koji se na kraju i dogodio! Lijepe stvari se ne događaju drugima, samo se treba usuditi sanjati!
    Želim ti od sveg srca da doživiš svoj preporod rađanja!

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    na općeniti pdf Porod ,
    jer pdf Prirodni pristup t.i p.je pdf isključivo podrške prirodnom pristupu porodu .

Znala sam da će ovako završit...
    Tako tipično...

petarpan avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Sweety, po tvom prvom i ovom poljednjem postu ja slobodno pretpostavljam da je tebe nešto malo izrevoltiralo ovdje...
    Mi se vi slažemo da su želje jedno a mogućnosti i stvarnost drugo te se ravnamo po nekim samo svojim smjernicama...
    Ali svima nam je na kraju zajedničko jedno- da u naručje primimo svoje malo čudo

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Zato se ni nisam odlučila na takvu varijantu bez obzira koliko smatram da je to lijepo iskustvo. Svaka čast još jednom onima koji uspiju, ali smatram da je sebično snivati tako velike planove kad se radi o nekom drugom, našoj djeci u ovom smislu. Ne znamo kao će nam se stvari posložiti u budućnosti pa ni hoće li nam savršeno proteći porod.

...
    pa ako je glavni razlog za prirodan porod to sto je to lijepo iskustvo onda se slazem, stvarno nema potrebe putovati stotine kilometara ili potrositi nekoliko tisuca eura. bolje je onda otic na havaje ili na mont everest

prirodni porod nije samo trend, samo jos jedna iz mnostva stvari koje u danasanjem drustvu moraju biti dovedene do savrsenstva, nego za njega postoje dublji razlozi. o tome postoje mnogi tekstovi, knjige, iskustva...

naravno, ne odnosi se na slucajeve kad su bebin ili mamin zivot direktno ugrozeni, da me se ne bi krivo shvatilo

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Meni je moj porod bio tipično hrvatski, s dripom, porod na leđima, rezanje pupkovine odmah, odnošenje djeteta, epiziotomija. Trajao je pet sat. Rutinski odrađeno.

Ali ja znam da porod može biti i puno ljepše iskustvo i to si želim za drugi put. Ne mislim uopće da se moje želje ne bi mogle ostvariti (ne razmišljam o nekim kompikacijama). I zato sam stvarno spremna puovati 100 km od mog doma, iako živim preko puta bolnice. I MM je naravno spreman za to.

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja isto ne kuzim bas sweety kaj si htjela postici s ovom temom. "zvucis" mi ogorcena, a cini mi se da "spocitavas" nama koje smo odlucile nesto drugo za sebe.

meni je moj prvi porod bio dovoljna indikacija da znam da me nasa rodilista vise nece vidjeti dok se stvari drasticno ne promijene--pod uvjetom da se sve pokaze urednim.

e sad, nekima je moj neodlazak u bolnicu bio neodgovoran cin, nekima bi odlazak u bolnicu znajuci sto te ceka bio neodgovoran cin.. stvar perspektive.

i naravno da ti je spocitavajuca tema premjestena s pdf-a podrske prirodnom porodu, to nije nis cudno.

Elinor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Sweety, nitko te ovdje ne napada i nema potrebe da se tako osjećaš. Budi realna; na pdf-u gdje se skupljaju informacije o prirodnom porodu nema mjesta temi u kojoj piše da on ne postoji ili se događa drugima. Nije jedna žena ovdje imala lijepi porod pa da sve ostale mogu samo sanjati o tome; ima nas puno i svakim danom nas je sve više. Ali da ne bude zabune: neke žene imaju jako bolne i teške porode pa ih na kraju nazivaju prekrasnim jer su bili prirodni. Mislim da se sama nisi dovoljno informirala i imaš u glavi zaista neku utopijsku sliku gdje žene rađaju sa osmijehom na licima u 5 minuta. Lijepi, prirodni porod nije sinonim za lagani porod; to je porod gdje je bol prirodna i dobrodošla, a žena opuštena i predana svojoj prirodi. Mislim da nisi shvatila bit i da moraš u sebi posložiti osjećaje vezane uz rađanje.
    Vjeruj mi, znam o čemu pričam jer sam i sama nekad smatrala da je porod masakr a doktori su tamo samo da nas muče. Morala sam puno raditi na sebi da pobijedim te demone stvorene na temelju bapskih priča kojih sam se naslušala ko djevojčica.
    Sa tim svojim negativnim stavom gdje sve smatraš svojim neprijateljima ne možeš očekivati ni da će drugi prema tebi biti pozitivni. Ako ćeš još koji put ići u rodilište, učini su uslugu i te stavove ostavi doma!

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

puno je zena nezadovoljno kako ih se tretira tokom trudnoce i poroda, i s pravom.

puno zena ima drugaciju viziju oko toga i nastoje promijeniti situaciju.

nekima to uspije bolje. nekima losije, neke su spremne na vece zrtve da bi ostvarile promjenu, neke na manje zrtve, nekima se da vise nekima manje, nekima se ne da oupce zamarati oko toga, i sve je to ljudski.

ali promjena je potrebna, i najbolje ce se zene same izboriti za to, ako je puno zena nezadovoljno, onda se prije ili kasnije probude i druge snage koje tu promjenu omoguce na sirem planu...

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj mamma Juanita prvotno napisa
    na općeniti pdf Porod ,

Znala sam da će ovako završit...
    Tako tipično...
    ako si znala, onda si topic mogla odmah ovdje otvoriti, zar ne ?
    pdf podrške prirodnom porodu je otvoren upravo zato da oni koji žele upravo podršku i razumijevanje (bez napada oko svojih izbora),
    tamo mogu mirno pisati.
    ne bi recimo bilo baš pristojno upadati na pdf mpo
    i onda tamo polemizirati o tome zašto uopće mpo, zar ne?

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •