Pokazuje rezultate 1 do 10 od 10

Tema: RTGi dojenje,Pomoć!

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno RTGi dojenje,Pomoć!

Imama problem. Dijagnosticirana mi je psorijaza kooja se do trudnoće manifestirala samo u vlasištu, a oko 2 mjeseca nakon poroda su počeli otoci prstiju ruku i nogu, gležnjeva i bolovi u kralježnici, prsnoj kosti, vratu... Reumatolog traži uz krvne pretragei rtg kompletne kralježnice, šaka i stopala. Radiolog odlučuje izuzeti torakalni dio uz maksimalnu zaštitu jer je beba na prsima, ali u tom dijelu kralježnice su mi bolovi najjači(vjerojatno je bitno da se i to poslika). Moje je pitanje: smijem li uopće na rtg, budući dojim, a ako da pod kojim uvjetima? Hvala unaprijed

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

mimi_sax, slobodno možeš na snimanje i poslije toga napravi pauzu od nekih sat vremena, ako je moguće.
    Znači, podoji bebu prije rengena, napravi što trebaš i onda malo pričekaj do sljedećeg podoja.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Hvala na odgovoru, no može li sat vremena biti dovoljno? Do sad sam dobila savjet drugog radiologa kako trebam čak čak 3 dana prekinuti dojenjei povećati unos tekućine(2-3l).Dakako da mi je draže što kraće prekidati dojenje, ali ne pod cijenu štete za bebu. Nisam sigurna kome mogu vjerovati budući se razlikuju mišljenja među radiolozima, a pedijatri koje sam kontaktirala nisu sigurni.

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mimi
    mene nisu htjeli snimati na RTG dok sam dojila, ustvari, dvije lijecnice su se skoro posvadjale dok sam ja lezala ispod stroja, smiju li me ili ne snimati, a ja sam rekla ok, nije mi hitno, javim se kad prestanem dojiti

( u pitanju je bilo snimanje probavnog trakta, koje traje vise puta u toku dana-ono popijes kredu pa je snimaju kako prolazi )

i bas idem u utorak.....

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

BAB kaže da može. A to je relevantno - savjetnice se educiraju po njemu.

U Zrinkine predrage bi se uvodili kontrasti koji se možda izlučuju u mlijeko, a samo RTG stvarno nije kontraindiciran dojenju.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mimi

Apricot ti je dobro rekla.

Prema LLLI, RTG je kompatibilan s dojenjem

Like diagnostic x-rays, radiation therapy does not cause human milk to become radioactive, so breastfeeding can continue.

Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Nisam tad dojila (prije 10 godina) ali ja sam prije i poslije rtg-a kralježnice popila dozu antioksidanata (C i E vitamin), i pojela valjda pol kile one crvene paprike od koje ostaju fleke na tanjuru (betakaroten). To da mi pohvataju sve slobodne radikale koji bi mogli nastati od zračenja. Neka savjetnice kažu jel se to smije kad se doji, meni se čini dobra strategija.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Hvala vam najljepša...
    čini mi se da ste me uvjerile...
    sad idem po ostale nalaze, pa onda dalje..
    ufff.. baš me muči ovo...
    javim kao je bilo...

Osoblje foruma mamma san avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo i mene mimi_sax. Ja trebam napraviti pretragu koja se zove Infuziona urografija. Radi se o rentgenskoj pretragi sa kontrastima. doktorica (nefrolog) me je poslala na to, te na moju napomenu da ja dojim, rekla je da treba par sati da se izluče kontrasti van iz tjela, a nije dokazano da odlaze u mlijeko. S obzirom da se pretraga radi obavezno ujutro, moje večernje - noćno dojenje ne bi trebalo biti upitno.

No meni vrag ne da mira. Pozitivno je to što trenutno pretragu ne mogu napraviti jer su aparati pocrkali, a u drugim bolnicama je to prekomplicirano, a privatno preskupo. Tako da čekam jesen.

No, u Bebama od 3/2005 izašao je članak upravo sa odgovorima na naša pitanja, na temu izlučivanja kontrasta i dojenja. Te vremena raspada, koncentracije itd lijekova u majčinom mlijeku, te ti iskreno preporučujem da pokušaš potražiti odgovore i u tom tekstu.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Hvala svima za savjete. Sada mogu čiste savjesti na pretragu. Mama san, svakako ću si pročitati taj članak. Od viška glava ne boli!
    Anchie76, sloobodno zanemari pristigli mail.Citat je sasvim dovoljan da umiri sumnjičavicu u meni.
    Pusa od Davida, mame i tate!

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •