-
Nisam gledala raspravu, ali sam pročitala ovo:
Vlada protiv SDP-ovog Zakona o neplodnosti
SDP tvrdi da bi zakon o liječenju neplodnosti uvelike pomogao roditeljima koji danas žele djecu, uz napomenu da je onaj iz 1978. zastario, a Vlada poziva Sabor da ga odbaci.
"Vlada ne podupire SDP-ov prijedlog zakona o liječenju neplodnosti i postupcima oplodnje s biomedicinskom pomoći te poziva zastupnike da ga ne propuste u drugo čitanje, jer ga smatra nedorečenim i po predloženim rješenjima dvojbenim", izjavio je danas državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Ante Zvonimir Golem u Hrvatskom saboru.
"Demografska slika Hrvatske je izrazito loša, više nas umire nego rađa, i ako se nešto u tom području ne napravi, za 30-ak godina Hrvatska će biti upola manja", poručio je SDP-ov zastupnik Mirando Mrsić. Istaknuo je da SDP predloženim zakonom želi zamijeniti zastarjeli Zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji iz 1978.
"SDP-ov prijedlog, za kojega vjerujem da je u dobroj namjeri, potpuno je nedorečen", rekao je Golem najavivši da će Vlada svojim zakonskim prijedlogom, koji će "u najskorije vrijeme uputiti na javnu raspravu", puno bolje zadovoljiti standarde kontrole i kvalitete postupaka medicinski potpomognute oplodnje.
Vlada će, naglasio je, na sveobuhvatan način riješiti pitanja znanstvenih, moralnih, vjerskih i svih drugih aspekata hrvatskog društva u pogledu medicinske oplodnje.
Golem je istaknuo kako moderna medicinska znanost može činiti čuda, da je dokazala kako ulazi u područja koja nemaju granice, što je, naglasio je, vrlo tanko područje u kojemu, iako u najboljoj namjeri, postoji opasnost da znanost bude korištena kroz "manipulacije koje zaslužuju prijezir i osudu".
Na oplodnju se čeka i godinu dana, tvrdi Mrsić, pa su parovi prisiljeni odlaziti u inozemstvo ili odustati od djece.
"Točno je da nemamo zakon, ali donoseći ovakav zakon ne bi se uvelo reda, stanje bi postalo još gore", ocijenio je ustvrdivši kako je nužno ugraditi čvrst sustav kontrole i kvalitete u pomoći građanima u ostvarivanju jedne od temeljnih potreba – održavanje vrste.
Upozorio je da su se u postupcima liječenju neplodnosti do sada događale brojne zlouporabe, te da stoga Hrvatskoj treba zakon koji će onemogućiti da se takvo što događa. Treba osigurati da nema dvojbe čija je jajna ili sjemena stanica donirana, tko je odobrio postupak i tko je te stanice dobio, istaknuo je Golem.
SDP-ov zakon definira unutartjelesnu i izvantjelesnu oplodnju, na oplodnju s biomedicinskom pomoći pravo bi imali punoljetni i radno sposobni žene i muškarci koji su u braku ili u izvanbračnoj zajednici te par koji ne može očekivati da će začeće ostvariti spolnim odnosom, dok zamjensko majčinstvo nije dopušteno.
Iznimno bi se za oplodnju mogle koristiti jajne stanice darivateljice ili sjemene stanice darivatelja, u slučaju kada nema mogućnosti da do začeća dođe korištenjem spolnih stanica bračnih ili izvanbračnih drugova, a ne dopušta se zamjensko majčinstvo.
Postupke OBMP-a mogle bi obavljati samo one zdravstvene ustanove koje dobiju odobrenje ministra zdravstva, a na temelju mišljenja nacionalnog povjerenstva za OBMP koje bi trebalo osnovati.
Pravo na šest postupaka oplodnje na teret HZZO-a imale bi žene do 43. godine života (sada je granica tri postupka i 38 godina života), a u jednom postupku nije dopušteno unijeti u tijelo žene više od tri zametka.
Pohrana i čuvanje zametaka, jajnih i sjemenih stanica trajala bi najdulje do pet godina od dana pohrane, a duže od toga samo uz suglasnost povjerenstva.
mrak mi je pao kad sam pročitala boldano jer mi je jasno na koju će se kartu igrati...opet manipulacije, zloupotrebe, moral... muka mi je.
Cure moje, ne miriše mi ovo nikako na dobro.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma