Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 193

Tema: kako ce se recesija odraziti na vase kucanstvo (predvidanja)

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno kako ce se recesija odraziti na vase kucanstvo (predvidanja)

jucer me drmnulo, dosad sam ignorirala
    sve moje info su samo iz dnevnog tiska, nije ovo tema o kojoj ja nesto promisljam, nego uzmem sto se da i sto ima. a poceli su ovih dana bas zestoko, te jucer jurcic sa otpustanjima, depresijom, te banke sa kamatama....

jeste razmisljale ovih dana kako ce 2009. izgledati kod vas doma?
    svih ovih godina sam se mislila moze biti samo isto ili malo bolje, ali sinoc sjedim umotana u dekicu (ok, ok, lijepa dekica na lijepom prekrivacu, to pomaze ) i po prvi put me uhvatila lagana panika.
    koliko gadno moze biti?
    i koliko gadno moze biti kod vas?

mi doma mozemo npr malo drukcije trositi, poslozila sam neke stvari u glavi, uglavnom ce mm biti na gubitku ali i mozemo se oprostti sa nekim planovima kupovine seoskog gospodarstva i slicno u nekom vremenu kojeg u glavi planiram, strah me je blokirao (prije je to bila pasivnost )

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

A jesi me sad drmnula... :/

Ne volim o tome razmišljati, lakše mi je još ovako - iz daljine.
    Ne znam što bismo više stezali, kad otplatimo kredite, živimo s ostatkom - i to ne luksuzno.

Montignac i njegove prefine, ali i preskupe, Lindt čokolade su mi postale luksuz. Odoh se zdebljati...

A kako će biti u 2009...
    Nadam se - isto.
    ne nadam se boljem.

I znam da ću mjesečnu ratu stambene štednje koju uplaćujem dečkima smanjiti privremeno na 100 kn.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MM već duže paničari, a ja zadnjih dana. Mi imamo jako veliku ratu stambenog kredita- i svaki mjesec je veća i veća. Djeca pak rastu pa su i njihove potrebe veće (ili skuplje) - tak da ćemo i dalje MM i ja štediti na sebi. Njega to toliko ne pogađa ali mene pogađa jako.

Mukica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja mislim da gore sto je sad ne moze biti
    ako moze - jadna ja

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Koliko gadno može biti?
    Mi živimo od svojih plaća tako da su 'potresi' vrlo mogući. Ukoliko se i desi da netko od nas dvoje izgubi posao, neko vrijeme bi se snašli bez nekih prevelikih problema.
    Što se dugoročnih planova tiče, realizacija im je još jako daleko pa je za sada teško predvidjeti utjecaj ovih događanja.
    Nekako se ipak ne bojim. Još.

andrea avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

mi više nemamo kredita i presretni smo radi toga, al nam je posao trenutno, hm, li-la :/ , trebat ćemo nešto mijenjat al se ne usudimo jer nam i za to treba poveći kredit :/ , ne znam...

inače, mi zaista živimo dosta skromno, vozimo stariji auto, ne putujemo, ne jedemo po vani, ne kupujemo skupu odjeću, kozmetiku i sl, al tako živimo uvijek, jer smo jednostavno takvi-bez obzira imali para il ne; recimo da smo skromnih prohtijeva, pa bi me u bed moglo baciti jedino da nam plaćanje režija, hrane i sl postane teško izvedivo

ono što ćemo staviti na stand by je mijenjanje stana (par kvadrata veći+ druga lokacija), jer nam za to treba kredit, a trenutno se u to ne želimo upuštati

iako bih silno željela otići iz ovog stana/kvarta/dijela grada, imam dovoljno razuma da sad ne očajavam i ne padam u crnjak radi toga; sad je tako kako je i dobro je; bit će bolje, nek smo mi svi zdravi nek se volimo

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja si uopce ne mogu u glavi posloziti kak bi to izgledalo i kako bi se odrazilo na nas..

Dajte mi neke konkretne primjere, tipa "nes dobiti placu pa moraz izvest zivot bez nje", ili "nece biti detergenta pa moras smisliti kak ces prat ves", ili "dobit ces placu al ce ti banka dat na kapaljku".. Ono nest konkretno sto bi se moglo desiti... Bez toga, meni je to sve tak imaginarno da vam ne mogu reci :/

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

mi smo započeli sa pripremnim radovima na kući... nećemo ih obustavit ali ćemo ih usporit... iza nove godine mm opet ide u inozemstvo pa nećemo toliko osjetiti recesiju, ali ipak neće sve biti kako smo zacrtali... ja ju doživljavam kao usporavanje nekih procesa (za sebe) nikako kao totalni kolaps...
    inače nemamo prevelike prohtjeve što se tiče odjeće, obuće i kozmetike...
    hrana - dosta jedemo pa ako već do toga dođe - na dijetu ćemo ...
    božićni pokloni će biti skromniji - tj planiramo kupnju za djecu, sebi nećemo...

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

mene užasno lovi strah. ne zbog mene, preživjela sam i gore, već zbog mog djeteta.
    i stalno, ali stalno razmišljam kako bih išla negdje daleko od ove zemlje i svega što je prati, ali nisam baš sigurna da mogu ikamo. i tako, očajavam u prazno, nadam se da će biti fuševa, inače ne znam.

i to me vjerojatno koči u želji za drugim djetetom, taj užasan strah. a ako ikad bude bolje, imat ću previše godina :/

Sun avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005

Početno

nigdar ni bilo da ni nekak bilo

ja ovak kao anchie, nemrem si to zamislit..
    ionak ne živim u nekom izobilju, mislim da ne bum to baš pretjerano osjetila

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Cega se bojite? Sto ce nam se desiti? Dajte podijelite i samnom, osjecam se ko vanzemaljac jer ja kontam "lako cemo"

Maruška avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Cega se bojite? Sto ce nam se desiti? Dajte podijelite i samnom, osjecam se ko vanzemaljac jer ja kontam "lako cemo"
    Npr. otkaz. A zanimanje takvo da je prvo podložno 'rezanju' u fazi recesije.

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Mukica prvotno napisa
    ja mislim da gore sto je sad ne moze biti
    ako moze - jadna ja
    Ovako i meni, na jednoj plaći, s tim što BM redovito plaća alimentaciju, to pokriva troškove vrtića, boravka i slodobnih aktivnosti.
    Ja uletila u kredit ove godine, ok, sad živim u stanu i kvartu u kojima uživam pa mi nije žao, ali ako mi rata skoči za parsto kuna ne znam što ću i na čemu uštediti :/ Ovako ne ostaje lufta, trošimo na osnovno.
    Novogodišnje poklone sam i lani svela na minimum (za klince ) i općenito igračke jer ih je stvarno previše, tako ćemo i dalje. Njihovo oblačenje je najveća stavka, ipak se svako tolko nešto preraste i treba.
    Na skijanja ne idemo, što mi je malo žao ali brine me oće li i ljetovanja (čitaj kamp) biti iduće godine.
    Opet, trudim se ne strahovati previše (bar dok me inicijatorica topica ne uvuče) jer su to (osim gore poduzetih mjera) ipak stvari van moje kontrole i nešto ću morati smisliti ako stvar eskalira.

flower avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne razmisljam o tome.

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Sun prvotno napisa
    nigdar ni bilo da ni nekak bilo
    ovo je moja kuma uvijek govorila dok smo polagale ispite i bubale kao lude na rokovima.

i onda bi redovito postalo mnogo gore :p (ono, ispalo je da sedam dana i noći učimo iz krive knjige ili da je rok sutra, a ne za tjedan dana ili da je gori asistent na pismenom ili da je otkrivena fora kako se prolazi najnajteži ispit), tako da se ja smrznem kad čujem ili vidim tu izreku.

ja se stvarno bojim i ne znam kako ću ni što ću. namjeravala sam sredit njemački i francuski ove godine, ali mislim da ništa od toga :/
    da ne kažem da godinama ne idemo na zimovanja i ljetovanja, otkako nam prevelika rata za premali stan divljački raste...

Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Držim se Scarlet O'Hara: "O tome ću razmišljati sutra"
    Iako je MM-a već ulovila depra... Ja se još ne dam...

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

trudim se ne razmišljati previše o tome i biti optimistična. Trošim samo za neke osnovne stvari, štedim koliko mogu. Živim za sada, a ako se nešto neprdviđeno dogodi, brinut ću se kada se dogodi...

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Nama je rata stambenog kredita u godinu dana otkako smo ga digli porasla za 1100 Kn , a najavljuju opet povećanje kamatnih stopa. To je jedino što bi me moglo financijski dotući, ako ostanemo na istoj količini novaca kao sada, a to je efektivno jedna plaća, bit će nam teško ali mislim da ćemo nekako gurati. Naravno, to pod uvjetom da ćemo zadržati dosadašnje poslove, ostati svi zdravi i da nećemo imati drugih neplaniranih velikih troškova .

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

kako u RH stoje stvari sa dva posla - ono da radim u ovoj firmi puno i još negdi 1/2 rv...? ili se to može samo na crno :?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

MOzes raditi x% radnog vremena u jednoj firmi i (100-x)% u drugoj firmi. Ostalo moze honorarno. To su ti legalne opcije.

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno re

ja nekako ne vjerujem da će nas zadesiti neka velika kriza :shock: čini mi se da se više priča nego što je nešto drastično gore nego prije pola godine
    još se dodatno tješim da ću kad se vratim na posao opet imat cijelu plaću, a ne ove 2500

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Propustila sam komentirati ivaricine strahove. Cini mi se uzaludnim razmisljati na taj nacin. Neke stvari se dogadjaju neovisno o tome sto ja cinila, stoga im se mogu samo prilagoditi. Nista vise.

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja sam u depresiji od početka godine, jer smo za ovu godinu planirali velike stvari i sve je išlo k dovršenu tog plana. A onda je krajem prošle i početkom ove godine sve krenulo nizbrdo.
    Užasno sam jadna zbog toga. Ne lovi me panika, ali sam realna i znam da se sve zajedno ne može oporaviti u slijedećoj godini - a to je za mene užas.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

mi smo prije nekoliko mjeseci napravili drastican zaokret u zivotima u svim smislovima (osim sto mm i dalje radi u struci)...

dosli smo do zakljucka da nam je tajming ko prstom u d.rek

al smo odlucili da je ova avantura nesto sto ce nas ojacati i zbliziti i da cemo se svim silama truditi biti pametni i cuvati se nedaca

za utjehu vama - kriza je stvarno i jako globalna... ako ce vas to utjesit

Balarosa avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Ja si uopce ne mogu u glavi posloziti kak bi to izgledalo i kako bi se odrazilo na nas..
    Ovako nekako i ja... i moram zapamtiti da ne otvaram ovakve topice, još ću se početi brinuti...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Litala,

Kad sam te vidjela na temi, dosla sam vidjeti bas to sto si napisala - da li je i kod vas ta spika o recesiji.

Blazena globalizacija

anamar avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2006

Početno

već sada plaće u mojoj i MM-ovoj firmi kasne po desetak ili čak dvadesetak dana, što prije tri-četiri mjeseca nije bio slučaj. MM-ov je poslodavac veliki izvoznik, a moja firma jako ovisi o stanju na tržištu :/

budući da su nam plaće ispodprosječne, morala sam početi krpati rupe u našem obiteljskom proračunu kad sam pala na 2500 kuna porodiljne naknade. odavno smo prestali kupovati novine i knjige, u samoposluživanju kupujem na akcijama (koliko je to god moguće, jer živim u Konzumlendu bez prave trgovačke konkurencije), odjeću kupujem na sniženjima, dječju odjeću ne kupujem-cura nosi samo rabljeno ili darovano, a srezat ću i ono malo što povremeno potrošimo na igračke.

ako bude još gore, primjerice, da mi plaća bude manja, još bi se nekako i snašla. ali ako mi primanja izostanu, bilo bi mi vrlo čupavo, jer nemam crnih rezervi, dapače. imam samo dugove.

što je najgore, planirali smo reprogram postojećih kredita i rješavanje stambenog pitanja. ne znam što će biti s tim. mislim da bi se moglo dogoditi da mi banka ne odobri kredit. ali preživjet ćemo.
    rekla je moja baba, da otkako ona pamti da ne zna nikoga tko je umro od gladi. pa nećemo valjda ni mi.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Propustila sam komentirati ivaricine strahove. Cini mi se uzaludnim razmisljati na taj nacin. Neke stvari se dogadjaju neovisno o tome sto ja cinila, stoga im se mogu samo prilagoditi. Nista vise.
    pa strahove ili imas ili nemas, ne mozes ih racionalizirat
    bar ja ne mogu

litala, to me jos vise plasi, jer i mojoj mami i mojem tati posao dosta ovisi o tome

Loryblue avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

kad nas dohvati kriza tad ću i razmišljat o njoj.
    nemam snage ni volje unaprid gatat šta će bit.
    ako triba kupit ćemo po jedan novi kaiš i stezat ga i bušit svako malo nove rupice na njemu

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Samo da prijavim Canadu koja je isto u totalnoj banani Bojim se uopce razmisljati kako bi moglo biti.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa ovaj scenario koji se dogadja nije nista neocekivanog, zar je? mislim, to ide po nekim krivuljama i zakonitostima - gore dolje svako tolko vremena...

ono sto mene brine (u stvari, trenutno u tome nalazim utjehu ) je to sto ce u dogledno vrijeme kad krene gore, krenuti u jakim zemljama i jakim ekonomijama. a strah me da hrvatska nije medju njima :/ i da u takvim, "sporijim", zemljama oporavak traje puno dulje...

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Natasa30 prvotno napisa
    Samo da prijavim Canadu koja je isto u totalnoj banani Bojim se uopce razmisljati kako bi moglo biti.
    ja mislim da to kakva je tu banana, teško može biti na zapadu. ne znam, možda griješim, ali ovo ovdje je goli užas.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

đe me nađe
    neću urediti kuću i neću otplatiti kredit i imovina će mi na bubanj i živjet ću sa starcima do kraja života i još ću se rastat s mmom od silne tenzije prouzrokovane jelte krizom
    možda i bez posla ostanem? nikad ne znaš

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj thalia prvotno napisa
    ja mislim da to kakva je tu banana, teško može biti na zapadu. ne znam, možda griješim, ali ovo ovdje je goli užas.

ma ne grijesis. ovo sto se na zapadu nazove bananom, iz perspektive hrvatske vise izgleda ko - banana split

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

isto nam je tajming ko što reče litala...

Dijana avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

Ja sam rekla mužu, čuj imamo nešto zemlje, pa eto, gladni nećemo bit.

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ma banana je i tamo, samo su standardi drugaciji. Bar je tako u Amerikalandu, gdje je moj buduci. Njih nekako brinu malo drugacije stvari.

summer avatar
    Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Citiraj marta prvotno napisa
    Ja otprilike ovako. Kredite imamo, onaj gadni je u banci u kojoj sam djelatnik, pa nama stoji stalna (niza) kamata i valjda ce nas zadnje dirati. Poslovi su nam takodjer stabilni.

Drastic times call for drastic measures, pa ako bude gorilo prodat cemo ili iznajmiti stan i zivjeti sa svekijima, npr.

Sjecam se i rata, i placa od 100 maraka, prezivi se sve, ne bojim se sad teskog siromastva. Ja sam optimist

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Uvijek mi se čini da ljudi u najgorem slučaju misle prodavati nekretnine. Ali kriza je.
    Pitanje je - kome?

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nisam mislila na tebe, summer, samo si me podsjetila na to.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa nije problem naci kome ce se nekretnina prodat. veci je problem - po kojoj cijeni :/

uvijek ima onih koji kupuju kad je kriza, al takvi ne otvaraju ovakve topice i ne brinu ovakve brige :/

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj litala prvotno napisa
    pa nije problem naci kome ce se nekretnina prodat. veci je problem - po kojoj cijeni :/
    Ma da, i to.
    Pa neću kuću prodati za 5000 kuna :/

jadro avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

samo da je zdravlja i mira

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa
    Citiraj litala prvotno napisa
    Ma da, i to.
    Pa neću kuću prodati za 5000 kuna :/
    ili zbog 5000 kuna :/

Maja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nije mi trebao ovaj topic

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ako bas toliko zagusti... eh, pa ni nemam kucu koju bih mogla prodati za 5000 kuna.

Jos koji mjesec pa odoh ja odavde. Vjerojatno ni tamo nece cvjetati ruze, ali gore od ovog ne moze. A i jednom se zivi. Itd. Tko bi ga znao. Trudim se samo da me ovo (ili ono, ili nesto trece ili tridesetosmo) zivcira sto manje.

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj Maja prvotno napisa
    nije mi trebao ovaj topic
    ni meni :/

Citiraj Kaae prvotno napisa

Jos koji mjesec pa odoh ja odavde. Vjerojatno ni tamo nece cvjetati ruze, ali gore od ovog ne moze. A i jednom se zivi. Itd. Tko bi ga znao. Trudim se samo da me ovo (ili ono, ili nesto trece ili tridesetosmo) zivcira sto manje.
    ja mislim da ti je to sjajna odluka i sretno. nećeš tamo prodavat kuću za par tisuća kuna, sigurno.

litala avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

je je, necu je ni ja prodavat, sigurno! jer je - nemam

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj Amalthea prvotno napisa
    Uvijek mi se čini da ljudi u najgorem slučaju misle prodavati nekretnine. Ali kriza je.
    Pitanje je - kome?
    Ja nebi bila tako naivna pa vjerovala da nam je svima isto. Itekako ima onih koji će kupovati zemljišta, kuće i stanove i to bez problema.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Citiraj Kaae prvotno napisa
    ja mislim da ti je to sjajna odluka i sretno. nećeš tamo prodavat kuću za par tisuća kuna, sigurno.
    Hvala na lijepim zeljama, al vidjet cemo kako ce to izgledati za koju godinu. =)

Za pocetak moram kupiti kucu.. da bih je jednog dana mogla prodati. Ako nista drugo, izgleda da tamo cijena nekretnina zapravo ulazi u moj proracun (dobro, neki proracun do kojeg cu valjda doci kad me jednog dana netko tamo zaposli... nakon sto dobijem papire.. pa ovo.. pa ono.... )

I kak da se onda zivciram? Pa previse je to.

Stranica 1 od 4 123 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •