Stranica 2 od 5 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 51 do 100 od 209

Tema: Porod kod kuce - ovaj put bez 'protiv' ;-)

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Fidji, mi smo za porod, na savjet babice, pripremili dva-tri paketica onih babylove podloga za presvlacenje. Jako malo toga imas onda za cistiti, voda i krv izadju na podloge, kasnije sve fino zamotas i u smece.
    Inace, moj muz je bio idealan sudionik kucnog poroda. Ni traga panici, strahu....sve fino, polako i smireno. Povremeno je dolazio do mene pitati treba li mi nesto i je li sve ok, pobrinuo se za babicu kad je stigla, kasnije za djecu kad su se pocela buditi, pocistio wc jer je Jelena tamo izasla van itd.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ~Valerijana~ prvotno napisa
    a gdje da nađem primalju koja bi mi došla doma?
    U Hrvatskoj nažalost nikako. Moja je došla iz Graza.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, te babylove podlogice su ok. Super su i za posteljicu, kod mene ju je primalja baš na njoj pregledavala.

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa
    ne bih mogla možda stupiti u kontakt neki s njom ili tako nešto?... kako si ju ti našla?

ma što se mene tiče rodila bih ja i sama samcata...al opet mislim da primalja može bolje nego ja ustanoviti treba li raditi carski rez ili ne...pa ako baš dođe do toga onda će me muž do bolnice prebaciti nije nam daleko.

ali recimo da dođe do pucanja međice... kome ću se onda obratiti da me zašije jer se ne bih usudila kročiti u bolnicu nakon što bih rodila doma, sigurno bi mi kožu oderali...

i jeli istina da mi je dovoljno naći privatnog pedijatra da pregleda dijete i ostavi mi potvrdu da je sve u redu?...

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

prvo, kaj se tice posteljice, i da li je citava....
    ako i ostane mali komadic posteljice i maternici, to moze prouzrociti malo povecana krvarenja, ali s taj dio uglavnom oljusti sam od sebe, potpomognut dojenjem...

kaj se tice pucanja medjice....
    naravno sve zavisi koliko je medjica pukla... sitna pucanja se i ne siju, zarastu sami od sebe
    ako je sve vec dobro proslo, sance da si pukla drasticno su minimalne, ali i babice imaju mogucnost sivanja, tako da se i to rijesi
    aha, ako si sama rodila...
    a da ti muz pomogne, to zakrpat he he?

Datum pristupanja
    Nov 2008

Početno

Citiraj majoslava prvotno napisa
    ako i ostane mali komadic posteljice i maternici, to moze prouzrociti malo povecana krvarenja, ali s taj dio uglavnom oljusti sam od sebe, potpomognut dojenjem...

kaj se tice pucanja medjice....
    naravno sve zavisi koliko je medjica pukla... sitna pucanja se i ne siju, zarastu sami od sebe
    ako je sve vec dobro proslo, sance da si pukla drasticno su minimalne, ali i babice imaju mogucnost sivanja, tako da se i to rijesi
    aha, ako si sama rodila...
    a da ti muz pomogne, to zakrpat he he?
    haha. ma ne može muž.
    ako babica može šivati...dajem joj svoju pipicu u ruke..što sad...samo da budem pošteđena bolnice.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i još da... što ako bi došlo do nekih komplikacija.... i onda ja već rodim dijete...a recimo komadić posteljice ostane u meni a znam da to može dovesti do gadnih poteškoća i ozbiljnih problema.

kako u tom slučaju otići u bolnicu i reći
    "ja rodila doma, ali mi ostao komadić posteljice."
    mislim da bi me odmah prisilno hospitalizirali i uz to bih još u svim novinama završila ko zadnji kriminalac.

što učiniti u tom slučaju? otići privatnom ginekologu koji me neće osuđivati?...
    Misliš da žene nikad ne izlaze iz bolnice sa zaostalim dijelom posteljice u sebi?

Možeš otići privatno, ja sam išla jer sam dugo krvarila i isto nisam znala je li nešto ostalo ili ne. Moj porod je bio bolnički, aktivno vođen, s povlačenjem posteljice tj. pupkovine, sintocinonom i ergometrinom. Nakon tako vođenog poroda me više strah da nešto može ostati, jer se sve požuruje, nego nakon onog koji nije aktivno vođen.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne bih mogla možda stupiti u kontakt neki s njom ili tako nešto?... kako si ju ti našla?
    O tome molim te isključivo na pp.

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Saradadevii prvotno napisa
    Citiraj pomikaki prvotno napisa
    posteljicu u frizer???
    Za pregled kod doktora? Ili zašto?
    Jesi li ti to rodila skroz neasistirano?
    Posteljicu smo spremili jer u proljeće želimo kupiti jedno lijepo drvo i posaditi ga zajedno s njom u sjećanje na taj lijepi dan.

samo pripazite da je ne zaboravite tamo u frizeru do proljeca

Tako smo i mi krenuli, posadit cemo drvo na jesen pa na proljece pa na drugu jesen, pa koje cemo drvo izabrati, pa neko simbolicko, pa mozda ovo , mozda ono, pa opet prodje jesen i proljece...i tako 5 godina i 4 mjeseca
    Polozili je u zemlju na allotmentu tek ovaj vikend, nakon mnogih peripetija.

Ali dobra je strana bila ta sto ju je ona mogla lijepo prouciti i razgledati i zadovoljiti svoju znatizelju i interes za posteljice (sto ne bi da smo je odmah ukopali)

Za Ayana nam je trebala samo godina dana.

Sada imamo dvije mlade jabucice na allotmentu.
    napokon :D

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Jednoj prijateljici se to dogodilo, rodila je u bolnici a kasnije su joj (čak nakon mjesec dana) izlazili komadići maternice, izgleda da nije puno pomogao taj bolnički pregled maternice.

Ja sam iz njene priče zaključila da je veća vjerojatnost da se to dogodi ako je maternica stara, tj. ako je termin poroda dobro premašen (premda treba imati na umu, kako se često spominje, da termin može biti i pogrešno izračunat).

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

:D
    Posteljica valjda, ne maternica?

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

krivi smajlić, htjela sam ovog

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

jao
    da, posteljica

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

evo jucer cujem, jedna poznanica ovdje se sprema za porod kod kuce, i lijecnik joj ne zeli dati potpis da sporazuman s time (a to da bi dobila placenu podrsku babica, koja je oko nekih 18000 x 0,75 kuna).

A razlog sto lijecnik gnjavi je 3. trudnoca koja je bila carski rez, ovo joj je 5. trudnoca, i cetvrta je bio VBAC (carski je bio zbog blizanacke trudnoce koja je rano prekinuta zbog drasticnog twilling-tranfusion sindroma u tjednu 28 ).

Premda prema pravilima ovdje je ok porod kod kuce ako si imala carski, i nakon toga vaginalan porod, ipak postoje lijecnici koji se suprotstavljaju tome...

netko je prokomentirao prije da su uvjeti u bolnicama ovdje dobri.. ja bih rekla prvenstveno da je pracenje trudnoce ovdje vrlo dobro, s babicama, puno se slusa zena, vrlo je nekako nekomplicirano, trudnoca se smatra normalnim dijelom zivota, ali cim ti dodjes u bolnicu, postanes dio tog aparata, i tesko se suprotstaviti...i ovdje ima puno intervencija, dripova, epidurala, mozda malo manje klistira, brijanja i epziotomija.

japp, industrial birth je stvarno clanak vrijedan citanja i razmisljanja...

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

pa moze li otici nekom lijecniku naklonjenijem porodu kod kuce? radi se o nemalom iznosu novca.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

nakon priče s poroda od ronin, mene bi ipak bilo strah roditi doma nakon carskog...?

mamma Juanita avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ronin, koja je imala prije toga jedan carski rez i jedan VBAC pod dripom (dakle rizik je time bio još pojačan), ni ne bi bila kandidatkinja za porod kod kuće.
    samo njena priča više govori o tome koliko je važno u takvim slučajevima imati konstantno iskusnu babicu uza se, što je na žalost u bolnici često teško dobiti.

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

pitam ja nešto, što je s onim "padaju otkucaji srca djeteta" što se često čuje?

i sa zapetljanom pupčanom vrpcom oko vrata? meni je S. imao dvaput zapetljanu pa još zavezanu u čvor. dobro da mašnicu nije napravio, sunce mamino , šta u tom slučaju?

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kaj se tice vrpce oko vrata...

mislim da sam nekom prilikom procitala da je vrpca oko vrata dosta cesta pojava, ako nije bilo nesto kao 30% djece imaju vrpcu oko vrata.
    iznimno je rijedak slucaj da je to prepreka, npr da je vrpca extremno kratka pa se dijete ne spusta ili ne izlazi...
    u svakom slucaju, babica inace prilikom poroda, kad glava izadje, popipa rukom, ima li vrpce, ako ima, obicno se lako prevuce preko glave, a ako bas ne ide, moze se odrezati odmah tada.

kaj se tice padanja otkucaja srca...
    normalno je da se otkucaji srca mijenjaju tokom poroda, i da padnu za vrijeme truda, pa se vrate tokom pauza...ali, koliko puta covjek ne cuje, otkucaji srca pali, dijete mora brzo van, vakum, rezi, skaci, i nema vecih problema kod djeteta kad je izaslo van...
    naravno da permanentno padanje otkucaja moze znaciti da djetetu je lose, ali nekako mislim da se to rjesava u hodu, treba raspraviti s babicom sto i kako.

kaj se tice carski/vbac/porod kod kuce...
    moja poznanica ce potraziti drugog lijecnika za procjenu. kod nje se radi dakle o carski/vbac/ev porod kod kuce
    kao sto kazem, ako si imao carski pa vbac, ovdje se smatra da je ok roditi kod kuce nakon toga, ako to zelis
    na zalost nisam upoznata tocno sto se to desilo ronin, ali zakljucujem vjerojatno nekakva strava, puknula maternica i tko zna kako su majka i dijete... i naravno, kad tako nesto cujes, tko lud ne bi ostao u toplom okrilju bolnice i lijecnika... ali kad ja citam price s poroda, bolnickih, i vaginalnih i onih zavrsenih carskim rezom, ja pozelim nikad ne roditi.. to je toliko cudnih i neobjasnjivih odluka, toliko stresa za zenu, da mi obicno zlo dodje.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja bih rekla da otkucaji djeteta najčešće padaju zbog ležećeg položaja, apsolutno užasnog za porod jer težina djeteta i maternice pritišću donju šuplju venu i otežavaju cirkulaciju. Zatim su tu i jako dugi porodi pod dripom...dvije stvari kojih nema u kućnom porodu.

A što se tiče pupčane vrpce, mislim da se tu problem malo preuveličava. I moja Ema se rodila s pupkovinom oko vrata, zdrava i velika beba.

A vidjela sam na internetu sliku pupkovine s čvorovima na sebi, a opet je sve bilo ok. Zanimljiva mi je teorija da se pupkovine sve više petljaju jer mi živimo sjedilačkim načinom života, najčešće udobno zavaljene u mekane fotelje i to je položaj koji bebi omogučuje da se stalno vrti.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

cesto se moze i uciniti da otkucaju padaju i/ili slabe, a zapravo je sve u redu, iz razloga sto dijete izlazi iz maternice (tj. radja se), a ctg ostaje na mjestu.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    cesto se moze i uciniti da otkucaju padaju i/ili slabe, a zapravo je sve u redu, iz razloga sto dijete izlazi iz maternice (tj. radja se), a ctg ostaje na mjestu.
    ovo je stvarno fascinantno.. nikad mi ne bi palo na pamet. A tak ima smisla...

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kaj se tice vrpce oko vrata...
    na zalost nisam upoznata tocno sto se to desilo ronin, ali zakljucujem vjerojatno nekakva strava, puknula maternica i tko zna kako su majka i dijete... i naravno, kad tako nesto cujes, tko lud ne bi ostao u toplom okrilju bolnice i lijecnika... ali kad ja citam price s poroda, bolnickih, i vaginalnih i onih zavrsenih carskim rezom, ja pozelim nikad ne roditi.. to je toliko cudnih i neobjasnjivih odluka, toliko stresa za zenu, da mi obicno zlo dodje.
    ronin je imala carski, pa VBAC u bolnici, kako kažu cure pod dripom, i još jedan porod pri kojem je pukla maternica, spašena je i ona i beba, hitnim carskim koliko se sjećam. Kao sreća što je bila u bolnici, a s druge strane u trenutku kad se to dogodilo nije bilo nikog od osoblja kraj nje! Srećom je uskoro naišla sestra i vidjela da nešto nije u redu na CTG-u.

Inače se slažem s tvojim zadnjim rečenicama.

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Da me nije strah toga da se nešto desi s bebom (pupčana vrpca, otkucaji padaju...) rodila bih kod kuće bez dileme...do bolnice imam 5 min, a MM je medicinske struke, našla bi i babicu ako treba, ali previše se bojim za bebu

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja razmišljam drugačije. Meni je u odluci da rodim doma beba bila na prvom mjestu.
    Željela sam da se rodi mirno i nježno, da joj ne režu odmah pupkovinu, da je odmah ne zaslijepe i uplaše, da je odmah nehumano ne okupaju po mlazom vode iz pipe, da je zatim ne odnesu na par sati od mene...

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

hm, ja nekak razmisljam, dok je meni dobro, dobro je i bebi...
    nekako mi je tesko razluciti u vezi poroda majku-bebu-proces poroda, sve je to jedan proces i zavisan jedan od drugoga...

SunčicaVŽ avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Ja razmišljam drugačije. Meni je u odluci da rodim doma beba bila na prvom mjestu.
    Željela sam da se rodi mirno i nježno, da joj ne režu odmah pupkovinu, da je odmah ne zaslijepe i uplaše, da je odmah nehumano ne okupaju po mlazom vode iz pipe, da je zatim ne odnesu na par sati od mene...
    E vidiš, budući da sve to dobivam u Varaždinu, ako je je u redu tokom poroda, onda sam ipak u plusu...nema reflektora, beba je odmah na mojim prsima, čeka se na rezanje pupčane vrpce, ne kupaju ju dok ne dođe u sobu i najbitnije, ne odvaja se od mene

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

mene bi moja čitava familija sludila od brige i onda bih ja čitavo vrijeme mislila "Bože, što ako se nešto dogodi bebi".
    u tome je razlika između mene i vas hrabrica koje ste jače i znale ste da neće biti ništa bebi jer ste to znale

meni bi idealna bila kuća za porode, ali mi se čini tako daleko do Graza. možda da mantram da neku u Bistrici otvore kad zatrudnim

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja mislim da bi se postigao taj nivo "nirvane" u glavi, da je bitno procitati puno literature koja osnazuje i ukazuje na stvari koje su vazne kod poroda kod kuce.

Nas nitko nije ucio da treba vjerovati vlastitom tijelu, nitko nas nikad nije ucio o samom procesu radjanja i zasto su stvari takve kakve jesu. Sve ove godine samo slusamo kako trebamo pomoc, kako se stvari cesto zakompliciraju, kako je bitno da si bas zbog toga u bolnici, kako je bitno da je doktor tamo da ti spasi zivu glavu dok radjas jer je toliko i toliko zena umrlo itd. Koliko zena oko vas vam je nesto lijepo ispricalo o svom porodou? Meni nitko nista - samo red patnje, red straha.. pa ti idi rodi i vjeruj da je to normalno.

Pa nije ni cudo da se zene u takvim uvjetima (nasem drustvu) boje roditi doma. Nitko ne vjeruje da je porod fizioloski proces koji bi se desio nevezano za silnu tehnologiju koja nam se prezentira kao nuzna i sve ostalo sto ide s tim.

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    .

Nas nitko nije ucio da treba vjerovati vlastitom tijelu, nitko nas nikad nije ucio o samom procesu radjanja i zasto su stvari takve kakve jesu. Sve ove godine samo slusamo kako trebamo pomoc, kako se stvari cesto zakompliciraju, kako je bitno da si bas zbog toga u bolnici, kako je bitno da je doktor tamo da ti spasi zivu glavu dok radjas jer je toliko i toliko zena umrlo itd. Koliko zena oko vas vam je nesto lijepo ispricalo o svom porodou? Meni nitko nista - samo red patnje, red straha.. pa ti idi rodi i vjeruj da je to normalno.
    evo, ovime si opisala mene.
    S. je "prenesen" tjedan dana, iako je po uzv i po micanju bebe rođen točno na termin, a i po mom sjećanju kad mi je bila O te sam ja odlučila da neću ići na amnioskopije i razna kasapljenja i mirno sam čekala prva tri dana.

nakon tri dana je nazvala moja mama, plačući, da neka odem jer šta ako se bebi nešto dogodi. a ja sam brojala pokrete i čekala da krene porod.
    i onda sam se ja ustrašila i pomislila "tko sam ja da bebu dovodim u opasnost zbog svoje neugode" i odjurila navečer u polikliniku.
    nakon odurnog kasapljenja i neugodnog pregleda sam opet odlučila da više ne idem.
    pogađate, telefon zvoni dva dana kasnije. sad je već i muž u laganoj panici, ali on je ipak držao moju stranu.
    da bi bila stvar gora, zove i moja ginekologica koja u nevjerici pita zašto me otvorenu jedan cm nisu ostavili u rodilištu i dali mi drip :?
    pa zove moju mamu, jer se poznaju dugi niz godina.
    i tako ukrug.

enivejz, zamislite šta bi mi napravili da rađam doma! a uz to, još bi me strašno prestrašili i ne znam kako bi to sve završilo.
    a meni je san roditi doma (dobro, prvo zatrudniti i te tehnikalije ), a onda roditi doma ili u kući za porode. moram priznati da se rodilišta užasavam i kad pomislim na drugu trudnoću, sjetim se samo rodilišta i onih stalnih pretraga i kasapljenja i prisjedne mi...

inače, baš sam se sjetila, znam četiri žene koje su rekle da ne žele više imati djece zbog lošeg iskustva s poroda. ono, ne pada im na pamet. šta nije to tužno? ili možda za tužbu? naravno, u nekom paralelnom svemiru, ne u banani od države.

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ja mislim da bi se postigao taj nivo "nirvane" u glavi, da je bitno procitati puno literature koja osnazuje i ukazuje na stvari koje su vazne kod poroda kod kuce.
    Literatura tu nije presudna, ona razbija nedoumice i mitove, ali osnazenje zapravo ne dolazi iz tog izvora.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

hm, interesantno mi je za cuti da se radi test plodne vode ako preneses, i to je samo posebi rizik za infekciju koja moze naskoditi djetetu...
    a koliko zena ne prenese...

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma slazem se marta.. al u nasem drustvu gdje se nerjetko desava da nemas nikog oko sebe tko slicno razmislja (ok sve vise nas je barem virtualnih ), od nekud moras krenuti. Negdje skupiti argumente da se mozes lakse boriti za svoje pravo.

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Ma slazem se marta.. al u nasem drustvu gdje se nerjetko desava da nemas nikog oko sebe tko slicno razmislja (ok sve vise nas je barem virtualnih ), od nekud moras krenuti. Negdje skupiti argumente da se mozes lakse boriti za svoje pravo.
    točno tako, ako kažeš: piše u toj i toj knjizi (dakle, netko ju je izdao i prodaje se, onda u našem kutku svijeta ima težinu) da se može to i to i da to ide ovako i onako, onda možeš ušutkati ekipu, ali najvažnije je da ti znaš da će sve biti u redu.
    a ja to još uvijek ne znam. dobro, teoretski, kažem.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kad dođeš do toga da vjeruješ u sebe, i da si ti glavna i odgovorna, argumenti iz knjiga prestanu biti najvažniji od svega. A njih ionako bilo tko od ginekologa može osporiti ako se malo potrudi. I gdje je onda žena koja istovremeno očekuje pomoć od njega/nje?

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kuzim sto hoces reci Vedrana. No od nekud moramo krenuti da bi vratili vjeru u svoje tijelo.

Citiraj VedranaV prvotno napisa
    I gdje je onda žena koja istovremeno očekuje pomoć od njega/nje?
    De mi pojasni ovo, nisam skuzila

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Da, slažem se.

Ne znam kako bih jednostavno objasnila. Protuargumente na bilo što ti može dati mama, sestra, suprug, susjeda, med. sestra, ginekolog. Ako ti krećeš s time da ćeš ih uvjeriti u nešto argumentima, ako ti njihovo odobrenje ili slaganje treba za neku tvoju odluku, onda si opet nigdje kad se to ne dogodi, kad ti daju protuargument s kojim ti ne znaš što bi.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

moram priznati da ja nisam htjela uopce slusati argumentaciju okoline oko mojih odluka za porod od kuce. moj muz se nije slagao s mojom odlukom, ali mislim da je rezonirao, ona radja, njezino tijelo...

sve sto se u zivotu radi, postoji rizik.'kas se sjedens u auto, kako to da se susjedi/prijatelj/rodbina ne sjete rec 'jesi luda, znas kaj se sve moze desit, svake godine pogine 1500 ljudi od prometa, od toga ih se mozda 30 puta toliko ozlijedi, neki strasno ozbiljno'

ili kad netko je s autom a pije, koliko mu ljudi kaze 'jesi ti lud blah blah'

e a sad dodje zena i ne zeli da je izmesare u bolnici, onda se svi nadju pametovat...

ne znam ni sto sam htjela reci... mozda da se moramo naviknuti da je medicina fantasticna stvar ako se upotrebljava pametno.. ali samo zato sto su lijecnici zavrsili skolu ne znaci da znaju sve i uvijek dobro i najbolje.. pogledaj koliko ima ljudi u drugim strukama, neki znaju svoj posao bolje neki losije, ponekad nadjes laika koji ipak se snadje u tudjoj struci dovoljno dobro... u medicini se puno experimentira, i treba shvatiti da ne postoji apsolutna istina, puno stvari tu nije exaktno...
    svaki covjek mora preuzeti odgovornost za svoj zivot za sebe, pa tako i kad se radi o radjanju...

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

strah od poroda, koje je jedan od glavnih pokretaca i nas samih i okoline, izlazi iz emocija.
    citanjem i literaturom mozes osnaziti razum, ali na emocije moras djelovati na jednom drugom nivou.
    racionalnim argumentima ne mozes uvjeriti okolinu ni u sto; jer to sto oni misle o porodu nije izazvano racionalnim, nego emotivnim.
    mislim da se ovo sto vedrana govori odnosi na to da, dok god ti je netko drugi autoritet po pitanju odluka u vlastitom zivotu, nemas onu pravu samosvijest i samoodgovornost koje ti daju unutarnji mir.

seni avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

felix, x.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slazem se u potpunosti. Moja razmisljanja idu u smjeru "kako se osnaziti" za tako nesto.. Na koji nacin to izvesti?

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

stvar je u tome što postoje zemlje u kojima je dopušten porod kod kuće. i normalan je. dogovoriš se s babicom, instaliraju ti kadu u dnevnom boravku, dođe/ne dođe proširena familija s kolačima, ti rodiš, svima normalno.
    ovo je primjer iz Kanade za koji znam.

a onda imaš Hrvatsku, gdje su liječnici bogovi, a bolnice liječe sve, od žuljeva do operacija srca.
    ja ne kažem da je medicina loša, da ne valja, da liječnici nisu dobri, samo smatram da ako je u nekoj drugoj zemlji dopušten porod kod kuće i žene normalno rađaju, zašto kod nas nije? jesmo mi neka ugrožena vrsta? ja se i dalje ne bih usudila roditi kod kuće, barem ne iz ove perspektive, jer kod nas ne postoji ta mogućnost, no kad bi postojala, bilo bi mi mnogo lakše odlučiti se na to jer bih u podsvijesti prepunoj straha od autoriteta i nepovjerenja prema sebi znala da ja to smijem, a ako smijem, onda i mogu.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

proces spoznaje da si ti odgovoran za svoj zivot i da si ti sam pokretac i ostvarilac tvoje dobrobiti se dobiva odgojem, ja mislim.
    osvijestenje nacije je strasno bitno, ali za to trebaju postojati pozitivne snage u aparatu drzave koje ce to podupirati.

do tada, radis na sebi, i svojoj djeci ..

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

majostalava, nisi to mogla bolje izreci!

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

što je s nama koje smo zakinute za taj odgoj? ja znam da ga hoću primijeniti na svoje dijete/djecu, ali kako kad ga nisam sama dobila?

kužite? jesam ja izgubljen slučaj već sada ili još ima nade?

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

spasena si, jer imas ovaj podforum

de de dodji da te malo preodgojimo he he

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

evo me, sjedim i čekam 8)

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Preodgoji se.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

da zacinim malo sa svojim traumama iz djetinjstva, kao da je mene ko odgajao nekako bolje.
    s vremenom covjek poraste i sazrije, pa postane i sigurniji u sebe

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

proces spoznaje da si ti odgovoran za svoj zivot i da si ti sam pokretac i ostvarilac tvoje dobrobiti se dobiva odgojem, ja mislim.
    osvijestenje nacije je strasno bitno, ali za to trebaju postojati pozitivne snage u aparatu drzave koje ce to podupirati.

do tada, radis na sebi, i svojoj djeci ..
    u idealnom slučaju da...

ali definitivno je nužno preuzeti svoj život u svoje ruke, inače je teško vjerovati prirodi i prepustiti se prirodi..inače sve ostaje samo teorija.

btw ne znam nikoga tko je imao tu sreću da dobije takvo što odgojem. uglavnom je to dobiveno preodgajanjem sebe..

Stranica 2 od 5 PrviPrvi 1234 ... PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •