Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 209

Tema: Porod kod kuce - ovaj put bez 'protiv' ;-)

Osoblje foruma mikka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pupkovina se i ne mora rezati. to se zove lotus birth, i mislim da je to saradadevii napravila na porodu s ayanom, stavila usoljenu posteljicu u nekakvu pletenu vrecicu, ako se tocno sjecam. onda sve zajedno otpadne za koji dan.

mislim, rezanje pupkovine nije must. to je manji problem.

mene recimo sad, retrospektivno, kod mog poroda muci to sto nisam osjetila trudove za porod posteljice. babica je samo rekla da stisnem, ja stisnula i posteljica je bila vani, bez ikakvih trudova (ili ih ja nisam osjetila?). sad me to malo smeta. smeta me i to sto sam ju poslusala za pozu, sjela sam, a sad si sve mislim da sam mogla ostati klecati ili bi cak ustala, i ne bi uopce ni malo pukla. pih, sta ti je mozak , tako divan porod a ja tu picajzliram

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Fidji prvotno napisa
    pomikaki, koliko si daleko od Graza?
    Pula... recimo. Ne znam koliko je to, oko 3 h vožnje, pretpostavljam?

Što se tiče pupkovine, cijela fama oko nje je totalno nepotrebna. Oko pupkovine se nalazi sloj tkiva koji se u kontaktu sa zrakom kontrahira, suši i prekida protok krvi. Ako se dovoljno dugo čeka, pupkovina postane prilično tvrda i u njoj uopće nema krvi. Priroda je to tako zamislila da se krv ne bi vraćala iz djeteta prema posteljici.
    U rodilištu je važno da se pupak čvrsto stegne jer prekidaju protok krvi dok još pupkovina pulsira pa stavljaju one plastične kvačice.
    Ako se nađete doma nema žurbe. Pupkovina se može presjeći i par sati nakon rođenja.
    Iz predostrožnosti se prije zaveže cca 2 cm od bebine kože. Budući da je dosta žilava konac je preslab i urezuje su zato treba biti nešto plosnatije, trakasto npr. žniranac ili se uzme traka od gaze ili nešto slično. Nije panika jer je pupkovina već otvrdnula.
    Trakicu i škare treba prokuhati i ne dirati rukama već zamotati recimo u sterilnu gazu do korištenja.
    To sve rodilja može napraviti i sama.
    što se dogodi ako pupkovinu uopće ne režem, sama otpadne? Usoljena posteljica... i mm bi vjerojatno rekao da mi treba psihijatar. Ali zanimljivo.
    Čemu onda sva ta priča o izgledu pupka vezano za način podvezivanja od strane babice?
    Recimo, moja mala ima malo izbočen pupak. Nadam se da će se uvući s vremenom kad se malo udeblja :/ Obično ljudi kažu da to ovisi o načinu rezanja. Znaš li nešto više?

A znala sam da će te zainteresirati selfhelp za veće puknuće.

Riješenje je ljepilo tipa cijalnofix.
    :shock: :aaaaaaaaaaaaaaaaa:

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa
    Čemu onda sva ta priča o izgledu pupka vezano za način podvezivanja od strane babice?:
    bapske priče
    kako može utjecati podvezivanje pupkovine na izgled pupka, kad mjesto podvezivanja se nalazi 5 i više cm dalje od budućeg pupka ?
    komad pupkovine se osuši i otpadne, na za to , genetski, predviđenom mjestu

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    Čemu onda sva ta priča o izgledu pupka vezano za način podvezivanja od strane babice?:
    bapske priče
    kako može utjecati podvezivanje pupkovine na izgled pupka, kad mjesto podvezivanja se nalazi 5 i više cm dalje od budućeg pupka ?
    ajde baš mi je drago da sam i to doznala. Uvijek mi je ta priča bila malo čudna... budući da praljudi nisu imali čime podvezati pupak, priroda mora imati spremno rješenje za to.
    Dakle, mogu čekati da se pupkovina stvrdne a onda je pregristi zubima?

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

bapske priče
    ajde baš mi je drago da sam i to doznala. Uvijek mi je ta priča bila malo čudna... budući da praljudi nisu imali čime podvezati pupak, priroda mora imati spremno rješenje za to.
    Sama otpadne nakon par dana, a za to vrijeme zajedno sa bebom nosiš i vrećicu u kojoj je usoljena posteljica.

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

bapske priče
    Tako je draga prahistorijska ženo. 8)

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Evo jedan link na svaštaru o pupkovini:
    http://www.radmid.demon.co.uk/cord.htm

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

budući da praljudi nisu imali ni vrećice ni tolike količine soli da bi s bebom nosili usoljenu posteljicu, biram prekidanje pupkovine zubima. U tom slučaju bit će mi zbilja najbolje da rodim negdje u šumi da me članovi obitelji ne vide i ne zovu ljude u bijelom da dođu po mene Možda da tamo i ostanem bar dok dijete ne prohoda... nadam se da će biti ljeto (sad znam zašto su susjedove krave bježale u šumu kad su se trebale teliti, a mi smo ih jadne hvatali i tjerali nazad)

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako je glavica vani, pretpostavljam da prstima opipa iza glave da li je pupkovina oko vrata. Tako da mora gurnuti prste par centimetara iza međice.

Kad sam ja rađala odmah iza glave je izletilo i tijelo, to je prednost ne ležanja na leđima.

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ako može još malo o pupkovini...
    Kolika je zbilja opasnost od omatanja pupkovine oko vrata? Na trudničkom tečaju rečeno nam je da dijete još uvijek dobiva sve potrebno preko pupkovine, tako da prava opasnost nije zbog toga što je vrat stegnut, nego zato što se pupkovina može priklještiti tako da se spriječi dovod kisika preko pupkovine.

Može komentar? Koliko je to opasno ako se dogodi pri porodu kod kuće?
    Omotana pupkovina oko vrata nije nuzno neki veliki problem. Kada se dijete rodi, pupkovina se jednostavno odmota.
    Mnoga djeca se radjaju s pupkovinom oko vrata i nisu u zivotnoj opasnosti, niti kod kuce niti u bolnici.

U nekim odredjenim slucajevima to moze biti problem ili jako veliki problem i u tim slucajevima je bolje za dijete da bude blizu bolnicke tehonologije.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Saradadevii prvotno napisa
    Omotana pupkovina oko vrata nije nuzno neki veliki problem. Kada se dijete rodi, pupkovina se jednostavno odmota.
    Mnoga djeca se radjaju s pupkovinom oko vrata i nisu u zivotnoj opasnosti, niti kod kuce niti u bolnici.

U nekim odredjenim slucajevima to moze biti problem ili jako veliki problem i u tim slucajevima je bolje za dijete da bude blizu bolnicke tehonologije.
    da li ima načina da znam hoće li se to na porodu dogoditi?
    Da li se to vidi na ultrazvuku?

Ako rađam doma, imam izbor da rodim 10 min od bolnice, ali uz više uspaničene rodbine, ili 45 min od bolnice (tj. rodilišta, hitna je isto na 10 min) u više kul atmosferi.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

kad glava izadje van obicno se provjeri s rukom da li pupkovina je omotana oko vrata, sto je slucaj u ca 30% poroda koliko se sjecam prema nekim statistikama. obicno je pupkovina dovoljno dugacka da se laganim pokretom ruke prevuce preko glave. ako to nije moguce, moguce je prerezati pupkovinu odmah...

by the way, ne bih prepoucivala rezanje pupkovine zubima, potrajalo bi dosta dugo, i skarama ako nisu specijalno ostre treba malo napora...

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Trganje zubima je pitanje stava.

(I ja ću s četvrtim, ako pomikaki isproba.)

kailash avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2006

Početno

Trganje zubima je pitanje stava.

(I ja ću s četvrtim, ako pomikaki isproba.)

E to je onda prirodan porod 8)

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj majoslava prvotno napisa
    kad glava izadje van obicno se provjeri s rukom da li pupkovina je omotana oko vrata, sto je slucaj u ca 30% poroda koliko se sjecam prema nekim statistikama. obicno je pupkovina dovoljno dugacka da se laganim pokretom ruke prevuce preko glave. ako to nije moguce, moguce je prerezati pupkovinu odmah...
    da li se to radi samo kad rodilja leži ili i u čučećem stavu?
    Kako je to riješeno kod kućnih poroda?

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

s paznjom pratim temu
    i jos pitanja od mene, za vas iskusne.
    koliko krvi je ok da istece?
    tj. kada se smatra da je krvarenje obilno?

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj djuma prvotno napisa
    s paznjom pratim temu
    i jos pitanja od mene, za vas iskusne.
    koliko krvi je ok da istece?
    tj. kada se smatra da je krvarenje obilno?
    Kopiram iz smjernica WHO-a:
    http://www.roda.hr/tekstovi.php?Teks...=135&Show=2034

Krvarenje nakon porođaja je po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji definirano kao gubitak krvi >=500 ml (WHO, 1990.).
    Ta se dijagnoza daje kliničkom procjenom gubitka krvi, no takva procjena količine krvi je često uzrok značajnog podcjenjivanja. Na definiciju je očigledno utjecala činjenica da u mnogim krajevima svijeta gubitak 500 ml krvi (ili čak manje) predstavlja stvarnu opasnost za život žene, uglavnom zbog učestalosti teške anemije. Ipak, ako se točno mjeri, prosječan gubitak krvi pri vaginalnom porođaju iznosi oko 500 ml, a otprilike 5% žena pri vaginalnom porođaju izgubi više od 1000
    ml krvi (Pritchard i dr.,1962; Newton, 1966; De Leeuw i dr.,1968; Letsky, 1991.).
    U bristolskom istraživanju (Prendiville i dr.,1988.) iz skupine žena s fiziološkim vođenjem treće faze njih 18% imalo je gubitak krvi >=500 ml, a svega 3% gubitak krvi > 1000 ml.

U zdravoj se populaciji (kao što je slučaj u većini razvijenih zemalja) gubitak do 1000 ml krvi nakon porođaja može smatrati fiziološkim i ne zahtjeva drugačiji postupak osim primjene oksitocinskih pripravaka. Ipak, u mnogim zemljama u razvoju mogu se primjeniti drugačiji standardi. Granica od 500 ml, kako ju je definirala SZO, treba se
    smatrati mjestom opreza, a mjesto djelovanja dostiže se kada su ugrožene vitalne funkcije žene. Kod zdrave žene to će se dogoditi samo kod gubitka krvi većeg od 1000 ml. Ovo je razlikovanje ključno u smislu smanjenja nepotrebnih transfuzija krvi i pridruženih rizika, uključujući i zarazu HIV-om.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ili, ako je pupkovina dovoljno duga, a u vecini slucajeva je, ne mora se uciniti nista. najcesce u slijedecem trudu izadje i tijelo. kloklo-in jura je imao omotanu pupcanu oko vrata i babica nije nista ucinila, odmotala ju je nakon sto se rodilo tijelo.

thalia avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

moj S. je imao dvaput omotanu i začvorenu na ramenu, isto ništa nisu napravili, odmotali tek poslije.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

da li se to radi samo kad rodilja leži ili i u čučećem stavu?
    Kako je to riješeno kod kućnih poroda?
    nije nuzno da rodilja legne, i sto se tice kucnih poroda vrijedi upravo sto sam opisala...

bimba iaia avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

A kako samoprocjenit posteljicu?

Na 1.porodu nije htjela van...pa me zanima da li bi dojenje i lotus ili nesjećenje dok ne izađe to sigurno potaknuli?

Sve mi više odlazak u bolnicu zvuči nelogičnim 8)
    Da imam babicu ne bi se ni pitala...

pomikaki,često se sjetim tvoga susjeda krava

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Pomikaki, Graz nam je cca 4,5 sati vožnje ( ) a varaždin cca 3,5 h. ako te zanima, probaj malo razviditi situaciju sa babicama odnosno guglaj austrijske i pošalji upit.

Osoblje foruma Danci_Krmed avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Citiraj bimba iaia prvotno napisa
    Sve mi više odlazak u bolnicu zvuči nelogičnim 8)
    meni se prije trudnoće činilo malo čudno roditi bilo gdje izvan bolnice. no od kad sam zatrudnjela ii što duže teće trudnoća to se više bojim bolnice i što bi se tamo sve moglo desiti (velika suprotnost od mišljenja većine trudnica!).

a što se tiće pupkovina i posteljica, moji susjedi (svekići) imaju ovce i kada se ovca janji ni u slučajevima kada joj moraju pomoći ne režu pupkovinu nego se sama osuši i padne (ako se ovca digne onda se ponekad prekine sama kad posteljica padne o tlu). u roku od par sati taj 'drugi repić' je ful suh i nakon nekog vremena padne sam.

Indi avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Citiraj Kanga prvotno napisa
    Ukratko, zeljela bih reci da se meni cini da je literatura tu dobar pomagac, inicijator procesa, ali da je glavnina posla, kao i u porodu, opet - na nama samima.
    Vjerojatno to ovisi od osobe do osobe. Meni je samo iščitavanje na forumu doista bilo okidač za aktiviranje snage u suprotstavaljanju medikaliziranom porodu, tj. dripu, a da sam se uspjela navrijeme domoći potpune literature, možda bih i taj put rodila doma. Riječi, tuđa iskustva zapravo te ohrabre i daju pravi oblik onome što osjećaš i slutiš oduvijek vezano za porod.

Ja razmišljam drugačije. Meni je u odluci da rodim doma beba bila na prvom mjestu.
    Željela sam da se rodi mirno i nježno, da joj ne režu odmah pupkovinu, da je odmah ne zaslijepe i uplaše, da je odmah nehumano ne okupaju po mlazom vode iz pipe, da je zatim ne odnesu na par sati od mene...

Ovako i ja razmišljaljam, iako nisam rodila kod kuće nego u bolnici, ali odbijanje dripa je bila prvenstveno zaštita bebice, a sadašnja strašna želja za roditi doma je potaknuta između ostalog i željom za intimnošću koja mi je u rađaonici nedostajala te željom da rodim bez vanjskog pritiska od ičije strane jer želim roditi prirodno.

Sjećam se kad su mi se trudovi spustili na 3minuta kako sam razmišljala kako bih umjesto odlaska u bolnicu rado otišla u svoj krevet i kako je to tako prirodno i lijepo, a umjesto toga....bolnica i sve što je tamo slijedilo.

Ono što me brine su puknuća budući mi je unutar rodnice pukao lateralni zid i puknuće otišlo u debelo meso što je protumačeno kao da mi je "bebica zakačila ramenom", a ne da je ono posljedica nalijeganja doktora na stomak koji mi je htio "pripomoć" u zadnjem tiskanju kad je bebičina glavica već napola bila vanka. U kasnijem razgovoru s pedicom, koja je bila na porodu i koja se protivila tom nalijeganju, od koje sam tražila mišljenje je li puknuće uzrokovano nalegnućem, rekla mi da je vjerojatno razlog moja neelastičnost, no samo nalijeganje.

Osim međice, šiju li babice i takva puknuća?

Naravno, nadam se da drugačiji položaj, umjesto ležećeg, kontrolirano "tiskanje" itd. neće dovesti do toga, no...ipak se pitam?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Treba vidjeti s babicom. Osim toga, zanimljivo bi bilo znati u kojem roku se treba obaviti takvo sivanje. Da li je to jako hitno ili se moze sutradan "skociti" do bolnice i to obaviti strucno i u miru. Valjda ovisi i o eventualnom krvarenju...

Mene isto muci 100 stvari oko poroda doma. To mi je zapravo rezervna varijanta za to da me iznenada uhvate jaki trudovi, i ucini mi se da ne mogu stici do Feldbacha. Ali koja ce babica stici brze od Austrije do Zagreba, nego sto bi me MM odfurao u suprotnom smjeru...? I to oko 1.7. kad ce (nadamo se) ceste biti zakrcene turistima.

Osim toga, zeljela bih vaditi maticne stanice, kao sto smo napravili za Nikolu. Znam za sve negativne strane takvog postupka, ali s obzirom na to da ocekujem da ce bebolina biti prosjecne do nadprosjecne velicine, mislim da joj nece faliti jos tih "par kapi krvi" koje joj kasnije u zivotu mozda zatrebaju.

A tako bi lijepo bilo ostati doma u miru, ne morati putovati, ne vuci Nikolu po hotelima...

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

ja bih najradije doma rodila
    ali ama baš svi , počevši od mog muža pa sve do mojih frendica, se zgražaju na spomen poroda kod kuće.

muž je rekao ako mi to padne na pamet da će me zavezat i odnijet u rodilište.

a mene sva ta rodilišta tako iritiraju.

dovela bih babicu da me porodi doma, jer petrova mi je ionako 5 minuta pješke od stana, pa ako ipak dođe do komplikacija da me prebace...

ali ono što me zanima, žene koje rađaju doma, što sa pregledom pedijatra?

što ako beba dobije žuticu?
    da ju vodim na pedijatriju privatno? mogu li platiti privatnog pedijatra da ga pregledava kod mene doma?

ili što?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ako rodis doma, mozes odfurati dijete na pregled svom uobicajenom pedijatru. Ako Ti je to prva beba, odluci se kome ces inace ici i onda bi bilo dobro unaprijed dogovoriti da nakon poroda dodjes s novorodjencetom na pregled. Ne znam u kojem roku se to treba obaviti, valjda u prvih par dana.

Ja sam danas bas bila kod svoje pedijatrice i sva je bila odusevljena idejom o porodu doma. Rekla je da ce, ako se za to odlucimo, napraviti prvi pregled djeteta, a moze obaviti i sva cjepljenja koja rade u rodilistu.

Btw, mislim da su muzevi, a pogotovo familija, jako cesto protiv. Meni ni ne pada na pamet svojim starcima spomenuti da razmisljam o porodu doma. A MM isto ne mora znati unaprijed. Bilo bi idealno da ga samo usred noci probudim da prereze pupkovinu

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj Monchou prvotno napisa
    Ako rodis doma, mozes odfurati dijete na pregled svom uobicajenom pedijatru. Ako Ti je to prva beba, odluci se kome ces inace ici i onda bi bilo dobro unaprijed dogovoriti da nakon poroda dodjes s novorodjencetom na pregled. Ne znam u kojem roku se to treba obaviti, valjda u prvih par dana.

Ja sam danas bas bila kod svoje pedijatrice i sva je bila odusevljena idejom o porodu doma. Rekla je da ce, ako se za to odlucimo, napraviti prvi pregled djeteta, a moze obaviti i sva cjepljenja koja rade u rodilistu.

Btw, mislim da su muzevi, a pogotovo familija, jako cesto protiv. Meni ni ne pada na pamet svojim starcima spomenuti da razmisljam o porodu doma. A MM isto ne mora znati unaprijed. Bilo bi idealno da ga samo usred noci probudim da prereze pupkovinu
    vidiš. to ti je pametna ideja.
    ja bih isto najradije išla na taj neki "prepad"...
    u stilu... kad me ulove trudovi... ja ću muža uvjeravat da su to predtrudovi samo... da neću ja još par dana roditi... ha ha...
    i onda kad beba već bude pri izgonu samo ću mu reć "e ne možemo sad u rodilište, prekasno je, evo glavice... "

a ti ozbiljno razmišljaš onda o porodu doma?

a daj mi reci jel misliš da ćeš imati snage otići odmah idući dan kod pedijatra?
    a šta ako dobije mali žuticu jaču... kakva je onda procedura?
    vodiš ga svaki dan da ga pedijatrica "ozrači" s tim svjetlom... ili mora baš u bolnicu?

btw-koja je to tvoja pedijatrica? jeli iz zagreba?
    čudno mi da podržava ideju o porodu doma. pa to je baš lijepo za čuti da ima takvih doktora.

anchie76 avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Death-of-Art prvotno napisa
    a daj mi reci jel misliš da ćeš imati snage otići odmah idući dan kod pedijatra?
    Koliko mene sjecanje sluzi, cure bas nisu odmah trcale kod pedijatra drugi dan. No sto se snage tice, sve price o kucnim porodima sto sam ja citala, neke zene su bile u stanju odmah nakon poroda otici po djecu u skolu s novorodjenim

a šta ako dobije mali žuticu jaču... kakva je onda procedura
    najbolja prevencija zutice je dojenje. A to stvarno nije problem kod kuce. Dojiti, dojiti i dojiti. Da je dijete cijelo vrijeme s mamom i da nisu razdvajani, da doji na zahtjev. Kolostrum izbacuje kakicu, a s kakicom i bilirubin. Dakle, puuuno dojenja i eto savrsene prevencije zutice

vodiš ga svaki dan da ga pedijatrica "ozrači" s tim svjetlom... ili mora baš u bolnicu?
    Ako se ne varam, UV zrake su te koje su potrebne. Dakle kratka setnja, izlazak na balkon sve to pomaze (i naravno pazenje da nije dijete na prejakom suncu)

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Meni je porod doma samo rezervna opcija jer prvenstveno namjeravam ici u rodiliste u Feldbachu.
    Ono za prepad sam se salila. Zapravo imam hrpu lijecnika u obitelji (od pedijatara, ginekologa itd.) koje bih aktivirala kad bi mi trebalo tako da definitivno nisam primjer za tipican porod kod kuce u Hrvatskoj. Takodjer, vecini zena koje su rodile doma, ako citas price s poroda, bilo je korisno imati babicu ili bar iskusnu doulu uz sebe.

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj anchie76 prvotno napisa
    Koliko mene sjecanje sluzi, cure bas nisu odmah trcale kod pedijatra drugi dan. No sto se snage tice, sve price o kucnim porodima sto sam ja citala, neke zene su bile u stanju odmah nakon poroda otici po djecu u skolu s novorodjenim

a šta ako dobije mali žuticu jaču... kakva je onda procedura
    najbolja prevencija zutice je dojenje. A to stvarno nije problem kod kuce. Dojiti, dojiti i dojiti. Da je dijete cijelo vrijeme s mamom i da nisu razdvajani, da doji na zahtjev. Kolostrum izbacuje kakicu, a s kakicom i bilirubin. Dakle, puuuno dojenja i eto savrsene prevencije zutice

Ako se ne varam, UV zrake su te koje su potrebne. Dakle kratka setnja, izlazak na balkon sve to pomaze (i naravno pazenje da nije dijete na prejakom suncu)
    da. vidiš. mene također drži jedna misao a to je u principu da od rodilje doktori rade totalnog invalida.
    a vjerujem da i onaj čitav ambijent u bolnici pridonosi tome da se osjećaš ko bolesnik nakon poroda još dugo vremena.
    mislim da je to sve na nekoj psihičkoj bazi...a ako te porod psihički izmori (što je u bolnici onako 99,9% sigurno)...onda je jasno da ćeš se duže vremena osjećati loše i nesposobno.

pa tako mislim da žene koje rađaju doma u finijem ambijentu sigurno se bolje oporavljaju i imaju puno više tog životnog elana nego npr da rodim u bolnici i tamo se uporno prema meni ponašaju kao da nešto nije u redu sa mnom samo zato jer sam rodila.

sigurno da ženi treba odmora nakon poroda i svih trudova.. da si odspava tih par sati... ali ono vucaranje po bolnicama mi se čini puno više iscrpljujuće nego da rodim lijepo doma i brinem se o bebi.

tako žarrkoooo želim roditi doma... molim Boga svaku noć da mi porod ne bude kompliciran...da ću se otvarati normalno i da neće nikakva medicinska intervencija biti potrebna...

a bolnice se užaaasno bojim. užasno.
    i plačem često kad pomislim da moram ići u rodilište.
    zbilja se ne bojim samog poroda jer žena sam i to nam je u prirodi, da rađamo...
    ali bojim se doktora i onoga što čine da je to neopisivo.

žudim za prirodnim porodom i tako očajnički želim svoj prvi porod obaviti u intimi....ono...stvarno... da ne prčka po meni svakih pola sata neki drugi doktor ili medicinska sestra...
    da mi ne govore kako sam glupa jer ne znam tiskati.
    da se ne deru na mene.
    da me ne pretrpavaju sredstvima protiv bolova i raznim drogama.

i puno toga svega...

al isto tako se bojim da ako nešto krene krivo doma... da ću biti temeljni krivac. i da ako se bebi nešto dogodi da neću to sebi nikada oprostiti...
    i još pritom trpiti uvrede i osude od drugih...
    uf...

još ne znam. al kažem...tako bih baš voljela da to bude spontano i da ispadne kao slučajno sam doma rodila.... nisam uopće primjetila, haha.

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Citiraj Monchou prvotno napisa
    Meni je porod doma samo rezervna opcija jer prvenstveno namjeravam ici u rodiliste u Feldbachu.
    Ono za prepad sam se salila. Zapravo imam hrpu lijecnika u obitelji (od pedijatara, ginekologa itd.) koje bih aktivirala kad bi mi trebalo tako da definitivno nisam primjer za tipican porod kod kuce u Hrvatskoj. Takodjer, vecini zena koje su rodile doma, ako citas price s poroda, bilo je korisno imati babicu ili bar iskusnu doulu uz sebe.
    znam da si se šalila

ja sam isto razmišljala o rodilištu u feldbachu, ali mi je tlaka to kaj ću roditi u sedmom mjesecu....a ono vruuuuće..pa putovanje.... i to sve... iritira me...

a što se tiče naručivanja babica.
    kako da ju naručim ako ne znam njemački nego engleski?
    da uzmem frendicu koja studira germanistiku da mi prevodi?

Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja sam Nikolu rodila 15.8. u Feldbachu i nije mi uopce bilo vruce, a bili smo tamo bar 10 dana kad zbrojis prije i poslije poroda. Mozda je tamo uvijek malo hladnije ili je jednostavno bila takva godina...

Kaj se austrijskih babica tice, vjerujem da se mozes obratiti curama koje su ih vec zvale, ali skoro sam sigurna da barem jedna jako dobro govori engleski. Prisutnost babice ti automatski rjesava veliku vecinu problema jer ce ona znati procjeniti i reagirati ako nesto ne ide kako treba (npr. poslati te u bolnicu ako je potrebno), pobrinut ce se za posteljicu, za bebu nakon poroda (bitno je znati procistiti bebi disne puteve...) , pomoci ce oko dojenja...

Nadam se da ce se sa svojim savjetima javiti cure koje su vec imale iskustvo poroda kod kuce. Nadam se da ja ne dajem krive informacije...

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne moras znati njemacki, engleski je dovoljan.

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

a jel itko na ovom forumu rodio u kući bez bilo kakve intervencije.
    znači bez babice i bez ikoga.

?

a dajte mi samo još recite, ako babica na kućnom porodu ženi ipak napravi epiziotomiju... pretpostavljam da ona nije stručna da to zašije? (ili je?)...
    što u tom slučaju?

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Možeš potražiti moju priču, meni je primalja zakasnila.
    Saradadevii je također drugo dijete rodila bez asistencije.

Moja primalja normalno šiva puknuća jer one u principu rijetko rade epiziotomiju.

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

ja sam rodila uz malu pripomoc muza dva puta, od toga i blizance

bila je planirana pomoc babica, ali nikako ih nismo uspjeli prizvati na vrijeme, he he

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

bila je planirana pomoc babica, ali nikako ih nismo uspjeli prizvati na vrijeme, he he
    zezaš me?

ma to mi zvuči predobro da bi bilo istinito.

a kak si bebi nosić očistila?
    pupak si pustila ili prerezala?

ili se čekala da dođe babica i to sredi?

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I puhica je rodila drugo bez asistencije.

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

death of art, ako uguglas home birth, unassisted birth, free birth ili tako nesto, naci ces puno stranica na kojima pisu odgovori na pitanja koja te zanimaju. na rodinim stranicama (portal) isto ima dobrih clanaka.
    porod moze biti vrlo vrlo jednostavan, uz neke uvjete.
    a ako te vec zanima ova tema, ima i dobrih knjiga koje vrijedi procitati.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj Felix prvotno napisa
    slobodno nastavi

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Joj ja bih tako htjela roditi doma....

Imam hrabrosti, odlučnosti, nisam paničar, dosta znam, još bih puuuno pročitala, ali prvo mi je... i unatoč "znanju" ja zaista ne znam što me čeka....

Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Eh da moram pohvaliti

Pitao me kolega nedavno jesam se odlučila gdje ću roditi, na što sam mu ja odgovorila da nisam još na što je on odgovorio...... a zašto ne bi doma rodila :shock:

Jako me oduševio inače, ima 30-ak godina

Felix avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

slobodno nastavi
    za pocetak je najjednostavnije uzeti knjigu na hrvatskom, marsden wagner: pripremite se za porodjaj http://www.profil.hr/knjiga/pripremi...porodaj/10558/

zatim, sve od michela odenta - na hrvatskom ima preveden preporod radjanja (stara knjiga sa starim slikama - ali itekako aktualna i dalje). http://www.profil.hr/knjiga/preporod-radanja/5372/

meni je fantasticna ina may gaskin, recimo guide to childbirth http://www.amazon.co.uk/Ina-Mays-Gui...1782696&sr=8-1

nakon tih nekoliko knjiga vec imas odredjenu sliku u glavi sto je prirodan porod. ima jos puno dobrih knjiga, ali da vas ne zatrpavam

mihic, bravo za kolegu. ima i takvih ginekologa, mojoj poznanici je njen rekao da bi lakse rodila doma cuceci nego da ide u bolnicu, ali eto tako je to kod nas...

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

death of art, ako uguglas home birth, unassisted birth, free birth ili tako nesto, naci ces puno stranica na kojima pisu odgovori na pitanja koja te zanimaju. na rodinim stranicama (portal) isto ima dobrih clanaka.
    porod moze biti vrlo vrlo jednostavan, uz neke uvjete.
    a čitam i informiram se...ali ne znam što mi to sve znači kad u prinicipu malo čiju podršku imam. skoro pa ničiju.

samo jednom sam doživjela...kad sam pričala s jednom curom (22 godine ima, rodila je troje djece).... i ja sam joj rekla kako mi je želja roditi doma , ali da ljudi na to reagiraju ko da sam rekla da ću dijete pustiti golo da šeta po snijegu....a ona mi je rekla :"a to ti je zato jer su neinformirani"

i stvarno, od puno ljudi kojima sam ovako samo natuknula "porod kod kuće" jedino je ona reagirala na takav način.

baš grozno.

al ja imam još dva mjeseca na raspolaganju da se odlučim..

ma slijedit ću instinkt... i to je to.

argenta avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

ma slijedit ću instinkt... i to je to.
    Samo pazi, naši su instinkti često zatrpani brdom naučenog, a u slučaju poroda to naučeno uglavnom izaziva strah. Zato bih toplo preporučila da se dobro informiraš, razmotriš sve opcije i onda doneseš odluku. Da ti se ne dogodi da na kraju završiš u bolnici/ kod kuće nespremna. To je, po mom sudu, najgore što se može dogoditi, a ne samo mjesto poroda.

Kako god odlučila, sretno

majoslava avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

zezaš me?

dosla je babica kasnije, pa je ona pomogla oko pupkovine.

ne znam kaj mislis pod ciscnja nosa, kakvo crno ciscenje nosa novorodjena beba treba?!

Fidji avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Pa u rodilištima ti se svim bebama odmah aspiriraju dišni putevi, trebale one to ili ne. Barem kod nas.
    (Kakva grozna dobrodošlica na ovaj svijet.)

Neke bebe stvarno još imaju vode u nosiću i onda bi ih trebalo okrenuti na trbuh da im iscuri van ili negdje sam čitala da se može isisati vlastitim ustima da mogu prodisati. Pretpostavljam da ako se porod ne ubrzava da se ta tekućina istisne pri prolazu kroz porođajni kanal.
    Moj sinko je odmah urlao čim je izašao tako da sam bila sigurna da je sve ok.

Većina babica pri kućnim porodima isto redovito aspiriraju novorođenče.

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

zezaš me?

dosla je babica kasnije, pa je ona pomogla oko pupkovine.

ne znam kaj mislis pod ciscnja nosa, kakvo crno ciscenje nosa novorodjena beba treba?!
    pa znam da je to u rodilištima praksa.
    tek sam nedavno to vidjela i izgledalo mi je prilično brutalno da budem iskrena pa čisto sumnjam da bih ja to sama mogla napraviti.

Banned
    Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Pa u rodilištima ti se svim bebama odmah aspiriraju dišni putevi, trebale one to ili ne. Barem kod nas.
    (Kakva grozna dobrodošlica na ovaj svijet.)

Neke bebe stvarno još imaju vode u nosiću i onda bi ih trebalo okrenuti na trbuh da im iscuri van ili negdje sam čitala da se može isisati vlastitim ustima da mogu prodisati. Pretpostavljam da ako se porod ne ubrzava da se ta tekućina istisne pri prolazu kroz porođajni kanal.
    Moj sinko je odmah urlao čim je izašao tako da sam bila sigurna da je sve ok.

Većina babica pri kućnim porodima isto redovito aspiriraju novorođenče.
    nemam baš nekih informacija niti edukacije oko te vode u nosu novorođenčeta, ali mi to što kažeš zvuči logično.

Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •